Astăzi 19 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:00
Abonamente

CSI / Rusia 8 August 2014, ora 11:21

(Analiză) Situaţia militară din estul Ucrainei

Marime Font

În momentul de faţă Armata Ucraineană are iniţiativa în estul ţării, unde este angajată activ în operaţiuni de lupta ofensive împotriva separatiştilor pro-ruşi. 

Cum s-a ajuns la acesta situaţie, când cu nu mai puţin de patru luni în urmă mulţi specialişti opinau o posibilă înfrângere la mâna unei potenţiale forţe de invazie rusească care ar fi avut că scop ocuparea teritoriului ucrainiean delimitat de Fluviul Dnepr şi alipirea lui la o efemeră Nouă Rusie? O serie de evenimente, care în mare parte nu sunt legate unul de celălat, au dat Ucrainei răgazul necesar pentru a-şi reveni din la şocul care a urmat ocupării şi anexării Crimeei de către Federaţia Rusă.

În acesta prima instanţa Federaţia Rusă a menţinut iniţiativa, cu trupe desfăşurate înainte de evenimentele din Crimea de lungul frontierei comune ruso-ucrainiene. Această dispoziţie de forţe a Federaţiei Ruse, dea lungul frontierei, indică la vremea respectivă posibilitatea trecerii la operaţiuni ofensive pe teritoriul ucrainian că fiind iminentă. Un prim eveniment care a dat răgaz Ucrainei a fost faptul că ocuparea subtilă a Crimeei a generat necesitatea de a securiza în întregime peninsula, iar acest lucru a fost realizat în mare parte prin dislocarea de forţe care la acea dată erau dispuse împrejurul oraşelor Rostov (pe fluviul Don) şi Novorossisk ( la baza Peninsulei Taman).

Loading...


Unităţile care au fost dislocate să securizeze Crimea au constat din Brigada 31 Asalt Aeromobil, două batalioane ale Brigăzii 23 Puşcaşi Motorizată, două batalioane ale Brigăzii 15 Puşcaşi Motorizată, un batalion al Brigăzii 18 Puşcaşi Motorizată şi două batalioane ale Brigăzii 3 Spetsnaz. În mare parte forţe de o putere similară continuă să fie desfăşurate în Crimea, chiar dacă forţă originală angajată în securizarea Crimeei s-au întors către bazele lor care, cu excepţia elementelor din Brigada 18, sunt situate în prejma oraşelor Ulyanovsk şi Samara. Baza Brigăzii 18 este situat în apropiere de Groznîi, Cecenia.

La începutul lunii Aprilie forţele Federaţie Ruse erau dislocate dea lungul frontierei comune în mutiple grupuri de lupta:

Grupul Nordic – Efective Totale: 9.400

Grupul de Lupta Klimovo
2 x battalions of the 51st Guards Parachute Regiment/106th Guards Airborne Division
1 x artillery battalion of the 182nd Guards Airborne Artillery Regiment/106th Guards Airborne Division
6th Tank Brigade
1 x battalion of the 2nd Spetsnaz GRU Brigade

Grupul de Lupta L’gov
2 x battalions of the 1st Guards Motor Rifle Regiment/2nd Guards Tamanskaya Motor Rifle Division
1 x self-propelled artillery battalion of the 147th Guards Self-Propelled Artillery Regiment/2nd Guards Tamanskaya Motor Rifle Division
13th Guards Tank Regiment/4th Guards Kantemirovskaya Tank Division
1 x battalion of the 2nd Spetsnaz Brigade

Rezerve
15th Guards Motor Rifle Regiment/2nd Guards Tamanskaya Motor Rifle Division
1 x self-propelled artillery battalion of the 147th Guards Self-Propelled Artillery Regiment/2nd Guards Tamanskaya Division
12th Guards Tank Regiment/4th Guards Kantemirovskaya Tank Division
1 x self-propelled artillery battalion of the 275th Guards Self-Propelled Artillery Regiment/4th Guards Kantemirovskaya Tank Division
Grupul Belgorod – Efective Totale: 8.000

27th Guards Motor Brigade
1 x self-propelled artillery battalion of the 147th Guards Self- Propelled Artillery Regiment/2nd Guards Tamanskaya Division
1 x battalion of the 15th Motor Rifle Brigade
3 x battalions of the 104th Guards Air Assault Regiment/76th Guards Air Assault Division
1 x battalion of the 51st Guards Airborne Regiment/106th Guards Airborne Division
1 x battalion of the 137th Guards Airborne Regiment/106th Guards Airborne Division
(Probably) 1 or 2 x battalions of the 234th Guards Air Assault Regiment/76th Guards Air Assault Division
2 x battalions of the 16th Spetsnaz GRU Brigade

Rezerve
2 x battalions of the 23rd Guards Motor Rifle Brigade
1 x self-propelled artillery battalion of the 275th Guards Self-Propelled Artillery Regiment/4th Guards Kantemirovskaya Tank Division
Grupul Donbas – Efective Totale: 8.000

Grupul de Lupta Boguciar
2 x battalions of the 20th Guards Motor Rifle brigade
1 x battalion of the 10th Spetsnaz GRU brigade
Grupul de Lupta Rostov-Don

2 x battalions of the 137th Guards Paratroop Regiment/106th Guards Airborne Division
1 x self-propelled artillery battalion of the 182nd Guards Airborne Artillery Regiment/106th Guards Airborne Division
1 x battalion of the 22nd Guards Spetsnaz GRU Brigade
2 x battalions of the 943rd Rocket-Artillery (MLRS) Regiment

Rezerve
56th Air Assault Brigade
Grupul Tavryia – Efective Totale: 23.000

Grupul de Lupta Taganrog
2 x battalions of the 205th Motor Rifle Brigade
1 x or 2x battalions of the 98th Guards Airborne Division
1 x battalion of the 346th Spetsnaz GRU Brigade
1 x battalion of the 25th Spetsnaz GRU Regiment
Grupul de Lupta Crimea

810th Marine Brigade
31st Guards Air Assault Brigade
1 x battalion of the 18th Guards Motor Rifle Brigade
1 x battalion of the 15th Motor Rifle Brigade
1 x battalion of the 943rd Rocket-Artillery (MLRS) Regiment
1 x battalion of the 22nd Guards Spetsnaz GRU Brigade
1 x battalion of the 3rd Guards Spetsnaz GRU Brigade
1 x battalion of the 45th Spetsnaz Regiment of Airborne Troops
Rezerve

33rd Mountain Infantry Brigade
34th Mountain Infantry Brigade
7th Air Assault Division
Această re-dislocare de forţe a dus la temporară pierdere de iniţiativa a forţelor Federaţiei Ruse dislocate de lungul frontierei cu Ucraina şi a dat Kievului oportunitatea de a-şi redisloca propriile forţe pe poziţii de blocare a potenţialelor cai de înaintare pe teritoriul ucrainean a forţelor ruse în estul ţării şi de a bloca Istmul Perekop care este calea de acces primară dinspre Crimea, pentru a bloca eventuale manevre ale forţelor ruseşti dislocate în Transnistria. Pentru a se apară improtriva unor eventuale manevre ale Grupurilor de Lupta Klimov şi posibil L’gov, Ucraina a dislocat Brigada 30 Mecanizată, Brigada 95 Aeromobilă, Brigada 72 Mecanizată şi Regimentul 3 Operaţiuni Speciale (Spetznaz).

Brigada 25 Aeropuratata ( în cele din urmă desfiinţată pentru „laşitate”) şi elemente ale Brigăzii 17 Blindate au fost dislocate în Oblast-ul (o unitate administrativă similară cu un judeţ) Doneţk pentru a apară zona importriva unor eventuale manevre ale Grupurilor de Lupta Rostov-Don şi Taganrog. În faţă unui posibil atac din Crimeea, Ucraina a dislocat elemente ale Brigăzii 17 Blindate, Brigada 79 Aeromobilă şi elemente ale Brigăzii 28 Mecanizate în Oblast-ul Kerson. Cu scopul de a bloca activitatea forţelor ruseşti dislocate în Transnistria, elemente ale Brigăzii 28 Mecanizate şi elemente ale Regimentului 80 Aeromobil au fost dislocate de lungul frontierei cu Transnistria. Petru a asigura apărarea împotriva unor eventuale manevre ale Grupului de Lupta Boguciar, Brigada 93 Mecanizată a fost dislocată în Oblast-ul Luhansk.

Desfăşurări de Forţe Martie – Aprilie 2014

Ce era adevărat acum 4 luni este adevărat şi astăzi. Armata uncraneana este slab echipată, în general slab pregătită şi instruită, şi suferă de un sprijin logistic care este cronic inadecvat şi care nu ar fi înlesnit o desfăşurare de forţe rapidă petru a contracara o eventuală mişcare ofensivă a Federetiei Ruse pe terirotoriul ucrainean. Ce este diferit de armata ucraineană de acum 4 luni este motivaţia acestei forţe armate de a-şi face datoria şi un nou găsit spirit de lupta, care era cu totul absent la începutul anului. Aici au intervenit o serie de factori, atât politici cât şi practici, care i-au dat Ucrainei răgazul de a prelua iniţiativa în estul ţării.

Un prim factor de natură practică a fost însăşi dislocarea trupelor Federaţiei Ruse. Aceste grupuri de lupta menţionate mai sus erau dislocate în poziţii de lupta, iar o astfel de dislocare nu poate dura la infinit. Factori de natură politică probabil că au determinat pe preşedintele Puţin să ezite ordonarea unei invazii a teritoriului ucrainean. Aceşti factori politici ţin atât de lipsa de suport în estul Ucrainei, similar cu cel din Crimeea, pentru o invazie şi eventual o anexare a teritoriului cât şi repercusiunile care ar fi existat pe plan internaţional. Neavând suport local pentru o invazie, o eventuală capturare şi anexare a unui teritoriu atât de extins ar fi devenit impracticabilă. Federaţia Rusă ar fi avut nevoie de efective de peste 150.000 de militari pentru a-şi asigura un anumit control asupra teritoriului cucerit cât şi pentru a asigura liniile de comunicaţie cu Federaţia Rusă.

Deşi Armata Federaţiei Ruse are efective care depăşesc 760.000 de oameni, numai aproximativ 300.000 din aceştia pot fi considerate efectiv a fi capabile de a desfăşura operaţiuni de lupta sub o formă sau altă. Restul unităţilor ruseşti pot fi considerate în mare măsură unităţi statice de garnizoană, care în cel mai bun caz pot suplini forţele OMON ale Ministerului de Interne în a asigura securitatea internă. După cum se vede în formaţiile ruse identificate mai sus, grupurile de lupta prezente la acea vreme erau compuse sau întărite cu unităţi profesioniste, care probabil reprezentau undeva între 30%-40% din efectivele unităţilor de lupta profesioniste aflate la disponibilitatea Preşedintelui Putin.

Forţele Terestre ale Ucrainei

Această carenţă în mobilizare şi numărul trupelor diponibile ale Federaţiei Ruse probabil că l-au determinat pe Preşedintele Puţin să adopte o strategie de „război prin împuternicire” (war by proxy), unde elemente secesioniste pro-ruse din în estul Ucrainei sunt susţinute material pentru a controla teritoriu care în circumstanţele existente la vremea respectivă nu era propice, din punct de vedere politic, pentru a fi controlat direct de Federaţia Rusă. Această schimbare de strategie a dat Ucrainei un răgaz adiţional de a-şi mobiliza forţele şi de a începe un program intensiv de instrucţie atât pentru trupele în serviciu activ cât şi pentru nouă Garda Naţională. Instrucţia este cât se poate de rudimentară, dar pe termen scurt nu se poate speră la mai mult. Un program mai intensiv de instrucţie va fi coordonat de Comandamentul European al Statelor Unite (USEUCOM) începând cu 1 octombrie anul curent.

Ucraina a fost foarte receptivă la sfaturile practice pe care le-a primit şi pe care le primeşte în continuare de la o mică misiune americană, al cărei principal rol este de a împărtăşi sfaturi sensibile unde ele se pot aplică şi de a evalua anumite cerinţe materiale ale Ucrainei. Strategia concepută de Ucraina este bazată pe o manevră clasică „ciocan şi nicovală” unde unităţile de grăniceri ucrainene sunt în postura de nicovală de lungul graniţei comune, pentru a pune sub interdicţie comunicaţiile dintre separatişti şi Federaţia Rusă, iar grupuri de manevră bazate pe elemente de comandă formate în jurul a patru brigăzi reprezintă ciocanul care lovesc forţele separatiste. Această este o strategie care a fost numai parţial încununată de succes, din cauza faptului că unităţile de grăniceri sunt destul de greu de susţinut şi în cel mai bun caz sunt capabile în anumite circumstanţe numai de a bloca anumite manevre tactice ale separatiştilor dea lungul frontierei, dar nu şi de a tăia sau intercepta liniile lor de comunicaţii cu Federaţia Rusă.

Ucraina a fost încurajată de misiunea americană să adopte „tactici de misiune” unde grupuri de lupta, de obicei sub comandă unui locotenent-colonel, sunt încurajate să-şi folosească propria iniţiativa spre a execută ordine de o natură foarte simplă venite de la eşaloane superioare.
Situaţia Tactică în Teatrul de Operaţiuni 20 Mai – 15 Iulie 2014

Tacticile folosite de grupurile de lupta ucrainiene sunt pe cât se poate de rudimentare şi pe cât se poate de eficace, împotriva unui inamic a cărui tactică de apărare a fost de a bloca anumite cai de acces bazate pe drumurile principale fără a se baza pe o „apărare în adâncime” şi fără a se baza pe o anumită rezervă de cadre care a fi putut fi folosită că forţă de apărare mobilă de ultima resursă şi care ar fi putut să angajeze forţele ucrainiene cât de cât în război de manevră. Evident blocajele puse de separatişti sunt supuse tirului de artilerie (şi ocazional atacurilor aeriene) după care ele sunt supuse tirului direct de tancuri, iar eventual ele sunt sunt învăluite prin flancuri. Deci tactici cât se poate de simple şi rudimentare de foc şi manevră de arme combinate, la care răspunsul separatisitilor a fost – şi în mare parte continuă – să fie folosirea „tacticilor de ordine” unde comandanţii locali sunt siliţi să se supună ordinelor eşaloanelor superioare fără a avea posibilitatea de a-şi folosi iniţiativa proprie şi de a angaja forţele ucrainene în război de manavra. De asemenea forţele ucrainene au ales să atace anumite ţinte în mod concentrat, pe când separtistii pro-ruşi au optat să-şi disperseze forţele pentru a avea sub cotrol cât mai mult teritoriu posibil, dar fără a avea posibilitatea de a „monta” o apărare corespunzătoare. Adoptarea „tacticilor de ordine” de către separatişti are la baza atât factori politici, cum ar fi raţiunea separatiştilor de a da impresia de control asupra unei suprafeţe de teritoriu cât mai mare (care probabil în gândirea lor le-ar da mai multă legitimitate politică), cât şi faptul că nu deţin activele necesare şi nu au nici competenţă de a angaja forţele ucrainiene într-un adevărat război de manevră. Această „osificare” a separatiştilor a fost acut obeservata de ucraineni în angajamentele iniţiale, care au avut loc la începutul lunii iunie pe flancul sudic, în jurul oraşului Mariupol şi în jurul oraşului Salviansk pe flancul nordic.

Situaţia Tactică în Teatrul de Operaţiuni 21 Iulie 2014

Forţele ucrainiene au dat dovadă de o anumită doză de inovaţie şi iniţiativa, după capturarea oraşului Mariupol pe 13/14 iunie şi a oraşului Slaviansk pe 4/5 iulie, prin faptul că au decis să modifice din mers planul iniţial bazat pe o manevră tip „ciocan şi nicovală” şi să opteze pentru o serie de manevre de învăluire pe scară mică, efectuate simultan pe flancurile nordice şi sudice ale teritoriului controlat de separatişti cu rolul de a încercui inţial Donetsk, oraş care era mult mai expus unei acest fel de manevre prin faptul că liniile sale de comunicaţie cu Federaţia Rusă erau mult mai susceptibile ruperii decât celălat bastion al separatististilor, Luhansk. Problema pentru forţele ucrainene este acum faptul că au avut parte de mai mult succes decât au anticipat, în sensul că manevrele lor de învăluire se pare că vor da naştere la mai multe „buzunare de rezistenţă separatiste” care vor fi încercuite de forţele Kievului. Pentru a duce reuşi această schimbare strategică, Ucraina are nevoie de efective adiţionale în afară celor 24 de batalioane care sunt sub comandă unor elemente de comandă formate în jurul Brigăzilor 17 Blindată, 79 Aeropurtată, 92 Mecanizată şi 93 Mecanizată. Pentru a asigura reducerea acestor buzunare de rezistenţă Ucraina probabil că are nevoie de aducerea în teatru de operaţii a cel puţin 10, dacă nu chiar 15 batalioane suplimentare, care în momentul de faţă formează o rezervă strategică a Ucrainei. Probabil că activarea unor anumite clase de rezervişti în ultimile două săptămâni este legată de eliberarea rezervei strategice pentru serviciu activ în estul ţării.

Situaţia Tactică în Teatrul de Operaţiuni 31 Iulie 2014

Armata Ucraineană este acum la un punct de inflexiune unde, cel puţin parţial, va fi nevoită să-şi schimbe tacticile din mers încă o dată. Încercuirea principalelor bastioane separatiste va forţă forţele ucrainene să adopte „tactici de asediu”, unde posibilitatea de a manevră împotriva inamicului va fi limitată şi reducerea acestor bastioane probabil va evolua către tactici clasice de infanterie, la nivel de unităţi mici unde puterea de foc net superioară a forţelor ucrainene va fi parţial anulată în teren urban prin lipsa ei de precizie. Până acum forţele ucrainene din jurul oraşelor Doneţk şi Luhansk au optat pentru aplicarea unor tactici care pot fi descrise că „a ciuguli la margini” şi a creea puncte de raliu în încinată bastioanelor inamice care vor oferi ucrainenilor posibilitatea de a-şi concentra forţele în interiorul bastioanelor separatiste, pentru un eventual asalt la o scară mult mai mare.

Aceste tactici de asediu necesită de asemenea blocarea cailor de acces, iar acest lucru cere forţe adiţionale care pot fi formate într-o armata de observaţie, care are principale sarcini în a bloca căile de acces ale separatiştilor şi de a asigura comunicaţiile şi lanţul logistic cu bazele proprii aflate în afară zonei de operaţii. Simultan forţele ucrainene vor continuă cu războiul de manevră pentru a tăia liniile de comunicaţii şi lanţul logistic al separatiştilor cu Federaţia Rusă şi pentru a stabili controlul asupra sectoarelor de frontieră care în momentul de faţă sunt controlate de separatişti.
Situaţia Tactică în Teatrul de Operaţiuni 4 August 2014

Acest gen de operaţiuni fac parte dintr-un balet foarte complicat şi nu putem fi siguri că forţele ucrainene vor fi capabile să îl ducă la un bun sfârşit, prin a evita pierderi importante atât de personal cât şi de echipament şi de a limita inevitabilele pierderi atât umane cât şi materiale din sânul populaţiei civile. Cel puţin în momentul de faţă separatiştii ruşi continuă să-i ajute pe ucrainieni prin folosirea de tactici şi o strategie care da dovadă de o lipsa de imaginaţie lăsând-u-se încercuiţi pentru simplul motiv politic de a dovedi controlul lor asupra unor teritorii. Comandanţii separatişti au dat şi continuă să dea dovadă de lispa lor de a înţelege ce înseamnă să te bazezi pe avantajul oferit de liniile de comunicaţii interioare pentru a angaja forţele ucrainiene întru-un război de manevră, în loc de a te baza pe o apărare statică care nu este stabilită în adâncime, numai pentru a da impresia de control asupra unei bucăţi de teritoriu.

Aici nu putem decât să ne amintim de zicala lui Friedrich cel Mare care în timpul Războiului de Şapte Ani a ales o apărare bazată pe război de manevră şi al cărei cost a fost invazia de multiple ori a teritoriului prusac, dar care i-a dat regelui posibilitatea de a-şi lovi inamicii la alegerea lui şi a aplică lovituri puternice: „Cel care apară peste tot, nu apară nicăieri.” Această este neplăcută situaţie în care se află separtistii pro-ruşi la ora actuală. Igor Girkin, comandantul militar a separatiştilor, probabil că se pricepe la diversiuni de genul celor instigate în Crimeea, dar din punct de vedere tactic putem spune cu încredere că este aproape total în afară elementului sau, dacă nu dea dreptul incompetent. Problema este agravată de faptul că Girkin şi alţi comandaţi ruşi ai separatiştilor pro-ruşi au scăpat aparent de sub controlul Preşedintelui Puţin şi a acoliţilor săi şi dau dovadă de o inabilitate şi/sau de o indisponibilitate de a primii sfaturi practice care mai mult că sigur sunt împărtăşite de cadre militare ale Federaţie Ruse.

De fapt Preseditele Puţin a ales să joace şah în estul Ucrainei prin angajarea unei strategii de „război prin împuternicire,” dar din păcate pionii pe care se bazează nu sunt capabili de a juca jocul Preşedintelui Puţin la nivelul cerut de domnia să. Din păcate acest război prin împuternicire a devenit o „de facto” invazie rusă unde atât cadrele principale cât şi liderii de consecinţă sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse care nu au nici cea mai diafană relaţie cu Ucraina. Talentul care este la dispoziţia Preşedintelui Puţin este în mare parte de o calitate cu mult inferioară omologilor ucrainieni şi care în momentul de faţă arată o lipsa nu numai de disciplină şi motivaţie, dar şi de înclinări criminale din când în când.

Mulţi din aceşti aventurieri ruşi s-au înrolat în acest joc crezând că el va fi similar cu cel care a avut loc în Crimeea în luna martie, iar aşa zişii „cazaci” putem spune că în cel mai bun caz ar fi buni pe un rol de poliţie militară care cu o sută de ani în urmă ar fi fost în elementul ei în supravegherea de pogromuri. Din păcate pentru ei, acest joc a devenit foarte serios, iar în momentul de faţă este un joc al cărei letalităţi creşte pe zi ce trece în faţă unui inimic care se dovedeşte a fi mult mai implacabil de cât a fost iniţial estimat. Cu siguranţă voluntarii ceceni ar fi făcut o anumită diferenţa, dar Ucraina nu este Georgia anului 2008, iar competenţă lor pe câmpul de lupta a fost negată de înclinările lor criminale care au dus la retragerea lor din Ucraina.

Kievul deţine iniţiativa în momentul de faţă, iar încrederea forţelor sale în propriile abilităţi are tendinţe crescătoare. Cu puţin noroc, şi abilităţile ei de a urmă sfaturile misiunilor informale de consiliere, Ucraina are posibilitatea de a încheia cu un succes relativ această campanie în aproximativ 8-10 săptămâni, înainte de venirea ploilor de toamna (распу́тица) care vor pune în evidenţă “Generalul Noroi.”

Cum va reacţiona Preşedintele Putin este greu de evaluat. Forţe ale Federaţie Ruse se concentrează din nou în aproprierea graniţei comune, dar este foarte greu de văzut ce ar câştigă Preşedintele Puţin dintr-o invazie care a fi adus foarte puţine avantaje tangibile în aprilie când avea la dispoziţie 50.000 de soldaţi, iar acum are la dispoziţie undeva pe lângă 20.000 de soldaţi. Dacă decizia de a invada va şi pusă în aplicaţie, fereastră de oportunitate este acum, pentru că în luna septembrie o nouă clasa de recruţi intră în rangurile forţelor armate ruse, iar acest proces este acompaniat de alte dureri de cap de care nici formaţiile de elită ale Armatei Federaţie Ruse nu sunt imune. Şansele că separtistii să adopte un război de gherilă sunt posibile, dar succesul unui acest fel de război în momentul de faţă este destul de limitat atât timp cât suportul populaţiei active din Donbas pentru separatişti este destul de redus, iar comportamentul forţelor ucrainene către populaţia locală în regiunile în care au preluat controlul pare a fi bun. De fapt un război de gherilă ar fi dea dreptul inoportun pentru faptul că acest conflict s-a dovedit a fi unul de natură demografică mai curând decât de natură geografică/etnică. Atât timp cât populaţia activă a Donbasului se arată indiferenţă către separatişti, succesul unui război de gherilă este limitat. Viitorul este imprevizibil, dar în momentul de faţă putem fi siguri de o creştere a letalităţii conflictului, excluzând o cădere subită a forţelor separatiste.

sursa: rumaniamilitary.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul

Orhei 19 Februarie 2020, ora: 12:10

Partidul ȘOR a dat în exploatare primul sat cu sistem de iluminare stradală bazat în totalitate pe LED-uri

Partidul ȘOR a dat în exploatare primul sat cu sistem de iluminare stradală bazat în totalitate pe LED-uri

Iluminatul stradal a devenit realitate la Ișcălău, raionul Fălești, grație susținerii Partidului Politic „ȘOR” și la inițiativa lui Ilan Șor. Satul nu a mai avut iluminare stradală de 35 de ani. Ceremonia oficială de aprindere a luminii pe străzile localității a avut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:06

Marea Britanie închide ușa instalatorilor polonezi și constructorilor români. Cele 10 noi reguli pentru muncitorii străini au fost prezentate de guvernul de la Londra

Marea Britanie închide ușa instalatorilor polonezi și constructorilor români. Cele 10 noi reguli pentru muncitorii străini au fost prezentate de guvernul de la Londra

Marea Britanie închide ușa muncitorilor europeni necalificați și care nu vorbesc limba engleză, ca parte esențială a noii legislații privind imigrația ce va pune capăt unei epoci dominate de forța de muncă ieftină importată din UE de fabricile, serele, hotelurile și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 10:48

SCINDARE ÎN PARTIDUL DEMOCRAT /// Șase deputați PD, în frunte cu Andian Candu părăsesc fracțiunea condusă de Dumitru Diacov

SCINDARE ÎN PARTIDUL DEMOCRAT /// Șase deputați PD, în frunte cu Andian Candu părăsesc fracțiunea condusă de Dumitru Diacov

Deputatul democrat Andrian Candu, anunță că, alături de un grup de colegi, printre care și Sergiu Sîrbu, părăsesc Partidul Democrat și creează o altă fracțiune parlamentară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 10:34

Caz HORROR în sectorul Râscani: O tânără de clasa 9-a a fost găsită strangulată de creanga unui copac într-un parc

Caz HORROR în sectorul Râscani: O tânără de clasa 9-a a fost găsită strangulată de creanga unui copac într-un parc

Tragedie în capitală. O adolescentă de 15 ani a fost găsită strangulată de creanga unui copac într-un parc din sectorul Râșcani al capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 09:44 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 09:06

Cine este Alexandra de Taddeo, studenta rusofilă din centrul scandalului Griveaux, favoritul lui Macron retras din cursa pentru primăria Parisului

Cine este Alexandra de Taddeo, studenta rusofilă din centrul scandalului Griveaux, favoritul lui Macron retras din cursa pentru primăria Parisului

Înregistrări video cu caracter sexual primite de la Benjamin Griveaux, un apropiat al lui Emmanuel Macron, legături cu controversatul activist rus Piotr Pavlenski - în centrul acestui scandal se conturează imaginea Alexandrei de Taddeo, o "studentă inteligentă" și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 09:01

Euronews, despre cele mai proaste trenuri din Europa: România și Bulgaria se află pe ultimele locuri

Euronews, despre cele mai proaste trenuri din Europa: România și Bulgaria se află pe ultimele locuri

Există un sector din Europa în care pe brazda, acum decolorată, a fostei Cortine de Fier, este săpat un semn adânc între cele două emisfere ale Vechiului Continent: calea ferată. În unele țări, panoul cu orarul trenurilor este un adevărat lux. Se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 08:46

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Astăzi vom avea parte de un cer senin, fără precipitații, cu maxime care vor ajunge la +9 grade Celsius în nordul țării, +10 în centru și +11 în sudul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 19 Februarie 2020, ora: 08:37

Cum să identificați cei mai buni furnizori de pariuri sportive

Cum să identificați cei mai buni furnizori de pariuri sportive

De ce trebuie să ținem cont când alegem o casă de pariuri sportive online în România. Informații utile!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 08:06

Incendiu violent, la bloc.O femeie și-a pierdut viața

Incendiu violent, la bloc.O femeie și-a pierdut viața

Un incendiu a izbucnit în această seară în interiorul unui apartament de la etajul zece de pe strada Florilor 12/4 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 21:22.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 07:55

Horoscop: Soarele in ZODIA PEȘTI 2020! Ce SCHIMBĂRI INEVITABILE aduce pentru fiecare zodie?

Horoscop: Soarele in ZODIA PEȘTI 2020! Ce SCHIMBĂRI INEVITABILE aduce pentru fiecare zodie?

Pestii sunt ultima statie din cele 12 a calatoriei Soarelui prin zodiac. In acest an, de la sezonul Pesti 2019 si pana acum, si noi am calatorit impreuna cu Soarele prin toate zodiile, am crescut si ne-am schimbat, am castigat, am pierdut, am plans si am fost fericiti iar fiecare eveniment ne-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 07:55

OPINIE /// Cum își taie Partidul Democrat craca de sub picioare

OPINIE /// Cum își taie Partidul Democrat craca de sub picioare

A fost eclipsat, în sfârșit, evenimentul de presă numit „trădarea lui Aureliu Ciocoi” care a fost cap de afiș în mass-media de la Chișinău mai mult de o săptămână. Luni, 17 februarie, a căzut ca un trăsnet știrea despre o ședință comună cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 07:49

Caz de canibalism în FRANȚA. Și-a mâncat mama!

Caz de canibalism în FRANȚA. Și-a mâncat mama!

 Autoritățile nu au făcut publică identitatea personajului, însă au precizat că este vorba despre un bărbat de 36 de ani, din Bouches-du-Rhône, regiunea Aix-en-Provence. Cunoscut pentru problemele psihice, individul a fost plasat în custodia Poliției, urmând a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 07:43

Rusia anunță că va interzice intrarea cetăţenilor chinezi pe teritoriul său, indiferent de scopul călătoriei

Rusia anunță că va interzice intrarea cetăţenilor chinezi pe teritoriul său, indiferent de scopul călătoriei

Administraţia de la Moscova a anunţat, marţi, intenţia de a interzice intrarea pe teritoriul Rusiei a cetăţenilor chinezi, în cadrul măsurilor de limitare a transmiterii coronavirusului, informează site-ul cotidianului Le Figaro, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)