Ultima oră

Victimele celui de-al doilea val de deportări din 1949, comemorate la Chişinău

La eveniment au participat membrii Alianţei pentru Integrare Europeană, cu excepţia Partidului Democrat, dar şi oameni simpli care au venit să depună flori şi să aducă un omagiu la piatra de comemorare instalată în scuarul Gării, unde guvernanţii promit deja de 15 ani să construiască un monument în memoria celor deportaţi şi condamnaţi politic de regimul stalinist.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a declarat că a făcut invitaţii şi comuniştilor, însă aceştia nu au binevoit să fie prezenţi la acţiunea de comemorare.

„Din păcate, doar o parte a societăţii este aici. Comuniştii au găsit de cuviinţă să nu participe la comemorare. Acum ne întrebăm: ei nu recunosc asemenea crime sau poate mai doresc astfel de tragedii", a întrebat Dorin Chirtoacă. Edilul a adăugat apoi că „va veni ziua când comunismul va fi condamnat, la fel ca şi fascismul".

În acelaşi timp, premierul Vlad Filat, a declarat că ,,este de obligaţia fiecăruia să comemoreze şi să aducă omagii celor care ne-au oferit posibilitatea ca să nu pierdem ceea ce avem de valoare, idealurile noastre şi neamul nostru”.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, Valentina Sturza, în R. Moldova au rămas în viaţă 8.600 de victime ale deportărilor sau 9 la sută din cei 94 de mii de moldoveni deportaţi. Ulterior, Valentina Sturza, a cerut guvernanţilor să adopte hotărârea despre lustraţii, „ca să ştim cu toţii cine sunt adevăraţii criminali".

Pe parcursul zilei de azi, 6 iulie, primăria Chişinău a arborat în bernă drapelul de stat de pe clădirea instituţiei.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *