Actualitate

Viceministrul de Externe a pledat la Viena pentru revigorarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean

În alocuțiunile sale, viceministrul Darii a menționat importanța reluării recente, după o pauză de doi ani, a negocierilor oficiale în formatul ”5+2” și a reiterat hotărârea fermă a autorităților moldovenești de a promova în continuare procesul de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv prin realizarea înțelegerilor convenite în cadrul reuniunii în acest format care a avut loc la Berlin la 2-3 iunie anul curent. El a pledat pentru intensificarea eforturilor în vederea soluționării problemei transnistrene prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Diplomatul moldovean a reiterat, de asemenea, disponibilitatea Republicii Moldova de a sprijini în continuare eforturile vizând încetarea ostilităților din estul Ucrainei și depășirea crizei din această țară, invocând, în particular, impactul negativ al acesteia asupra securității din regiunea noastră.

Viceministrul Lilian Darii a ținut să sublinieze interesul țării noastre în modernizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE. În acest context, el a pledat pentru retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate ale Federației Ruse de pe teritoriul ţării noastre în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999. El a pledat, de asemenea, pentru transformarea actualei operațiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător.

MOLDPRES

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *