Astăzi 19 Ianuarie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:56
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2017, ora 08:26

Vară în plină toamnă: Meteorologii anunță caniculă până pe 19 septembrie. Codul Galben de incendiu şi secetă a fost prelungit pentru încă o săptămână

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Se pare că toamna nu se prea grăbește să-și facă simțită prezența, iar vara nu se lasă alungată din R. Moldova.Pentru miercuri 13 septembrie se anunță maxime de până la 30 de grade. Astfel Serviciul Hidrometeorologic de Stat emis cod galben de pericol excepțional de incendiu, Avertizarea este valabilă până la 19 septembrie.

 Astăzi, temperatura maximă a aerului va fi de +27 de grade Celsius. În orele nocturne minimele vor coborî până la +20 de grade Celsius. Vântul va sufla moderat, cu până la 10 m/s.

Joi, vremea continuă să se mențină frumoasă, iar temperaturile urcă. Maxima zilei va fi de +30 de grade. Vântul va sufla slab, iar minimele vor fi de +15 grade.Vineri vom avea +30 de grade Celsius, iar pe timpul nopții se vor atesta +17 grade. În regiunile din nordul țării vor cădea averse slabe. Vântul va sufla moderat.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit astăzi până pe 19 septembrie Codul Galben de pericol excepţional de incendiu şi a lăsat în vigoare până la 18 septembrie Codul Galben de secetă hidrologică. În legătură cu aceasta, mai multe instituţii au întreprins măsuri sporite de protecţie şi au emis avertizări către populaţie şi agenţi economici, informează MOLDPRES.

Conform meteorologilor, până pe 19 septembrie, pe o mare parte a teritoriului ţării (în special regiunile de sud şi centru) se va menţine pericol excepţional de incendiu de clasa V, cu caracter natural, şi ameninţare de incendiu a fâşiilor forestiere şi culturilor agricole. Totodată, seceta hidrologică se va menţine din lipsă de precipitaţii. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi mai ales agenţilor economici să consume raţional resursele de apă.

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, de asemenea, a atenţionat populaţia asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetăţenilor să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor şi a miriştilor. În acelaşi timp, salvatorii au cerut ca în caz de incendiu, fie şi aparent neînsemnat, să fie alertat Serviciul 901, deoarece în condiţii de umiditate redusă focul se poate răspândi cu repeziciune.

Şi subdiviziunile Agenţiei „Moldsilva” au fost mobilizate în scopul prevenirii şi combaterii incendiilor în spaţiul forestier naţional. Contactată de MOLDPRES, Victoria Covali, specialist în Serviciul regenerări, pază, protecţia pădurii şi gospodăria cinegetică, a reiterat că în întreprinderile instituţiei este intensificat controlul privind respectarea regulilor antiincendiare.

„Sunt verificate posturile cu utilaje şi mijloace antiincendiare, căile de acces pentru echipajele pompierilor în caz de izbucnire a focului, iar pădurarii vor monitoriza suplimentar spaţiile silvice, precum şi fâşiile forestiere”, a subliniat reprezentantul „Moldsilva”.

În caz că în păduri sau în teritorii adiacente vor fi observate situaţii ieşite din comun, specialiştii instituţiei roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md