Ultima oră

Urmează o mare lovitura la Palatul Kremlin în septembrie?

Rusia este prinsă într-o mlașintă în estul Ucrainei. Economia este lovită de scăderea prețului la petrol, de căderea liberă a rublei și de sancțiunile Occidentului. Iar tot ce poate face Kremlinul este să declanșeze războiul împotria brânzei din străinătate.

Aceasta, împreună cu semnele de stress ale regimului precum plecarea lui Vladimir Yakunin – unul dintre cei mai apropiați acoliți ai lui Putin, i-a făcut pe mulți comentatori de top din Rusia să concluzioneze că lucurile nu mai pot continua la fel, și că trebuie să urmeze un eveniment foarte important în curând.

Analistul politic Andrei Piontkovski a declarat la televiziunea ucraineană Espreso TV că ‘mișcări tectonice ciudate au loc în jurul Kremlinului’.

Potrivit analistului, ‘panica și confuzia’ sunt evidente în rândul elitei și „o confruntare în rândul eșaloanelor superioare ale autorităților” este evidentă.

La fel, Redactorul-șef al radioului Ekho Moskvy, Aleksei Venediktov, spune că relația lui Putin cu cercul său apropiat s-a modificat dramatic.

‘Turnurile Kremlinului se bat ca întotdeauna’, a declarat Venediktov pentru Novy Kaliningrad, folosind eufemismul pentru lupta clanurilor din elită.

‘Dar dacă războaiele trecute se purtau pentru influența asupra președintelui, acum au loc pentru îndepărtarea de el. Acest lucru trebuie făcut cu grație pentru ca nimeni să nu fie acuzat de dezertare.

Și Valery Solovei, profesor la Institutul de relații internaționale din Moscova, a sugerat că totul este pe punctul de a se prăbuși.

‘Ceea ce cred că este foarte clar, și inevitabil, este plecarea actualului regim politic într-un viitor nu foarte îndepărtat’, a scris Solovei recent pe pagina sa de facebook. (…) Deci suntem aproape de o lovitură de palat? Este septembrie noul august?

Cine știe? Clasele comentatorilor din Rusia sunt alarmise iar cercul interior al Kremlinului, opac în cele mai bune vremuri, este o gaură neagră virtuală astăzi”, se arată într-un fragment din editorialul lui Whitmore.
 
Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *