Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 August 2019
Abonamente

Afaceri 28 Iulie 2014, ora 07:24

(Afaceri cu biomasă) Povestea a doi soți dintr-un sătuc moldovenesc

Marime Font

„N-are rost să tăiem pădurile sau să cumpărăm cărbunele ori gazul rusesc, când noi avem sursa noastră de energie – biomasa”, crede cu desăvârșire Ala Gădrăuțan din satul Avrămeni, r-nul Râșcani, care, după ce a muncit mai bine de un deceniu peste hotare, a revenit în țară împreună cu familia și a investit banii adunați într-o linie de brichetare.  

În ciuda greutăților, femeia este convinsă că dobândirea independenței energetice de către Moldova nu este un mit, ci poate deveni realitate.

Nicolae Gădrăuțan a plecat la muncă în Portugalia în 1999. Un an mai târziu și-a luat cu el soția și băiatul de 4 ani și jumătate. „Acolo am lucrat 11 ani. Am născut o fetiță. Dar am ajuns la o etapă când a trebuit să hotărâm: ori rămânem pentru totdeauna în Portugalia, ori venim acasă, fiindcă nu poți să te rupi în două. Acolo îmi era dor de casă, veneam aici - îmi lipseau lucrurile de acolo. Chiar și acum, după 4 ani de când ne-am întors, încă nu mă pot adapta”, remarcă Ala Gădrăuțan. După lungi discuții, în 2010, cei doi soți au decis să revină în satul de baștină și să investească banii agonisiți într-o afacere. Au arendat 200 de ha de pământ și au creat o gospodărie țărănească. Apoi, pentru că rămâneau multe deșeuri agricole, au decis să deschidă o linie de brichetare.


„După ce recoltam grânele, trebuia să angajăm oameni ca să ardă deșeurile, pentru că n-aveam cum prelucra solul pentru anul următor. Atunci m-am gândit, dacă tot avem materie primă, de ce să nu ne extindem afacerea? De la început, soțul nu voia să deschidem această linie de brichetare. Zicea că nimeni nu știe de brichete, că n-o să avem cumpărători, că avem lemne destule. Dar l-am convins cu ajutorul lui Oleg Donoagă, președintele Asociației Obștești pentru promovarea biocombustibililor în Moldova „Pentru utilizarea Energiei din resurse Regenerabile”. L-am văzut la tv în câteva reportaje și i-am zis soțului: „Nicolae, hai să începem”. Și cum a fot ideea mea, eu mă ocup acum de ea. Eu sunt șefă la linia de producere. Soțul mă asigură cu materie primă, iar eu mă ocup de producerea brichetelor”, povestește emoționată Ala Gădrăuțan, remarcând faptul că ideea de afaceri i-a venit în Portugalia, unde în serile mai reci încălzeau casa cu brichete. În pofida dificultăților, femeia spune că se simte împlinită și că nu regretă că s-a întors în țară. „Am o afacere de succes. Ne implicăm 100%, lucrăm cot la cot cu toți. Dar eu sunt stăpân pe afacere, muncesc pentru mine și mă simt mai împlinită”, menționează antreprenoarea.

Toți angajații de la linia de brichetare sunt… femei

Totuși, Ala Gădrăuțan spune că e complicat să faci afaceri cu biomasă, când lumea din Moldova nu este informată despre specificul acestui biocombustibil. „Recent ne-am întâlnit cu niște prieteni, ne întreabă cu ce ne ocupăm și, când îi zic, ei ne întreabă: „Ce-i asta?”. Ei se miră că în Moldova există așa combustibil, ecologic, ușor de folosit, ușor de depozitat și care are o eficiență energetică destul de mare”, spune aceasta.

Una din problemele cu care se confruntă cei doi antreprenorii este forța de muncă. „Când au venit să ne instaleze linia de brichetare, Oleg Donoagă întreabă: „Cine o să fie operatorul?” Zic: „Eu”. „Da noi cu femeile nu lucrăm”, îmi spune el. O să lucrați, pentru că eu în Portugalia tot am lucrat la o fabrică de producere a conurilor de înghețată ca șefă de tură. Mie îmi place să aud zgomot de motoare, să umblu cu chei, șurubelnițe, ciocane. Și tot personalul este format din femei. Când intră cineva să cumpere brichete, se miră că la noi lucrează numai femei. Toți bărbații sunt plecați. Noi suntem într-un sătuc mic, cu vreo 600 de gospodării, unde majoritatea bărbaților sunt plecați la muncă peste hotare. Așa că am 11 angajate, care se ocupă de producere, și doi bărbați care pregătesc stocurile de paie, le aduc în depozit, le pregătesc pentru prelucrare”, explică Ala Gădrăuțan. Ea spune că îi este mai ușor să lucreze cu femeile, sunt mai disciplinate, mai responsabile, nu fumează. „În mare parte, femeile se țin de lucru. Altă sursă de venit nu au. Dar aici o zi lucrează, o zi - acasă, fac un bănuț măcar pentru servicii comunale”, spune antreprenoarea, care muncește cot la cot cu angajatele ei de dimineață până în noapte. „Eu intru în hala de producere la 8 dimineață și ies la 8 seara. De la 8 seara până la 8 dimineață vine altă femeie în tură”, remarcă Ala Gădrăuțan. Angajații lucrează în două ture a câte 12 ore, pentru că nu este rentabil să oprească utilajul. „Sunt cheltuieli mari de energie. Pentru o tonă de brichete ne costă 300 de lei energia electrică. Facem pauză numai la sfârșit de săptămână pentru revizia tehnică”, afirmă femeia de afaceri.
Aceasta spune că, pentru a crește valoarea calorică și calitatea produsului, amestecă diverse deșeuri din paie de grâu, coajă de floarea soarelui, paie de rapiță ori de soia, stuf. Mai mult, soții Gădrăuțan și-au diversificat gama de produse. Ei au început să producă brichete pentru animale. „Noi facem și brichete din lucernă, din iarbă de Sudan, pentru animale. Oamenii le pun într-o găleată de apă fierbinte, ele se umflă, pentru că sunt paie mărunțite și presate, mai adaugă o mână de tărâțe și dau mâncare la animale”, explică antreprenoarea.

Biomasa – o noțiune puțin cunoscută pentru moldoveni

Aceasta povestește că, deși e complicat să ai succes într-un domeniu despre care lumea nu prea știe nimic, primul an de la lansarea afacerii a fost neașteptat de bun. „Am început a lucra prin octombrie, nu am avut materie primă multă, pentru că era un an secetos, am făcut vreo 180 de tone pe care în 40 de zile lucrătoare le-am vândut pe toate. Instituțiile publice mă sunau din diferite zone ale Moldovei. Eu nu reușeam să produc cât aveau nevoie”, menționează mulțumită femeia. Totuși, când vine vorba de oamenii din localitățile alăturate, Ala Gădrăuțan se plânge că ei se arată interesați doar de brichetele pentru animale și că n-au încredere în acele pentru foc. „Am ajuns să facem grătar pentru lume ca să le arătăm cum ard brichetele, fiindcă noțiunea brichet la fiecare este diferită. Primele brichete produse în Moldova n-au fost chiar de calitate și oamenii s-au speriat, cred că toate-s rele. Și eu încerc să le demonstrez că există biocombustibil de calitate”, conchide antreprenoarea.

Ea consideră ca „moldovenii noștri să înțeleagă că n-are rost să tăiem pădurile, să cumpărăm gazul rusesc. Doar că moldoveanul este sceptic la schimbări, chiar dacă asta e mai bine pentru el. Trebuie cât mai mult de promovat, de arătat că biomasa este o soluție bună, că se poate face focul și cu așa ceva”.

Pe viitor, cei doi soți au planuri de extindere a afacerii cu biomasă. Ei își doresc să procure și utilaj pentru fabricarea peletelui și un tocător. „Noi suntem într-o zonă de pădure și-s multe deșeuri forestiere: crengi, buturugi, care trebuie tocate și transformate în fulgi care ulterior să fie utilizate la fabricarea peletelor și brichetelor. Combinate cu paie ar crește valoarea energetică a biomasei. În plus, anul acesta a fost foarte ploios și multe paie au rămas să putrezească pe deal, iar satul, cum are multe animale, ne gândim să facem o stație pe biogaz. Vreau foarte mult asta, dar mai trebuie să adunăm bănuți”, afirmă tânăra antreprenoare.

În R. Moldova activează 120 de producători de biocombustibil solid cu o capacitate totală de 120 mii tone anual. Această cantitate de biomasă poate înlocui 53,7 mln. m3 de gaz rusesc sau 80 mii tone de cărbune.
 

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:49

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:39

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 August 2019, ora: 07:34

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

Dilema Veche „Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

„Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)