Social

Zilnic, în regiunea europeană a OMS ar putea fi prevenite 400 decese cauzate de hepatitele virale

„Decesele tragice, determinate de hepatite, ar putea fi prevenite prin micșorarea numărului de cazuri noi de îmbolnăvire și îmbunătățirea testării și accesului la tratament pentru persoanele deja infectate. Aceasta implică sistarea practicilor nesigure de injectare și transfuzie sanguină, vaccinarea copiilor împotriva hepatitei B, la fel ca și asigurarea accesului persoanelor cu cel mai mare risc de infectare la testare și medicamentele necesare tratării și vindecării hepatitei B sau C,” menționează Martin Donoghoe din cadrul Programului comun pentru tuberculoză, HIV/SIDA și hepatite al biroului regional european al OMS.

Ziua mondială de combatere a hepatitelor 2015

OMS și partenerii săi îndeamnă la acțiuni imediate factorii de decizie, lucrătorii medicali și publicul pentru prevenirea îmbolnăvirilor și deceselor prin hepatite virale. Ziua mondială de combatere a hepatitelor este marcată pe 28 iulie.

Despre hepatitele virale

Multe din cazurile de hepatite virale rămân asimptomatice timp de mai multe decenii de la infectare, afectând progresiv ficatul și evoluând eventual în complicații grave sau fatale, cum ar fi ciroza hepatică, cancerul hepatic sau insuficiența hepatică. În majoritatea țărilor din regiune, cea mai mare parte (în unele țări constituind peste 75 la sută) din persoanele afectate de hepatite virale nu știu că sunt infectate. Mulți au fost infectați prin transfuzii sanguine sau alte manipulări medicale cu mulți ani în urmă, atunci când nu existau încă teste.

Peste 20 la sută din persoanele infectate eventual vor face ciroză sau cancer hepatic, dacă hepatitele nu vor fi diagnosticate la timp; anual, în regiune, aproximativ peste 145.000 de persoane decedează de afecțiuni hepatice cauzate de hepatitele virale.
Mai multe categorii vulnerabile ale populației, în particular persoanele consumatoare de droguri injectabile, prezintă un risc sporit de infectare cu hepatite. Totuși, potențial, orice persoană este expusă riscului, deoarece persistă practicile nesigure de injectare sau alte proceduri invazive ce pot expune populația la virusurile hepatici C sau B, fie în cadrul, fie în afara sistemului de sănătate. Transmiterea pe cale sexuală a hepatitei virale B rămâne o problemă nesoluționată. În majoritatea țărilor, vaccinarea universală există de mai bine de 20 de ani pentru prevenirea acestei patologii.

Lipsa angajamentului politic și conștientizarea insuficientă a problemei

Chiar dacă în ultimii ani au fost îmbunătățite practicile inofensive de injectare și transfuzie sanguină din instituțiile medico-sanitare, răspândirea hepatitelor virale continuă.

În trecut, hepatitele virale s-au bucurat de puțină atenție din partea factorilor de decizie în materie de politici. Majoritatea țărilor au ezitat să abordeze hepatitele virale, fie prin asigurarea accesului la tratament și profilaxie pentru toți cei ce aveau nevoie, fie prin reducerea costului medicamentelor sau diagnosticului. Nivelul de sensibilizare al populației generale rămâne în continuare foarte scăzut.

Vaccinarea nou-născuților este cea mai rapidă și sigură modalitate de prevenire a transmiterii materno-fetale a hepatitei virale B, vaccinul asigurând protecție pe viață împotriva infectării.

„Populația expusă riscului de infectare și care nu a fost vaccinată în copilărie urmează să se vaccineze”, a reiterat Martin Donoghoe.
Dat fiind faptul că în regiunea europeană hepatitele virale C și B continuă să fie răspândite prin practici nesigure de injectare sau transfuzie sanguină, urmează a fi extinse programele de prevenire în grupurile vulnerabile, reieșind din intervențiile bazate pe dovezi, așa ca reducerea riscului de infectare în rândul persoanelor consumatoare de droguri injectabile și acces egal la servicii și tratament pentru acestea.
Tratamentul revoluționar, elaborat recent, îndreptat împotriva hepatitei cronice C permite vindecarea în doar 3 luni a peste 90 la sută din cei infectați, fără reacțiile adverse severe caracteristice schemelor terapeutice anterioare. Ca răspuns la ultimele realizări în domeniul tratamentului și profilaxiei hepatitelor virale și în vederea asigurării suportului tehnic țărilor pentru a face față epidemiei, în 2014, respectiv 2015, OMS a elaborat primul său ghid exhaustiv pentru tratamentul și îngrijirea persoanelor cu hepatită C și hepatită B.

„Este regretabil faptul că noile terapii continuă să fie inacceptabil de costisitoare, în prezent fiind inaccesibile pentru toți cei ce au nevoie de acestea,” a conchis Martin Donoghoe, subliniind că, „pentru creșterea accesului la tratament și obținerea unor prețuri accesibile, se cere un angajament politici robust din partea guvernelor și organizațiilor societății civile”.

OMS lucrează asupra unei strategii globale de combatere a hepatitelor virale, urmărind scopul ambițios de eliminare a hepatitelor virale ca problemă gravă de sănătate publică și salvarea a milioane de persoane de decesele cauzate de afecțiunile hepatice cronice. Strategia va include un set complex de măsuri profilactice și îndeamnă țările să asigure un acces sporit la tratament și o sensibilizare mai mare pe plan global privind hepatitele virale, așa-numitul „asasin discret”.

Coform datelor Ministerului al RM, în Republica Moldova, structura morbidității prin hepatite virale acute în anul 2014 a fost următoarea: hepatitei virale A au revenit – 76,8% din total, hepatitei virale B – 7,4%, hepatitei virale C – 10,6%, hepatitei virale D – 1,3%, în timp ce hepatitelor virale cu etiologie nedeterminată au revenit 3,9% din total.
Conform datelor statistice, în Republica Moldova pe parcursul anului 2014 au fost înregistrate 1853 de cazuri noi de hepatite virale cronice, hepatite virale C cronice primare – 757 de cazuri. La capitolul „alte hepatite virale cronice primar depistate”, au fost înregistrate 85 de cazuri. Cumulativ, în țară sunt înregistrate aproximativ 40 mii de persoane infectate cu hepatite virale cronice.

TIMPUL.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *