Astăzi 23 Aprilie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:19
Abonamente

Moldova 16 Decembrie 2013, ora 10:00

(ANALIZĂ) Studenții basarabeni din România NU se mai întorc acasă: În Moldova mă simt ca într-o cutie de carton

Marime Font

Din 2007, când România a devenit stat donator pentru ţările în curs de dezvoltare, aceste burse sunt acordate cu scopul de a ajuta pe termen lung piaţa muncii din Republica Moldova, prin instruirea cetăţenilor ei. Strategia are însă efecte inverse: majoritatea studenţilor moldoveni nu se mai întorc în ţara lor, generând astfel fenomenul de exod al creierelor.

Bursele de studii şi facilităţile financiare acordate studenţilor din statele în curs de dezvoltare constituie, din anul 2007, principala contribuţie a României pentru asistenţă pentru dezvoltare în ţările în curs de dezvoltare. Aceste fonduri s-au ridicat anul trecut, potrivit unui raport al Ministerului de Externe, la 22,5 milioane euro, mai mult de 50% din ele fiind destinate Republicii Moldova (12,8 milioane euro).

Cu toate că aceste burse sunt acordate cu scopul de a ajuta piaţa forţei de muncă din Republica Moldova, prin instruirea cetăţenilor ei, Ministerul Educaţiei nu a făcut niciodată un studiu care să analizeze cât de eficient este acest ajutor.


Deşi, la nivel oficial, nu există statistici sau un mecanism de monitorizare postuniversitară, un fost oficial al Ministerului Educaţiei din Republica Moldova, citat într-un studiu al Centrului Român de Politici Europene (CRPE), susţine că doar 10% din studenţii plecaţi la studiu în România se mai întorc acasă.

„Nu sunt disponibile date care să ne indice câţi dintre absolvenţii de studii superioare din România se întorc în Republica Moldova şi câţi dintre ei se stabilesc în România. Cu toate acestea, există percepţia printre cei intervievaţi că mai mulţi absolvenţi aleg să se stabilească în România decât să se întoarcă în R. Moldova. La Chişinău există percepţia că procentajul celor întorşi este chiar destul de mic“, arată studiul
CRPE.

„Nu avem nişte statistici clare, dar presupunem că doar 10% din studenţii plecaţi în România se mai întorc acasă“, a declarat un fost oficial în Ministerul Educaţiei din R. Moldova.

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) şi reprezentanţa sa din Chişinău au lansat recent un raport ce analizează politica Guvernului român de acordare a burselor studenţilor moldoveni şi pune în discuţie efectele acesteia asupra dezvoltării Republicii Moldova.

„Majoritatea burselor sunt pentru studenţii din Republica Moldova. Aici există însă două probleme. La nivel internaţional există discuţii dacă aceste burse trebuie considerate ca asistenţă oficială pentru dezvoltare, bursele acestea nu înseamnă un ajutor direct pentru proiectele de dezvoltare în ţara respectivă. Mulţi studenţi nu se mai întorc în ţara lor şi atunci apare fenomenul numit «exodul creierelor»“, a comentat, pentru RL, Codrat-Alin Teclu, doctorand pentru Fondul de Cercetare Ştiinţifică (FRS-FNRS) la Universitatea din Liège.

Preşedintele CRPE, Cristian Ghinea, consideră că acordarea acestor burse studenţilor străini respectă standardele internaţionale, programul însă are nevoie de îmbunătăţiri. „Nu există o evaluare certă a ratei de neîntoarcere. Apoi, cei care se întorc totuşi contribuie la dezvoltarea ţării lor. Sunt multe exemple de oameni educaţi în România, în poziţii-cheie, care susţin transformarea Moldovei. Bursele sunt un program foarte util, noi propunem soluţii ca să-l facem şi mai bun“, a spus Ghinea.

„În Moldova mă simt ca într-o cutie de carton“

Tinerii intervievaţi de CRPE s-au arătat dezamăgiţi de situaţia socio-economică din ţara lor şi consideră exodul tinerilor un proces natural. „Exodul de tineri din Moldova mi se pare un proces natural, având în vedere cum stau lucrurile aici. Nu se va schimba degrabă acest lucru. Deci e normal să plece tinerii şi să revină atunci când văd nişte posibilităţi reale de dezvoltare. Tinerii nu pleacă de bine. Pleacă pentru că nu văd oportunităţi şi nu sunt valorificaţi. Totuşi, cu mult noroc şi insistenţă, poate reuşeşti ceva şi la noi“, spune un alt moldovean.

„Pentru mine a te întoarce în Moldova înseamnă şi un regres profesional. Când merg în Moldova, mă simt ca într-o cutie de carton şi simt că vreau să o rup şi să evadez din ea. Mă limitează“, a declarat un alt tânăr angajat în România, de 26 ani.

Potrivit studiului CRPE, în unanimitate, tinerii din R. Moldova intervievaţi consideră că politica de acordare a burselor este benefică pentru cei care doresc să studieze. Ei spun că tinerii se întorc cu altă mentalitate („una europeană“), altă educaţie, superioară celei din Republica Moldova, şi pot contribui la dezvoltarea ţării.

Pe de altă parte, tot ei spun că sunt puţini aceia care doresc să se întoarcă în ţara de origine, motivaţiile fiind legate mai ales de oferta scăzută a locurilor de muncă şi de salarizarea slabă, dar şi de incapacitatea de readaptare la mediul social din Republica Moldova. „Interlocutorii noştri din universităţile din R. Moldova au ridicat şi alte obiecţii faţă de programul de burse româneşti.

Ei pun la îndoială chiar motivaţia României în a acorda aceste burse, spunând că nu este o politică de sprijin pentru R. Moldova, ci o formă de atragere a forţei de muncă în România, bursele fiind o formă de integrare mai rapidă a tinerilor bine pregătiţi în societatea românească şi în beneficiul economiei din România“, mai arată studiul. „România are probleme de ordin demografic. Prin invitarea cetăţenilor Moldovei la studii se rezolvă problemele de ordin demografic“, a fost părerea unui reprezentant al unei universităţi din Republica Moldova.

sursa: romanialibera.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:37

Deputații blocului politic ACUM nu ar trebui să facă niciun fel de compromis cu Partidul Socialiștilor, deoarece, în acest fel, ar repeta soarta PPCD-ului lui Iurie Roșca. Declarația aparține jurnalistului Bogdan Rareș, candidat PNL pentru Parlamentu European, și se conine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:08

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00

1597-„Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:43

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost anunțat în căutare de poliţia română.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:04

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Elena Mizulina, vicepreședinta comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția statului, a luat apărarea inițiativelor care impun noi restricții și îngrădri ale libertăților propuse de parlamentarii ruși. Ea a condamnat numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:45

Şoferii care folosesc funcţia Autopilot pe Tesla sunt implicaţi în mai puţine accidente

Tesla vine cu statistici despre riscul de accidente la bordul maşinilor sale atunci când sistemul autonom preia controlul maşinilor, în raport cu riscul de accident pentru momentele în care acesta nu este activat. Momentan, sistemul automat câştigă, maşinile conduse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Curcanul, preferat de mulţi români în locul mielului de Paște

Curcanul nu e vedetă doar de Ziua Recunoştinţei, ci mai nou şi de Paşte. Şi pentru că românii i-au prins gustul, în magazine au apărut cârnaţi, tobă, pastramă şi chiar mici din carne de curcan. Preţurile sunt însă piperate, un kilogram de carne de curcan e cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Nu vă grăbiţi să spălaţi geamurile pentru marea curăţenie de Paşte! Un val de praf saharian va acoperi tot continentul, inclusiv România. Ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" într-un praf roşiatic. Cei care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Aprilie 2019, ora: 07:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:03

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 03:14

Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 00:43

Ţara în care nu se mai permite anonimatul pe internet, din 2020

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Zelenski pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

60 din 85 de regiuni din Rusia au înregistrat un declin al populației

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Ciocniri între poliție și populația cecenă în estul Georgiei

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

PPE le arata din deget lui Maia Sandu si Năstase să nu mai încerce să sară în braţele lui Dodon

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

Ministerul Finanţelor: Datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

INVESTIGAȚIE The Sunday Times: Platon a folosit firme offshore din Scoția ca să o plătească pe Kozlovska

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

Cifrele nu mint: După patru ani de cădere, volumul de credite a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Pavel Filip, despre extinderea programului Prima Casă: Tinerii își doresc un viitor în Moldova

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

(SOCIALISM) Cea mai slabă economie a lumii va ajunge să se confrunte cu o inflaţie de şapte cifre

(SOCIALISM) Cea mai slabă economie a lumii va ajunge să se confrunte cu o inflaţie de şapte cifre

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Volodimir Zelenski este noul preşedinte al Ucrainei - exit-poll

Volodimir Zelenski este noul preşedinte al Ucrainei - exit-poll

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

HORROR /// Atac în Sri Lanka. 290 de morţi şi peste 500 de răniţi, zeci de arestări

HORROR /// Atac în Sri Lanka. 290 de morţi şi peste 500 de răniţi, zeci de arestări

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)