Finanţe

Vara – perioada joburilor „de vis”

Șomajul în rândul tinerilor este o problemă permanentă în toate țările lumii. Aparent, este ceva normal ca această grupă de vârstă să se confrunte cu dificultăți de angajare. Lipsa de experiență și a unor relații sociale care să faciliteze găsirea unui job își spun cuvântul. Părerile tinerilor totuși diferă. Unii consideră că nu este complicat să îţi găseşti un job, iar tot ceea de ce e nevoie pentru a-l obţine sunt dorinţă şi implicare la maximum. Alții sunt de părerea că este dificil să te alegi cu un loc de muncă, întrucât în majoritatea cazurilor angajatorii acceptă doar candidații care au o experienţă în spate, într-un anumit domeniu. Pentru tinerii studioși perioada estivală nu este doar o vacanță prelungită, ci o șansă de a găsi o sursă de venit temporară. Ne-am interesat cât de ușor este pentru studenții din Chișinău să găsească un loc de muncă în timpul verii, dar și după absolvirea facultății.

„Importat e să nu înghită momeala unor afaceriști”

Daniela Sârbu, studentă

În fiecare vară, de când am devenit studentă, mi-am căutat de lucru pentru lunile în care nu învățam. Se-ntâmplă că nu prea există angajatori în Chișinău care să ofere locuri de muncă pentru 2-3 luni. Majoritatea se așteaptă să ai câțiva ani de experiență în spate și foarte puțini oferă salarii mai mari de 2000 de lei pe lună. Mă refer, desigur, la locuri de muncă care au legătură cu specializarea mea. De cele mai multe ori mi se spunea că pot pretinde doar la poziția de stagiar pentru ca, poate mai târziu, să devin angajat. O fi o opțiune pentru alți studenți, nu era și pentru mine. Așadar, am lucrat într-o vară la un depozit de rechizite de pe lângă Piața Centrală, iar în alta, am lucrat la un call-centru. Nici unul din joburile respective nu au fost „de vis”, or eu vreau să lucrez acolo unde să fiu plătită bine, să fiu pusă la încercări, să fiu încadrată în activități de grup, să-mi fie valorificate abilitățile și să am șanse de a fi promovată, dacă merit, desigur.

Eugenia Maxim, masterandă

La noi există stereotipul că dacă lucrezi pe termen scurt, în calitate de chelner sau vânzător, e o ruşine. Toţi vor să aibă funcţii prestigioase şi cu salariu mare. Universitățile sunt pline de tineri care, de fapt, au venit acolo „trimişi de părinţi” să facă şi ei o licenţă, pentru că toţi trebuie să o aibă, ceea ce după părerea mea e absurd! Mai ales că piaţa muncii duce lipsă de specialişti din domenii care pot fi studiate în şcoli profesionale şi colegii. Eu fiind studentă la masterat, specialitatea Psihologia Muncii şi Organizaţională, am găsit foarte uşor trei oportunităţi de angajare, pe termen lung cu salariu decent şi în aceeaşi situaţie sunt şi colegii mei care sunt angajaţi în proporţie de 97%.

Virginia Braga, studentă

Perioada estivală reprezintă o oportunitate bogată în oferte de joburi pentru tineri. Unii antreprenori optează pentru angajarea tinerilor din diverse motive. Spiritul energic, inovativ, flexibil pe de o parte, dar şi eschivarea de la salarizarea completă, pe de altă parte, sunt probabil unele din motivele care îi captează pe angajatori. Nu ştiu câtor tineri li se propune un contract de angajare şi o salarizare. După părerea mea, este important ca tinerii să nu înghită momeala unor afacerişti care le propun un job în care prima lună este de probă şi nesalarizată, pentru că riscă să se aleagă cu nimic, iar luna viitoare, jobul respectiv îi va fi oferit altui student. Zic acest lucru nu întâmplător, întrucât astfel de cazuri sunt bine cunoscute la noi în ţară, din păcate.

„Tinerii sunt iresponsabili”

Angajatorii însă rămân scumpi la vorbă când sunt întrebați despre tinerii angajați în perioada verii. Ori dădeau răspunsuri laconice, ori se arătau nemulțumiți de faptul că li se pun asemenea întrebări care „ar avea un caracter mult prea personal, pentru a fi destăinuite”. Cei care s-au arătat deschiși față de apelurile noastre s-au referit mai curând la tineri angajați pe o perioadă mai mare. „Atitudinea pe care o avem depinde mult de persoana cu care lucrăm. Am avut probleme cu unii tineri, care nu sunt tocmai serioşi. Le pregăteam documentele, se încheia contractul de muncă şi a doua zi nu erau prezenţi la serviciu. Trebuia să îi sunăm şi să vedem ce li s-a întâmplat. Tinerii nu ştiu ce îşi doresc, întrucât atunci când nu dispun de bani sunt gata să facă orice, iar când fac rost de bani deja nu se mai implică şi lasă locul de muncă. Noi punem accent pe respect, iar atitudinea față de ei este aceeași ca și față de ceilalți angajați”, a declarat reprezentanta companiei Maxikids, Zinaida Vintea. Mult mai categoric este Sergiu Radvan de la compania poligrafică „Tanavius”. „Aş putea caracteriza angajaţii tineri utilizând un singur determinativ: iresponsabili. Ei nu îşi îndeplinesc funcţiile la timp, iar ceea ce spun nu corespunde acţiunilor pe care le exercită. Doresc să fie bine plătiţi, însă nu fac practic nimic la un nivel corespunzător”.

Dezechilibru între cerere și ofertă

La Agenția pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM) se adresează mulţi tineri cu studii superioare de jurist, relaţiile internaţionale, care îşi doresc și un salariu pe măsură. Problema este că nu prea sunt locuri de muncă în domeniile respective. „Agenţia noastră şi-a propus drept obiectiv ca în perioada de vară procentajul locurilor de muncă ocupate de tineri să atingă cifra de 75%. La mare căutare sunt tinerii care ar dori să ocupe locuri de bucătari, tâmplari, operatori la call-center, sudori sau cusătorese”, menționează șefa AOFM, Ala Șupac. Ea observă că problema cu care se confruntă majoritatea tinerilor este faptul că ei nu sunt bine pregătiţi, iar orientarea profesională care li se oferă nu este la nivelul corespunzător.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *