Actualitate

Usatîi ELIMINAT din cursa electorală. Urmează Dodon?

(UPDATE, 17,00) Renato Usatîi ar urma să conteste decizia instanței la Curtea Supremă de Justiție, care va trebuie să se pronunțe în termen de trei zile. Pe de altă parte, Usatîi a estimat deja că și Curtea Supremă de Justiție va menține decizia Curții de Apel Chișinău.

(UPDATE, 17,30) După mai multe ore de deliberări, instanța a anunțat că respinge ca nefondată contestația Partidului „Patria” la decizia CEC din 26 noiembrie. În schimb, Curtea de Apel a admis cererea Comisiei Electorale Centrale privind anularea înregistrării acestei formațiuni. De asemenea, Curtea a dispus confiscarea în beneficiul statului a mijloacelor financiare din străinătate – peste 8,1 milioane de lei – utilizate de „Patria” pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Hotărârea Curții de Apel este definitivă și executorie, dar cu drept de recurs la CSJ.

Potrivit autorităților de la Chișinău, Renato Usatîi şi organizaţia „Antifa”, împreună cu alte organizaţii extremiste, fac parte dintr-un proiect al serviciilor speciale ruseşti.

Amintim că miercuri Comisia Electorală Centrală a cerut Curții de Apel anularea deciziei privind înregistrarea Partidului ”Patria” în calitate de concurent electoral, pe motiv că ar fi fost finanțat din bani proveniți din afara țării.

Potrivit membrului Comisiei, Vasile Gafton, CEC a primit miercuri o sesizare din partea Inspectoratului General de Poliție cu privire la depistarea unor surse de bani, fără a fi declarată proveniența acestora.

„Se constată folosirea mijloacelor nedeclarate de către concurentul electoral partidul „Patria” și se solicită Curții de Apel să dispună anularea hotărârii de înregistrare a concurentului Patria. De asemenea, se propune încasarea în beneficiul statului a mijloacelor necesare din fondul concurentului în cauză”, a declarat Gafton.

Joi, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că „cei 3 Vlazi au făcut un pact – să scoată Patria lui Usatîi și PSRM din cursa electorală”.

Dodon a opinat că, dacă PSRM nu va fi exclus din competiția electorală până la alegeri, acest lucru se va întâmpla după scrutin, ca urmare a unor interpretări a legislației electorale.

Sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *