Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 12:25
Abonamente

Opinii & Editoriale 27 Octombrie 2013, ora 07:07    Din editia print

Marime Font

(EDUCAȚIE) VLAD PÂSLARU: Vânătorii-profitori din ştiinţele educaţiei

Pe când oamenii încă nu se separaseră de natură prin educație, adică prin „avansare din natură în cultură”, ei se împărțeau în culegători și vânători, asigurându-și viața prin preluarea de la natură a fructelor sale. Omul încă nu producea nimic, decât instrumente de cules și arme de vânătoare rudimentare, nivelul său de creativitate fiind aproape nul. Deoarece nu producea și nu crea nimic, nu existau nici titluri științifice. Transformându-se continuu din culegător și vânător în producător și creator, omul n-a renunțat însă și la calitatea de culegător și vânător, aplicând-o nu doar în natură, ci și față de lucrurile create de semenii săi, inclusiv în știință și cercetare, unde creația este obligatorie pentru a fi însemnat cu un titlu științific.  

Provocat de timpul scurt în care a fost elaborată, acum o lună am participat la susţinerea unei teze de doctor habilitat, pe care am apreciat-o altfel decât membrii Consiliului Ştiinţific Specializat (CŞS). În replică, o membră a acestuia a zis că „nu-i frumos”, iar preşedintele că nu-s obiectiv.  

„Nu-i frumos”-ul membrei CŞS îl las autoarei, căci chiar nu-i frumos să accepţi calitatea de expert al unei teze de doctorat în care nu eşti specialist (educaţia în familie şi managementul curriculumului sunt lucruri diferite, nu-i aşa, stimată colega!?), ba şi să mai reproşezi în public tocmai unui specialist în curriculum (cu stagii de formare peste hotare şi numeroase şi îndelungate experienţe de cercetare, coordonare şi elaborare a curriculei şcolare) pentru faptul că a formulat un alt punct de vedere decât al tău.  


Observaţia preşedintelui CŞS m-a făcut însă să-mi amintesc că acum opt ani am dat votul meu pro pentru conferirea titlului de doctor habilitat atât preşedintelui, cât şi membrei CŞS care m-a taxat cu „nu-i frumos” şi că atunci nu mi-a trecut prin cap că astfel am dat câte un pro și fiecărui vânător-profitor de valori din Pădurea Domnească a Ştiinţelor Educaţiei. Astfel votul pe care l-am dat atunci cu bună-credinţă întru binele social și cel individual a fost convertit în energie pentru corupția din științele educației și pentru a fi eu însumi preschimbat din îndrumător de doctoranzi şi autor de idei, concepte şi principii într-un tip căruia i se poate reproşa că nu-i frumos să-ţi susţii principiile ştiinţifice, ba este chiar periculos: pentru mediatizarea opiniei separate despre curriculumul de holocaust am fost exclus din componența consiliului științific al Institutului de Științe ale Educației (IȘE), iar pentru tabletele din rubrica (Im)Posibila educație (ziarul TIMPUL) – concediat de la IȘE. 

Dar lumea este ținută în echilibru atât de Legea conexiunii universale, care unifică spiritul și materia, cât și de Legea consecințelor nedorite, care echilibrează energiile pozitive și negative. 

Teza susţinută la 19.09.13 în CŞS DH 30-13.00.01 din cadrul USM este a Liliei Pogolşa, coborâtă de PCRM cu hârzobul în funcția de director al IȘE acum cinci ani, deși nu publicase nici un articol ştiinţific în pedagogie. Deși nu-i pedagog prin formare științifică, a reușit în acest timp scurt să scrie şi o teză de doctor habilitat în pedagogie – lucru nemaipomenit, căci pentru o astfel de teză experimentul de durată este obligatoriu. Această „performanță” însă n-are la origine vreun mister de ordin divin, ci este consecinţa unei ordinare frici a celor de la IŞE faţă de şefa, care însă nu s-a ruşinat să profite deschis de munca lor.  

În avizul la autoreferatul tezei L. Pogolşa demonstram caracterul neactual al cercetării, o cercetare similară fiind încheiată în 2007 printr-o monografie științifică colectivă de 450 pag., la elaborarea căreia a participat întregul IŞE; lipsa oricărei temelii epistemologice a cercetării și promovarea unor concepte eronate, precum cel de subcompetență; preluarea de la subalterni a unor date, idei, concepte şi chiar a întregului experiment pedagogic, realizat în cadrul proiectului de modernizare a curriculei şcolare în 2009-2010; caracterul eclectic al părții teoretice și avansarea cu pretenții de concepte originale a unor axiome formulate încă de antici. Am menționat şi caracterul reproductiv al tezei, şi lipsa polemicii. L. Pogolșa a evitat să polemizeze cu autorii care indică asupra inexistenței acestui cuvânt în dicționarele limbii române și denunță orice temei epistemic pentru așa-zisa „subcompetență”. 

Deși Regulamentul CNAA cere citirea cu voce a tuturor obiecțiilor făcute la teză și autoreferat, secretarul CȘS a citit doar concluzia avizului meu, nu și cele opt obiecții, din care este alcătuit. N-ar fi o minune dacă avizul meu nici nu va fi adus la cunoștință Comisiei de experți Pedagogie și Psihologie și Comisiei Superioare de Atestare, de vreme ce funcționara de la CNAA, care a asistat la susținere (tot ea cumulardă și membră a SȘP din cadrul IȘE), a afirmat la finele ședinței că susținerea a decurs fără încălcări de procedură. 

Dar să disociem procedura dată în elemente, fără a indica și numele persoanelor implicate, căci pe noi ne interesează fenomenul corupției în științele educației, acțiunea de identificare a celor corupți fiind prerogativa CNAA. 

La IȘE teza L. Pogolșa a fost examinată inițial într-un sector, apoi la Seminarul științific de profil (SȘP), al cărui vicepreședinte este, apoi la SȘP din cadrul USM.  

Consultantul științific al L. Pogolșa este decan la USM, președinte al SȘP din cadrul USM și membru în SȘP din cadrul IȘE.
Vicepreședintele SȘP din cadrul USM este șefa Catedrei Științe ale Educației din cadrul facultății al cărei decan este consultantul științific. În raport cu acesta, vicepreședintele SȘP este: subaltern direct, consăteancă, verișoară și fină. 

Știind CNAA că consultantul științific are asemenea funcții la USM, de ce n-a aprobat teza L. Pogolșa pentru examinare la SȘP din cadrul Universității Pedagogice I. Creangă – un teritoriu neutru, unde raportul de interese din SȘP față de teza dată este unul vădit mai obiectiv decât cel de la USM? Pentru că în SȘP din cadrul UPSC teza ar fi fost examinată nepărtinitor și fără frică de răzbunare, autoarea trebuind să argumenteze actualitatea cercetării sale și în raport cu cercetarea similară finisată în IȘE în chiar preziua venirii sale aici pe post de director; pentru că aici autoarei i s-ar fi cerut să-și demonstreze paternitatea asupra valorilor științifice prezentate în teză și în publicațiile pe care nu le-a elaborat și să argumenteze prezența „subcompetențelor”, în teză și în curricula școlare modernizate, acțiune pe care a raportat-o ca și componentă a cercetării sale. 

Dar deoarece teza a fost examinată la SȘP din cadrul USM, componența CȘS propusă de acesta este următoarea:
Președintele CȘS este șefa Catedrei de Psihologie din cadrul facultății al cărei decan este consultantul științific.
Secretarul științific al CȘS este șefa Catedrei Științe ale Educației din cadrul facultății al cărei decan este consultantul științific, tot ea și vicepreședinte al SȘP, și consăteanca-verișoara-fina consultantului științific.  

Membrii CȘS DH 30-13.00.01:
• din cei șase membri ai CȘS, incluzând președintele și secretarul științific, doar doi sunt specialiști în managementul educațional și nici unul nu-i specialist în curriculum – obiectele de cercetare ale tezei examinate - Teoria și praxiologia managementului curriculumului școlar;
• doi membri ai CȘS sunt și membri ai Comisiei de experți Pedagogie și Psihologie a CNAA; conform Regulamentului, ei nu mai pot prezenta teza în Comisie, dar, după ce au votat pro în CȘS, firește că vor vota pro și în Comisie; unul din cei doi membri ai CȘS și ai Comisiei de experți este și cumulard la IȘE;
• un membru al CȘS este subalterna L. Pogolșa;
• un membru al CȘS este și membru al SȘP din cadrul IȘE. 

Prin urmare, cinci din cei șase membri ai CȘS au avut motive să fie părtinitori în aprecierea tezei L. Pogolșa: fie ca subalterni ai L. Pogolșa, cumularzi ai IȘE sau membri ai SȘP din IȘE, fie ca subalterni și/sau rude ai consultantului științific.  

Or, componența CȘS 30-13.00.01 a fost gândită nu pe principiul competenței științifice, ci pe acela al profitului: obținerea numărului maxim de voturi pro în CȘS și garantarea a două voturi pro în Comisia de experți, în care cu siguranță se va adăuga votul secretarului științific al Comisiei (subalterna L. Pogolșa) și al unui membru al Comisiei (membru al SȘP din cadrul IȘE). În plus, după cooptarea celor doi membri ai Comisiei ca membri ai CȘS, aceasta nu mai are nici un membru doctor habilitat la specialitatea tezei L. Pogolșa, care s-o expertizeze, deci examinarea tezei va fi (o fi fost deja!) formală și în Comisia de experți. 

Procedura de examinare a tezei L. Pogolșa la CNAA va fi/este în grija și responsabilitatea funcționarului CNAA, care (vezi mai sus) de asemenea are motive să fie părtinitoare. 

Astfel, vânătoarea din Pădurea Domnească a Științelor Educației s-a terminat cu obținerea trofeului năzuit: titlul de doctor habilitat în pedagogie. Victimele sunt elevii din ultimii trei ani și profesorii lor, educați/formați pe „subcompetențe”, adică ca subproduse educaționale. Odată cu conferirea L. Pogolșa a titlului științific aspirat, în mod automat se va considera că este acreditată științific și așa-zisa „subcompetență”, subprodusele umane ale școlii urmând să crească în progresie geometrică. „Creativitatea” L. Pogolșa și a consultantului său în „elaborarea” tezei și organizarea susținerii acesteia va da și mai multe trofee vânătorilor-profitori, deci titlul științific al L. Pogolșa demolează din interior însăși instituția de experți a CNAA, care n-a fost capabilă/n-a dorit să identifice și să respingă un furt intelectual și un fals științific. Iar funcția de director al unicei instituții de cercetare pedagogică din țară (obținută pentru al doilea termen prin falsificarea Statutului IȘE), pe care o deține L. Pogolșa, va instala stabil corupția în cercetarea pedagogică pentru o perioadă nedeterminată.

Un articol de: Vlad Pâslaru
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:10

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei VOR FI SCOASE ASTĂZI PE LINIE

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei vor fi scoase astăzi pe linie. Potrivit municipalităţii, pe ruta 34 vor fi puse în circulaţie cinci vehicule cu mers autonom şi dotate cu aer condiţionat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:58

Pictura dezgropată dintr-o pădure din judeţul Tulcea ar fi, de fapt, un fals. Întreaga poveste se pare că a fost pusă la cale de doi artişti belgieni, ca o reclamă pentru noul lor spectacol. Ei sunt cei care au trimis şi scrisoarea anonimă care dezvăluia ascunzătoarea tabloului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:54

Săptămâna începe cu lapoviță și ninsori slabe în timpul zilei și temperaturi sub limita înghețului noaptea. Un strat subțire de zăpadă se așterne în continuare, chiar dacă ziua vom înregistra valori pozitive în cea mai mare parte a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:46

Horoscopul din 19 noiembrie aduce noi provocări în rândul zodiilor datorită lui Mercur Retrograd. O zodie este foarte bine aspectată pe sectorul banilor. Zodia își va consolida relația cu șefii și va obține oportunități de a obține bani și alte câștiguri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)