Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Media 19 Ianuarie 2014, ora 05:46

(ANALIZĂ) Proiect de decizie important, ponegrit de sistarea transmisiunii „Jurnal TV”

Marime Font

Chiar de la începutul anului curent, pe piața autohtonă a audiovizualului s-au iscat mai multe controverse. 

Totul a început, pe 4 ianuarie, când întreprinderea de stat „Moldtelecom” a încetat retransmiterea postului de televiziune „RTR Moldova” fără avertizarea prealabilă a conducerii instituției media. Ulterior „Accent TV”, televiziunea online apropiată opoziției comuniste, a informat despre probleme similare.

Peste zece zile, postul autohton de televiziune „Jurnal TV” a fost exclus din lista programelor de bază oferite de „Sun Communications”, acesta fiind urmat de alți nouă operatori prin cablu. Conform reprezentanților postului respectiv, dar și a multor persoane publice, acest lucru este o consecință a proiectului de decizie din 20 decembrie 2013 „Cu privire la includerea obligatorie a serviciilor de programe retransmise în ofertele distribuitorilor de servicii”, publicat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului.


Conform proiectului, „fiind preocupaţi de necesitatea de a dezvolta piaţa audiovizuală şi de a stimula producţia audiovizuală autohtonă”, membrii Consiliului s-au văzut nevoiți să oblige distribuitorii de servicii să transmită posturile „Moldova 1”, „TV-Găgăuzia”, „TVR” și „TV 5”, precum și posturile TV aflate sub jurisdicţia R. Moldova cu acoperire naţională, acordate distribuitorilor de servicii în mod gratuit, cele care difuzează prin eter în localitatea de activitate a distribuitorului de servicii, acordate gratuit, cel puţin un post TV cu difuzare în limba română cu tematică pentru copii și cel puțin câte un post cu tematică sportivă și cu tematică muzicală difuzat în limba română.

De altfel, proiectul de decizie obligă operatorii ca „cel puţin 50% din posturile retransmise din oferta serviciilor de programe să fie în limba română”, iar alte cel puţin 50% din posturile retransmise din oferta serviciilor de programe trebuie să provină din statele membre ale Convenţiei europene cu privire la televiziunea transfrontalieră (Art. 7) (n. red. – Rusia nu a ratificat Convenția).

Totuși, proiectul de decizie, deocamdată, nu a primit aprobarea finală, ci doar „a fost aprobat conceptual, în prima lectură, fiind propus pentru dezbateri publice”. Astfel, CCA aşteaptă propuneri din partea societății civile, experţilor în domeniu și a distribuitorilor de servicii.

Proiect de decizie important, ponegrit de sistarea transmisiunii „Jurnal TV”

Sistarea transmisiunii postului „Jurnal TV” de către cei zece operatori, printre care „Sun Communications”, a scos la proteste jurnaliști, membri ai ONG-urilor din media, telespectatori, dar și câțiva deputați comuniști. Au fost organizate proteste în fața sediului CCA, unde s-au scandat lozinci precum „CCA afară!”, „Vrem Jurnalul înapoi, ieşi afară Pocaznoi!”, „Vrem alegeri libere”, „Mafia atacă presa”, „Libertate presei”. Mai mult decât atât, sistarea transmisiunii „Jurnal TV” de către unii operatori a fost catalogată ca fiind la comanda politică a partidelor de la conducere.

În același timp, CCA a acuzat „Jurnal TV” de dezinformare a publicului atunci când solicita „anularea unei decizii care nu a fost adoptată şi, prin urmare, nu are autoritate normativă. Este o decizie prin care se propune un subiect de discuţie şi anume criteriile şi principiile de structurare a ofertelor de servicii pentru distribuitori”. De altfel, CCA a menționat că „Jurnal TV” a distorsionat realitatea atunci când a calificat iniţierea unei discuţii drept „atac inadmisibil” sau „atac fără precedent”. „Conform Codului audiovizualului niciun post de televiziune, cu excepţia celor difuzate de IPNA „Teleradio-Molodova” nu are privilegiul de a fi obligatoriu pentru retransmisie de către operatorii de cablu, prin urmare, Jurnal TV nu a fost şi nu este actualmente obligatoriu retransmis prin cablu”, au mai adăugat membrii CCA.

Mai mult decât atât, acest incident a fost dezbătut și în rândurile bloggerilor, care participă activ la formarea opiniei publice. Mulți dintre aceștia s-au arătat deranjați de „atâta scandal din așa caz”. „Un agent economic privat şi-a modificat grila de emisie. A făcut ceea ce doreşte. Cei ce doresc să primească în pachetul său şi Jurnal TV, să se aboneze la alt pachet şi poftim. Chiar nu înţeleg indignarea celor de la Jurnal TV. Consumatorul decide ce să privească şi cât pentru asta să plătească”, scrie bloggerul Veaceslav Burac. „Când au închis NIT-ul, aplaudați și postați mesaje de bucurie pe Facebook și nu vă gândeați că zeci de oameni au rămas fără un loc de muncă. Acum încercați să vă lingușiți și să vă victimizați, după ce, din lipsă evidentă de profesionalism, ați asigurat chiar voi, dispariția „Jurnal TV”-ului de pe ecranele noastre!”, a scris bloggerul Dragoş Galbur.

Totuși, deși posturile „Accent TV”, „Jurnal TV” și „RTR Moldova” au revenit în listele „Sun Communications” și „Megapolis”, urmând să fie retransmise și de ceilalți opt operatori, proiectul de decizie al CCA, a fost deja pus sub o lumină proastă. În pofida acuzațiilor de „înțelegeri de cartel” între CCA, conducere și distribuitori, Articolele 6 și 7 din proiectul de decizie publicat de CCA sunt cele care pun accent pe orientarea europeană a R. Moldova. Conform proiectului, care impune difuzorii să includă în oferta serviciilor de programe minimum 20 de posturi pentru localităţi rurale și minimum 30 pentru localităţi urbane, jumătate dintre acestea trebuie să fie în limba română. Asta în timp ce, în prezent, oferta cea mai obișnuită a unui operator propune 31 de posturi în limba rusă, din totalul de 54. Mai mult decât atât, prin Art. 7 din proiectul de decizie, grila exemplificată mai sus, ar trebui să aibă 27 posturi (50%), și nu 18, care provin din statele membre ale Convenţiei europene cu privire la televiziunea transfrontalieră. Iar acestea trebuiesc cumpărate din Uniunea Europeană și subtitrate în limba română, și nu cumpărate de la operatorii ruși, care dublează programele în limba rusă, cum se face în prezent.

Astfel, apare întrebarea: va rămâne oare acest proiect de lege în umbra unor proteste pentru libertatea presei sau va străbate și va participa la europenizarea unei importante surse de informație a populației R. Moldova?

În trimestrul III, 2013, cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de numărul de abonaţi la serviciile TV contra-cost, cu 37,9% a fost deţinută de „Sun Communications”, „Moldtelecom” a deţinut o cotă de piaţă de 17,6%, „AMT” – de 5,5%, iar a „FOCUS-SAT” – de 2,7%.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)