Astăzi 22 Octombrie 2017, Duminică - Ultima actualizare la ora 01:41
Abonamente

Ultima oră 23 Septembrie 2017, ora 11:16

externeULTIMA ORĂ / Mai multe țări importante cer ca ONU să-şi reformeze Consiliul de Securitate

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Mai multe ţări cer Organizaţiei Naţiunilor Unite să îşi reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de aşa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

G4, format din Germania, Japonia, India şi Brazilia - ţări cu greutate în economia mondială - vor să obţină locuri de membri permanenţi ai Consiliului. Formula actuală, neschimbată din perioada imediat următoare celui de-al doilea război mondial, cuprinde 15 ţări, dintre care cinci sunt membri permanenţi, cu drept de veto: Statele Unite, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa. Cele 10 locuri de membri nepermanenţi sunt ocupate prin rotaţie, pe perioade de doi ani; România încearcă în prezent să obţină un astfel de loc. Într-un comunicat dat publicităţii joi, G4 a apreciat că forul conducător al ONU, care poate decide sancţiuni şi autoriza recurgerea la forţă pe scena internaţională, "nu reflectă evoluţia realităţii mondiale" aşa cum ar trebui "pentru a putea acţiona în faţa unor provocări complexe".

În paralel, Franţa şi Mexicul pledează de patru ani pentru reformarea dreptului de veto în cadrul Consiliului, astfel încât membrii permanenţi să nu mai poată recurge la această modalitate de blocare a rezoluţiilor în cazul unor atrocităţi masive. Cel mai recent, Rusia a făcut uz de această prerogativă în legătură cu conflictul din Siria, conform Agerpres.Vineri, la o reuniune organizată la Naţiunile Unite de organizaţiile neguvernamentale Amnesty International şi Human Rights Watch, ministrul francez pentru afaceri europene, Jean-Baptiste Lemoyne, a criticat din nou aceste blocaje, arătând că "avem nevoie de un Consiliu de Securitate capabil să ia măsuri corespunzătoare şi eficace, fără a fi paralizat de utilizarea dreptului de veto". Deciziile Consiliului de Securitate devin obligatorii pentru toate cele 193 de state membre ale ONU, dacă întrunesc nouă voturi şi nu se exercită niciun veto. În practică, cei cinci membri permanenţi - ţări care dispun de armament nuclear - au o influenţă puternică, iar consensul este obţinut de multe ori prin întruniri neoficiale, în diferite formule restrânse. 

Sursa: stiripesurse.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md