Astăzi 24 Aprilie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:58
Abonamente

Actualitate 14 Iunie 2016, ora 07:53

(14 iunie 2013) EXCLUSIV PENTRU TIMPUL Ion Hadârcă: Pe Ghimpu și Lupu i-a apropiat… fumul

Marime Font

Igor Dodon urma să voteze guvernul Filat-3 în schimbul fotoliului de primar general al Chișinăului, pe care i l-a promis PD și PLDM. 

Ștefan Urâtu poate pierde calitatea de membru al CEC. Reformatorii liberali au încercat fără succes să-l convingă pe Vlad Plahotniuc să le cedeze șefia Ministerului Transporturilor. Despre aceasta ne povestește șeful reformatorilor, deputatul Ion Hadârcă. El dă de înțeles că va face tot posibilul pentru a-l da jos pe Mihai Ghimpu din fruntea PL și consideră că scindarea din acest partid ar fi un exemplu de bun augur pentru alte formațiuni politice…

- Dle Hadârcă, ați putea să ne explicați clar ce a stat la originea conflictului din PL?


- Haideți că vă spun. La 31 martie, la propunerea lui Anatol Șalaru, a fost convocată şedinţa Consiliului republican al PL, pentru a discuta subiectul nesusținerii candidaturii lui Filat la funcţia de premier. Revenit de peste hotare, dl Ghimpu ne-a demonstrat atunci pe o foaie lată de vatman „teoria celor patru mandate sau planul Barbarusa”. Spunea că înalți reprezentanți europeni, inclusiv Stefan Fule, i-ar fi destăinuit că vom fi admişi în UE tocmai peste 15 ani! De aici Ghimpu şi-a pliat strategia activității PL până în 2026. Adică, în 2014 se vor instaura comuniștii la putere, iar PL va prelua guvernarea tocmai peste 15 ani. De aceea, accentua Ghimpu, trebuie să trecem imediat în opoziție. Ulterior, dl Fule a infirmat lucrurile astea. După pledoaria lui Ghimpu, lumea a rămas nedumerită. A încercat Corina Fusu să expună niște temeri că ideea de opoziție este una hazardată, însă imediat i s-a închis gura. A încercat Gheorghe Șalaru să-și arate nedumerirea şi iarăși a fost obstrucționat. Numai ideea de a accepta venirea comuniștilor înseamnă sârma ghimpată din nou la Prut, Uniunea vamală Rusia-Belarus şi „Adio, Europa”. UE ne-a mai dat o şansă în 1999, când guvernul Sturza a fost demis în ajunul summitu-ului de la Helsinki și acum se reitera acelaşi lucru înaintea reuniunii de la Vilnius. Semnele erau identice. Surpriza a continuat a doua zi, la întrunirea lideilor ex-AIE, când Ghimpu a venit cu o aşa-zisă decizie a Consiliului republican, scrisă de mâna sa, prin care i se retrăgea susținerea lui Filat. Respectiva decizie nici nu a fost pusă la vot la partid. Ca să dreg busuiocul, am zis că e o glumă de 1 aprilie. Dar Filat a spus că nu mai are ce discuta cu Ghimpu și a plecat.


- Până la 31 martie relaţiile dvs. cu Ghimpu erau normale?

- Nu, după evenimentele cu Pădurea Domnească, în partid era o stare de nervozitate permanentă. Înainte de a fi demis guvernul, eu propuneam să luăm o atitudine distantă şi echilibrată, însă el n-a fost de acord. A zis că suntem deja în campania electorală și că trebuie să vorbim pentru electorat, adică să batem în toți. Pentru el, bătaia în toți însemna într-o sigură direcție.
„Ne-a pus să jurăm că nu vom vota cu Filat”

- Adică în Filat. De ce?

- Nu avea explicații. Astfel, eu am devenit indezirabil şi mi s-a interzis în genere să discut subiecte politice în fracțiune. În ziua demiterii guvernului, pe 5 martie, Ana Guţu era pregătită cu un discurs, dar el i-a proliferat o serie de tirade, pe care mie mi-e rușine să le repet. Toate lucrurile astea au continuat la 12 aprilie, când noi am anunțat formarea Consiliului de Reformare (CR). În acea zi, el ne-a pus pe toţi deputaţii să jurăm că nu vor vota pentru Filat, deşi problema trebuia pusă dacă susţinem sau nu revenirea comuniştilor. Opt dintre noi n-au fost de acord, inclusiv Gheorghe Brega, ceea ce l-a enervat pe Ghimpu, care a trântit ușa şi ne-a alungat.

- A jurat cineva?

- Nimeni. Unii tăceau, erau docili. Eu i-am descris starea națiunii în ansamblu și i-am amintit că pe noi ne-a unit cauza națională. Și acum, când această cauză este în pericol, trebuie să întreprindem pași neordinari. I-am propus să facă un pas în urmă şi să-i cedeze locul lui Dorin Chirtoacă. Pentru a ține piept inițiativei lui Dodon de a demara procedura de referendum pentru demiterea sa, Dorin avea nevoie de susținerea unei coaliții de dreapta. De altfel, exista riscul să vină socialiștii în fruntea capitalei. „Cauza eu o apăr, de nepotul meu nu-ți bate capul. Eu sunt președintele PL şi ştampila e la mine”, mi-a reproşat Ghimpu. Între timp se adunau din raioane cei care susțineau declarația noastră. Și aici s-au rupt definitiv apele.
„Dorin este un factor politic important”
- De ce îl apărați pe Chirtoacă și de ce l-ați propus în fruntea partidului, dacă el împărtăşeşte poziţia lui Ghimpu? Ați discutat preventiv cu el?

- Orice am spune, Dorin este un factor politic important, de care sunt legate procedurile de reformare a clasei politice a Chișinăului. Dacă ar fi venit tânărul în locul lui Ghimpu s-ar fi schimbat imaginea partidului. Ştiu că s-a și vorbit cu el. Nu noi, dar cineva din anturajul apropiat dumnealui i-a vorbit. El însuşi îşi exprimase nedumerirea față de situația din PL. În cadrul ședințelor de la partid, Dorin întotdeauna venea cu anumite întârzieri, se implica anevoios în fluxul evenimentelor pe care le dezbăteam, deseori era pus în situații ridicole. S-a văzut și în situații publice cum îl apostrofa unchiul pe nepot. Erau semnale jenante.

- Și el a fost de acord să preia conducerea partidului?

- Nu, dar pe 12 aprilie, noi nu aveam informația precisă, pentru că el se afla peste hotare, iar timpul nu mai avea răbdare. 

continuarea o găsiți aici

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 19:58

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Aprilie 2019, ora: 16:24

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol Din editia print

Un reporter a spus la televizor: Mănăstirea Neamţ ocupă un rol cu totul deosebit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 16:21

Putin a semnat decretul privind eliberarea paşapoartelor Federație Ruse locuitorilor din Doneţk şi Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru locuitorii autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk din Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:57

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim în sectorul real până la 2775 de lei, de la 1 mai

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:56

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:54

Fostul director al știrilor de la Jurnal TV: Dodon a șters pe jos cu batista pusă pe țambalul unionist și proeuropean de către cei de la ACUM

Exponenţii blocului ACUM au fost umiliţi astăzi în ultimul hal de cei de la PSRM, fiind lăsaţi cu ochii soare la aşa-zisele discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea noului Guvern. Este opinia jurnalistului Gabriel Călin, care crede că PAS şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:51

Fost deputat, despre “dialogul surzilor” ACUM-PSRM: Așa pățesc înfumurații care, cu doar 26 de mandate, vor să aibă și președinția Parlamentului, și guvernul lor minoritar!

“Dialogul surzilor” al blocului ACUM cu cei de la PSRM este tratat ironic, pe Facebook, de fostul deputat Ştefan Secăreanu. În opinia lui Secăreanu, cei de la PAS-PPDA dau dovadă de lăcomie şi lipsă de tact politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:47

Programul PRIMA CASĂ, mai atractiv. Guvernul a aprobat condiţii noi la oferirea creditelor

Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul de implementare a Programului de stat PRIMA CASĂ. Astfel, marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat va fi redusă de la 3% la 2%. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:23

Candu: PDM va reveni la discuțiile despre formarea unei majorități parlamentare și speră că politicienii care se consideră responsabili, vor pune interesul țării mai presus de orice

Partidul Democrat din Moldova este deschis comunicării cu alte formațiuni politice din Parlament pentru a forma o majoritate care să numească un Guvern care să rezolve problemele oamenilor. Deși invitații la negocieri au fost transmise liderilor blocului ACUM, democrații au mers și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:03

Vitalie Călugăreanu: Asistăm la un circ, iar cei din ACUM și-au irosit unica șansa de a se impune ca actori vizibili

Discuţiile dintre PSRM şi exponenţii blocului ACUM alimentează senzaţia unui târg scârbos, în care s-au lăsat atraşi Maia Sandu şi Andrei Năstase. De această părere este jurnalistul Vitalie călugăreanu, într-un editorial publicat de cotidianul.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:57

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor Foto: Eduard Bîzgu

Exponenţii PAS şi PPDA s-au arătat deranjaţi astăzi de faptul că deputaţii PSRM nu doresc să accepte varianta expusă de blocul ACUM privind partajarea funcţiilor în Parlament. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a dat clar de înţeles că liderul formaţiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:55

Analist de la Erevan, despre prestaţia lui Paşinean: Oamenii aşteaptă rezolvarea problemelor, nu vorbe despre trecutul întunecat şi viitorul luminos

Ratingul premierului armean Nikol Pashinyan este în continuă descreştere, deoarece progresul în domeniul social-economic este inexistent. Este opinia analistului politic de la Erevan Aik Halatian, exprimată într-un interviu acordat postului de radio Deutshe Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:46

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

Fostul consilier al lui Vlad Filat, actual deputat pe listele PAS, Dumitru Alaiba, se pare că trăiește pe picior mare. Chiar dacă pe facebook a făcut un live în care spunea că un mic frigider din biroul Parlamentului ar fi un lux pentru el, acesta locuiește într-o casă ce are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:43

Analist politic de la Bucureşti: Blocul ACUM ar putea obţine un scor mai mic la alegerile anticipate, din cauza discuţiilor cu PSRM

Alegătorii blocului ACUM se uită cu reticenţă la negocierile cu exponenţii PSRM. Analistul politic Dan Dungaciu crede că cei de la PAS şi PPDA vor avea de pierdut mai mult decât socialiştii, la alegerile parlamentare anticipate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:39

Nouă mostră de tupeu marca Lavrov: „Occidentul a distrus principiului inviolabilității frontierelor în Europa”

”În urmă cu cinci ani, Uniunea Europeană și Statele Unite au intervenit în afacerile interne ale Ucrainei și au provocat și susținut o lovitură de stat neconstituțională, prin săvârșirea unei infracțiuni internaționale”, a declarat ministrul rus de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:36

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea Învierii. Operatorul aerian a suplimentat orarul său de pe 27 aprilie cu un nou zbor pe ruta Chișinău - Tel Aviv - Chișinău, care va asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:45

Un bărbat a fost răpit, dus într-o pădure de la Ciocana, bătut şi ameninţat cu o armă. Făptaşii cereau bani

Un bărbat de 31 de ani a fost răpit, şantajat, bătut şi ameninţat cu o armă pentru o pretinsă datorie. Făptaşii sunt doi tineri, cu vârstele de 23 ani şi 24 de ani, originari din raioanele Soroca şi Glodeni, care au fost reţinuţi pe urme fierbinţi de către ofiţerii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Deputații socialiști au ignorat noua invitație la discuții din partea PAS și PPDA. Deputații Igor Munteanu, Mihai Popșoi, Alexandr Slusari, Chiril Moțpan și Igor Grosu au așteptat în zadar ca cineva din colegii lor din PSRM să vină să discute despre coaliție de guvernare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Rusia a schimbat brusc tonul discuțiilor cu Ucraina

Moscova a schimbat brusc tonul negocierilor cu Kievul în timpul consultărilor de la Haga, în cadrul plangerii Ucrainei la Tribunalul Internațional al ONU pentru eliberarea navelor și marinarilor ucraineni capturați în Marea Neagră, a declarat Lana Zerkal, adjunctul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:33

Slusari: Nu vom trece linia roșie de creare a unei coaliții pe patru ani, cu partajarea funcțiilor cu PSRM

Blocul ACUM nu vrea crearea unei coaliții funcționale cu socialiștii și optează pentru alegeri anticipate peste câteva luni. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, după ce PSRM a ignorat invitația blocului ACUM la discuții despre formarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:23

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina din capitală, tronsonul cuprins între bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada 31 August 1989, au fost prelungite până pe 15 mai. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:11

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Un tablou al pictorului impresionist Paul Signac, estimat la 1,5 milioane de euro și care a fost furat dintr-un muzeu din Franța anul trecut, a fost recuperat de polițiștii ucraineni, potrivit apnews.com, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:45

Corneliu Ciurea: politicienii de la Chişinău ar trebui să-i mulţumească lui Petro Poroşenko pentru binele făcut Moldovei

Atitudinea liderilor PAS şi PPDA faţă de victoria lui Vladimir Zelenskii asupra lui Petro Poroşenko, pe care o consideră ab initio benefică pentru Ucraina, frizează absurdul și este demn să fie introdus într-o antologie a politicianismului autist. Este opinia analistului politic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:17

Cum ar arată Pământul dacă s-ar topi toată gheață. Deja ritmul în care dispare e "înspăimântător" (Video)

NASA a avertizat in mai multe randuri ca nivelul oceanelor creste mai repede decat aratau prognozele si ca in urmatorii zeci de ani, acesta se va inalta cu cel putin 90 de centimetri.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)