Astăzi 19 Septembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:08
Abonamente

Actualitate 11 Septembrie 2017, ora 18:08

evenimentUNIRE /// Ungheniul se ÎNFRĂȚEȘTE cu un județ din România

Marime Font

a

 

Ştiri pe scurt

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Un județ din România, situat la aproximativ 700 kilometri distanță, aflat aproape de granița cu Serbia, intenționează să colaboreze frățește cu raionul Ungheni. Este vorba de județul Gorj, unde, în perioada 24-27 august, a mers o delegație din Ungheni. Aici a avut parte de o primire caldă și discuții productive. Unghenenii au inaintat o scrisoare de intențiede înfrățire a celor două regiuni, informează expresul.md.

Mulțumit de vizită, Alexandru Brînză, vicepreședintele raionului Ungheni, speră la o conlucrare benefică pentru ambele părți.”Sunt receptivi și ”calzi” gorjenii, ne-au arătat bucuria lor de a conlucra cu noi. Dânșii s-au mobilizat și au încercat să ne arate tot ce merită de văzut la ei”, a declarat pentru ”Expresul” dânsul.

Întâlnirea delegației raionului Ungheni cu președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, a cuprins diferite teme, în special cele din domeniul agricol și economic.”Ungheniul poate să conlucreze cu gorjenii din punct de vedere agricol, iar Zona Economică Liberă de la noi ar fi un punct țintă pentru județul Gorj. Pe ei i-ar interesa să conlucreze în sfera produselor alimentare și, în special, în ceea ce ține de legume și fructe, căci zona lor e mai puțin favorabilă pentru creșetrea acestora”, a subliniat Alexandru Brânză.

Cultură și turism, idei noi
Discuțile au fost concentrate și pe tema turismului, a promovării locurilor. S-a vorbit și despre valorile culturale.

”Ne-au arătat din ce trăiesc, au o mină de cărbune din care, până-n prezent, extrag cărbune. Deasemenea, au fabrici foarte mari de ciment. Totuși, cel mai mare venit dânșii îl au din turism. Au promovat acest mod de dezvoltare turistică și o fac în continuare la cel mai înalt nivel. Au dat câteva idei despre cum putem promova și noi turismul, cum ar fi ciclismul, sau o pistă de motocros sau, dacă avem păduri, codri, iar noi le-am povestit de ”Plaiul Fagului”, să organizăm vânatul sportiv, care la ei este apreciat. Dânșii, fiind specialiști în acest domeniu, speră că, atunci când vor veni la noi, să ne ofere mai multe idei concrete”.

Oportunități pentru talente
Totodată, au fost luate în discuție și viitoare colaborări în domeniul cultural, cu atât mai mult că ansamblul ”Drăgaica” din satul Pîrlița a reprezentat Republica Moldova la Festivalul Internațional de Folclor ”Acasă la Brâncuși”, organizat în perioada 20-25 august la Târgu Jiu.

Alexandru Brînză a mai spus că ar fi o oportunitate pentru trupa ungheneană, ”The Wax Road”, să participe, în 2018, la tradiționalul festival ”Rockfest Transalpina”, ce are loc varaîn regiunea ”Transalpina”, cea mai înaltă șosea din România.

”Deși, spun ei, există numeroși doritri de a participa la acest festival, eu sunt sigur că Ungheniul va avea trecere, iar aceasta ar fi un început de conlucrare culturală”, explică.

În luna octombrie, oficialități din județul Gorj urmează să vină la Ungheni.

”Dânșii speră că, până atunci, vor reuși să pună la punct toate fromalitățile, pentru a putea oficializa înfrățirea”, a spus, la final, Alexandru Brînză.

Sursa: Expresul.mdblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Septembrie 2017, ora: 15:00

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Liste de lecturi

În fiecare septembrie elevii sunt din nou în atenția tuturor. Un nou an școlar, noi provocări, liste de teme și lecturi. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Politici etnolingvistice: cazul Cataloniei (IV)

Catalonia (în catalană Catalunya, în spaniolă Cataluña) este o comunitate autonomă a Spaniei, situată în extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice. Capitala și cel mai mare oraș al regiunii este Barcelona, al doilea cel mai populat municipiu din Spania.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul