Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Carte 13 Ianuarie 2015, ora 10:38

(2014) Editura Litera a avut o cifră de afaceri de 10 milioane de euro

Marime Font

Cu peste 4.300 de titluri publicate şi cu un tiraj total de circa 48 de milioane de exemplare, editura Litera aniversează 25 de ani de când a fost înfiinţată.

Marin Vidraşcu, directorul executiv al editurii, ne-a spus, în cadrul unui interviu, că Litera derulează campanii de încurajare a cititului, în contextul în care diferenţele pe piaţa cărţii decurg din diferenţele de mentalitate ale diverselor tipuri de populaţie. 

- Editura Litera aniversează 25 de ani de la înfiinţare. Care a fost parcursul editurii în acest sfert de secol?
- Litera a fost înfiinţată la Chişinău, cu jumătate de an înainte de revoluţia română. Tatăl meu, Anatol Vidraşcu, a întâmpinat greutăţi foarte mari până în momentul în care a reuşit să obţină aprobările de înregistrare a unei edituri, într-un regim totalitar. De atunci şi până acum, Litera a crescut de la 3 la 154 de angajaţi şi se află în topul editurilor din România, cu peste 4.300 de titluri publicate şi cu un tiraj total de circa 48 de milioane de exemplare, suficiente cât să umple o dată şi jumătate cea mai mare bibliotecă din lume - Biblioteca Congresului SUA.- Ce aşteptări aveaţi în urmă cu 25 de ani de la această editură?
- Tatăl meu şi-a dorit foarte mult ca Litera să ajungă printre primele locuri, iar în momentul în care şi eu, şi fratele meu, Dan Vidraşcu, am început să conducem editura din Bucureşti, am ştiut că toată pasiunea noastră va duce Litera pe primele locuri. Am reuşit acest lucru prin perseverenţă şi dorinţa sinceră să ajungem departe, printr-o foarte bună înţelegere a pieţei şi a cititorilor şi o echipă valoroasă şi dedicată. Menţinerea succesului este provocarea cea mai mare, iar Litera reuşeşte de patru ani să rămână pe locul fruntaş.

- Care au fost cele mai vândute titluri în 2014?
- Cele mai bine vândute titluri ale anului trecut aparţin autoarei Alice Munro: "Ură, dragoste, prietenie, căsătorie", "Fugara" şi "Dragă viaţă", vândute în 25.000 exemplare, în total.
Seria "Crossfire", de Sylvia Day, care cuprinde volumele "Atracţia", "Revelaţia", "Împlinirea", se află, de asemenea, în topul vânzărilor, cu 15.000 de exemplare. "Răzbunarea Geografiei", de Richard Kaplan, este o carte vândută în 8.000 de exemplare.

- Ce cifră de afaceri a realizat editura Litera, anul trecut?
- Peste 10 milioane de euro.

- Ce noutăţi pregătiţi cititorilor pentru 2015?
- Vom continua sărbătoarea acestui sfert de secol de cărţi, prin campanii de încurajare a cititului, oferte speciale şi titluri noi, de cea mai bună calitate. "Noaptea cărţilor deschise" sau "E coadă la carte" reprezintă doar o parte dintre campaniile consacrate Litera, cu peste 10.000 de participanţi, pe care le vom organiza şi în acest an.
Pe plan editorial, vom continua colecţia "Clasici moderni", seriile "Agatha Christie", "Bucătari celebri" şi "National Geographic". Printre titlurile noi ale anului 2015 se vor număra o carte câştigătoare a premiului "Pulitzer 2014", o alta care a câştigat premiul "Man Booker 2014" şi un nou titlu de Robert D. Kaplan, autorul bestsellerului "Răzbunarea Geografiei".

- Care este evoluţia pieţei de carte şi ce perspective are acest domeniu?
- Diferenţele pe piaţa cărţii decurg din diferenţele de mentalitate ale diverselor tipuri de populaţie. Putem lua exemplele Germaniei şi Italiei, unde, deşi numărul locuitorilor este aproximativ egal, discutăm de o piaţă de 7 miliarde euro, respectiv 1 miliard de euro. Este bine ştiut că germanii primesc o educaţie foarte bună, fiind învăţaţi de mici că, pentru a avea reuşite, trebuie să acorde o atenţie deosebită instruirii şi cititului.

Deocamdată în România populaţia nu va înţelege că cititul nu este doar un hobby, ci educaţie, nu putem spera la o creştere a pieţei de carte. Paşii pe care îi putem face în acest sens sunt creşterea apetitului pentru lectură şi diversificarea amplă a canalelor de distribuţie. Litera are deschise, în momentul de faţă, 24 de minilibrării sau bookstop-uri, în cele mai importante centre comerciale din Bucureşti şi din ţară şi o librărie pe Bd. Magheru din Capitală.

Mediul on-line a devenit un canal de vânzare foarte important şi va creşte, în 2015. În ceea ce priveşte piaţa de e-book, aceasta este încă la început şi depunem eforturi pentru dezvoltarea acestui segment. În prezent, Litera are peste 450 de e-bookuri disponibile spre vânzare, pe diverse platforme naţionale şi internaţionale.

- Mulţumesc!

Sursa: bursa.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul