Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Media 19 Ianuarie 2014, ora 05:46

(ANALIZĂ) Proiect de decizie important, ponegrit de sistarea transmisiunii „Jurnal TV”

Marime Font

Chiar de la începutul anului curent, pe piața autohtonă a audiovizualului s-au iscat mai multe controverse. 

Totul a început, pe 4 ianuarie, când întreprinderea de stat „Moldtelecom” a încetat retransmiterea postului de televiziune „RTR Moldova” fără avertizarea prealabilă a conducerii instituției media. Ulterior „Accent TV”, televiziunea online apropiată opoziției comuniste, a informat despre probleme similare.

Peste zece zile, postul autohton de televiziune „Jurnal TV” a fost exclus din lista programelor de bază oferite de „Sun Communications”, acesta fiind urmat de alți nouă operatori prin cablu. Conform reprezentanților postului respectiv, dar și a multor persoane publice, acest lucru este o consecință a proiectului de decizie din 20 decembrie 2013 „Cu privire la includerea obligatorie a serviciilor de programe retransmise în ofertele distribuitorilor de servicii”, publicat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului.


Conform proiectului, „fiind preocupaţi de necesitatea de a dezvolta piaţa audiovizuală şi de a stimula producţia audiovizuală autohtonă”, membrii Consiliului s-au văzut nevoiți să oblige distribuitorii de servicii să transmită posturile „Moldova 1”, „TV-Găgăuzia”, „TVR” și „TV 5”, precum și posturile TV aflate sub jurisdicţia R. Moldova cu acoperire naţională, acordate distribuitorilor de servicii în mod gratuit, cele care difuzează prin eter în localitatea de activitate a distribuitorului de servicii, acordate gratuit, cel puţin un post TV cu difuzare în limba română cu tematică pentru copii și cel puțin câte un post cu tematică sportivă și cu tematică muzicală difuzat în limba română.

De altfel, proiectul de decizie obligă operatorii ca „cel puţin 50% din posturile retransmise din oferta serviciilor de programe să fie în limba română”, iar alte cel puţin 50% din posturile retransmise din oferta serviciilor de programe trebuie să provină din statele membre ale Convenţiei europene cu privire la televiziunea transfrontalieră (Art. 7) (n. red. – Rusia nu a ratificat Convenția).

Totuși, proiectul de decizie, deocamdată, nu a primit aprobarea finală, ci doar „a fost aprobat conceptual, în prima lectură, fiind propus pentru dezbateri publice”. Astfel, CCA aşteaptă propuneri din partea societății civile, experţilor în domeniu și a distribuitorilor de servicii.

Proiect de decizie important, ponegrit de sistarea transmisiunii „Jurnal TV”

Sistarea transmisiunii postului „Jurnal TV” de către cei zece operatori, printre care „Sun Communications”, a scos la proteste jurnaliști, membri ai ONG-urilor din media, telespectatori, dar și câțiva deputați comuniști. Au fost organizate proteste în fața sediului CCA, unde s-au scandat lozinci precum „CCA afară!”, „Vrem Jurnalul înapoi, ieşi afară Pocaznoi!”, „Vrem alegeri libere”, „Mafia atacă presa”, „Libertate presei”. Mai mult decât atât, sistarea transmisiunii „Jurnal TV” de către unii operatori a fost catalogată ca fiind la comanda politică a partidelor de la conducere.

În același timp, CCA a acuzat „Jurnal TV” de dezinformare a publicului atunci când solicita „anularea unei decizii care nu a fost adoptată şi, prin urmare, nu are autoritate normativă. Este o decizie prin care se propune un subiect de discuţie şi anume criteriile şi principiile de structurare a ofertelor de servicii pentru distribuitori”. De altfel, CCA a menționat că „Jurnal TV” a distorsionat realitatea atunci când a calificat iniţierea unei discuţii drept „atac inadmisibil” sau „atac fără precedent”. „Conform Codului audiovizualului niciun post de televiziune, cu excepţia celor difuzate de IPNA „Teleradio-Molodova” nu are privilegiul de a fi obligatoriu pentru retransmisie de către operatorii de cablu, prin urmare, Jurnal TV nu a fost şi nu este actualmente obligatoriu retransmis prin cablu”, au mai adăugat membrii CCA.

Mai mult decât atât, acest incident a fost dezbătut și în rândurile bloggerilor, care participă activ la formarea opiniei publice. Mulți dintre aceștia s-au arătat deranjați de „atâta scandal din așa caz”. „Un agent economic privat şi-a modificat grila de emisie. A făcut ceea ce doreşte. Cei ce doresc să primească în pachetul său şi Jurnal TV, să se aboneze la alt pachet şi poftim. Chiar nu înţeleg indignarea celor de la Jurnal TV. Consumatorul decide ce să privească şi cât pentru asta să plătească”, scrie bloggerul Veaceslav Burac. „Când au închis NIT-ul, aplaudați și postați mesaje de bucurie pe Facebook și nu vă gândeați că zeci de oameni au rămas fără un loc de muncă. Acum încercați să vă lingușiți și să vă victimizați, după ce, din lipsă evidentă de profesionalism, ați asigurat chiar voi, dispariția „Jurnal TV”-ului de pe ecranele noastre!”, a scris bloggerul Dragoş Galbur.

Totuși, deși posturile „Accent TV”, „Jurnal TV” și „RTR Moldova” au revenit în listele „Sun Communications” și „Megapolis”, urmând să fie retransmise și de ceilalți opt operatori, proiectul de decizie al CCA, a fost deja pus sub o lumină proastă. În pofida acuzațiilor de „înțelegeri de cartel” între CCA, conducere și distribuitori, Articolele 6 și 7 din proiectul de decizie publicat de CCA sunt cele care pun accent pe orientarea europeană a R. Moldova. Conform proiectului, care impune difuzorii să includă în oferta serviciilor de programe minimum 20 de posturi pentru localităţi rurale și minimum 30 pentru localităţi urbane, jumătate dintre acestea trebuie să fie în limba română. Asta în timp ce, în prezent, oferta cea mai obișnuită a unui operator propune 31 de posturi în limba rusă, din totalul de 54. Mai mult decât atât, prin Art. 7 din proiectul de decizie, grila exemplificată mai sus, ar trebui să aibă 27 posturi (50%), și nu 18, care provin din statele membre ale Convenţiei europene cu privire la televiziunea transfrontalieră. Iar acestea trebuiesc cumpărate din Uniunea Europeană și subtitrate în limba română, și nu cumpărate de la operatorii ruși, care dublează programele în limba rusă, cum se face în prezent.

Astfel, apare întrebarea: va rămâne oare acest proiect de lege în umbra unor proteste pentru libertatea presei sau va străbate și va participa la europenizarea unei importante surse de informație a populației R. Moldova?

În trimestrul III, 2013, cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de numărul de abonaţi la serviciile TV contra-cost, cu 37,9% a fost deţinută de „Sun Communications”, „Moldtelecom” a deţinut o cotă de piaţă de 17,6%, „AMT” – de 5,5%, iar a „FOCUS-SAT” – de 2,7%.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:28

Liderii binomului PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, și-au făcut obișnuință din specularea pe seama unor pretinse pericole care planează deasupra lor, ”la comanda democraților”. Falsurile lansate cu periodicitate în spațiul public au avut drept scop menținerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:11

Pe măsură ce criza umanitară se accentuează în Venezuela, tot mai mulți oameni aleg să părăsească țara. De-a lungul graniței cu Columbia, serviciile de ajutor medical sunt aproape de limita posibilităților, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:00

Două cutremure au avut loc în Vrancea și Buzău, în ultimele trei ore. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur s-a produs la ora 2.40, în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)