Editorial

Variante de răspuns

Răspunsul mi-a sunat în minte ca un banc. Răspunsul meu, nu al celor care au făcut subiectul studiului. Și, pe de o parte tristă, pe de alta amuzată, mi-am spus: în Europa. Cu siguranță cei mai mulțumiți oameni din Moldova nu lucrează aici.

După aceea mi-am amintit de poantele cu variante. Ca la examenele grilă. Unde lucrează cei mai mulțumiți oameni din Moldova? Variante de răspuns: a) în Europa b) în Parlament c) la Comisia Electorală Centrală.

Dacă e să detaliem variantele, putem spune că cei din Europa sunt cei mai mulțumiți, pentru că ei câștigă cel mai bine, au șosele noi, apă curentă, școli bune pentru copii, asigurări medicale adevărate, nu ca la noi, unde nu ajută nimănui că ai asigurare, tot îți lași pensia întreagă la medic, când te apucă bolile.

Cei din Parlament trebuie să fie extrem de mulțumiți. Cum este să muncești pentru interesul propriu și să fii plătit pentru asta? Numai artiștii (scriitorii, pictorii ș.a.) adevărați, din țările dezvoltate, se pot lăuda cu o astfel de performanță. Dar, cel puțin, ei își câștigă banul prin arta lor, așa cum e și normal. Pe când parlamentarii noștri, se fac că muncesc pentru noi, dar, de fapt, ei se îmbogățesc, iar noi sărăcim.

Ia să facem o deducție logică. Într-un sat e o singură casă. E a unui om. În sat mai există un al doilea om. Cum poate cel de-al doilea om să aibă casă într-un timp extrem de scurt? O ia pe-a celui dintâi. Satul, după cum v-ați dat seama, este Moldova. Primul om suntem noi, contribuabilii, alegătorii. Iar cel de-al doilea e Parlamentul. Cam așa par lucrurile la noi.

Marina Radvan, socialista de doar 26 de ani, care, acum o vreme, se plângea pe internet după mâncare, a donat pentru organizarea referendumului împotriva lui Chirtoacă 55.000 lei. Deci peste 2.500 euro. Acum faceți singuri un calcul: în câți ani strânge un pensionar din Moldova 2.500 lei? Ca să fie clar de unde vin banii.

Poate veți spune cel puțin că socialiștii măcar strâng bani ca să facă referendumul, că nu îl fac din banii statului. Păcăleală! Donațiile lor sunt pentru reclamele de la Pro TV și pentru fluturașii din cutiile poștale. Celelalte 9 milioane de lei sunt „donați” din banii noștri.

Să revenim la cea de-a treia variantă. Angajații Comisiei Electorale Centrale sunt mulțumiți că atât statul, cât și satul le dă de lucru. Ei au proiecte mai ample ca orice altă comisie electorală din lume. Că doar la noi alegerile se fac de două-trei ori pe an. Ce să mai spun?

Pentru chișinăuieni: vedeți ce faceți pe 19 noiembrie. Dați casa, dați din nou de lucru Comisiei Electorale Centrale, sau dați din umeri și vă vedeți liniștiți de viață, lăsându-i pe socialiști cu donațiile risipite pe fluturași.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *