Actualitate

UPDATE: Un copil de doi ani a murit după ce a fost vaccinat

Potrivit informaţiilor Centrului, copilul a fost vaccinat pe 30 august. Acesta a fost examinat preventiv de medicul de familie, care a constatat că starea lui este satisfăcătoare şi a permis administrarea vaccinului. După procedura de vaccinare copilul a fost supravegheat timp de 30 de minute şi nu a manifestat reacţii adverse. Micuţul nu manifestase reacţii nici la administrarea altor vaccinuri.

Primele simptome au apărut pe 2 septembrie. Copilul a fost internat în Secţia reanimare a Spitalului de boli infecţioase pentru copii cu diagnoza „reacţie postvaccinală cu tetrapareză flască la vaccinul DTP". Pe 4 septembrie copilul a decedat. 

Preparatele medicamentoase administrate au avut termenul de valabilitate bun şi au fost păstrate în condiţiile prevăzute de prospect, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii. 

Alţi 55 de copii au fost vaccinaţi în aceeaşi zi – 22 contra difteriei, tusei convulsive şi tetanosului şi 33 contra poliomielitei – în cadrul aceleiaşi instituţii medicale. Aceştia nu au avut reacţi adverse. 

Ministerul Sănătăţii a format astăzi o comisie specializată pentru stabilirea cauzei decesului. 

UPDATE: Contactat de TIMPUL, medicul-şef adjunct al Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, Nicolae Furtună, a spus că, potrivit datelor preliminare, copilul ar fi murit din cauza encefalomielitei nedeterminate de origine virală. "Momentul vaccinului a coincis cu debutul unei afecţiuni virale, ceea ce ne permite să zicem că vaccinul nu a provocat decesul copilului. Din acelaşi flacon, care conţine 10 doze, au fost vaccinaţi încă 9 copii. Aceştia nu au avut reacţii adverse", a specificat medicul, precizând că expertiza va determina cauza decesului.

Timpul.md (N.G.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *