Astăzi 20 Ianuarie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2018
Abonamente

Artă 4 Iunie 2012, ora 12:13    Din editia print

Valentin Malaneţchi a adus Marele Premiu de la Tulcea

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Valentin Malaneţchi s-a născut în anul 1995 la Chişinău. De mic, studiază pianul. 

Din anul 2007 ia lecţii de pian de la profesoara sa Tatiana Sviridov, maestru în arte. A participat la cursuri de măiestrie pianistică organizate de Walter Krafft, Csiky Boldiszsar (România), Serghei Covalenco (Moldova). În vara anului 2011 a urmat un curs de master-class la Astona International Summer Music Academy (Elveţia), avându-i ca profesori pe John York (Marea Britanie) şi François Killian (Franţa). A evoluat pe scene din Republica Moldova, România, Ucraina şi Elveţia.

Valentin Malaneţchi, elev în clasa a X-a la Liceul „Ciprian Porumbescu” din Chişinău, a câştigat recent Marele Premiu în cadrul Concursului Internaţional de Interpretare „George Georgescu”, ediţia a XX-a, desfăşurat de curând la Tulcea.A cunoscut succesul de la cea mai mică vârstă. În 2005 a fost apreciat cu Premiul II la Concursul de Interpretare Instrumentală şi Arte Vizuale, ediţia a XIII-a, de la Sighetu-Marmaţiei. Au urmat apoi, în 2006, Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare „Marţian Negrea”, ediţia a VIII-a, şi Premiul III la Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”, ediţia a XII-a, ambele evenimente având loc la Ploieşti. În acelaşi an, a fost menţionat cu Premiul II la Concursul Internaţional al Tinerilor Interpreţi „Prima”, ediţia I, de la Odesa, Ucraina.

De această dată, tânărul pianist a avut onoarea să primească Premiul cel Mare chiar din mâna Ioanei Georgescu-Răileanu, fiica dirijorului George Georgescu. La actuala ediţie au participat 280 de instrumentişti şi 15 formaţii de muzică de cameră din România, Republica Moldova, Ucraina şi Austria. Concursul s-a impus atât prin numărul şi valoarea participanţilor, cât şi prin modul de organizare. De-a lungul anilor, juriul concursului a reunit nume sonore ale muzicii româneşti precum: Vladimir Orlof, Octavian Lazăr Cosma, Dan Buciu, Şerban Dimitrie Soreanu, Grigore Constantinescu, Gheorghe Zamfir, Monica Noveanu, Gabriel Croitoru, Gheorghe Oprea, Delia Pavlovici, Corneliu Solovăstru, Maria Toronciuc, Vasile Ţugui, Eleonora Enăchescu.

Conform tradiţiei, Marele Premiu este oferit din partea familiei Georgescu. Laureatului i se mai oferă Diploma şi Trofeul concursului, pe care la ediţia recentă l-a reprezentat bustul distinsului muzician român, patronul spiritual al competiţiei.

Nu este pentru prima dată când Valentin participa la concursul de la Tulcea şi este menţionat de juriu. În anul 2010, el a câştigat Premiul I, la ediţia a XVIII-a a aceleiaşi competiţii. Tânărul pianist din R. Moldova a reuşit să se afirme şi la alte concursuri naţionale şi internaţionale de prestigiu. În 2011 el s-a învrednicit de Premiul I la Concursul Internaţional „Craiova-Piano”, ediţia a V-a. Anterior, în 2010, a obţinut Premiul I şi la Concursul Internaţional de Pian şi Compoziţie „Carl Filtsch”, ediţia a XV-a, de la Sibiu.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul