Astăzi 23 Mai 2015, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 17:08
Abonamente

Muzică 10 Octombrie 2012, ora 06:17    Din editia print

Radmila Popovici-Paraschiv:„Nu am timp să-mi fac planuri”

Marime Font

 

 
 
Chişinău
28°
Hânceşti
28°
Tiraspol
28°
Chişinău 82 Hânceşti 82 Tiraspol 82

 

Poeta și textiera Radmila Popovici-Paraschiv s-a născut pe 31 august 1972, în satul Florițoaia Veche, raionul Ungheni. 

A absolvit Școala pedagogică „N. Krupskaia” din Călărași (1987-1991) și Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova (1991-1996). În timpul facultății predă limba și literatura română în Școala nr. 1 din Chișinău. Gustă din munca de traducător din rusă în română și viceversa în laboratorul de histologie al Grădinii Botanice. După absolvirea facultății, devine agent de vânzări în Compania „Moldavian Airlines”. Din 2002 până în prezent este angajată în Agenția de turism „Voiaj Internațional”. Debutează editorial cu volumul de poezie „Mi-s”(Editura „Prut Internațional”, 2008) și tot în acest an este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut, iar în 2010 devine membră a USM. În calitate de textieră, colaborează cu mai mulți compozitori și interpreți de muzică ușoară, populară, clasică și pentru copii.

 „E un dar să te naști pe această palmă orfană de pământ, anume în ziua care să fie proclamată drept Sărbătoare a Limbii Române”, afirmă despre Radmila poeta Silvia Caloianu.


Prima poezie - „Iadernaia zima” - devine publică, fiind elevă în clasa a VI-a, la Olimpiada raională de limba rusă, care e menționată cu locul I. Încă pe când era studentă, face cunoștință cu compozitorul Marian Stârcea, cu care are o colaborare fructuoasă până astăzi. „Ne-am întâlnit la bibliotecă, la un pian. I-am înmânat un caiet de versuri pe care n-a vrut să mi-l mai înapoieze și care probabil a fost startul fericit al unei munci deosebit de speciale de a îmbrăca versul pe muzică. S-a atașat nu atât de caiet, cât de cantabilitatea versurilor”, ne spune Radmila.

Astfel, în 2007, împreună cu Marian Stârcea, lansează două CD-uri de autor: „Tu și eu” (muzică ușoară) și „O lume în ochi de copil” (muzică pentru copii). Aflându-se în acest spațiu al muzicii și înregistrând succese, începe a colabora cu mai mulți compozitori, precum Oleg Baraliuc, Octavian Coteț, Valy Boghean, Ghenadie Ciobanu, Mihai Fisticanu, Iulia Sandu, Valeriu Cataraga, Alex Brașoveanu, Ion Lincovschi ș.a. De asemenea, scrie texte pentru cântecele interpreților Anișoara Puică, Gabriel Dorobanțu, Ion Suruceanu, Nelly Ciobanu, Adriana Ochișanu, Igor Cuciuc, Corina Țepeș, Diana Rotaru, Cătălina Rusu, Carizma, Aura, Cezara, Mihai Fisticanu, Dana Marchitan, Elena Demirdjean.

În noiembrie 2011 își organizează prima serată de autor cu genericul „Poemul îndrăgostit de muzică”, la care participă compozitori și artiști tineri și consacrați din țară. Anul acesta editează un nou volum de versuri „EvAdam” (Editura „Gunivas”), distins cu Premiul Ministerului Tineretului și Turismului în cadrul Salonului Internațional de Carte, ediția 2012.

Este autoarea versurilor pentru mai multe spectacole muzicale, precum „Douăsprezece scaune”, montat de Petru Hadârcă la Teatrul Național „Mihai Eminescu” (muzică de Valy Boghean), povestea muzicală „Musca Bâza-bâzâita” (muzică de Iulia Sandu) și „Porțile” (compozitor - Ghenadie Ciobanu).

Întrebată de planurile pentru viitor, Radmila răspunde zâmbind: „Nu am timp să-mi fac planuri și nici nu vreau să-l fac pe Dumnezeu să se amuze de aceasta. Tot ce-mi doresc e să pot munci și să am pentru cine”.

Chiar dacă nu a vrut să ne divulge planurile sale, noi îi dorim ca acestea să devină realitate și să ne ofere noi surprize.
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 23 Mai 2015, ora: 17:08

DW: Rusia amenință cu dezghețarea conflictului transnistrean

DW: Rusia amenință cu dezghețarea conflictului transnistrean Foto: moldova.org

Rusia se agită şi ameninţă deschis cu război Moldova şi Ucraina după ce Rada Supremă de la Kiev a denunţat Acordul încheiat cu Moscova (din 1995) privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către militarii ruşi din forţele de menţinere a păcii din regiunea transnistreană a...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Mai 2015, ora: 17:02

Dodon susține ocuparea militară a RM

Dodon susține ocuparea militară a RM Foto: http://beta.euractiv.com/

Liderul socialiştilor moldoveni Igor Dodon a declarat la un post de televiziune din Rusia că Republica Moldova trebuie să fie o federaţie, iar soldaţii ruşi trebuie să rămână în continuare în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Mai 2015, ora: 15:41

Arseni Iaţeniuk, la Riga: Nu vă temeți de Rusia

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, i-a îndemnat pe liderii europeni, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, să nu se teamă de Rusia, insistând pentru continuarea extinderii Uniunii Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Mai 2015, ora: 15:38

Gabriel Cotabiţă ar putea fi deconectat de la aparate

Gabriel Cotabiţă ar putea fi deconectat de la aparate

Starea artistului Gabriel Cotabiţă nu s-a ameliorat nici după două săptămâni de când se află în comă profundă la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 23 Mai 2015, ora: 15:22

Afacerile lui Putin au intrat în gura presei americane și englezești

Afacerile lui Putin au intrat în gura presei americane și englezești

Două publicaţii de limbă engleză, din Statele Unite şi Marea Britanie pregătesc să publice un amplu material ce dezvăluie detaliat implicării preşedintelui Rus, Vladimir Putin, în afaceri dubioase, transmite Ziarul de Gardă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2015, ora: 15:04

Dungaciu acuză de cinism: Nu Angela Merkel sau alți lideri europeni au devalizat băncile de la Chișinău

Dungaciu acuză de cinism: Nu Angela Merkel sau alți lideri europeni au devalizat băncile de la Chișinău

Proaspăt finalizatul Summit de la Riga a consemnat un eşec politic al Parteneriatului Estic, proiect din care nu va mai rămâne decât o funcţionalitate administrativă, pentru că există acordurile bilaterale semnate între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Ucraina...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Mai 2015, ora: 14:57

Viceministrul de Externe Ulianovschi a participat la reuniunea cu omologii săi din UE

Viceministrul de Externe Ulianovschi a participat la reuniunea cu omologii săi din UE

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a participat vineri, la Tirana, la reuniunea anuală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), eveniment organizat de Albania, ţara care...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 23 Mai 2015, ora: 14:52

Cum sunt pregătiţi spionii în regimul lui Kim Jong-un

Cum sunt pregătiţi spionii în regimul lui Kim Jong-un

Coreea de Nord are o reţea de spioni extrem de extinsă care operează în multe ţări din lume, în special în Coreea de Sud şi în Statele Unite, principala lor misiune fiind să găsească persoane dispuse să sprijine autorităţile nord-coreene, informează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Spectacole 23 Mai 2015, ora: 14:43

Voltaj concurează astăzi în finala Eurovision

Voltaj concurează astăzi în finala Eurovision

Voltaj, trupa care reprezintă România la Eurovision 2015, va cânta sâmbătă seară în finală concursului, la Viena. Voltaj va intră în competiţie pe poziţia 20, după Letonia şi înaintea Spaniei. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Mai 2015, ora: 14:31

Nu doar șoferii sunt amendați. Peste 1200 de pietoni s-au ales cu amenzi

Nu doar șoferii  sunt amendați. Peste 1200 de pietoni s-au ales cu amenzi Foto: avantulliber.ro

Peste 1200 de pietoni din întreaga ţară s-au ales cu amenzi în ultimele trei săptămâni pentru traversarea străziilor în locuri nepermise. Sancţiunile au fost aplicate în cadrul operaţiunii „Pietonul”, iniţiată de Inspectoratul Naţional de...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 23 Mai 2015, ora: 14:25

A fost prins un ucrainean plătit să împuşte în ai săi

A fost prins un ucrainean plătit să împuşte în ai săi Foto: paginadepolitica.ro

Serviciul de Securitate de la Kiev a reţinut un mercenar ucrainean care lupta în estul ţării conform indicaţiilor primite de la un ofiţer rus. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Mai 2015, ora: 14:21

Tiraspolul a iniţiat un dosar penal şi invită mai mulţi oficiali moldoveni la audieri

Tiraspolul a iniţiat un dosar penal şi invită mai mulţi oficiali moldoveni la audieri

Autorităţile separatiste din Transnistria au iniţiat un dosar penal în care acuză Chişinăul de încălcarea prevederilor negocierilor privind conflictul transnistrean şi invită mai mulţi oficiali moldoveni la Tiraspol pentru audieri, relatează site-ul Unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2015, ora: 13:24

La pescuit în perioada de prohibiție pe lacul Beleu

La pescuit în perioada de prohibiție pe lacul Beleu Foto: http://border.gov.md/

Inspectorii Sectorului Poliției de Frontieră Brânza, în urma unor acțiuni desfășurate pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de responsabilitate, au depistat doi bărbați din satul Slobozia Mare care pescuiau pe lacul Beleu. 

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 23 Mai 2015, ora: 13:12

Timofti a propus ca următorul summit al PE să fie găzduit de Chişinău

Timofti a propus ca următorul summit al PE să fie găzduit de Chişinău

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a propus la Riga ca următorul summit al Parteneriatului Estic, din 2017, să fie găzduit de Chişinău, relatează agenţia Moldpres în pagina electronică.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Mai 2015, ora: 12:50

Rusia va face un pod aerian pentru alimentarea Armatei nr. 14

Rusia va face un pod aerian pentru alimentarea Armatei nr. 14

Rusia a anunţat că va crea un pod aerian pentru a alimenta trupele ruseşti din Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 23 Mai 2015, ora: 12:41

Viitorul summit NATO va avea loc pe 8 și 9 iunie 2016, la Varșovia

Viitorul summit NATO va avea loc pe 8 și 9 iunie 2016, la Varșovia

Viitorul summit al Alianței Nord-Atlantice, programat să aibă loc în 2016 în capitala Poloniei, Varșovia, se va desfășura în zilele de 8 și 9 iunie 2016, a anunțat vineri NATO.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Mai 2015, ora: 12:10

Oleg Brega și partidul său s-au lansat în cursa electorală

Oleg Brega și partidul său s-au lansat în cursa electorală

Partidul Democrația Acasă a înaintat la Primăria capitalei candidatura activistuuil civic și jurnalistului Oleg Brega. Iar astăzi, la ora 12.00, Partidul s-a lansat în campania electorală, din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 23 Mai 2015, ora: 11:55

Moscova acuză că SUA „vânează” rușii din întreaga lume

Moscova acuză că SUA „vânează” rușii din întreaga lume

Ministerul rus al Afacerilor Externe i-a avertizat pe cetățenii ruși care călătoresc în străinătate asupra riscurilor reprezentate de organele de drept și serviciile speciale din Statele Unite ale Americii care, afirmă ministerul, s-au angajat într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 23 Mai 2015, ora: 11:41

UE şi Kievul vor crea un serviciu pentru combaterea corupţiei în Ucraina

Uniunea Europeană /UE/ şi Administraţia de la Kiev vor crea un serviciu comun pentru combaterea corupţiei în Ucraina, în scopul evitării fraudelor cu fonduri europene, afirmă un oficial european.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Mai 2015, ora: 11:31

Gaburici: Voi da indicaţii MAi, ca Shor să nu părăsească Moldova

Gaburici: Voi da indicaţii MAi, ca Shor să nu părăsească Moldova

Premierul Chiril Gaburici susţine că regretă decizia de a-l elibera din arest la domiciliu pe omul de afaceri Ilan Shor, fost preşedinte al Consiliului de Administrare al BEM, şi plasarea acestuia sub control judiciar. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 23 Mai 2015, ora: 11:05

Proiecție de filme europene, în aer liber, la Chișinău

Zece filme europene vor fi proiectate, în perioada 22-24 mai, în scuarul Muzeului Naţional de Istorie al Moldovei din capitală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2015, ora: 10:54

Patru persoane noi reținute în dosarele creditelor neperformante

Patru persoane noi reținute în dosarele creditelor neperformante

Şapte persoane au fost escortate, ieri, la Centrul Naţional Anticorupţie pentru a fi audiate în dosarele creditelor neperformante.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2015, ora: 10:50

La Riga au fost recunoscute aspiraţiile europene ale ţărilor interesate

La Riga au fost recunoscute aspiraţiile europene ale ţărilor interesate

Declaraţia Summitului Parteneriatului Estic (PaE), care s-a desfăşurat pe 21 şi 22 mai în capitala letonă, recunoaşte aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, în baza principiului diferenţierii, care lasă celorlalte trei state-partenere –...

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 23 Mai 2015, ora: 10:37

ATENȚIE, ȘOFERI! Astăzi, mai multe străzi din capitală vor fi închise

ATENȚIE, ȘOFERI! Astăzi, mai multe străzi din capitală vor fi închise

Astăzi, pe anumite străzi din capitală se vor institui restricții de circulație. Măsurile au fost luate în contextul în care în mun. Chişinău vor avea loc mai multe evenimente cu caracter cultural-artistic, sportive, proteste și marșuri.

( ) Citeşte tot articolul

Spectacole 23 Mai 2015, ora: 10:26

Școala de Muzică din Rezina, la 50 de ani de activitate

Școala de Muzică din Rezina, la 50 de ani de activitate

După perindarea mai multor generaţii de elevi prin băncile instituţiei, de unde şi-au luat zborul în lume mare, cu ocazia frumosului jubileu, foştii discipoli au revenit la Rezina pentru a aduce cuvinte de recunoştinţă profesorilor care le-au pus temelia cunoștințelor muzicale.

( ) Citeşte tot articolul


Opinii & Editoriale 22 Mai 2015, de Marin Basarab

Republica Moldova trebuie să dispară

Mi-am expus de nenumărate ori părerea față de unionism. Sunt sceptic, chiar dacă, în adâncul sufletului tind şi eu spre Unire, ca orice român sănătos la cap. Nu-mi place însă să-mi etalez unionismul, e o chestie personală, care nu mă face nici mai bun, nici mai rău decât...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Mai 2015, de George Simion

Domnilor Gaburici, Candu, Timofti

Vă scriu cu simpatia omului care nu vă cunoaște, dar îndrăznește să spere la ce-i mai bun din firea umană, până la capăt. Am auzit despre multe lucruri făcute de către Domniile Voastre. Unele mai bune, majoritatea mai puțin bune. Oricum, raportul este unul mai echilibrat decât la...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Mai 2015, de Moni Stănilă

Orbul din naștere

Și în această duminică este rânduită o lectură din Evanghelia după Ioan, de la capitolul 9.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Mai 2015, de Moni Stănilă

Cartea anului

Dumitru Crudu nu se dezminte, după ce a scuturat poezia românească, cu douăzeci de ani în urmă, a trecut furtunos și cu succes la proză și dramaturgie, iar acum s-a apucat de ceea ce pare mai ușor, dar de fapt e dificil și complicat: literatură pentru copii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Mai 2015, de Constantin Tănase

Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară…

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Mai 2015, de Marin Basarab

Cardiopolitika – Faust în vremuri putiniste

„Cardiopolitika”, documentarul regizat de rusoaica Svetlana Strelnikova şi editat de conaţionalul nostru Denis Bartenev, a câştigat marele premiu la Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF – ediţia a XII-a.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 19 Mai 2015, de Ana Gherciu

Ipocrizia din spatele homofobiei

Vreau să precizez de la bun început că respect cu tot sufletul pe cei care urmează cu sfințenie Scripturile și nu doar se bat cu pumnul în piept că sunt mari credincioși. Totuși, de câteva ori pe an mi se face scârbă de mai multe organizații religioase și chiar reprezentanți ai...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Mai 2015, de Moni Stănilă

Cum ne alegem primarii

Am vizitat de mai multe ori Orheiul Vechi, am stat peste noapte în Trebujeni, am vizitat zona turistică, dar și Scocul, o bijuterie a naturii spre care ne-a îndrumat Tudor Grigoropol, un localnic și, ulterior, un prieten.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Mai 2015, de Octavian Țâcu

Salvați Expedițiile Memoriei de birocrații de la București

Se spune că în perioada 1917-1918, când era guvernator militar al României ocupate de Puterile Centrale, mareșalul german August von Mackensen ar fi făcut mai multe însemnări despre români. În una din ele militarul observa că „românii sunt un popor harnic și...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 16 Mai 2015, de Silviu Tănase

Un nou 16 mai uitat de autorități

Nici de această dată autoritățile din RM nu vor comemora ziua de 16 mai (1812). Ce fel de „stataliști” sunt politicienii de la putere dacă glorifică divizarea Moldovei? 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 15 Mai 2015, de Tatiana T. Macovei

Țara în care ai dreptul să NU vezi, auzi și să vorbești

Nu ești orb, surd sau mut? Nașpa! Nu ai vreo șansă să supraviețuiești în țara asta. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Mai 2015, de Constantin Codreanu

De ce nu trebuie să ne fie frică să ieșim în stradă pentru Unire în Republica Moldova

Miercuri, liderul unioniștilor din cele două state românești, George Simion, a fost reținut de către angajați ai Serviciului de Informații și Securitate. 

() Citeşte tot articolul

 

 


 

 

SondajSPUNE-ŢI părerea şi votează. Opinia ta contează.

Cine credeți că ar trebui să fie Primarul Chișinăului ?

vezi rezultatele sondajului de până acum

Cele mai citite articole Timpul.md