Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 18 Ianuarie 2019
Abonamente

Actualitate 19 Februarie 2018, ora 08:15    Din editia print

(DETALII NOI) Scandalul produselor lactate fără lapte ia amploare

Marime Font

Membrii asociației naționale de profil consideră că astfel cineva face lobby pentru companiile străine. 

O pătrime din produsele lactate din R. Moldova nu ar conține lapte, ci grăsimi vegetale. Aceasta este concluzia unei expertize efectuate în laboratorul de testare a alimentelor din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare, publicată la începutul lunii februarie. În timp ce consumatorii sunt revoltați că au fost mințiți, Asociația Națională a Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din R. Moldova (ANPPLM) pune la îndoială rezultatele expertizei, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recunoaște că știa despre numeroasele abateri. În viziunea experților economici, situația este catastrofală, iar responsabilii, în loc să caute scuze, ar trebui să facă ordine pe piață.

Expertiza a fost efectuată la inițiativa Fundației Est Europene, ai cărei experți au monitorizat calitatea laptelui moldovenesc și în anii 2015-2016. De data aceasta însă testarea a fost realizată doar în privința prezenței grăsimilor vegetale. Pentru examinare au fost selectate 126 de tipuri de produse lactate autohtone sau de import. Studiul a fost efectuat în baza produselor achiziționate la data de 28 noiembrie 2017 de la supermarket-uri, magazine alimentare sau simple chioșcuri.

„Cumpărătorul plătește pentru un produs lactat, dar primește ingrediente vegetale”

În cadrul expertizei, au fost verificate laptele, untul, smântâna, brânza de vaci, brânza granulată, chefirul, iaurtul și laptele condensat cu un procent mai mare de grăsimi. În total, au fost supuse testării produsele a 45 de întreprinderi din R. Moldova, Ucraina, Belarus, România, Bulgaria, Polonia, Germania, Danemarca și Finlanda. Potrivit rezultatelor de laborator, o pătrime din aceste produse au picat testul. Lider la capitolul grăsimi vegetale este compania JLC. În majoritatea produselor sale, grăsimea vegetală depășea norma admisibilă care ar trebui să fie sub 5%. Iar în brânza de casă JLC nu au fost depistate practic deloc grăsimi din lapte natural, în timp ce grăsimile vegetale erau în proporție de peste 90 la sută.


Potrivit Galinei Cecico, șefa laboratorului de testare, specialiștii nu au avut pretenții la calitatea untului și a smântânii. „Am început să testăm laptele pentru conținutul de grăsimi străine, fapt pe care nu l-au știut majoritatea producătorilor. Nimeni nu se aștepta ca în multe produse lactate să nu fie aproape nici o grăsime de lapte. Astfel, cumpărătorul nu plătește pentru un produs lactat integral, ci pentru ingrediente vegetale”, a comunicat Cecico.

La rândul său, Iurie Jardan, vicepreşedintele JLC-Group, a declarat că rezultatele anunţate ale expertizei nu corespund realităţii şi că totul ar fi fost făcut la comandă.

„Rezultatele au fost publicate cu 14 zile înainte de săptămâna albă”

Comentând aceste rezultate, președinta ANPPLM, Carolina Linte, a menţionat că membrii organizației nu recunosc tabelele prezentate de către Fundația Est Europeană. Motivele invocate țin de faptul că nu se cunoaște metoda de prelevare a probelor, deoarece producătorii nu au văzut ce fel de etichete au avut produsele supuse evaluării și, până în prezent, nicăieri n-au fost prezentate rapoartele de expertiză.

Carolina Linte se arată surprinsă că probele au fost evaluate în luna noiembrie, dar tabelele cu rezultate au fost făcute publice cu 14 zile înainte de săptămâna albă, când creștinii consumă mai multe produse lactate. Totodată, preşedinta asociaţiei afirmă că, în urma analizei tabelului, ea a constat că probele au fost luate selectiv.

„Era cazul să fie evaluat laptele tuturor producătorilor, inclusiv al importatorilor, la fel și chefirul, smântâna sau iaurturile. În rezultat, noi am primit doar un haos… Scopul acestor acțiuni rămâne pentru noi o enigmă. Am înaintat o scrisoare atât laboratorului, cât și Fundației, pentru a ne fi prezentate rapoartele de expertiză, metodologia și tot pachetul de documente, dar, până în prezent, n-am primit niciun act. Știu că o parte dintre producătorii, care au fost vizați în tabelul dat, planifică să meargă în judecată”, susține Carolina Linte, adăugând că în acest mod cineva face lobby pentru companiile străine.

Potrivit ei, problemele din acest domeniu au apărut din cauza că sectorul este într-o perioadă de tranziție de la vechile cerințe la standardele Uniunii Europene.

„Avem și rezultate neconforme, și amenzi, și produse nimicite”

Într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), se menționează că întreprinderile care produc lactate sunt verificate de patru ori pe an, iar ultimul control la JLC ar fi avut loc în toamna lui 2017. Directorul general adjunct al ANSA, Ion Toma, a declarat că verificările au loc în special la indicii de calitate (inclusiv prezența grăsimilor străine în lapte) și indicii de siguranță. „De fapt, sectorul industriei laptelui demult se află în vizorul ANSA, încă din 2013. Avem și rezultate neconforme, și amenzi, și produse nimicite”, a recunoscut Toma.

Acesta a adăugat că problemele agenților economici din domeniul respectiv țin inclusiv de existența neconformităților de ordin sanitar, nerespectarea regulilor de igienă. Utilajul și suprafețele de producere ar fi uzate, iar procesul de autocontrol n-ar fi executat corespunzător. Mai mult, ANSA a depistat încălcări şi în privinţa informării consumatorului. În prezent, agenția efectuează o serie de controale la companiile de producere și procesare a laptelui, pentru a colecta și alte date.

„Din cauza unor șmecheri, sunt discreditați producătorii de bună credință”

Expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, consideră că problema nu constă în grăsimile vegetale, pe care unii consumatori chiar le caută, dar în faptul că suntem mințiți. Specialistul este sigur că nimeni nu încearcă să facă lobby pentru companiile externe. El recomandă celor care utilizează lapte praf sau grăsimi vegetale să menționeze acest lucru pe etichetă și să nu încerce să inducă în eroare consumatorul. „Legea îi obligă să facă acest lucru, dar se pare că la noi nimeni nu respectă legea. Grăsimile de origine vegetală sunt cu mult mai ieftine decât cele de origine animală, iar consumatorul se pomenește că plătește un preț mai mare pentru un produs care, de fapt, costă cu mult mai puțin. Poziția celor de la ANSA, în urma acestui scandal, a fost o rușine totală. Primul lucru, pe care trebuia să-l facă, era să-și ceară scuze public pentru faptul că ei dorm. Trebuia să spună ce vor face cu datele care deja sunt publice, dar ei au început cu prostii, că vor căuta alte date și tot așa mai departe. Astea-s rezultatele unui laborator certificat, comandate de Uniunea Europeană. Pentru ce să mai faci alte evaluări?”, se întreabă expertul.

În opinia lui Ioniță, ANSA ar trebui să intervină neapărat pe piață și să facă ordine, pentru că aici există o concurență neloială. El regretă că cei care vând produse lactate conform normelor nu pot concura cu cei care admit încălcări grave, iar din cauza unor șmecheri, sunt discreditați producătorii de bună credință. „Nimeni nu le interzice să comercializeze produse cu grăsimi vegetale, dar consumatorul trebuie să știe ce cumpără. E simplu”, a conchis specialistul.

Potrivit publicației Mold-street.com, compania JLC, principalul figurant în scandalul legat de calitatea produselor lactate, face parte dintr-un imperiu al laptelui cu vânzări de peste 300 de milioane de euro și este controlată din Germania de milionarul moldovean Vladimir Jardan.

Conform Biroului Național de Statistică, după cifra de afaceri din anul 2016, JLC este cel mai mare procesator de produse lactate din ţara noastră şi ocupă locul patru în topul întreprinderilor din industria prelucrătoare a R. Moldova. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)