Astăzi 16 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Actualitate 1 Decembrie 2013, ora 09:57

(Democrație - Transparență) Acordul de Asociere va fi tradus în TOATE LIMBILE oficiale ale UE, data probabilă la care vom semna: septembrie 2014

Marime Font

În cele din urmă, la Vilnius, în capitala Lituaniei care deține președinția UE, s-au parafat Acordurile de Asociere cu Republica Moldova și Georgia.

1. Și-a atins obiectele Parteneriatul Estic, lansat la Praga, în mai 2009?

2. Premianții PaE sunt Georgia și Republica Moldova. Ce drum mai au de urmat până la semnare și apoi realizarea obiectului aderării la UE?


3. Cât despre repetenți, restul de 4 state din PaE, care au fost cauzele pentru care aceste țări resping UE, Occidentul, preferând să rămână într-o zonă gri?

1. Dacă luăm statele partenere din Vecinătatea Estică în ansamblu, atunci obiectivele atinse prin Parteneriatul Estic sunt mai degrabă consolante. Nu se poate vorbi, însă, de un fiasco, deși refuzul Ucrainei de a se conforma condițiilor UE pentru a semna Acordul de Asociere va genera probabil pe termen scurt și mediu repoziționarea unor state cheie din UE vizavi de Europa de Est și Rusia în special, întărind solidaritatea statelor-sponsor ale PaE.

Pe parcursul celor patru ani, însă, s-a cristalizat criteriul diferentierii care sugerează tratarea fiecărui stat partener aparte pentru merite și realizări, dar și pentru eșecul de a urma condițiile UE. Astfel, principiul „mai mult pentru mai mult”, s-a regăsit și în rezultatele Summitului de la Vilnius. În următorii ani vom fi probabil martorii acestei diferențieri prin graduala europenizare a statelor de succes din PaE și îndepărtarea de eșalonul post-sovietic.

2. Cele două state partenere de succes – Moldova și Georgia - au obținut cel puțin ceea ce și-au propus la această etapă, adică parafarea Acordului de Asociere, Moldova obținând chiar și un premiu pentru dedicația cu care și-a facut temele, sub forma angajamantului UE de a oferi liberalizarea vizelor în regim accelerat (poate chiar până la finele primului semestru al anului 2014) pentru cetățenii moldoveni posesori de pașapoarte biometrice. Liberalizare regimului de vize este realizabilă în timp util dacă instituțiile UE – Comisia, Parlamentul și Consiliul European - vor accelera procesul birocratic de adopatare a amendamentelor la Regulamentul Consiliului UE cu privire la libertatea de circulație în cadrul UE.

Agenda pentru 2014 (și 2015 având în vedere Summitul de la Riga din mai 2015) conține acțiuni concrete pentru încheierea procesului de asociere. Ea ține atât de dinamica cu care cele două state vor avansa în următorul an pe calea reformelor, aproximării și ajustării sistemelor normative, juridice și economice, cât și de rapiditatea cu care Bruxelles-ul și instituțiile din arcul decizional al UE vor ratifica instrumentele pentru semnarea Acordului de Asociere. Scenariul optimist, dar realizabil, indică luna septembrie a anului viitor ca data cea mai probabilă pentru semnarea AA. În acest răstimp textul acordului este expertizat juridic, tradus în toate limbile oficiale ale UE, adoptat după consultări interne și inter-instituționale împreună cu organisme ale Parlamentului European. Într-o etapă imediată Consiliul votează cu majoritate calificată adoptarea modificărilor și Acordul este semnat împreună cu Moldova. Ultima etapă constă în ratificare de către parlamentele Moldovei, ale celor 28 state membre și a Parlamentului European. Odată cu publicarea textulului în Jurnalul Oficial al UE, Acordul intră efectiv în vigoare.

Cele două state au însă de trecut printr-o perioadă de turbulențe din cauza unor factori interni, dar adesea cu sponsorizare externă. Încă nu se știe cum vor perturba acești factori traseul partenerilor din Vecinătatea Estică. Devine tot mai evident că pană la Summitul de la Riga, care se va ține probabil în mai 2015, asocierea trebuie realizată eficient din punct de vedere politic și geopolitic chiar. Fără implicarea concertată a UE și statelor sponsor Moldova și Georgia vor resimți mult mai greu acțiunile anti-asociere.

3. Fiecare caz este specific și nu cred că pentru unele state sau elitele ce le reprezintă este necesarmente o zonă gri. Este mai degrabă consacrarea unui status quo pe care și-l doreau, cel puțin în trei din cele patru cazuri. Le-aș lua în ordinea îndepărtării din punct de vedere a sistemului de valori și acțiuni față de UE.

