Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 10:00
Abonamente

Editorial 13 Noiembrie 2017, ora 11:31    Din editia print

Marime Font

Visul lui Dodon: prin republica prezidenţială, spre verticala puterii

Aflăm de pe site-ul lui Igor Dodon că, pe 28 octombrie, PSRM „a început campania naţională pentru trecerea la forma prezidenţială de guvernare”.  

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În doar câteva ore, se mai spune în scurtul anunţ, câteva mii de cetăţeni au semnat, în toată republica, pentru a susţine iniţiativa socialiştilor. După Dodon, cetăţenii s-ar pronunţa pentru „ordine, responsabilitate, pentru un stat puternic şi o verticală a puterii solidă”.

Visul lui Dodon este instaurarea în R. Moldova a unei verticale a puterii care să fie şi legalizată, oficializată. La fel ca în fostele republici sovietice din Asia Centrală, modelul de evoluţie instituţională către care se orientează şeful de facto al PSRM. Lui Dodon i-ar plăcea să aibă la dispoziţie măcar atâta putere cât a avut Voronin, însă, momentan, e nevoit să se mulţumească cu cât îi oferă Plahotniuc.Apetenţa celor care se află în funcţia de preşedinte al R. Moldova pentru mai multă putere şi implicarea cetăţenilor, „apelul la popor” pentru a le valida această dorinţă nu este de azi-de ieri. De fapt, la Chişinău ai impresia că se bate pasul pe loc, din punct de vedere politic, există evenimente care se repetă, cu modificări minore, însă, în esenţă, rămânând la fel. Pe vremuri, fostul preşedinte Petru Lucinschi a dorit şi el să aibă mai multă putere, iniţiind un referendum în acest sens – aproximativ ceea ce a încercat să facă Dodon prin referendumul său din 24 septembrie, care nu a mai avut loc, şi ce încearcă să facă acum prin campania PSRM. Intenţiile lui Petru Lucinschi din 1997-2000 au generat un conflict cu Parlamentul, care a reacţionat schimbând forma de alegere a preşedintelui în vara anului 2000 şi punând, de fapt, bazele crizelor şi blocajelor legate de instituţia prezidenţială din 2009 încoace.

De fiecare dată când un preşedinte a încercat să obţină mai multă putere, a intrat în conflict cu Parlamentul, iar acesta a câştigat. De pierdut au avut cetăţenii, pentru că în conflictele dintre instituţiile supreme ale puterii s-au practicat adesea diverse experimente politice, care au bulversat alegătorii şi au şubrezit încrederea populaţiei în clasa politică.

Obsesia lui Dodon cu verticala puterii (în care el este în vârful piramidei, evident) este simptomatică pentru R. Moldova, o societate în care mulţi dintre cetăţeni încă preferă să creadă într-un „tată al poporului”, care trebuie să conducă cu mână de fier şi să „aibă grijă” de oameni. Dodon gândeşte exact în acest registru, şi probabil se vede deja pe sine drept un potenţial „părinte” al poporului, sau al „naţiunii moldoveneşti”, în viziunea sa.

Însă ideea trecerii la forma prezidenţială de guvernare este nocivă pentru întreaga societate, pentru că riscăm să pierdem şi puţina libertate pe care o mai avem, în favoarea unui regim de tip Belarus. Un regim convenabil şi Rusiei, indiscutabil, întrucât ar fi construit după chipul şi asemănarea celui de la Kremlin. De aceea, dacă Dodon va decide să meargă mai departe cu intenţiile sale de instaurare prin vot a dictaturii, va trebui să existe o reacţie din partea altor forţe politice şi din societatea civilă care să neutralizeze intenţiile autoritare ale preşedintelui socialiştilor, niciodată a tuturor cetăţenilor. 

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md