Actualitate

Vera Jourova, noul comisar european pentru Justiţie, vorbitoare de limba română

Jourova este vorbitoare de limba română, trăind mai mulţi ani în ţară noastră.

În vârstă de 50 de ani, Jourova îşi va prelua portofoliul european pe 1 noiembrie, sub conducerea noului preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Născută în orăşelul Trebic, din sudul Cehiei, Vera Jourova este divorţată, având un băiat şi o faţă. Este avocat şi om de afaceri, şi a studiat la Facultatea de Arte de la Universitatea Carolina din Praga, precum şi la Facultatea de Drept de la aceeaşi universitate, se arată pe site-ul Guvernului ceh.

În anul 1991 a fost director adjunct la Centrul Civic Cultural din oraşul natal, apoi a activat în Consiliul Municipal al oraşului, după care, începând din anul 2000, a lucrat într-o firma de consultanţă în domeniul resurselor umane, dezvoltării regionale, politicii economice şi proiectelor fondurilor europene.

Între anii 2001 şi 2003 a fost şef al biroului de dezvoltare regională din Vysocina, după care s-a ocupat de integrarea europeană la Ministerul pentru Dezvoltare Regională, unde a fost şi viceministru, Cehia aderând la Uniunea Europeană în luna mai 2004. Începând cu anul 2006 a activat în consultanţă în domeniul fondurilor europene. A condus echipa de negociere pentru fondurile europene, cu Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii. A fost consultant în acest domeniu nu doar în Cehia, ci şi în Rusia şi în ţările baltice şi în cele balcanice, inclusiv în România.

Înainte de anul 2011 a făcut parte din Partidul Social Democrat al Cehiei, după care a trecut la formaţiunea de centru-dreapta ANO 2011, al cărei vicepreşedinte este din luna martie 2013 şi care deţine aproximativ un sfert din locurile din Camera Deputaţilor şi 4 din cei 21 de europarlamentari, iar din noiembrie 2013 este deputat în Parlamentul ceh. A candidat că independent şi la europarlamentarele din anul 2009. Din ianuarie 2014, este ministru al Dezvoltării în Guvernul de coaliţie Bohuslav Sobotka, liderul social-democraţilor cehi, investit în funcţie în aceeaşi zi cu Jourova.

Având în vedere experienţă să vastă în domeniul fondurilor europene şi al dezvoltării regionale, Vera Jourova şi-ar fi dorit portofoliul Politici Regionale, care a fost primit de România. În prima ei reacţie, Jourova a admis în mod deschis dezamăgirea ei, exprimându-şi regretul că a pierdut mandatul pentru politici regionale, potrivit Radio Praga. Ea şi-ar fi dorit eventual portofoliul Transporturilor, pe care Guvernul Cehiei îl consideră „a două cea mai bună opţiune”. De altfel, în Cehia, primirea portofoliului Justiţiei a fost privită cu dezamăgire, atât de către Opoziţie, cât şi de către preşedintele Milos Zeman. Într-un alt interviu pentru televiziunea cehă, Jourova a mai renunţat la sentimentul de dezamăgire, încercând să vadă şi partea plină a paharului. „Justiţia este un portofoliu puternic şi în acelaşi timp interesant pentru că, într-un fel sau altul, se adresează vieţii de zi cu zi a tuturor cetăţenilor europeni”, a spus această. Noul comisar european pentru Justiţie este vorbitoare fluentă de engleză şi rusă, recunoscând că ştie şi limba română, însă a precizat zâmbind că nu i-ar plăcea să fie testată la această disciplină, scrie Ceske Noviny.

Cunoştinţele de limba română ale ministrului ceh au fost dobândite în urmă unei perioade de cinci ani în care a susţinut prelegeri în România şi a lucrat în calitate de consilier al mai multor miniştri ai Fondurilor Europene.

Juorova a spus însă că îndrăzneşte să rostească doar câteva fraze şi propoziţii simple în română şi a precizat că îi plac România şi locuitorii săi.

„Îmi plac românii. Ştiu că au încercat mult, însă, sincer, nu sunt buni la fonduri”, a spus înlocuitoarea lui Viviane Reding în funcţia de comisar european pentru Justiţie, portofoliu apărut în anul 2010, după împărţirea vechiului domeniu al Justiţiei, Libertăţii şi Securităţii, cel de-al doilea fiind cel de Afaceri Interne.

Viviane Reding a fost primul comisar european al acestui portofoliu, însă nu şi singurul, ea fiind urmată, pentru o scurtă perioada de timp, din luna iulie, de Martine Reicherts, după ce Reding a candidat la alegerile europarlamentare din luna mai şi a câştigat un mandat în Parlamentul European.

Sursa: zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *