Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Carte 13 Ianuarie 2015, ora 10:38

(2014) Editura Litera a avut o cifră de afaceri de 10 milioane de euro

Marime Font

Cu peste 4.300 de titluri publicate şi cu un tiraj total de circa 48 de milioane de exemplare, editura Litera aniversează 25 de ani de când a fost înfiinţată.

Marin Vidraşcu, directorul executiv al editurii, ne-a spus, în cadrul unui interviu, că Litera derulează campanii de încurajare a cititului, în contextul în care diferenţele pe piaţa cărţii decurg din diferenţele de mentalitate ale diverselor tipuri de populaţie. 

- Editura Litera aniversează 25 de ani de la înfiinţare. Care a fost parcursul editurii în acest sfert de secol?
- Litera a fost înfiinţată la Chişinău, cu jumătate de an înainte de revoluţia română. Tatăl meu, Anatol Vidraşcu, a întâmpinat greutăţi foarte mari până în momentul în care a reuşit să obţină aprobările de înregistrare a unei edituri, într-un regim totalitar. De atunci şi până acum, Litera a crescut de la 3 la 154 de angajaţi şi se află în topul editurilor din România, cu peste 4.300 de titluri publicate şi cu un tiraj total de circa 48 de milioane de exemplare, suficiente cât să umple o dată şi jumătate cea mai mare bibliotecă din lume - Biblioteca Congresului SUA.


- Ce aşteptări aveaţi în urmă cu 25 de ani de la această editură?
- Tatăl meu şi-a dorit foarte mult ca Litera să ajungă printre primele locuri, iar în momentul în care şi eu, şi fratele meu, Dan Vidraşcu, am început să conducem editura din Bucureşti, am ştiut că toată pasiunea noastră va duce Litera pe primele locuri. Am reuşit acest lucru prin perseverenţă şi dorinţa sinceră să ajungem departe, printr-o foarte bună înţelegere a pieţei şi a cititorilor şi o echipă valoroasă şi dedicată. Menţinerea succesului este provocarea cea mai mare, iar Litera reuşeşte de patru ani să rămână pe locul fruntaş.

- Care au fost cele mai vândute titluri în 2014?
- Cele mai bine vândute titluri ale anului trecut aparţin autoarei Alice Munro: "Ură, dragoste, prietenie, căsătorie", "Fugara" şi "Dragă viaţă", vândute în 25.000 exemplare, în total.
Seria "Crossfire", de Sylvia Day, care cuprinde volumele "Atracţia", "Revelaţia", "Împlinirea", se află, de asemenea, în topul vânzărilor, cu 15.000 de exemplare. "Răzbunarea Geografiei", de Richard Kaplan, este o carte vândută în 8.000 de exemplare.

- Ce cifră de afaceri a realizat editura Litera, anul trecut?
- Peste 10 milioane de euro.

- Ce noutăţi pregătiţi cititorilor pentru 2015?
- Vom continua sărbătoarea acestui sfert de secol de cărţi, prin campanii de încurajare a cititului, oferte speciale şi titluri noi, de cea mai bună calitate. "Noaptea cărţilor deschise" sau "E coadă la carte" reprezintă doar o parte dintre campaniile consacrate Litera, cu peste 10.000 de participanţi, pe care le vom organiza şi în acest an.
Pe plan editorial, vom continua colecţia "Clasici moderni", seriile "Agatha Christie", "Bucătari celebri" şi "National Geographic". Printre titlurile noi ale anului 2015 se vor număra o carte câştigătoare a premiului "Pulitzer 2014", o alta care a câştigat premiul "Man Booker 2014" şi un nou titlu de Robert D. Kaplan, autorul bestsellerului "Răzbunarea Geografiei".

- Care este evoluţia pieţei de carte şi ce perspective are acest domeniu?
- Diferenţele pe piaţa cărţii decurg din diferenţele de mentalitate ale diverselor tipuri de populaţie. Putem lua exemplele Germaniei şi Italiei, unde, deşi numărul locuitorilor este aproximativ egal, discutăm de o piaţă de 7 miliarde euro, respectiv 1 miliard de euro. Este bine ştiut că germanii primesc o educaţie foarte bună, fiind învăţaţi de mici că, pentru a avea reuşite, trebuie să acorde o atenţie deosebită instruirii şi cititului.

Deocamdată în România populaţia nu va înţelege că cititul nu este doar un hobby, ci educaţie, nu putem spera la o creştere a pieţei de carte. Paşii pe care îi putem face în acest sens sunt creşterea apetitului pentru lectură şi diversificarea amplă a canalelor de distribuţie. Litera are deschise, în momentul de faţă, 24 de minilibrării sau bookstop-uri, în cele mai importante centre comerciale din Bucureşti şi din ţară şi o librărie pe Bd. Magheru din Capitală.

Mediul on-line a devenit un canal de vânzare foarte important şi va creşte, în 2015. În ceea ce priveşte piaţa de e-book, aceasta este încă la început şi depunem eforturi pentru dezvoltarea acestui segment. În prezent, Litera are peste 450 de e-bookuri disponibile spre vânzare, pe diverse platforme naţionale şi internaţionale.

- Mulţumesc!

Sursa: bursa.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:25

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi cinstesc, astăzi, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi pe toţi îngerii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)