Astăzi 21 Februarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 11:24
Abonamente

Lumea 12 Noiembrie 2015, ora 09:45

(Atentate la bordul avioanelor ) Peste 30 de atentate au avut loc în ultimii 80 de ani. Cel mai sângeros atac a fost în 1985

Marime Font

Este una dintre cele mai teribile forme de teroare: teroarea în aer. Când planul şi detaliile unui astfel de atac sunt bine puse la punct, moartea în masă devine o chestiune de minute sau chiar de secunde.

Acest fel de terorism a lovit din nou. Ţinta a fost un avion de pasageri. 224 de oameni au pierit în doar câteva secunde în Egipt. Avionul decolase din staţiunea Sharm el-Sheikh, se îndrepta spre Sankt Petersburg şi, cel mai probabil, tragedia a fost provocată de o bombă. Doborârea avionului a fost revendicată de gruparea Statul Islamic, iar dacă acest lucru se va confirma, am putea asista la o schimbare în lupta cu ISIS. Este cea mai recentă tragedie aeriană, dintre cele peste 30 produse în ultimii 80 de ani. Lockerbie este, de departe, cel mai cunoscut caz. Cel mai grav atentat din istoria Marii Britanii a avut loc în 1988 şi a curmat vieţile a 270 de oameni.

Avionul decolase din Londra şi trebuia să aterizeze la New York, dar o bombă a explodat la bordul avionului, când acesta zbura deasupra orăşelului scoţian. Şi fiindcă tot vorbim de tragedii aeriene, nu trebuie s-o uităm nici pe cea de anul trecut din estul Ucrainei, când un avion de pasageri a fost doborât de o rachetă de provenienţă rusească. 298 de oameni au murit atunci, iar evenimentul a provocat o îngheţare a relaţiilor - şi-aşa reci - dintre Occident şi Moscova.


Avionul rusesc decolase din staţiunea egipteană Sharm el Sheikh şi se îndrepta spre Sankt Petersburg.

Iniţial, surse din aviaţia egipteană au anunţat că pilotul a cerut schimbarea rutei din cauza unei defecţiuni. La 23 de minute de la decolare, aeronava a dispărut de pe radare deasupra Peninsulei Sinai, iar la scurt timp a fost anunţată prăbuşirea sa.

„Nu există niciun indiciu că s-ar fi produs ceva ieşit din comun. Tot ce putem spune este că a existat o problemă de ordin tehnic şi că doar experţii vor putea să confirme sau să infirme acest lucru”, spune Sherif Ismail, premierul Egiptului.

Această ipoteză nu a rămas prea mult în picioare; varianta unui atac terorist a devenit tot mai probabilă. Primii care au lăsat de înţeles că despre o asemenea tragedie e vorba au fost mai mulţi oficiali americani şi britanici, care au vorbit despre existenţa unei bombe la bord. Mai întâi, ruşii au respins categoric ipoteza.

„Am ajuns la concluzia că este foarte posibil ca avionul să se fi prăbuşit din cauza unui dispozitiv exploziv aflat la bord”, a spus Philip Hammond, ministrul de Externe al Marii Britanii.

„După cum vedeţi, în presă apar tot timpul experţi şi vorbesc despre unele dintre fanteziile lor, că ar fi putut să fie asta sau cealaltă, vin cu tot felul de versiuni. Toţi se grăbesc să spună ceva”, a fost replica lui Alexander Neradko, șeful autorității pentru aviație din Rusia.

Într-un final, premierul rus Dmitri Medvedev a confirmat că şi autorităţile de la Moscova iau în calcul ipoteza atacului terorist. Acest lucru se întâmpla la câteva zile după ce gruparea Statul Islamic anunţase deja că a doborât avionul.

„Dacă ei au acţionat, acest lucru ridică o serie de preocupări în ceea ce priveşte capabilităţile lor şi aria lor de acoperie. Nu vorbim aici de un singur aeroport, ci de zeci de aeroporturi la care ar putea avea acces fie prin infiltrarea unui militant de-al lor, fie prin mituirea unuia dintre angajaţii aeroportului”, a spus John Pistole, fost administrator al Agenţiei americane pentru siguranţa transportului.

Introducerea unei bombe la bordul unui avion nu e chiar un lucru de neimaginat. O dovedesc imaginile surprinse de un pasager de pe aeroportul Sharm el-Sheikh. El a filmat cum un agent de pază primeşte bani de la călători, pentru a-i scuti de controlul de securitate.

Pentru turismul din Egipt, tragedia din Sinai înseamnă o nouă lovitură puternică. Zeci de mii de turişti au fost evacuaţi din această ţară, iar cei mai mulţi sunt britanici şi ruşi, adică tocmai aceia care aduc cei mai mulţi bani la buget.

După tragedia din Peninsula Sinai, Vladimir Putin a ordonat suspendarea tuturor zborurilor din Rusia spre Egipt. În plus, companiile Lufthansa, Air France şi Emirates au decis să nu mai zboare pe deasupra Peninsulei Sinai. Şefii companiilor aeriene şi liderii politici cer modificarea măsurilor de securitate pe aeroporturi, iar una dintre acestea se referă la controlul bagajelor de cală.

Dezastrul MH17

Una dintre cele mai mari tragedii din istoria aviaţiei s-a petrecut în urmă cu mai bine de un an. Atunci, un avion cu 298 de oameni la bord a fost doborât de o rachetă în estul Ucrainei. Ancheta s-a finalizat în urmă cu aproximativ o lună şi arată, fără nici o îndoială, că arma era de provenienţă rusească. De altfel, imediat după tragedie, cancelariile occidentale i-au acuzat pentru atac pe rebelii proruşi, susţinuţi de Moscova. Anchetatorii spun, însă, că Ucraina este şi ea parţial responsabilă de tragedie, fiindcă nu a închis spaţiul aerian din zona de conflict.

Pe 17 iulie 2014, numele Ucrainei a fost trecut pe harta neagră a tragediilor aeriene. În estul ţării, un avion cu 298 de oameni la bord era lovit de o rachetă. Zborul MH17 al companiei Malaysian Airlines decolase de pe aeroportul din Amsterdam cu destinaţia Malaezia şi traversase spaţiile aeriene ale Olandei, Germaniei şi Poloniei. Urma să survoleze Ucraina la o altitudine de peste zece mii de metri. La trei ore de la plecarea în cursă, a dispărut de pe radar în estul ţării. Fusese lovit de o rachetă, într-o zonă în care aveau loc lupte între separatiştii proruşi si armata ucraineană.

„Zborul MH17 s-a prăbuşit ca urmare a exploziei unei rachete în afara avionului, în partea stângă a cabinei piloţilor. Aceasta era de tip 9 M 318M, o rachetă compatibilă cu sistemul BUK. Ca urmare a exploziei, partea din faţă a avionului s-a dezintegrat. Avionul s-a rupt în aer, iar rămăşiţele epavei s-au prăbuşit pe o suprafaţă de 50 de kilometri în estul Ucrainei”, a spus Djibbe Joustra, preşedintele Agenţiei olandeze pentru Securitate Aeriană.

Cei 298 de oameni de la bord nu au avut nicio şansă. Deşi n-au fost ucişi direct de rachetă, şi-au pierdut cunoştinţa şi au murit după dezintegrarea avionului. La câteva minute de la prăbuşire, rebelii roiau în jurul epavei care fumega. Unii scotoceau prin bagajele victimelor, alţii căutau cutiile negre ale avionului, ca să înlăture probele acuzatoare.

Au apărut imediat reacţii oficiale, iar comunitatea internaţională a arătat cu degetul spre separatiştii susţinuţi de Rusia. Acuzată că a oferit arme rebelilor, arme care au provocat până la urmă această catastrofă, Moscova s-a apărat.

„Din câte se pare, avionul a fost doborât, nu a fost un accident. Avionul a fost aruncat în aer în timpul zborului”, a spus Djibbe Joustra, preşedintele Agenţiei olandeze pentru Securitate Aeriană.

„Nu există îndoială că statul pe teritoriul căreia s-a petrecut acest lucru poartă responsabilitatea acestei tragedii”, a spus la rândul său Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Însă rezultatul anchetei, publicat în urmă cu aproximativ o lună, pune Moscova într-o lumină nefavorabilă. Potrivit oficialilor olandezi, avionul companiei Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă de proveniență rusească. De la Moscova, replica a venit imediat.

„Asta înseamnă că a fost lovit cu o rachetă 9M38 lansată din satul Zaroshchenske. (n.r. zonă despre care rebelii spun că se află sub controlul armatei ucrainene)”, a spus Ian Novikov, director executiv Almaz Antei, producător de armament.

Deşi raportul olandezilor nu şi-a propus să indice un vinovat sau mai mulţi, anchetatorii au ţinut să precizeze că Ucraina are partea sa de responsabilitate în această tragedie, pentru că nu a închis spaţiul aerian.

„Poziţia Ucrainei este că au fost motive insuficiente pentru închiderea spaţiului aerian în estul ţării. Cu toate acestea, am ajuns la concluzia că, din precauţie, ar fi fost suficiente motive pentru ca autorităţile ucrainene să închidă spaţiul aerian”, a spus Djibbe Joustra, preşedintele Agenţiei olandeze pentru Securitate Aeriană.

Se pune, astfel, capăt unei anchete minuţioase care a durat un an şi trei luni. Experţii au asamblat într-un hangar din Olanda fragmentele pe care le-au găsit în Ucraina şi au reconstituit o parte a aeronavei. Mai întâi, au construit un cadru metalic respectând dimensiunile modelului Boeing 777, apoi au amplasat bucată cu bucată sinistrul puzzle. Astfel, au putut avea o imagine clară a modului în care avionul a fost doborât de rachetă.

Peste 30 de atentate în 80 de ani

Peste 30 de atentate care au vizat avioane au avut loc în ultimii 80 de ani. Primul s-a produs în 1933, iar cel mai recent este cel din Egipt, de la finalul lunii trecute. Sute de oameni au devenit victimele unor persoane mânate de răzbunare, iar în continuare urmăriţi unele dintre cazurile cele mai cunoscute. Cel mai răsunător este, de departe, atentatul de la Lockerbie, care a făcut 270 de victime.

21 decembrie 1988. Un avion al companiei americane Pan Am cu 270 de oameni la bord exploda deasupra localităţii Lockerbie, în cel mai grav atentat petrecut vreodată pe teritoriul Marii Britanii. Aeronava, un Boeing 747, decolase de pe aeroportul Heathrow din Londra şi trebuia să aterizeze la New York. Scoţia a fost, însă, destinaţia finală: o bombă ascunsă într-o valiză a explodat şi a produs o gaură de o jumătate de metru în fuselaj.

Aeronava avea în acel moment peste 800 de kilometri pe oră şi a pierdut rapid altitudine. S-a dezintegrat la şase mii de metri înălţime, iar o parte a căzut în centrul orăşelului cu patru mii de locuitori. Explozia celor 91 de tone de combustibil a făcut prăpăd.

Au murit toţi cei 259 de oameni din avion, iar o soartă asemănătoare au avut şi 11 locuitori din Lockerbie. Cei mai mulţi pasageri, 178, erau americani, iar ancheta a fost preluată de FBI.

„Am vrut să aflăm cine a ordonat atacul, cine l-a dus la capăt şi cine altcineva a mai fost implicat”, spunea Robert Mueller, fost director al FBI.

Au fost găsiţi şi vinovaţii - doi libieni, pe care dictatorul Muammar Gaddafi a refuzat să-i extrădeze. Chiar dacă el a negat că ar fi ordonat atentatul, anchetatorii spun că s-a răzbunat pentru atacarea de către Statele Unite a capitalei libiene în 1986, atac în care a murit fiica sa. Abia în 2001, la 13 ani de la comiterea atentatului, unul dintre cei doi libieni a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă. A fost, însă, eliberat în 2009 fiindcă era bolnav. A fost primit ca un erou în Libia, unde a murit trei ani mai târziu.

Cel mai sângeros atentat aviatic

Dacă atentatul de la Lockerbie a avut cel mai mare impact în rândul opiniei publice, cel mai sângeros atac petrecut vreodată la bordul unui avion a fost cel din 23 iunie 1985. Atunci, o aeronavă cu 329 de oameni la bord a explodat în spaţiul aerian al Irlandei. Avea aproape 270 de canadieni la bord, plecase din Toronto şi se îndrepta către India. Vinovaţi au fost găsiţi membri ai comunităţii religioase Sikh. Ei s-au răzbunat astfel pentru intervenţia poliţiei indiene împotriva unor lideri ai comunităţii.

Zborul Avianca 103 este o altă cursă a morţii. Pe 27 noiembrie 1989, o aeronavă ce decolase din capitala Boliviei şi se îndrepta către oraşul Cali a explodat în aer. 110 oameni au murit atunci, iar anchetatorii au stabilit că atacul a fost pus la cale de Pablo Escobar, liderul unuia dintre cele mai importante carteluri de droguri din Columbia. Fiindcă printre morţi au fost şi doi americani, un tribunal din Statele Unite l-a condamnat pe unul dintre adjuncţii lui Escobar la zece pedepse de închisoare pe viaţă.

Husă antibombă, testată cu succes în Marea Britanie

În faţa acestor tipuri de atacuri, oamenii de ştiinţă încearcă să găsească tot felul de metode revoluţionare de prevenire a atentatelor în aer. Una dintre ele este şi această husă specială, care absoarbe şocul unei explozii produse în cala de bagaje a unui avion. În ea ar trebui puse bagajele pasagerilor, iar husa poate absorbi energia unei explozii. Cercetătorii nu au anunţat deocamdată cât costă, dar mai multe companii aeriene s-au arătat deja interesate de invenţie.

sursa. digi24.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 00:18

Cum și când a apărut limba română?

Cum și când a apărut limba română?

La propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)