Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 20 Noiembrie 2018
Abonamente

Lumea 12 Noiembrie 2015, ora 09:45

(Atentate la bordul avioanelor ) Peste 30 de atentate au avut loc în ultimii 80 de ani. Cel mai sângeros atac a fost în 1985

Marime Font

Este una dintre cele mai teribile forme de teroare: teroarea în aer. Când planul şi detaliile unui astfel de atac sunt bine puse la punct, moartea în masă devine o chestiune de minute sau chiar de secunde.

Acest fel de terorism a lovit din nou. Ţinta a fost un avion de pasageri. 224 de oameni au pierit în doar câteva secunde în Egipt. Avionul decolase din staţiunea Sharm el-Sheikh, se îndrepta spre Sankt Petersburg şi, cel mai probabil, tragedia a fost provocată de o bombă. Doborârea avionului a fost revendicată de gruparea Statul Islamic, iar dacă acest lucru se va confirma, am putea asista la o schimbare în lupta cu ISIS. Este cea mai recentă tragedie aeriană, dintre cele peste 30 produse în ultimii 80 de ani. Lockerbie este, de departe, cel mai cunoscut caz. Cel mai grav atentat din istoria Marii Britanii a avut loc în 1988 şi a curmat vieţile a 270 de oameni.

Avionul decolase din Londra şi trebuia să aterizeze la New York, dar o bombă a explodat la bordul avionului, când acesta zbura deasupra orăşelului scoţian. Şi fiindcă tot vorbim de tragedii aeriene, nu trebuie s-o uităm nici pe cea de anul trecut din estul Ucrainei, când un avion de pasageri a fost doborât de o rachetă de provenienţă rusească. 298 de oameni au murit atunci, iar evenimentul a provocat o îngheţare a relaţiilor - şi-aşa reci - dintre Occident şi Moscova.


Avionul rusesc decolase din staţiunea egipteană Sharm el Sheikh şi se îndrepta spre Sankt Petersburg.

Iniţial, surse din aviaţia egipteană au anunţat că pilotul a cerut schimbarea rutei din cauza unei defecţiuni. La 23 de minute de la decolare, aeronava a dispărut de pe radare deasupra Peninsulei Sinai, iar la scurt timp a fost anunţată prăbuşirea sa.

„Nu există niciun indiciu că s-ar fi produs ceva ieşit din comun. Tot ce putem spune este că a existat o problemă de ordin tehnic şi că doar experţii vor putea să confirme sau să infirme acest lucru”, spune Sherif Ismail, premierul Egiptului.

Această ipoteză nu a rămas prea mult în picioare; varianta unui atac terorist a devenit tot mai probabilă. Primii care au lăsat de înţeles că despre o asemenea tragedie e vorba au fost mai mulţi oficiali americani şi britanici, care au vorbit despre existenţa unei bombe la bord. Mai întâi, ruşii au respins categoric ipoteza.

„Am ajuns la concluzia că este foarte posibil ca avionul să se fi prăbuşit din cauza unui dispozitiv exploziv aflat la bord”, a spus Philip Hammond, ministrul de Externe al Marii Britanii.

„După cum vedeţi, în presă apar tot timpul experţi şi vorbesc despre unele dintre fanteziile lor, că ar fi putut să fie asta sau cealaltă, vin cu tot felul de versiuni. Toţi se grăbesc să spună ceva”, a fost replica lui Alexander Neradko, șeful autorității pentru aviație din Rusia.

Într-un final, premierul rus Dmitri Medvedev a confirmat că şi autorităţile de la Moscova iau în calcul ipoteza atacului terorist. Acest lucru se întâmpla la câteva zile după ce gruparea Statul Islamic anunţase deja că a doborât avionul.

„Dacă ei au acţionat, acest lucru ridică o serie de preocupări în ceea ce priveşte capabilităţile lor şi aria lor de acoperie. Nu vorbim aici de un singur aeroport, ci de zeci de aeroporturi la care ar putea avea acces fie prin infiltrarea unui militant de-al lor, fie prin mituirea unuia dintre angajaţii aeroportului”, a spus John Pistole, fost administrator al Agenţiei americane pentru siguranţa transportului.

Introducerea unei bombe la bordul unui avion nu e chiar un lucru de neimaginat. O dovedesc imaginile surprinse de un pasager de pe aeroportul Sharm el-Sheikh. El a filmat cum un agent de pază primeşte bani de la călători, pentru a-i scuti de controlul de securitate.

Pentru turismul din Egipt, tragedia din Sinai înseamnă o nouă lovitură puternică. Zeci de mii de turişti au fost evacuaţi din această ţară, iar cei mai mulţi sunt britanici şi ruşi, adică tocmai aceia care aduc cei mai mulţi bani la buget.

După tragedia din Peninsula Sinai, Vladimir Putin a ordonat suspendarea tuturor zborurilor din Rusia spre Egipt. În plus, companiile Lufthansa, Air France şi Emirates au decis să nu mai zboare pe deasupra Peninsulei Sinai. Şefii companiilor aeriene şi liderii politici cer modificarea măsurilor de securitate pe aeroporturi, iar una dintre acestea se referă la controlul bagajelor de cală.

Dezastrul MH17

Una dintre cele mai mari tragedii din istoria aviaţiei s-a petrecut în urmă cu mai bine de un an. Atunci, un avion cu 298 de oameni la bord a fost doborât de o rachetă în estul Ucrainei. Ancheta s-a finalizat în urmă cu aproximativ o lună şi arată, fără nici o îndoială, că arma era de provenienţă rusească. De altfel, imediat după tragedie, cancelariile occidentale i-au acuzat pentru atac pe rebelii proruşi, susţinuţi de Moscova. Anchetatorii spun, însă, că Ucraina este şi ea parţial responsabilă de tragedie, fiindcă nu a închis spaţiul aerian din zona de conflict.

Pe 17 iulie 2014, numele Ucrainei a fost trecut pe harta neagră a tragediilor aeriene. În estul ţării, un avion cu 298 de oameni la bord era lovit de o rachetă. Zborul MH17 al companiei Malaysian Airlines decolase de pe aeroportul din Amsterdam cu destinaţia Malaezia şi traversase spaţiile aeriene ale Olandei, Germaniei şi Poloniei. Urma să survoleze Ucraina la o altitudine de peste zece mii de metri. La trei ore de la plecarea în cursă, a dispărut de pe radar în estul ţării. Fusese lovit de o rachetă, într-o zonă în care aveau loc lupte între separatiştii proruşi si armata ucraineană.

„Zborul MH17 s-a prăbuşit ca urmare a exploziei unei rachete în afara avionului, în partea stângă a cabinei piloţilor. Aceasta era de tip 9 M 318M, o rachetă compatibilă cu sistemul BUK. Ca urmare a exploziei, partea din faţă a avionului s-a dezintegrat. Avionul s-a rupt în aer, iar rămăşiţele epavei s-au prăbuşit pe o suprafaţă de 50 de kilometri în estul Ucrainei”, a spus Djibbe Joustra, preşedintele Agenţiei olandeze pentru Securitate Aeriană.

Cei 298 de oameni de la bord nu au avut nicio şansă. Deşi n-au fost ucişi direct de rachetă, şi-au pierdut cunoştinţa şi au murit după dezintegrarea avionului. La câteva minute de la prăbuşire, rebelii roiau în jurul epavei care fumega. Unii scotoceau prin bagajele victimelor, alţii căutau cutiile negre ale avionului, ca să înlăture probele acuzatoare.

Au apărut imediat reacţii oficiale, iar comunitatea internaţională a arătat cu degetul spre separatiştii susţinuţi de Rusia. Acuzată că a oferit arme rebelilor, arme care au provocat până la urmă această catastrofă, Moscova s-a apărat.

„Din câte se pare, avionul a fost doborât, nu a fost un accident. Avionul a fost aruncat în aer în timpul zborului”, a spus Djibbe Joustra, preşedintele Agenţiei olandeze pentru Securitate Aeriană.

„Nu există îndoială că statul pe teritoriul căreia s-a petrecut acest lucru poartă responsabilitatea acestei tragedii”, a spus la rândul său Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Însă rezultatul anchetei, publicat în urmă cu aproximativ o lună, pune Moscova într-o lumină nefavorabilă. Potrivit oficialilor olandezi, avionul companiei Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă de proveniență rusească. De la Moscova, replica a venit imediat.

„Asta înseamnă că a fost lovit cu o rachetă 9M38 lansată din satul Zaroshchenske. (n.r. zonă despre care rebelii spun că se află sub controlul armatei ucrainene)”, a spus Ian Novikov, director executiv Almaz Antei, producător de armament.

Deşi raportul olandezilor nu şi-a propus să indice un vinovat sau mai mulţi, anchetatorii au ţinut să precizeze că Ucraina are partea sa de responsabilitate în această tragedie, pentru că nu a închis spaţiul aerian.

„Poziţia Ucrainei este că au fost motive insuficiente pentru închiderea spaţiului aerian în estul ţării. Cu toate acestea, am ajuns la concluzia că, din precauţie, ar fi fost suficiente motive pentru ca autorităţile ucrainene să închidă spaţiul aerian”, a spus Djibbe Joustra, preşedintele Agenţiei olandeze pentru Securitate Aeriană.

Se pune, astfel, capăt unei anchete minuţioase care a durat un an şi trei luni. Experţii au asamblat într-un hangar din Olanda fragmentele pe care le-au găsit în Ucraina şi au reconstituit o parte a aeronavei. Mai întâi, au construit un cadru metalic respectând dimensiunile modelului Boeing 777, apoi au amplasat bucată cu bucată sinistrul puzzle. Astfel, au putut avea o imagine clară a modului în care avionul a fost doborât de rachetă.

Peste 30 de atentate în 80 de ani

Peste 30 de atentate care au vizat avioane au avut loc în ultimii 80 de ani. Primul s-a produs în 1933, iar cel mai recent este cel din Egipt, de la finalul lunii trecute. Sute de oameni au devenit victimele unor persoane mânate de răzbunare, iar în continuare urmăriţi unele dintre cazurile cele mai cunoscute. Cel mai răsunător este, de departe, atentatul de la Lockerbie, care a făcut 270 de victime.

21 decembrie 1988. Un avion al companiei americane Pan Am cu 270 de oameni la bord exploda deasupra localităţii Lockerbie, în cel mai grav atentat petrecut vreodată pe teritoriul Marii Britanii. Aeronava, un Boeing 747, decolase de pe aeroportul Heathrow din Londra şi trebuia să aterizeze la New York. Scoţia a fost, însă, destinaţia finală: o bombă ascunsă într-o valiză a explodat şi a produs o gaură de o jumătate de metru în fuselaj.

Aeronava avea în acel moment peste 800 de kilometri pe oră şi a pierdut rapid altitudine. S-a dezintegrat la şase mii de metri înălţime, iar o parte a căzut în centrul orăşelului cu patru mii de locuitori. Explozia celor 91 de tone de combustibil a făcut prăpăd.

Au murit toţi cei 259 de oameni din avion, iar o soartă asemănătoare au avut şi 11 locuitori din Lockerbie. Cei mai mulţi pasageri, 178, erau americani, iar ancheta a fost preluată de FBI.

„Am vrut să aflăm cine a ordonat atacul, cine l-a dus la capăt şi cine altcineva a mai fost implicat”, spunea Robert Mueller, fost director al FBI.

Au fost găsiţi şi vinovaţii - doi libieni, pe care dictatorul Muammar Gaddafi a refuzat să-i extrădeze. Chiar dacă el a negat că ar fi ordonat atentatul, anchetatorii spun că s-a răzbunat pentru atacarea de către Statele Unite a capitalei libiene în 1986, atac în care a murit fiica sa. Abia în 2001, la 13 ani de la comiterea atentatului, unul dintre cei doi libieni a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă. A fost, însă, eliberat în 2009 fiindcă era bolnav. A fost primit ca un erou în Libia, unde a murit trei ani mai târziu.

Cel mai sângeros atentat aviatic

Dacă atentatul de la Lockerbie a avut cel mai mare impact în rândul opiniei publice, cel mai sângeros atac petrecut vreodată la bordul unui avion a fost cel din 23 iunie 1985. Atunci, o aeronavă cu 329 de oameni la bord a explodat în spaţiul aerian al Irlandei. Avea aproape 270 de canadieni la bord, plecase din Toronto şi se îndrepta către India. Vinovaţi au fost găsiţi membri ai comunităţii religioase Sikh. Ei s-au răzbunat astfel pentru intervenţia poliţiei indiene împotriva unor lideri ai comunităţii.

Zborul Avianca 103 este o altă cursă a morţii. Pe 27 noiembrie 1989, o aeronavă ce decolase din capitala Boliviei şi se îndrepta către oraşul Cali a explodat în aer. 110 oameni au murit atunci, iar anchetatorii au stabilit că atacul a fost pus la cale de Pablo Escobar, liderul unuia dintre cele mai importante carteluri de droguri din Columbia. Fiindcă printre morţi au fost şi doi americani, un tribunal din Statele Unite l-a condamnat pe unul dintre adjuncţii lui Escobar la zece pedepse de închisoare pe viaţă.

Husă antibombă, testată cu succes în Marea Britanie

În faţa acestor tipuri de atacuri, oamenii de ştiinţă încearcă să găsească tot felul de metode revoluţionare de prevenire a atentatelor în aer. Una dintre ele este şi această husă specială, care absoarbe şocul unei explozii produse în cala de bagaje a unui avion. În ea ar trebui puse bagajele pasagerilor, iar husa poate absorbi energia unei explozii. Cercetătorii nu au anunţat deocamdată cât costă, dar mai multe companii aeriene s-au arătat deja interesate de invenţie.

sursa. digi24.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:08

Atac armat la un spital din Chicago. Cel puţin 3 oameni, dintre care un poliţist şi un angajat al unităţii medicale, şi-au pierdut viaţa după ce au fost împuşcaţi. Atacatorul a murit la rândul său în urma unui schimb de focuri cu forţele de ordine. Spitalul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)