Belarus nu a avut vreun parcurs notabil în cadrul platformei EaP. Regimul dictatorial al lui Lukașenka a dus o politică a izolarii și uneori chiar a sfidării față de UE ca rezultat al gravelor încălcări ale dreptului omului după alegerile din decembrie 2010. Unicul progres îl reprezintă angajamentul de a antama negocierile pentru facilitarea regimului de vize cu UE.

Azerbaijan nu și-a dorit un parteneriat cu UE de la bun început, ci mai degrabă un parteneriat bilateral pentru modernizare, în special economică. De altfel, Azerbaijanul a și semnat la Vilnius un acord pentru facilitarea vizelor.

Armenia, chiar dacă a încheiat toate capitolele în negocierea pentru asociere și avea aceleași șanse ca și Georgia, a fost deraiată de presiunea Kremlinului. Este cazul cel mai strident de manipulare economico-militară a Rusiei, care a jucat cinic și rece pe toate slabiciunile Armeniei, inculsiv, se pare, pe cele personale ale liderului de la Erevan.

În sfârșit, Ucraina, poate țara pentru care PaE a fost gândit, a eșuat pentru moment din motive ce țin mai degrabă de interesele personale ale președintelui țării și cele câteva clanuri din umbră. Ucraina s-a intors la punctul de start al lui Ianucovici ca președinte: acordurile de la Harkov. Ianucovici a trădat așteptarile unei majorități covârșitoare a ucrainenilor privându-i de construcția viitorului lor dupa un model european testat de nenumarate ori. Este trădarea speranțelor unei întregi generații și chiar națiuni.
 
Autor: OCTAVIAN MILEWSKI, coordonator de programe la International Fund for Cooperation and Partnership of the Black Sea and the Caspian Sea (București), doctorand în relații internaționale la SNSPA; masterat în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București, licențiat al Universității din Bălți, Republica Moldova; originar din Republica Moldova.

Sursa: revista22.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 18:30

Procedura de acordare a compensațiilor, dar și a tuturor ajutoarelor materiale pentru persoanele de vârsta a treia va fi simplificată, după lansarea unui șir de programe de susținere a oamneilor în etate. Proiectul este unul prioritar pe agenda candidatului la funcția de primar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 18:06

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi declară că șeful statului Igor Dodon, liderul informal al PSRM, încearcă să implice Rusia în campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova. Usatîi a declarat asta într-o intervenție live pe pagina sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:42

Un copywriter al agenției acum defuncte Wells Rich & Green a scris sloganul Pringles „Once You Pop, You Can't Stop”, o frază completată de adolescenți pe role de care dădeai în toate reclamele din anii 90. Însă e evident că te poți opri din mâncat așa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:38

Dacă ești sărac, îmbătrânești mai repede

Dacă ești sărac, îmbătrânești mai repede

Și d-aia ai nevoie de tratament medical, care te face și mai sărac. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit o legătură între sărăcie și îmbătrânirea prematură. Și are mult sens: Nu prea mă pricep la „afaceri” și „făcutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:24

În ultimile trei luni, peste 21 de familii au revenit definitiv la Orhei

În ultimile trei luni, peste 21 de familii au revenit definitiv la Orhei

Alte 21 de familii din Orhei, membrii cărora munceau în străinătate, s-au reunit definitiv grație programului ”Moldova e casa mea”, inițiat și lansat de Primăria mun. Orhei. Aceste familii revenite acasă au statut de repatriați și vor beneficia de toate oportunitățile pe care le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:20

Everestul se topește și scoate la iveală cadavre vechi de zeci de ani și tone de gunoaie

Everestul se topește și scoate la iveală cadavre vechi de zeci de ani și tone de gunoaie

 Asta se întâmplă când cățăratul comercial pe munți se întâlnește cu încălzirea globală. Mingma David Sherpa a văzut un cadavru prima oară când a urcat pe Everest, în 2010. Mingma, care avea pe atunci douăzeci de ani, știa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:16

ÎNCOTRO? Năstase a întrunit studenți ai UTM... în timpul orelor / VIDEO

ÎNCOTRO? Năstase a întrunit studenți ai UTM... în timpul orelor / VIDEO

Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM pentru funcția de primar de Chișinău, a întrunit studenți ai Universității Tehnice din Moldova (UTM) pentru a le prezenta programul său electoral. Nimic ieșit din comun, decât faptul că ședința a avut loc în timpul orelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:14

Companiile care poluează cel mai mult planeta

Companiile care poluează cel mai mult planeta

Criza climatică îi inspiră pe oamenii obișnuiți să își depășească limitele. Prietenii tăi, mătușile tale, vechii tăi profi de mate au ajuns să fie arestați, să chiulească de la școală, să mănânce din tomberoane și să jure că nu vor face copii, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:09

Joaquin Phoenix a trecut prin momente groaznice ca să-l joace pe Joker

Joaquin Phoenix a trecut prin momente groaznice ca să-l joace pe Joker

Când Joaquin Phoenix a fost ales oficial pentru rolul principal în thriller-ul Joker al lui Todd Philips, vestea nu i-a șocat pe mulți, având în vedere că a mai jucat singuratici în Her, You Were Never Really Here și Inherent Vice. Dar după ce am citit interviul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:02

Bărbatul care a ascuns un kilogram de aur sub perucă

Bărbatul care a ascuns un kilogram de aur sub perucă

Tipul din India și-a ras părul să se asigure că aurul stă bine lipit de cap. După ce un bărbat de 32 de ani și-a pus o perucă să pară că are 81 de ani și să iasă din țară sub un nume fals, perucile par să fie peste tot. Un tip pe nume Noushad a fost prins pe 4 octombrie la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:50

Radu Marian, despre presupusele amenințări cu excluderea din partid a deputaților ACUM: „Un fals grosolan. Sugerez lui Țîcu să se apuce de treabă”

Radu Marian, despre presupusele amenințări cu excluderea din partid a deputaților ACUM: „Un fals grosolan. Sugerez lui Țîcu să se apuce de treabă”

Radu Marian respinge acuzațiile lui Octavian Țîcu precum că deputații din Blocul ACUM ar fi fost amenințați cu excluderea din partid dacă își vor pune semnătura pentru crearea unei Comisii ce va investiga cauzele „de trădare de patrie din partea președintelui Igor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:45

Ion Ceban: „În municipiul Chişinău nu există cantine sociale înfiinţate de administraţia publică”

Ion Ceban: „În municipiul Chişinău nu există cantine sociale înfiinţate de administraţia publică”

În următorii patru ani, în fiecare sector al Capitalei şi în suburbii primăria va constitui cantine sociale moderne. Candidatul la funcția de primar de Chișinău, Ion Ceban, declară că, pentru construcţia cantinelor sociale, vor fi încheiate parteneriate externe,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:23

BBC: De ce importă România gunoi?

BBC: De ce importă România gunoi?

Cu toate că România este acoperită de deşeuri şi multe gropi de gunoi şi-au depăşit capacitatea, companiile de reciclare importă gunoi selectat din ţări ca Marea Britanie, relatează BBC, într-un reportaj citat de agenţia de presă Mediafax. Constantim Damov, CEO Green...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:16

Viteza pe care o ai la mers este un indicator al ritmului în care vei îmbătrâni, fizic şi mintal

Viteza pe care o ai la mers este un indicator al ritmului în care vei îmbătrâni, fizic şi mintal

Viteza de mers pe care oamenii cu vârste de peste 40 de ani o au este un indicator al gradului de îmbătrânire a corpului şi creierului lor, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători. Folosind un simplu test al vitezei de mers, oamenii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:11

O porţiune de pe promenada Senei din Paris a primit numele Reginei Maria

O porţiune de pe promenada Senei din Paris a primit numele Reginei Maria

O porţiune de pe promenada Senei din Paris, din Quai Branly, a primit numele Reginei Maria, iar ceremonia de atribuire a avut loc marţi, în prezenţa principesei Margareta, Custodele Coroanei, şi a principelui Radu, potrivit unui anunţ al Ambasadei României în Franţa, citat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 12:30

FOTO / Accident la Stăuceni: O mașină s-a izbit violent într-un troleibuz

FOTO / Accident la Stăuceni: O mașină s-a izbit violent într-un troleibuz

Accidentul a avut loc astăzi, la intrarea în comuna Stăuceni, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:23

R. Moldova ar urma să primească între 900 de milioane şi un miliard de euro din partea UE, în următorii şapte ani

R. Moldova ar urma să primească între 900 de milioane şi un miliard de euro din partea UE, în următorii şapte ani

În următorii şapte ani, Uniunea Europeană ar putea aloca peste un miliard de euro pentru Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:22

Ion Ceban: Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau București, așa companii ca Apple sau Google și nu pot găsi în Chișinău?

Ion Ceban: Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau București, așa companii ca Apple sau Google și nu pot găsi în Chișinău?

Chișinăuienii sunt nemulțumiți de modul în care a fost și este administrat Chișinăul, iar nemulțumirea îi face să trateze candidații cu neîncredere. Este opinia exprimată de candidatul la funcţia de primar al Capitalei Ion Ceban, într-un interviu acordat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:20

Ivan Diacov: Prin scheme și corupție în Capitală sunt furați 4 miliarde de lei pe an

Ivan Diacov: Prin scheme și corupție în Capitală sunt furați 4 miliarde de lei pe an

Fostul procuror Ivan Diacov, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru” la funcția de procuror general al mun. Chișinău, susține că aproximativ 4 mlrd. de lei sunt furați anual în Capitală prin scheme ilegale și corupție. Suma este echivalentului unui buget anual...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)