Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 13 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 19 Februarie 2018, ora 08:15    Din editia print

(DETALII NOI) Scandalul produselor lactate fără lapte ia amploare

Marime Font

Membrii asociației naționale de profil consideră că astfel cineva face lobby pentru companiile străine. 

O pătrime din produsele lactate din R. Moldova nu ar conține lapte, ci grăsimi vegetale. Aceasta este concluzia unei expertize efectuate în laboratorul de testare a alimentelor din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare, publicată la începutul lunii februarie. În timp ce consumatorii sunt revoltați că au fost mințiți, Asociația Națională a Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din R. Moldova (ANPPLM) pune la îndoială rezultatele expertizei, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recunoaște că știa despre numeroasele abateri. În viziunea experților economici, situația este catastrofală, iar responsabilii, în loc să caute scuze, ar trebui să facă ordine pe piață.

Expertiza a fost efectuată la inițiativa Fundației Est Europene, ai cărei experți au monitorizat calitatea laptelui moldovenesc și în anii 2015-2016. De data aceasta însă testarea a fost realizată doar în privința prezenței grăsimilor vegetale. Pentru examinare au fost selectate 126 de tipuri de produse lactate autohtone sau de import. Studiul a fost efectuat în baza produselor achiziționate la data de 28 noiembrie 2017 de la supermarket-uri, magazine alimentare sau simple chioșcuri.

„Cumpărătorul plătește pentru un produs lactat, dar primește ingrediente vegetale”

În cadrul expertizei, au fost verificate laptele, untul, smântâna, brânza de vaci, brânza granulată, chefirul, iaurtul și laptele condensat cu un procent mai mare de grăsimi. În total, au fost supuse testării produsele a 45 de întreprinderi din R. Moldova, Ucraina, Belarus, România, Bulgaria, Polonia, Germania, Danemarca și Finlanda. Potrivit rezultatelor de laborator, o pătrime din aceste produse au picat testul. Lider la capitolul grăsimi vegetale este compania JLC. În majoritatea produselor sale, grăsimea vegetală depășea norma admisibilă care ar trebui să fie sub 5%. Iar în brânza de casă JLC nu au fost depistate practic deloc grăsimi din lapte natural, în timp ce grăsimile vegetale erau în proporție de peste 90 la sută.


Potrivit Galinei Cecico, șefa laboratorului de testare, specialiștii nu au avut pretenții la calitatea untului și a smântânii. „Am început să testăm laptele pentru conținutul de grăsimi străine, fapt pe care nu l-au știut majoritatea producătorilor. Nimeni nu se aștepta ca în multe produse lactate să nu fie aproape nici o grăsime de lapte. Astfel, cumpărătorul nu plătește pentru un produs lactat integral, ci pentru ingrediente vegetale”, a comunicat Cecico.

La rândul său, Iurie Jardan, vicepreşedintele JLC-Group, a declarat că rezultatele anunţate ale expertizei nu corespund realităţii şi că totul ar fi fost făcut la comandă.

„Rezultatele au fost publicate cu 14 zile înainte de săptămâna albă”

Comentând aceste rezultate, președinta ANPPLM, Carolina Linte, a menţionat că membrii organizației nu recunosc tabelele prezentate de către Fundația Est Europeană. Motivele invocate țin de faptul că nu se cunoaște metoda de prelevare a probelor, deoarece producătorii nu au văzut ce fel de etichete au avut produsele supuse evaluării și, până în prezent, nicăieri n-au fost prezentate rapoartele de expertiză.

Carolina Linte se arată surprinsă că probele au fost evaluate în luna noiembrie, dar tabelele cu rezultate au fost făcute publice cu 14 zile înainte de săptămâna albă, când creștinii consumă mai multe produse lactate. Totodată, preşedinta asociaţiei afirmă că, în urma analizei tabelului, ea a constat că probele au fost luate selectiv.

„Era cazul să fie evaluat laptele tuturor producătorilor, inclusiv al importatorilor, la fel și chefirul, smântâna sau iaurturile. În rezultat, noi am primit doar un haos… Scopul acestor acțiuni rămâne pentru noi o enigmă. Am înaintat o scrisoare atât laboratorului, cât și Fundației, pentru a ne fi prezentate rapoartele de expertiză, metodologia și tot pachetul de documente, dar, până în prezent, n-am primit niciun act. Știu că o parte dintre producătorii, care au fost vizați în tabelul dat, planifică să meargă în judecată”, susține Carolina Linte, adăugând că în acest mod cineva face lobby pentru companiile străine.

Potrivit ei, problemele din acest domeniu au apărut din cauza că sectorul este într-o perioadă de tranziție de la vechile cerințe la standardele Uniunii Europene.

„Avem și rezultate neconforme, și amenzi, și produse nimicite”

Într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), se menționează că întreprinderile care produc lactate sunt verificate de patru ori pe an, iar ultimul control la JLC ar fi avut loc în toamna lui 2017. Directorul general adjunct al ANSA, Ion Toma, a declarat că verificările au loc în special la indicii de calitate (inclusiv prezența grăsimilor străine în lapte) și indicii de siguranță. „De fapt, sectorul industriei laptelui demult se află în vizorul ANSA, încă din 2013. Avem și rezultate neconforme, și amenzi, și produse nimicite”, a recunoscut Toma.

Acesta a adăugat că problemele agenților economici din domeniul respectiv țin inclusiv de existența neconformităților de ordin sanitar, nerespectarea regulilor de igienă. Utilajul și suprafețele de producere ar fi uzate, iar procesul de autocontrol n-ar fi executat corespunzător. Mai mult, ANSA a depistat încălcări şi în privinţa informării consumatorului. În prezent, agenția efectuează o serie de controale la companiile de producere și procesare a laptelui, pentru a colecta și alte date.

„Din cauza unor șmecheri, sunt discreditați producătorii de bună credință”

Expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, consideră că problema nu constă în grăsimile vegetale, pe care unii consumatori chiar le caută, dar în faptul că suntem mințiți. Specialistul este sigur că nimeni nu încearcă să facă lobby pentru companiile externe. El recomandă celor care utilizează lapte praf sau grăsimi vegetale să menționeze acest lucru pe etichetă și să nu încerce să inducă în eroare consumatorul. „Legea îi obligă să facă acest lucru, dar se pare că la noi nimeni nu respectă legea. Grăsimile de origine vegetală sunt cu mult mai ieftine decât cele de origine animală, iar consumatorul se pomenește că plătește un preț mai mare pentru un produs care, de fapt, costă cu mult mai puțin. Poziția celor de la ANSA, în urma acestui scandal, a fost o rușine totală. Primul lucru, pe care trebuia să-l facă, era să-și ceară scuze public pentru faptul că ei dorm. Trebuia să spună ce vor face cu datele care deja sunt publice, dar ei au început cu prostii, că vor căuta alte date și tot așa mai departe. Astea-s rezultatele unui laborator certificat, comandate de Uniunea Europeană. Pentru ce să mai faci alte evaluări?”, se întreabă expertul.

În opinia lui Ioniță, ANSA ar trebui să intervină neapărat pe piață și să facă ordine, pentru că aici există o concurență neloială. El regretă că cei care vând produse lactate conform normelor nu pot concura cu cei care admit încălcări grave, iar din cauza unor șmecheri, sunt discreditați producătorii de bună credință. „Nimeni nu le interzice să comercializeze produse cu grăsimi vegetale, dar consumatorul trebuie să știe ce cumpără. E simplu”, a conchis specialistul.

Potrivit publicației Mold-street.com, compania JLC, principalul figurant în scandalul legat de calitatea produselor lactate, face parte dintr-un imperiu al laptelui cu vânzări de peste 300 de milioane de euro și este controlată din Germania de milionarul moldovean Vladimir Jardan.

Conform Biroului Național de Statistică, după cifra de afaceri din anul 2016, JLC este cel mai mare procesator de produse lactate din ţara noastră şi ocupă locul patru în topul întreprinderilor din industria prelucrătoare a R. Moldova. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:57

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 18:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Noiembrie 2018, ora: 08:01

La 13 noiembrie 1594, creditorii turci din Bucureşti au fost ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazu, fost stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul şi ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, a devenit voievod al Ţării Româneşti în septembrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:55

flash Descoperire ÎNFIORĂTOARE la Nisporeni. Cadavrul unui bărbat, găsit într-un şanţ de pe marginea drumului

Descoperire înspăimântătoare în oraşul Nisporeni. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un şanţ de pe marginea drumului, ieri, în jurul orei 20.00, de către un trecător. Speriat, acesta a sunat la serviciul unic 112. Imediat, la locul incidentului s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:50

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:43

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian loveşte România şi ne pregătim de o vreme ca de început de iarnă. Temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării ar putea apărea primii fulgi de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2018, ora: 04:42

HOROSCOP 13 NOIEMBRIE. Cad în sfârșit bani din cer pentru nativii unei zodii!

Horoscop zilnic 13 noiembrie. Află ce ți-au hărăzit astrele pentru ziua de marți.

( ) Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 13 Noiembrie 2018, ora: 00:50

Statul acesta, creat prin anii ’90 ai secolului trecut, este ca o fată mare, care ba vrea să se mărite, ba nu vrea, ba-i îndrăzneață, ba-i prea timidă. Și așa, ani de ani, nu se mai mărită și… nici nu știi cum poate rămâne fată bătrână. Apoi, vai de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)