Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente
 
 
 

Lumea 22 Decembrie 2015, ora 09:22

(CRĂCIUN 2015) 10 grade Celsius în Finlanda, cireşi în floare în Germania, record de căldură în Moscova

Marime Font

Crăciunul din 2015 va avea în unele părţi ale Europei aspect de primăvară: temperaturi care vor depăşi 10 grade Celsius în Finlanda, cireşi în floare în Germania, patinoare moscovite închise din cauza căldurii şi staţiuni de schi fără zăpadă.

"Duminică a fost depăşit în Finlanda recordul absolut de temperatura pentru o luna decembrie: au fost 11,2 grade Celsius la Kokemaki", localitate în sud-vestul ţării, a afirmat Frederic Nathan, de la Meteo France. La Helsinki mercurul a urcat până la 10,3 grade Celsius, record pentru capitală, unde media lunii decembrie este în mod normal negativă (-1 grad Celsius).

La Stockholm au fost duminică 12,6 grade Celsius, record pentru luna decembrie, a cărei medie este sub 1,7 grade Celsius. La fel şi în Estonia, cu 11,3 grade Celsius la Tallinn, unde recordul precedent pentru decembrie era de 10,6 grade Celsius, media lunară fiind de -1 grad Celsius.
"Şi la Londra iarnă este foarte blanda", spune Frederic Nathan. Duminică au fost 16,9 grade Celsius în St James' Park şi 16,4 grade Celsius la aeroportul Heathrow.La 2.500 de kilometri est, Moscova înregistrează neobişnuite temperaturi pozitive. "Temperatura medie de luni (+5 grade Celsius) este cu aproape 12 grade mai ridicată decât normă anotimpului (-6,5 grade)", a declarat Nikolai Terecionok, şeful departamentului meteo şi climă pentru centrul Rusiei şi Moscova. În Piaţă Roşie, patinoarul artificial a fost închis luni "din motive tehnice". "Nu mai este patinoar, ci o baltă", a spus purtătorul de cuvânt al patinoarului. În ceea ce priveşte cele 1.200 de patinoare naturale din capitală, ele nu s-au deschis deloc în această iarnă. La Moscova s-a înregistrat luni o maximă de +9 grade Celsius, ultima dată când a mai fost atât de cald în decembrie se întâmplă acum 33 de ani.
La Sankt-Petersburg, cu cele 11 grade Celsius de luni dimineaţă, temperatura depăşit cu peste 5 grade recordul precedent pentru această perioada a anului.

Staţiunile de schi din Alpi nu au zăpadă, unele dintre ele încercând să salveze situaţia cu ajutorul zăpezii artificiale. Natură este dată şi ea peste cap din cauza prelungirii vremii calde. În Marea Britanie narcisele au înflorit din nou, iar golful Dornoch din Scoţia anunţă pe contul sau Twitter că maşinile de tuns iarbă au început să fie folosite din nou că urmare a temperaturilor ridicate. În Germania, la Dresda, au fost semnalati cireşi în floare.

"Variabilitatea puternică de la un an la altul nu este un lucru nou", arată Frederic Nathan, adăugând că cele mai călduroase luni decembrie din Franţa au fost înregistrate în 2000 şi 1934. Specialiştii estimează mă că acest tip de iarnă blanda va fi în Europa de Nord tot mai frecvent. De fapt, această luna decembrie extrem de caldă pe vechiul continent se înscrie într-un an deosebit de călduros pe ansamblul planetei. Potrivit experţilor de la Agenţia americană pentru monitorizarea oceanelor şi atmosferei (NOAA), perioada ianuarie-decembrie 2015 a fost cea mai caldă înregistrată din 1880.

În afară de tendinţa generală de încălzire, curentul oceanic El Nino, deosebit de puternic în acest an, duce la creşterea temperaturilor, mai ales în zona Pacificului.

sursa: protv.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md