Astăzi 19 Septembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:08
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2017, ora 08:26

Vară în plină toamnă: Meteorologii anunță caniculă până pe 19 septembrie. Codul Galben de incendiu şi secetă a fost prelungit pentru încă o săptămână

Marime Font

a

 

Ştiri pe scurt

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Se pare că toamna nu se prea grăbește să-și facă simțită prezența, iar vara nu se lasă alungată din R. Moldova.Pentru miercuri 13 septembrie se anunță maxime de până la 30 de grade. Astfel Serviciul Hidrometeorologic de Stat emis cod galben de pericol excepțional de incendiu, Avertizarea este valabilă până la 19 septembrie.

 Astăzi, temperatura maximă a aerului va fi de +27 de grade Celsius. În orele nocturne minimele vor coborî până la +20 de grade Celsius. Vântul va sufla moderat, cu până la 10 m/s.

Joi, vremea continuă să se mențină frumoasă, iar temperaturile urcă. Maxima zilei va fi de +30 de grade. Vântul va sufla slab, iar minimele vor fi de +15 grade.Vineri vom avea +30 de grade Celsius, iar pe timpul nopții se vor atesta +17 grade. În regiunile din nordul țării vor cădea averse slabe. Vântul va sufla moderat.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit astăzi până pe 19 septembrie Codul Galben de pericol excepţional de incendiu şi a lăsat în vigoare până la 18 septembrie Codul Galben de secetă hidrologică. În legătură cu aceasta, mai multe instituţii au întreprins măsuri sporite de protecţie şi au emis avertizări către populaţie şi agenţi economici, informează MOLDPRES.

Conform meteorologilor, până pe 19 septembrie, pe o mare parte a teritoriului ţării (în special regiunile de sud şi centru) se va menţine pericol excepţional de incendiu de clasa V, cu caracter natural, şi ameninţare de incendiu a fâşiilor forestiere şi culturilor agricole. Totodată, seceta hidrologică se va menţine din lipsă de precipitaţii. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi mai ales agenţilor economici să consume raţional resursele de apă.

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, de asemenea, a atenţionat populaţia asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetăţenilor să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor şi a miriştilor. În acelaşi timp, salvatorii au cerut ca în caz de incendiu, fie şi aparent neînsemnat, să fie alertat Serviciul 901, deoarece în condiţii de umiditate redusă focul se poate răspândi cu repeziciune.

Şi subdiviziunile Agenţiei „Moldsilva” au fost mobilizate în scopul prevenirii şi combaterii incendiilor în spaţiul forestier naţional. Contactată de MOLDPRES, Victoria Covali, specialist în Serviciul regenerări, pază, protecţia pădurii şi gospodăria cinegetică, a reiterat că în întreprinderile instituţiei este intensificat controlul privind respectarea regulilor antiincendiare.

„Sunt verificate posturile cu utilaje şi mijloace antiincendiare, căile de acces pentru echipajele pompierilor în caz de izbucnire a focului, iar pădurarii vor monitoriza suplimentar spaţiile silvice, precum şi fâşiile forestiere”, a subliniat reprezentantul „Moldsilva”.

În caz că în păduri sau în teritorii adiacente vor fi observate situaţii ieşite din comun, specialiştii instituţiei roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Septembrie 2017, ora: 15:00

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Liste de lecturi

În fiecare septembrie elevii sunt din nou în atenția tuturor. Un nou an școlar, noi provocări, liste de teme și lecturi. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Politici etnolingvistice: cazul Cataloniei (IV)

Catalonia (în catalană Catalunya, în spaniolă Cataluña) este o comunitate autonomă a Spaniei, situată în extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice. Capitala și cel mai mare oraș al regiunii este Barcelona, al doilea cel mai populat municipiu din Spania.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul