Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Actualitate 14 Iunie 2016, ora 07:53

(14 iunie 2013) EXCLUSIV PENTRU TIMPUL Ion Hadârcă: Pe Ghimpu și Lupu i-a apropiat… fumul

Marime Font

Igor Dodon urma să voteze guvernul Filat-3 în schimbul fotoliului de primar general al Chișinăului, pe care i l-a promis PD și PLDM. 

Ștefan Urâtu poate pierde calitatea de membru al CEC. Reformatorii liberali au încercat fără succes să-l convingă pe Vlad Plahotniuc să le cedeze șefia Ministerului Transporturilor. Despre aceasta ne povestește șeful reformatorilor, deputatul Ion Hadârcă. El dă de înțeles că va face tot posibilul pentru a-l da jos pe Mihai Ghimpu din fruntea PL și consideră că scindarea din acest partid ar fi un exemplu de bun augur pentru alte formațiuni politice…

- Dle Hadârcă, ați putea să ne explicați clar ce a stat la originea conflictului din PL?- Haideți că vă spun. La 31 martie, la propunerea lui Anatol Șalaru, a fost convocată şedinţa Consiliului republican al PL, pentru a discuta subiectul nesusținerii candidaturii lui Filat la funcţia de premier. Revenit de peste hotare, dl Ghimpu ne-a demonstrat atunci pe o foaie lată de vatman „teoria celor patru mandate sau planul Barbarusa”. Spunea că înalți reprezentanți europeni, inclusiv Stefan Fule, i-ar fi destăinuit că vom fi admişi în UE tocmai peste 15 ani! De aici Ghimpu şi-a pliat strategia activității PL până în 2026. Adică, în 2014 se vor instaura comuniștii la putere, iar PL va prelua guvernarea tocmai peste 15 ani. De aceea, accentua Ghimpu, trebuie să trecem imediat în opoziție. Ulterior, dl Fule a infirmat lucrurile astea. După pledoaria lui Ghimpu, lumea a rămas nedumerită. A încercat Corina Fusu să expună niște temeri că ideea de opoziție este una hazardată, însă imediat i s-a închis gura. A încercat Gheorghe Șalaru să-și arate nedumerirea şi iarăși a fost obstrucționat. Numai ideea de a accepta venirea comuniștilor înseamnă sârma ghimpată din nou la Prut, Uniunea vamală Rusia-Belarus şi „Adio, Europa”. UE ne-a mai dat o şansă în 1999, când guvernul Sturza a fost demis în ajunul summitu-ului de la Helsinki și acum se reitera acelaşi lucru înaintea reuniunii de la Vilnius. Semnele erau identice. Surpriza a continuat a doua zi, la întrunirea lideilor ex-AIE, când Ghimpu a venit cu o aşa-zisă decizie a Consiliului republican, scrisă de mâna sa, prin care i se retrăgea susținerea lui Filat. Respectiva decizie nici nu a fost pusă la vot la partid. Ca să dreg busuiocul, am zis că e o glumă de 1 aprilie. Dar Filat a spus că nu mai are ce discuta cu Ghimpu și a plecat.


- Până la 31 martie relaţiile dvs. cu Ghimpu erau normale?

- Nu, după evenimentele cu Pădurea Domnească, în partid era o stare de nervozitate permanentă. Înainte de a fi demis guvernul, eu propuneam să luăm o atitudine distantă şi echilibrată, însă el n-a fost de acord. A zis că suntem deja în campania electorală și că trebuie să vorbim pentru electorat, adică să batem în toți. Pentru el, bătaia în toți însemna într-o sigură direcție.
„Ne-a pus să jurăm că nu vom vota cu Filat”

- Adică în Filat. De ce?

- Nu avea explicații. Astfel, eu am devenit indezirabil şi mi s-a interzis în genere să discut subiecte politice în fracțiune. În ziua demiterii guvernului, pe 5 martie, Ana Guţu era pregătită cu un discurs, dar el i-a proliferat o serie de tirade, pe care mie mi-e rușine să le repet. Toate lucrurile astea au continuat la 12 aprilie, când noi am anunțat formarea Consiliului de Reformare (CR). În acea zi, el ne-a pus pe toţi deputaţii să jurăm că nu vor vota pentru Filat, deşi problema trebuia pusă dacă susţinem sau nu revenirea comuniştilor. Opt dintre noi n-au fost de acord, inclusiv Gheorghe Brega, ceea ce l-a enervat pe Ghimpu, care a trântit ușa şi ne-a alungat.

- A jurat cineva?

- Nimeni. Unii tăceau, erau docili. Eu i-am descris starea națiunii în ansamblu și i-am amintit că pe noi ne-a unit cauza națională. Și acum, când această cauză este în pericol, trebuie să întreprindem pași neordinari. I-am propus să facă un pas în urmă şi să-i cedeze locul lui Dorin Chirtoacă. Pentru a ține piept inițiativei lui Dodon de a demara procedura de referendum pentru demiterea sa, Dorin avea nevoie de susținerea unei coaliții de dreapta. De altfel, exista riscul să vină socialiștii în fruntea capitalei. „Cauza eu o apăr, de nepotul meu nu-ți bate capul. Eu sunt președintele PL şi ştampila e la mine”, mi-a reproşat Ghimpu. Între timp se adunau din raioane cei care susțineau declarația noastră. Și aici s-au rupt definitiv apele.
„Dorin este un factor politic important”
- De ce îl apărați pe Chirtoacă și de ce l-ați propus în fruntea partidului, dacă el împărtăşeşte poziţia lui Ghimpu? Ați discutat preventiv cu el?

- Orice am spune, Dorin este un factor politic important, de care sunt legate procedurile de reformare a clasei politice a Chișinăului. Dacă ar fi venit tânărul în locul lui Ghimpu s-ar fi schimbat imaginea partidului. Ştiu că s-a și vorbit cu el. Nu noi, dar cineva din anturajul apropiat dumnealui i-a vorbit. El însuşi îşi exprimase nedumerirea față de situația din PL. În cadrul ședințelor de la partid, Dorin întotdeauna venea cu anumite întârzieri, se implica anevoios în fluxul evenimentelor pe care le dezbăteam, deseori era pus în situații ridicole. S-a văzut și în situații publice cum îl apostrofa unchiul pe nepot. Erau semnale jenante.

- Și el a fost de acord să preia conducerea partidului?

- Nu, dar pe 12 aprilie, noi nu aveam informația precisă, pentru că el se afla peste hotare, iar timpul nu mai avea răbdare. 

continuarea o găsiți aici

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul