Astăzi 25 Aprilie 2019, Joi - Ultima actualizare la 24 Aprilie 2019
Abonamente

Actualitate 19 Februarie 2018, ora 08:15    Din editia print

(DETALII NOI) Scandalul produselor lactate fără lapte ia amploare

Marime Font

Membrii asociației naționale de profil consideră că astfel cineva face lobby pentru companiile străine. 

O pătrime din produsele lactate din R. Moldova nu ar conține lapte, ci grăsimi vegetale. Aceasta este concluzia unei expertize efectuate în laboratorul de testare a alimentelor din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare, publicată la începutul lunii februarie. În timp ce consumatorii sunt revoltați că au fost mințiți, Asociația Națională a Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din R. Moldova (ANPPLM) pune la îndoială rezultatele expertizei, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recunoaște că știa despre numeroasele abateri. În viziunea experților economici, situația este catastrofală, iar responsabilii, în loc să caute scuze, ar trebui să facă ordine pe piață.

Expertiza a fost efectuată la inițiativa Fundației Est Europene, ai cărei experți au monitorizat calitatea laptelui moldovenesc și în anii 2015-2016. De data aceasta însă testarea a fost realizată doar în privința prezenței grăsimilor vegetale. Pentru examinare au fost selectate 126 de tipuri de produse lactate autohtone sau de import. Studiul a fost efectuat în baza produselor achiziționate la data de 28 noiembrie 2017 de la supermarket-uri, magazine alimentare sau simple chioșcuri.

„Cumpărătorul plătește pentru un produs lactat, dar primește ingrediente vegetale”

În cadrul expertizei, au fost verificate laptele, untul, smântâna, brânza de vaci, brânza granulată, chefirul, iaurtul și laptele condensat cu un procent mai mare de grăsimi. În total, au fost supuse testării produsele a 45 de întreprinderi din R. Moldova, Ucraina, Belarus, România, Bulgaria, Polonia, Germania, Danemarca și Finlanda. Potrivit rezultatelor de laborator, o pătrime din aceste produse au picat testul. Lider la capitolul grăsimi vegetale este compania JLC. În majoritatea produselor sale, grăsimea vegetală depășea norma admisibilă care ar trebui să fie sub 5%. Iar în brânza de casă JLC nu au fost depistate practic deloc grăsimi din lapte natural, în timp ce grăsimile vegetale erau în proporție de peste 90 la sută.


Potrivit Galinei Cecico, șefa laboratorului de testare, specialiștii nu au avut pretenții la calitatea untului și a smântânii. „Am început să testăm laptele pentru conținutul de grăsimi străine, fapt pe care nu l-au știut majoritatea producătorilor. Nimeni nu se aștepta ca în multe produse lactate să nu fie aproape nici o grăsime de lapte. Astfel, cumpărătorul nu plătește pentru un produs lactat integral, ci pentru ingrediente vegetale”, a comunicat Cecico.

La rândul său, Iurie Jardan, vicepreşedintele JLC-Group, a declarat că rezultatele anunţate ale expertizei nu corespund realităţii şi că totul ar fi fost făcut la comandă.

„Rezultatele au fost publicate cu 14 zile înainte de săptămâna albă”

Comentând aceste rezultate, președinta ANPPLM, Carolina Linte, a menţionat că membrii organizației nu recunosc tabelele prezentate de către Fundația Est Europeană. Motivele invocate țin de faptul că nu se cunoaște metoda de prelevare a probelor, deoarece producătorii nu au văzut ce fel de etichete au avut produsele supuse evaluării și, până în prezent, nicăieri n-au fost prezentate rapoartele de expertiză.

Carolina Linte se arată surprinsă că probele au fost evaluate în luna noiembrie, dar tabelele cu rezultate au fost făcute publice cu 14 zile înainte de săptămâna albă, când creștinii consumă mai multe produse lactate. Totodată, preşedinta asociaţiei afirmă că, în urma analizei tabelului, ea a constat că probele au fost luate selectiv.

„Era cazul să fie evaluat laptele tuturor producătorilor, inclusiv al importatorilor, la fel și chefirul, smântâna sau iaurturile. În rezultat, noi am primit doar un haos… Scopul acestor acțiuni rămâne pentru noi o enigmă. Am înaintat o scrisoare atât laboratorului, cât și Fundației, pentru a ne fi prezentate rapoartele de expertiză, metodologia și tot pachetul de documente, dar, până în prezent, n-am primit niciun act. Știu că o parte dintre producătorii, care au fost vizați în tabelul dat, planifică să meargă în judecată”, susține Carolina Linte, adăugând că în acest mod cineva face lobby pentru companiile străine.

Potrivit ei, problemele din acest domeniu au apărut din cauza că sectorul este într-o perioadă de tranziție de la vechile cerințe la standardele Uniunii Europene.

„Avem și rezultate neconforme, și amenzi, și produse nimicite”

Într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), se menționează că întreprinderile care produc lactate sunt verificate de patru ori pe an, iar ultimul control la JLC ar fi avut loc în toamna lui 2017. Directorul general adjunct al ANSA, Ion Toma, a declarat că verificările au loc în special la indicii de calitate (inclusiv prezența grăsimilor străine în lapte) și indicii de siguranță. „De fapt, sectorul industriei laptelui demult se află în vizorul ANSA, încă din 2013. Avem și rezultate neconforme, și amenzi, și produse nimicite”, a recunoscut Toma.

Acesta a adăugat că problemele agenților economici din domeniul respectiv țin inclusiv de existența neconformităților de ordin sanitar, nerespectarea regulilor de igienă. Utilajul și suprafețele de producere ar fi uzate, iar procesul de autocontrol n-ar fi executat corespunzător. Mai mult, ANSA a depistat încălcări şi în privinţa informării consumatorului. În prezent, agenția efectuează o serie de controale la companiile de producere și procesare a laptelui, pentru a colecta și alte date.

„Din cauza unor șmecheri, sunt discreditați producătorii de bună credință”

Expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, consideră că problema nu constă în grăsimile vegetale, pe care unii consumatori chiar le caută, dar în faptul că suntem mințiți. Specialistul este sigur că nimeni nu încearcă să facă lobby pentru companiile externe. El recomandă celor care utilizează lapte praf sau grăsimi vegetale să menționeze acest lucru pe etichetă și să nu încerce să inducă în eroare consumatorul. „Legea îi obligă să facă acest lucru, dar se pare că la noi nimeni nu respectă legea. Grăsimile de origine vegetală sunt cu mult mai ieftine decât cele de origine animală, iar consumatorul se pomenește că plătește un preț mai mare pentru un produs care, de fapt, costă cu mult mai puțin. Poziția celor de la ANSA, în urma acestui scandal, a fost o rușine totală. Primul lucru, pe care trebuia să-l facă, era să-și ceară scuze public pentru faptul că ei dorm. Trebuia să spună ce vor face cu datele care deja sunt publice, dar ei au început cu prostii, că vor căuta alte date și tot așa mai departe. Astea-s rezultatele unui laborator certificat, comandate de Uniunea Europeană. Pentru ce să mai faci alte evaluări?”, se întreabă expertul.

În opinia lui Ioniță, ANSA ar trebui să intervină neapărat pe piață și să facă ordine, pentru că aici există o concurență neloială. El regretă că cei care vând produse lactate conform normelor nu pot concura cu cei care admit încălcări grave, iar din cauza unor șmecheri, sunt discreditați producătorii de bună credință. „Nimeni nu le interzice să comercializeze produse cu grăsimi vegetale, dar consumatorul trebuie să știe ce cumpără. E simplu”, a conchis specialistul.

Potrivit publicației Mold-street.com, compania JLC, principalul figurant în scandalul legat de calitatea produselor lactate, face parte dintr-un imperiu al laptelui cu vânzări de peste 300 de milioane de euro și este controlată din Germania de milionarul moldovean Vladimir Jardan.

Conform Biroului Național de Statistică, după cifra de afaceri din anul 2016, JLC este cel mai mare procesator de produse lactate din ţara noastră şi ocupă locul patru în topul întreprinderilor din industria prelucrătoare a R. Moldova. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 19:58

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Aprilie 2019, ora: 16:24

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol Din editia print

Un reporter a spus la televizor: Mănăstirea Neamţ ocupă un rol cu totul deosebit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 16:21

Putin a semnat decretul privind eliberarea paşapoartelor Federație Ruse locuitorilor din Doneţk şi Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru locuitorii autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk din Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:57

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim în sectorul real până la 2775 de lei, de la 1 mai

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:56

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:54

Fostul director al știrilor de la Jurnal TV: Dodon a șters pe jos cu batista pusă pe țambalul unionist și proeuropean de către cei de la ACUM

Exponenţii blocului ACUM au fost umiliţi astăzi în ultimul hal de cei de la PSRM, fiind lăsaţi cu ochii soare la aşa-zisele discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea noului Guvern. Este opinia jurnalistului Gabriel Călin, care crede că PAS şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:51

Fost deputat, despre “dialogul surzilor” ACUM-PSRM: Așa pățesc înfumurații care, cu doar 26 de mandate, vor să aibă și președinția Parlamentului, și guvernul lor minoritar!

“Dialogul surzilor” al blocului ACUM cu cei de la PSRM este tratat ironic, pe Facebook, de fostul deputat Ştefan Secăreanu. În opinia lui Secăreanu, cei de la PAS-PPDA dau dovadă de lăcomie şi lipsă de tact politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:47

Programul PRIMA CASĂ, mai atractiv. Guvernul a aprobat condiţii noi la oferirea creditelor

Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul de implementare a Programului de stat PRIMA CASĂ. Astfel, marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat va fi redusă de la 3% la 2%. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:23

Candu: PDM va reveni la discuțiile despre formarea unei majorități parlamentare și speră că politicienii care se consideră responsabili, vor pune interesul țării mai presus de orice

Partidul Democrat din Moldova este deschis comunicării cu alte formațiuni politice din Parlament pentru a forma o majoritate care să numească un Guvern care să rezolve problemele oamenilor. Deși invitații la negocieri au fost transmise liderilor blocului ACUM, democrații au mers și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:03

Vitalie Călugăreanu: Asistăm la un circ, iar cei din ACUM și-au irosit unica șansa de a se impune ca actori vizibili

Discuţiile dintre PSRM şi exponenţii blocului ACUM alimentează senzaţia unui târg scârbos, în care s-au lăsat atraşi Maia Sandu şi Andrei Năstase. De această părere este jurnalistul Vitalie călugăreanu, într-un editorial publicat de cotidianul.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:57

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor Foto: Eduard Bîzgu

Exponenţii PAS şi PPDA s-au arătat deranjaţi astăzi de faptul că deputaţii PSRM nu doresc să accepte varianta expusă de blocul ACUM privind partajarea funcţiilor în Parlament. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a dat clar de înţeles că liderul formaţiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:55

Analist de la Erevan, despre prestaţia lui Paşinean: Oamenii aşteaptă rezolvarea problemelor, nu vorbe despre trecutul întunecat şi viitorul luminos

Ratingul premierului armean Nikol Pashinyan este în continuă descreştere, deoarece progresul în domeniul social-economic este inexistent. Este opinia analistului politic de la Erevan Aik Halatian, exprimată într-un interviu acordat postului de radio Deutshe Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:46

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

Fostul consilier al lui Vlad Filat, actual deputat pe listele PAS, Dumitru Alaiba, se pare că trăiește pe picior mare. Chiar dacă pe facebook a făcut un live în care spunea că un mic frigider din biroul Parlamentului ar fi un lux pentru el, acesta locuiește într-o casă ce are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:43

Analist politic de la Bucureşti: Blocul ACUM ar putea obţine un scor mai mic la alegerile anticipate, din cauza discuţiilor cu PSRM

Alegătorii blocului ACUM se uită cu reticenţă la negocierile cu exponenţii PSRM. Analistul politic Dan Dungaciu crede că cei de la PAS şi PPDA vor avea de pierdut mai mult decât socialiştii, la alegerile parlamentare anticipate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:39

Nouă mostră de tupeu marca Lavrov: „Occidentul a distrus principiului inviolabilității frontierelor în Europa”

”În urmă cu cinci ani, Uniunea Europeană și Statele Unite au intervenit în afacerile interne ale Ucrainei și au provocat și susținut o lovitură de stat neconstituțională, prin săvârșirea unei infracțiuni internaționale”, a declarat ministrul rus de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:36

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea Învierii. Operatorul aerian a suplimentat orarul său de pe 27 aprilie cu un nou zbor pe ruta Chișinău - Tel Aviv - Chișinău, care va asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:45

Un bărbat a fost răpit, dus într-o pădure de la Ciocana, bătut şi ameninţat cu o armă. Făptaşii cereau bani

Un bărbat de 31 de ani a fost răpit, şantajat, bătut şi ameninţat cu o armă pentru o pretinsă datorie. Făptaşii sunt doi tineri, cu vârstele de 23 ani şi 24 de ani, originari din raioanele Soroca şi Glodeni, care au fost reţinuţi pe urme fierbinţi de către ofiţerii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Deputații socialiști au ignorat noua invitație la discuții din partea PAS și PPDA. Deputații Igor Munteanu, Mihai Popșoi, Alexandr Slusari, Chiril Moțpan și Igor Grosu au așteptat în zadar ca cineva din colegii lor din PSRM să vină să discute despre coaliție de guvernare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Rusia a schimbat brusc tonul discuțiilor cu Ucraina

Moscova a schimbat brusc tonul negocierilor cu Kievul în timpul consultărilor de la Haga, în cadrul plangerii Ucrainei la Tribunalul Internațional al ONU pentru eliberarea navelor și marinarilor ucraineni capturați în Marea Neagră, a declarat Lana Zerkal, adjunctul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:33

Slusari: Nu vom trece linia roșie de creare a unei coaliții pe patru ani, cu partajarea funcțiilor cu PSRM

Blocul ACUM nu vrea crearea unei coaliții funcționale cu socialiștii și optează pentru alegeri anticipate peste câteva luni. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, după ce PSRM a ignorat invitația blocului ACUM la discuții despre formarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:23

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina din capitală, tronsonul cuprins între bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada 31 August 1989, au fost prelungite până pe 15 mai. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:11

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Un tablou al pictorului impresionist Paul Signac, estimat la 1,5 milioane de euro și care a fost furat dintr-un muzeu din Franța anul trecut, a fost recuperat de polițiștii ucraineni, potrivit apnews.com, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:45

Corneliu Ciurea: politicienii de la Chişinău ar trebui să-i mulţumească lui Petro Poroşenko pentru binele făcut Moldovei

Atitudinea liderilor PAS şi PPDA faţă de victoria lui Vladimir Zelenskii asupra lui Petro Poroşenko, pe care o consideră ab initio benefică pentru Ucraina, frizează absurdul și este demn să fie introdus într-o antologie a politicianismului autist. Este opinia analistului politic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:17

Cum ar arată Pământul dacă s-ar topi toată gheață. Deja ritmul în care dispare e "înspăimântător" (Video)

NASA a avertizat in mai multe randuri ca nivelul oceanelor creste mai repede decat aratau prognozele si ca in urmatorii zeci de ani, acesta se va inalta cu cel putin 90 de centimetri.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)