Actualitate

Ze’ev Ben Aryeh: Despre legăturile ISIS-Damasc-Moscova

Cea mai recenta dovada a coordonarii pe teren intre Damasc si ISIS, ajunsa în mâinile SKY, este ordinul comandamentului ISIS din Raqqa către islamiștii din Tadmor (Palmyra) privind începerea retragerii artileriei. Ordinul a fost dat cu câteva zile înainte ca forțele lui Assad sa inceapa asaltul Tadmor și, în ciuda faptului că islamiștii ar fi putut ține orașul sub stapanire o lungă perioadă de timp, orasul a fost cedat. Postul tv trage concluzia că transferul Tadmor catre armata regulata siriana a fost rezultatul unei intelegeri.

SKY susține că o astfel de coordonare a acțiunilor desfășurate pe teren are loc de mai mulți ani. De asemenea, între Damasc și ISIS exista afaceri de tip barter, în care Assad primește energie produsă pe teritoriul controlat de islamiști în schimbul îngrășămintelor și altor substanțe chimice.

Postul însăși recunoaște că informațiile nu pot fi considerate ca fiind absolut sigure, dar subliniază faptul că sursele au fost de încredere în trecut, scrie Ze’ev Ben Aryeh, fost diplomat israelian, pe site-ul Eho Moskvî.

”Prudența nu ar trebui sa ne lipseasca, pentru că, în același mod în care este adevărat că noi trăim într-o lume a informației, este de asemenea adevărat că epoca noastră poate fi numită și secolul dezinformării. Cu toate acestea, vom încerca să punem cap la cap informațiile disponibile”, spune Ben Aryeh. ISIS

În primul rând, sa spunem că, în razboiul sirian, lupte sangeroase cu uciderea a sute de persoane de ambele părți nu este un obstacol pentru comunicații secrete între părți, coordonarea pozițiilor și prieteniei împotriva unui terț.

Să începem cu întrebarea, cui i-a folosit ISIS? Există o versiune ca de la început a fost un proiect al Damascului, iar unii cred că in spate este Moscova sau Teheran. Cel puțin, pe arena siriană, principala realizare a ISIS, aparent principalul inamic al lui Assad, a fost faptul că a anihilat si divizat aproape complet orice alta opozitie la adresa regimului de la Damasc. Sa ne amintim cu cine, de fapt, a luptat ISIS. Cu trupele lui Assad? Nu, în principal cu Armata Siriană Libera, cu „Dzhabhat en-Nusra” și alte grupari de opoziție.

”Și Rusia, care a fost criticata pentru faptul că a venit în Siria să se rafuiasca cu ISIS, dar in realitate a bombardat așa-numita opoziție moderată? Oare nu sunt pentru Moscova profitabile bunele relatii cu ISIS pentru a redirecționa războiul extremiștilor islamiști în direcția anti-occidentală? Oare n-o ajuta asta sa se protejeze de amenințarea unor acțiuni extreme ale islamistilor? Iar cu jihadistii care se intorc in Cecenia sau Daghestan autoritățile ruse competente se vor descurca cumva”, crede diplomatul.

”Dar, toate acestea sunt speculații, și, ca să spunem așa, construcții logice. Acum sa vorbim despre fapte”, afirma Ze’ev Ben Aryeh.

Cu ceva timp în urmă a fost publicat un document care arată că, cu binecuvântarea lui Assad, intreprinderile de extracție si prelucrare a gazelor și țițeiului din teritoriile controlate de ISIS sunt deservite în unele cazuri de compania HESCO, deținută de nimeni altul decât George Hashraui (sa Hesuani), cetățean al Siriei și Rusiei. La o verificare mai atentă s-a dovedit că HESCO nu este nimic altceva decât o subdiviziune din străinătate a companiei ruse „Stroytransgaz” (pachetul de control este detinut de omul de afaceri Ghenadi Timcenko, cel mai de incredere om din cercul interior al presedintelui rus Vladimir Putin). Documentele Hesco prezentau, printre altele, conductele de petrol și gaze prin care energia din teritoriul aflat sub controlul ISIS este livrata regimului lui Bashar al-Assad. O parte din gaz era livrata lui Assad gratuit, se pare pentru unele merite nespecificate in fata ISIS.

În cele din urmă, ne amintim că presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, principalul demascator al afacerilor energetice pe relatia ISIS – Damasc – Moscova, a mentionat prezenta in schema și a „maestrului rus la șah”. Erdogan nu a dat numele „marelui maestru”. Observăm doar că pe lista neagra a sanctiunilor SUA a fost inclus, „pentru acțiuni în interesul guvernului sirian”, alaturi de Hashraui (Hesauni), si șeful FIDE (Federatia Internationala de Sah) – rusul Kirsan Iliumjinov. 

paginaderusi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *