Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Constantin Tănase 22 Septembrie 2015, ora 23:10

Marime Font

(Editorialul din primul număr TIMPUL) Putem redeveni ceea ce am fost

... Cică un biet om, trecând printr-o mare tragedie personală, a pierdut cu totul încrederea în viață și în oameni, s-a retras într-o căsuță izolată departe de lume și-și petrecea acolo, ca un pustnic, amărâtele zile.

 
 

 A aflat despre el preotul de la biserica unde umbla acel om și într-o zi s-a dus la el. 

A intrat în căsuța deznădăjduitului și l-a văzut stând la gura sobei, cu privirile pierdute în jăratic. Nici nu i-a dat ”bună ziua”, s-a așezat lângă el, a stat o habă de vreme, prinvind și el la jarul din sobă. La un moment dat, a luat cu cleștele un tăciune și l-a dat deoparte. Peste vreo câteva clipe jarul a prins a se întuneca, s-a înnegrit și s-a stins cu totul. Preotul a luat cu mâna cărbunele stins, l-a aruncat în jăratic și încetul cu încetul acesta a prins a se înroși, până și-a ”revenit”, devenind ceea ce a fost - cărbune încins... Duminica următoare omul a venit la biserică, s-a apropiat de preot și i-a zis: ”Îți mulțumesc, părinte, pentru lecția ce mi-ai dat-o; a fost o predică de foc ce mi-a redat încrederea în viață”.Putem spune că astăzi moldovenii s-au pomenit în situația deznădăjduitului din parabolă - săraci, dezamăgiți, derutați, s-au închis în sine, au devenit îndiferenți, apatici, se împacă cu nedreptățile și cu minciuna. Eu cred că nu numai pentru un individ aparte, dar și pentru un popor, există o limită morală peste care nu se poate trece. (...) Când un popor trece peste această limită? Atunci când se împacă cu minciuna și se obișnuiește să trăiască în neadevăr. Neadevăr despre limba și istoria sa, neadevăr despre partidele și conducătorii pe care îi votează, neadevăr despre leafa pe care n-o primește, neadevăr despre sine însuși. Nu hoția, nu mafia, nu crima organizată nasc sărăcie, deznădejde și surpă temeliile acestui stat, ci indiferența față de adevăr a cetățenilor, împăcarea cu minciuna. Avem de toate pentru a fi bogați și fericiți: pământuri încă negre și codri aproape verzi, inteligență nativă și dragoste de muncă. Ne mai trebuie un pic de dragoste pentru adevăr, un pic de ură față de minciună și, refăcându-ne sănătatea morală, zdruncinată astăzi, vom redeveni ceea ce am fost și chiar mai mult decât atât!

Ziarul pe care îl lansăm își vede misiunea sa primordială în a reabilita respectul față de adevăr și a repune jăraticul înapoi în sobă. E mult? E puțin? Judecați și dumneavoastră, iubiți cititori ai TIMPULUI nostru.

14 septembrie 2001, TIMPUL

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md