Astăzi 17 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 22:12
Abonamente

Social 31 Iulie 2012, ora 05:51    Din editia print

(EDUCAȚIA ÎN R. MOLDOVA) Cum să obţii nota 1 după 12 ani de studii?

Marime Font

„Şi pentru nota 1 trebuie să munceşti”, spun unii pedagogi, şi totuşi, când priveşti tabloul rezultatelor examenelor de BAC de anul acesta nu poţi să nu te întrebi: cât au muncit acei candidaţi de la BAC din sesiunea curentă care „s-au învrednicit” de nota 1 şi cum este posibil ca după 12 ani de studii şi o mulţime de evaluări, teze de an, testări şi pretestări, un elev să obţină la testul final nota 1? 

Peste 530 de lucrări au fost apreciate cu nota 1 şi aproape o mie de lucrări au fost notate cu 2 în sesiunea curentă de BAC. Datele finale relevă faptul că aproape cinci la sută dintre lucrările de examen, adică peste 5,3 mii la număr, au fost apreciate cu note insuficiente, iar 3400 de candidaţi au picat cel puţin un examen şi-şi vor putea ridica diploma de BAC abia la anul.

Rata de promovabilitate - o noţiune relativă pentru R. Moldova

Mai mult decât atât, bilanţul examenelor de bacalaureat scoate în evidenţă o serie de realităţi paradoxale şi lacune ale sistemului. Astfel, în 2012 pentru prima dată rata generală de promovabilitate a bacalaureatului a ajuns la nivelul de 88,3 la sută, cu aproape patru puncte procentuale mai puţin decât cel mai mic nivel de promovabilitate înregistrat în ultimii cinci ani. La nivel raional cea mai mică rată de promovare a examenelor a fost înregistrată în raionul Soroca, unde au picat aproape un sfert dintre candidaţi, şi în raionul Cimişlia, unde fiecare al cincilea candidat va trebui să revină la anul pentru a susţine din nou bacalaureatul.

Totodată, dacă ar fi să analizăm situaţia din perspectiva numărului de candidaţi respinşi, Chişinăul conduce detaşat acest „top” cu aproape 2,2 mii de candidaţi care nu-şi vor vedea anul acesta diploma de BAC. Cu toate acestea, rata de promovabilitate în Chişinău a fost cu şapte procente mai mare decât rata minimă înregistrată în republică.

Loading...


Dacă însă comparăm rata medie de promovare cu rata de promovabilitate în licee, rezultatele pe alocuri sunt diferite. La Chişinău, diferenţa dintre cei doi indici este de circa 11 procente: numai şase la sută din liceeni au picat BAC-ul, în timp ce rata generală este de 82,7%.
La Bălţi situaţia este similară: dacă la nivel general rata de promovare a examenelor este de circa 92%, în sistemul liceal au susţinut examenele cu brio peste 99,2 la sută.

Diferenţă mare se observă şi la analiza datelor în funcţie de profil. Ele arată că la profilul tehnologic au picat cei mai puţini, trei la sută dintre candidaţi, în timp ce la profilul sportiv a picat fiecare al treilea candidat.

De asemenea, anul acesta avem şi localităţi în care absolut toţi candidaţii au promovat examenul: la Bender, unde toţi cei 70 de elevi au luat BAC-ul, şi la Râbniţa, unde cei 29 de elevi au promovat bacalaureatul cu brio.

Liceele nu aleg, îi iau pe toţi

Şi totuşi, cine se face vinovat de situaţia creată? De ce există această discrepanţă între datele ce vizează liceele şi ceilalţi candidaţi din colegii, universităţi sau care au susţinut prin externat?

Solicitat de TIMPUL, Anatol Iavorschi, directorul Liceului „Ion Creangă” din Soroca, raionul cu cel mai mic nivel de promovabilitate, consideră că una dintre cauze este faptul că „trecerea de la învăţământul general la cel liceal nu a reuşit, a fost profanat învăţământul liceal”.

„Contingentul liceelor este la fel ca şi cel al şcolilor de cultură generală, admiterea în licee este fără concurs, iar fiecare director de instituţie se străduie să adune numărul necesar de elevi ca să poată exista ca liceu”, menţionează Anatol Iavorschi. Potrivit lui, interesul societăţii faţă de şcoală este foarte scăzut, iar părinţii se gândesc mai mult cum să achite contractul de studii, şi nu la performanţele copilului.

„Noi avem un plan-cadru rigid, şi vrem ca elevul să cunoască şi matematică, şi fizică, şi chimie, ceea ce este imposibil. Avem nevoie de o politică educaţională diferită, de decongestionarea curriculei despre care se vorbeşte de atâta timp, de mai multe ore opţionale, ca fiecare copil să-şi dezvolte abilităţile sale”, consideră directorul Liceului „Ion Creangă” din Soroca.

Liceenii cu note mici, transferaţi la colegii şi şcoli de meserii

Pe de altă parte, Gabriela Garaba, directoarea Liceului „Mihai Viteazul” din Cimişlia, consideră că principala problemă este faptul că „nu se pune accentul pe cei mai buni elevi şi valorificarea potenţialului lor, ci pe completarea numărului de locuri în clasele liceale. La liceu ar trebui să fie aceeaşi concurenţă ca şi la universităţi, şi numai cei mai buni să acceadă la liceu, restul să însuşească o meserie”, spune Gabriela Garaba. Ea consideră că fiecare din societate are partea sa de vină pentru faptul că avem elevi care după 12 ani de studii nu pot obţine note suficiente. „Părinţii nu mai sunt acasă şi nu au grijă ca copiii lor să se pregătească de lecţii, pedagogii sunt puţin remuneraţi şi nu prea motivaţi să-i pună pe elevi cu burta pe carte şi elevii care au alte interese şi care luptă pentru note, nu pentru cunoştinţe”, conchide directoarea.

Iar Vasile Baş, directorul Liceului „Constantin Stere” din Soroca, consideră că soluţia, în situaţia creată, ar fi „înmatricularea la facultate în baza examenelor. Astfel nu va mai fi goana aceasta după note, ci va fi goana pentru cunoştinţe”, subliniază Vasile Baş. Potrivit lui, copiii care au obţinut note insuficiente nu ar fi trebuit să studieze la liceu. „Asemenea copii nu trebuiau lăsaţi să ajungă până în clasa a XII-a, sita aceasta trebuia să fie mai deasă în clasele liceale, ca la examene să ajungă numai cei care sunt pregătiţi să susţină, ceilalţi trebuie să plece la colegii şi şcoli profesionale, ca să devină specialişti buni în diverse domenii”, este de părere directorul Liceului „Constantin Stere” din Soroca.

Mihail Şleahtiţchi, ex-ministru al Educaţiei, consilier prezidenţial pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă

În condiţiile R. Moldova, nota 1 poate fi pusă în mai multe situaţii: când elevul refuză să răspundă, când a prezentat greşit răspunsul şi atunci când a scris ceva, iar acel ceva în viziunea specialiştilor nu reprezintă un răspuns corect sau care să merite acele câteva puncte conform baremului de notare. Conform regulamentului în vigoare, nota 1 trebuie şi ea muncită.

Elevii nu s-au mobilizat. Poţi avea note foarte bune pe parcursul anului, şi este suficient ca cineva să-ţi spună la sfârşitul anului nu învăţa pentru că am găsit o soluţie mai bună imobilizându-te în totalitate şi te pomeneşti cu o notă care de fapt nu te caracterizează, dar care este pe potriva cunoştinţelor prezentate.  

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 11:33

Gândirea globală a lui Dodon

Gândirea globală a lui Dodon

 După ce „ai noștri” l-au dus la ONU să țină un discurs de toată rușinea (dar pe placul Moscovei!), după ce a înnebunit Bruxelles-ul, NATO și München-ul cu făcătura rusească de „recunoaștere internațională a neutralității permanente a Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:07

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Ne amintim de părintele sculpturii moderne ca de un sfânt, un dac adevărat, suflet de român, vertical, curat. Bleah. Ieri, într-o conferință de presă, cântăreața pop Irina Rimes a fost desemnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, noul ambasador al Zilei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:01

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

DIICOT a dispus, vineri, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, județul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)