Film

Virgil Mărgineanu: „CRONOGRAF ne face Moldova tot mai cunoscută în lume”

A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti (1995). A urmat masteratul la Şcoala superioară de comerţ din Dijon, Franţa specialitatea managementul întreprinderilor culturale (1996). A efectuat stagii în Statele Unite ale Americii, Elveţia, Germania ş.a. Din 1999 este director general al Casei de Filme OWH TV STUDIO. Este membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova (din 2002) şi al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (din 2011). Din 2001 este preşedinte al Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF.

Virgil Mărgineanu e un nume cunoscut în R. Moldova, dar şi peste hotarele ei. De-a lungul carierei sale, studioul pe care îl conduce a realizat peste 40 de documentare care vor rămâne în istorie, zeci de emisiuni TV având în palmares mai multe premii obţinute la diverse festivaluri internaţionale.

„Din păcate, ne ocupăm mai mult de documentare, decât de filme de ficţiune. Explicaţia e simplă, deoarece filmele documentare necesită un buget mai mic şi e mai uşor să-l găsim. Pentru unul de ficţiune e nevoie de câteva sute de mii de euro, pe care astăzi nimeni nu este dispus să le investească”, ne explică producătorul.

Potrivit lui, singura modalitate de a produce lungmetraje de ficţiune în R. Moldova este coproducţia. Astfel a fost realizat filmul „Nuntă în Basarabia”, în regia lui Napoleon Helmis, peliculă care a fost distinsă cu mai multe premii internaţionale. „Un alt proiect la care lucrăm în domeniul ficţiunii de lungmetraj este filmul „Les oublies”, în regia lui Mihai Ţărnă, care va fi o coproducţie moldo-franceză”, ne spune Virgil Mărgineanu.

În perioada 10-15 mai, la Cinematograful „Odeon” se va desfăşura cea de-a X-a ediţie a Festivalului CRONOGRAF. „Ediţia din acest an, aniversară, va fi una deosebită”, ne spune preşedintele festivalului. La eveniment vor participa producători de filme din 22 de ţări: România, Danemarca, SUA, Marea Britanie, Franţa, Austria, Letonia, R. Cehă ş.a. Preşedinte al juriului este Mihai Ţărnă, profesor la Şcoala internaţională de film şi televiziune din Paris. „Vrem să-i scoatem pe conaţionalii noştri în prim-plan. Anul trecut l-am avut în calitate de preşedinte al juriului de Pavel Cuzuioc, care lucrează la o casă de filme din Viena”, afirmă Virgil Mărgineanu.

Festivalul se va încheia pe 15 mai cu manifestarea „Zece ani de CRONOGRAF”. În această zi, în cadrul Galei, vor fi proiectate toate filmele câştigătoare la cele zece ediţii. Proiectările se vor face începând cu ora 12.00.

„La cele zece ediţii au participat producători de filme din peste 50 de ţări, ceea ce înseamnă aproape un sfert din ţările de pe glob. Astfel, graţie Festivalului CRONOGRAF, Moldova se face tot mai cunoscută în lume”, constată Virgil Mărgineanu.

Trofeul festivalului este realizat de sculptorul Valentin Vârtosu. El are o greutate de trei kilograme de bronz. Pe trofeu sunt inscripţionate denumirea festivalului, a oraşului Chişinău şi anul în care are loc ediţia. Premiile vor fi oferite de Institutul Cultural Român, iar sponsorul festivalului este Compania Moldcell. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *