Astăzi 17 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 16 Iulie 2019
Abonamente

Lumea 12 Noiembrie 2015, ora 09:45

(Atentate la bordul avioanelor ) Peste 30 de atentate au avut loc în ultimii 80 de ani. Cel mai sângeros atac a fost în 1985

Marime Font

Este una dintre cele mai teribile forme de teroare: teroarea în aer. Când planul şi detaliile unui astfel de atac sunt bine puse la punct, moartea în masă devine o chestiune de minute sau chiar de secunde.

Acest fel de terorism a lovit din nou. Ţinta a fost un avion de pasageri. 224 de oameni au pierit în doar câteva secunde în Egipt. Avionul decolase din staţiunea Sharm el-Sheikh, se îndrepta spre Sankt Petersburg şi, cel mai probabil, tragedia a fost provocată de o bombă. Doborârea avionului a fost revendicată de gruparea Statul Islamic, iar dacă acest lucru se va confirma, am putea asista la o schimbare în lupta cu ISIS. Este cea mai recentă tragedie aeriană, dintre cele peste 30 produse în ultimii 80 de ani. Lockerbie este, de departe, cel mai cunoscut caz. Cel mai grav atentat din istoria Marii Britanii a avut loc în 1988 şi a curmat vieţile a 270 de oameni.

Avionul decolase din Londra şi trebuia să aterizeze la New York, dar o bombă a explodat la bordul avionului, când acesta zbura deasupra orăşelului scoţian. Şi fiindcă tot vorbim de tragedii aeriene, nu trebuie s-o uităm nici pe cea de anul trecut din estul Ucrainei, când un avion de pasageri a fost doborât de o rachetă de provenienţă rusească. 298 de oameni au murit atunci, iar evenimentul a provocat o îngheţare a relaţiilor - şi-aşa reci - dintre Occident şi Moscova.


Avionul rusesc decolase din staţiunea egipteană Sharm el Sheikh şi se îndrepta spre Sankt Petersburg.

Iniţial, surse din aviaţia egipteană au anunţat că pilotul a cerut schimbarea rutei din cauza unei defecţiuni. La 23 de minute de la decolare, aeronava a dispărut de pe radare deasupra Peninsulei Sinai, iar la scurt timp a fost anunţată prăbuşirea sa.

„Nu există niciun indiciu că s-ar fi produs ceva ieşit din comun. Tot ce putem spune este că a existat o problemă de ordin tehnic şi că doar experţii vor putea să confirme sau să infirme acest lucru”, spune Sherif Ismail, premierul Egiptului.

Această ipoteză nu a rămas prea mult în picioare; varianta unui atac terorist a devenit tot mai probabilă. Primii care au lăsat de înţeles că despre o asemenea tragedie e vorba au fost mai mulţi oficiali americani şi britanici, care au vorbit despre existenţa unei bombe la bord. Mai întâi, ruşii au respins categoric ipoteza.

„Am ajuns la concluzia că este foarte posibil ca avionul să se fi prăbuşit din cauza unui dispozitiv exploziv aflat la bord”, a spus Philip Hammond, ministrul de Externe al Marii Britanii.

„După cum vedeţi, în presă apar tot timpul experţi şi vorbesc despre unele dintre fanteziile lor, că ar fi putut să fie asta sau cealaltă, vin cu tot felul de versiuni. Toţi se grăbesc să spună ceva”, a fost replica lui Alexander Neradko, șeful autorității pentru aviație din Rusia.

Într-un final, premierul rus Dmitri Medvedev a confirmat că şi autorităţile de la Moscova iau în calcul ipoteza atacului terorist. Acest lucru se întâmpla la câteva zile după ce gruparea Statul Islamic anunţase deja că a doborât avionul.

„Dacă ei au acţionat, acest lucru ridică o serie de preocupări în ceea ce priveşte capabilităţile lor şi aria lor de acoperie. Nu vorbim aici de un singur aeroport, ci de zeci de aeroporturi la care ar putea avea acces fie prin infiltrarea unui militant de-al lor, fie prin mituirea unuia dintre angajaţii aeroportului”, a spus John Pistole, fost administrator al Agenţiei americane pentru siguranţa transportului.

Introducerea unei bombe la bordul unui avion nu e chiar un lucru de neimaginat. O dovedesc imaginile surprinse de un pasager de pe aeroportul Sharm el-Sheikh. El a filmat cum un agent de pază primeşte bani de la călători, pentru a-i scuti de controlul de securitate.

Pentru turismul din Egipt, tragedia din Sinai înseamnă o nouă lovitură puternică. Zeci de mii de turişti au fost evacuaţi din această ţară, iar cei mai mulţi sunt britanici şi ruşi, adică tocmai aceia care aduc cei mai mulţi bani la buget.

După tragedia din Peninsula Sinai, Vladimir Putin a ordonat suspendarea tuturor zborurilor din Rusia spre Egipt. În plus, companiile Lufthansa, Air France şi Emirates au decis să nu mai zboare pe deasupra Peninsulei Sinai. Şefii companiilor aeriene şi liderii politici cer modificarea măsurilor de securitate pe aeroporturi, iar una dintre acestea se referă la controlul bagajelor de cală.

Dezastrul MH17

Una dintre cele mai mari tragedii din istoria aviaţiei s-a petrecut în urmă cu mai bine de un an. Atunci, un avion cu 298 de oameni la bord a fost doborât de o rachetă în estul Ucrainei. Ancheta s-a finalizat în urmă cu aproximativ o lună şi arată, fără nici o îndoială, că arma era de provenienţă rusească. De altfel, imediat după tragedie, cancelariile occidentale i-au acuzat pentru atac pe rebelii proruşi, susţinuţi de Moscova. Anchetatorii spun, însă, că Ucraina este şi ea parţial responsabilă de tragedie, fiindcă nu a închis spaţiul aerian din zona de conflict.

Pe 17 iulie 2014, numele Ucrainei a fost trecut pe harta neagră a tragediilor aeriene. În estul ţării, un avion cu 298 de oameni la bord era lovit de o rachetă. Zborul MH17 al companiei Malaysian Airlines decolase de pe aeroportul din Amsterdam cu destinaţia Malaezia şi traversase spaţiile aeriene ale Olandei, Germaniei şi Poloniei. Urma să survoleze Ucraina la o altitudine de peste zece mii de metri. La trei ore de la plecarea în cursă, a dispărut de pe radar în estul ţării. Fusese lovit de o rachetă, într-o zonă în care aveau loc lupte între separatiştii proruşi si armata ucraineană.

„Zborul MH17 s-a prăbuşit ca urmare a exploziei unei rachete în afara avionului, în partea stângă a cabinei piloţilor. Aceasta era de tip 9 M 318M, o rachetă compatibilă cu sistemul BUK. Ca urmare a exploziei, partea din faţă a avionului s-a dezintegrat. Avionul s-a rupt în aer, iar rămăşiţele epavei s-au prăbuşit pe o suprafaţă de 50 de kilometri în estul Ucrainei”, a spus Djibbe Joustra, preşedintele Agenţiei olandeze pentru Securitate Aeriană.

Cei 298 de oameni de la bord nu au avut nicio şansă. Deşi n-au fost ucişi direct de rachetă, şi-au pierdut cunoştinţa şi au murit după dezintegrarea avionului. La câteva minute de la prăbuşire, rebelii roiau în jurul epavei care fumega. Unii scotoceau prin bagajele victimelor, alţii căutau cutiile negre ale avionului, ca să înlăture probele acuzatoare.

Au apărut imediat reacţii oficiale, iar comunitatea internaţională a arătat cu degetul spre separatiştii susţinuţi de Rusia. Acuzată că a oferit arme rebelilor, arme care au provocat până la urmă această catastrofă, Moscova s-a apărat.

„Din câte se pare, avionul a fost doborât, nu a fost un accident. Avionul a fost aruncat în aer în timpul zborului”, a spus Djibbe Joustra, preşedintele Agenţiei olandeze pentru Securitate Aeriană.

„Nu există îndoială că statul pe teritoriul căreia s-a petrecut acest lucru poartă responsabilitatea acestei tragedii”, a spus la rândul său Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Însă rezultatul anchetei, publicat în urmă cu aproximativ o lună, pune Moscova într-o lumină nefavorabilă. Potrivit oficialilor olandezi, avionul companiei Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă de proveniență rusească. De la Moscova, replica a venit imediat.

„Asta înseamnă că a fost lovit cu o rachetă 9M38 lansată din satul Zaroshchenske. (n.r. zonă despre care rebelii spun că se află sub controlul armatei ucrainene)”, a spus Ian Novikov, director executiv Almaz Antei, producător de armament.

Deşi raportul olandezilor nu şi-a propus să indice un vinovat sau mai mulţi, anchetatorii au ţinut să precizeze că Ucraina are partea sa de responsabilitate în această tragedie, pentru că nu a închis spaţiul aerian.

„Poziţia Ucrainei este că au fost motive insuficiente pentru închiderea spaţiului aerian în estul ţării. Cu toate acestea, am ajuns la concluzia că, din precauţie, ar fi fost suficiente motive pentru ca autorităţile ucrainene să închidă spaţiul aerian”, a spus Djibbe Joustra, preşedintele Agenţiei olandeze pentru Securitate Aeriană.

Se pune, astfel, capăt unei anchete minuţioase care a durat un an şi trei luni. Experţii au asamblat într-un hangar din Olanda fragmentele pe care le-au găsit în Ucraina şi au reconstituit o parte a aeronavei. Mai întâi, au construit un cadru metalic respectând dimensiunile modelului Boeing 777, apoi au amplasat bucată cu bucată sinistrul puzzle. Astfel, au putut avea o imagine clară a modului în care avionul a fost doborât de rachetă.

Peste 30 de atentate în 80 de ani

Peste 30 de atentate care au vizat avioane au avut loc în ultimii 80 de ani. Primul s-a produs în 1933, iar cel mai recent este cel din Egipt, de la finalul lunii trecute. Sute de oameni au devenit victimele unor persoane mânate de răzbunare, iar în continuare urmăriţi unele dintre cazurile cele mai cunoscute. Cel mai răsunător este, de departe, atentatul de la Lockerbie, care a făcut 270 de victime.

21 decembrie 1988. Un avion al companiei americane Pan Am cu 270 de oameni la bord exploda deasupra localităţii Lockerbie, în cel mai grav atentat petrecut vreodată pe teritoriul Marii Britanii. Aeronava, un Boeing 747, decolase de pe aeroportul Heathrow din Londra şi trebuia să aterizeze la New York. Scoţia a fost, însă, destinaţia finală: o bombă ascunsă într-o valiză a explodat şi a produs o gaură de o jumătate de metru în fuselaj.

Aeronava avea în acel moment peste 800 de kilometri pe oră şi a pierdut rapid altitudine. S-a dezintegrat la şase mii de metri înălţime, iar o parte a căzut în centrul orăşelului cu patru mii de locuitori. Explozia celor 91 de tone de combustibil a făcut prăpăd.

Au murit toţi cei 259 de oameni din avion, iar o soartă asemănătoare au avut şi 11 locuitori din Lockerbie. Cei mai mulţi pasageri, 178, erau americani, iar ancheta a fost preluată de FBI.

„Am vrut să aflăm cine a ordonat atacul, cine l-a dus la capăt şi cine altcineva a mai fost implicat”, spunea Robert Mueller, fost director al FBI.

Au fost găsiţi şi vinovaţii - doi libieni, pe care dictatorul Muammar Gaddafi a refuzat să-i extrădeze. Chiar dacă el a negat că ar fi ordonat atentatul, anchetatorii spun că s-a răzbunat pentru atacarea de către Statele Unite a capitalei libiene în 1986, atac în care a murit fiica sa. Abia în 2001, la 13 ani de la comiterea atentatului, unul dintre cei doi libieni a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă. A fost, însă, eliberat în 2009 fiindcă era bolnav. A fost primit ca un erou în Libia, unde a murit trei ani mai târziu.

Cel mai sângeros atentat aviatic

Dacă atentatul de la Lockerbie a avut cel mai mare impact în rândul opiniei publice, cel mai sângeros atac petrecut vreodată la bordul unui avion a fost cel din 23 iunie 1985. Atunci, o aeronavă cu 329 de oameni la bord a explodat în spaţiul aerian al Irlandei. Avea aproape 270 de canadieni la bord, plecase din Toronto şi se îndrepta către India. Vinovaţi au fost găsiţi membri ai comunităţii religioase Sikh. Ei s-au răzbunat astfel pentru intervenţia poliţiei indiene împotriva unor lideri ai comunităţii.

Zborul Avianca 103 este o altă cursă a morţii. Pe 27 noiembrie 1989, o aeronavă ce decolase din capitala Boliviei şi se îndrepta către oraşul Cali a explodat în aer. 110 oameni au murit atunci, iar anchetatorii au stabilit că atacul a fost pus la cale de Pablo Escobar, liderul unuia dintre cele mai importante carteluri de droguri din Columbia. Fiindcă printre morţi au fost şi doi americani, un tribunal din Statele Unite l-a condamnat pe unul dintre adjuncţii lui Escobar la zece pedepse de închisoare pe viaţă.

Husă antibombă, testată cu succes în Marea Britanie

În faţa acestor tipuri de atacuri, oamenii de ştiinţă încearcă să găsească tot felul de metode revoluţionare de prevenire a atentatelor în aer. Una dintre ele este şi această husă specială, care absoarbe şocul unei explozii produse în cala de bagaje a unui avion. În ea ar trebui puse bagajele pasagerilor, iar husa poate absorbi energia unei explozii. Cercetătorii nu au anunţat deocamdată cât costă, dar mai multe companii aeriene s-au arătat deja interesate de invenţie.

sursa. digi24.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 19:00

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 17:28

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Dorel Musteață, „împrejur cu nemurele”. Președintele interimar CSM are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iulie 2019, ora: 15:38

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

Locuitorii municipiului Chişinău şi nu numai, care au trecut astăzi pe la Piaţa Centrală au avut parte de un spectacol extraordinar susţinut de interpretul Vali Boghean.  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 14:44 de George Mârzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:39

Un traficant de droguri din Columbia a fost prins pe aeroportul Barcelona cu jumătate de kilogram de cocaină sub perucă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:33

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Legea actuală cu privire la Procuratură nu este „o vacă sfântă” și poate/ trebuie să fie modificată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:00

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

În ședința de astăzi, 16 iulie, a Parlamentului, au fost desemnați și confirmați în funcție trei membri noi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC): Maxim Lebedinschi, unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase și candidat la parlamnetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:40

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:25

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Victor Micu a fost revocat astăzi din funcție de membrii CSM. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:43

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Președintele Igor Dodon ar putea numi un procuror general interimar care se va afla în fruntea instituției până la alegerea, în bază de concurs, a unui nou șef la Procuratura Generală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:33

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

În mod cinic, BMA și MAI spun că nu pot întreprinde nimic și că doar instanța de judecată poate rezolva problema. Fals!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:22

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Interpreta Sofia Rotaru va susține un concert la Comrat, după ceremonia de inaugurare a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Interpreta va fi adusă de președintele Igor Dodon, a comunicat Irina Vlah pentru presa din Găgăuzia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:16

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

După ce zilele trecute fostul ideolog al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk, a declarat că ar putea reveni pe arena politică din Chișinău, iată că și fostul său coleg din cadrul PCRM, Iurie Muntean, anunță că s-ar putea implica din nou în activitățile politice.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Iulie 2019, ora: 11:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 11:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 10:01

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Ruslan Flocea, se numără printre cei zece pretendenți la funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Sursele din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au declarat pentru deschide.md că Flocea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:39

Consiliului Național al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană convoacă Congresul extraordinar al partidului

Mișcarea Acțiunea Europeană iese la luptă și îi cheamă pe cetățeni să fie alături. Vrem să nu mai fie hoți la putere, indiferent de partidul în care se află. Nu mai vrem să se schimbe „hoții lor, cu hoții noștri”. Vrem ca toți cei care au subminat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:24

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat "Casa Presei" şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:20

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc astăzi, 16 iulie, într-o nouă ședință. Pe agenda CSM se numără 11 subiecte, printre care suplinirea a șase funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar și desemnarea a doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 08:30

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Fostul premier Vlad Filat spune că ceea ce are ca prioritate vizează eliberarea sa. El nu crede că va mai face politică, cel puțin în mod direct, ci poate va acorda consultanță politică, celor care vor dori. Totodată, fostul premier susține că cea mai mare greșeală a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2019, ora: 08:21

În cadrul primei sale conferinţe de presă în calitate de Preşedinte al Consiliului Băncii de Economii, Ilan Shor a vorbit despre relaţia cu liderul PLDM, Vlad Filat, spunând că este una la fel că cu restul politicienilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 07:29

Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)