Astăzi 21 Noiembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

Actualitate 11 Septembrie 2017, ora 18:08

evenimentUNIRE /// Ungheniul se ÎNFRĂȚEȘTE cu un județ din România

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Un județ din România, situat la aproximativ 700 kilometri distanță, aflat aproape de granița cu Serbia, intenționează să colaboreze frățește cu raionul Ungheni. Este vorba de județul Gorj, unde, în perioada 24-27 august, a mers o delegație din Ungheni. Aici a avut parte de o primire caldă și discuții productive. Unghenenii au inaintat o scrisoare de intențiede înfrățire a celor două regiuni, informează expresul.md.

Mulțumit de vizită, Alexandru Brînză, vicepreședintele raionului Ungheni, speră la o conlucrare benefică pentru ambele părți.”Sunt receptivi și ”calzi” gorjenii, ne-au arătat bucuria lor de a conlucra cu noi. Dânșii s-au mobilizat și au încercat să ne arate tot ce merită de văzut la ei”, a declarat pentru ”Expresul” dânsul.

Întâlnirea delegației raionului Ungheni cu președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, a cuprins diferite teme, în special cele din domeniul agricol și economic.”Ungheniul poate să conlucreze cu gorjenii din punct de vedere agricol, iar Zona Economică Liberă de la noi ar fi un punct țintă pentru județul Gorj. Pe ei i-ar interesa să conlucreze în sfera produselor alimentare și, în special, în ceea ce ține de legume și fructe, căci zona lor e mai puțin favorabilă pentru creșetrea acestora”, a subliniat Alexandru Brânză.

Cultură și turism, idei noi
Discuțile au fost concentrate și pe tema turismului, a promovării locurilor. S-a vorbit și despre valorile culturale.

”Ne-au arătat din ce trăiesc, au o mină de cărbune din care, până-n prezent, extrag cărbune. Deasemenea, au fabrici foarte mari de ciment. Totuși, cel mai mare venit dânșii îl au din turism. Au promovat acest mod de dezvoltare turistică și o fac în continuare la cel mai înalt nivel. Au dat câteva idei despre cum putem promova și noi turismul, cum ar fi ciclismul, sau o pistă de motocros sau, dacă avem păduri, codri, iar noi le-am povestit de ”Plaiul Fagului”, să organizăm vânatul sportiv, care la ei este apreciat. Dânșii, fiind specialiști în acest domeniu, speră că, atunci când vor veni la noi, să ne ofere mai multe idei concrete”.

Oportunități pentru talente
Totodată, au fost luate în discuție și viitoare colaborări în domeniul cultural, cu atât mai mult că ansamblul ”Drăgaica” din satul Pîrlița a reprezentat Republica Moldova la Festivalul Internațional de Folclor ”Acasă la Brâncuși”, organizat în perioada 20-25 august la Târgu Jiu.

Alexandru Brînză a mai spus că ar fi o oportunitate pentru trupa ungheneană, ”The Wax Road”, să participe, în 2018, la tradiționalul festival ”Rockfest Transalpina”, ce are loc varaîn regiunea ”Transalpina”, cea mai înaltă șosea din România.

”Deși, spun ei, există numeroși doritri de a participa la acest festival, eu sunt sigur că Ungheniul va avea trecere, iar aceasta ar fi un început de conlucrare culturală”, explică.

În luna octombrie, oficialități din județul Gorj urmează să vină la Ungheni.

”Dânșii speră că, până atunci, vor reuși să pună la punct toate fromalitățile, pentru a putea oficializa înfrățirea”, a spus, la final, Alexandru Brînză.

Sursa: Expresul.mdblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md