Astăzi 21 Februarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 21:39
Abonamente

Opinii & Editoriale 27 Octombrie 2013, ora 07:07    Din editia print

Marime Font

(EDUCAȚIE) VLAD PÂSLARU: Vânătorii-profitori din ştiinţele educaţiei

Pe când oamenii încă nu se separaseră de natură prin educație, adică prin „avansare din natură în cultură”, ei se împărțeau în culegători și vânători, asigurându-și viața prin preluarea de la natură a fructelor sale. Omul încă nu producea nimic, decât instrumente de cules și arme de vânătoare rudimentare, nivelul său de creativitate fiind aproape nul. Deoarece nu producea și nu crea nimic, nu existau nici titluri științifice. Transformându-se continuu din culegător și vânător în producător și creator, omul n-a renunțat însă și la calitatea de culegător și vânător, aplicând-o nu doar în natură, ci și față de lucrurile create de semenii săi, inclusiv în știință și cercetare, unde creația este obligatorie pentru a fi însemnat cu un titlu științific.  

Provocat de timpul scurt în care a fost elaborată, acum o lună am participat la susţinerea unei teze de doctor habilitat, pe care am apreciat-o altfel decât membrii Consiliului Ştiinţific Specializat (CŞS). În replică, o membră a acestuia a zis că „nu-i frumos”, iar preşedintele că nu-s obiectiv.  

„Nu-i frumos”-ul membrei CŞS îl las autoarei, căci chiar nu-i frumos să accepţi calitatea de expert al unei teze de doctorat în care nu eşti specialist (educaţia în familie şi managementul curriculumului sunt lucruri diferite, nu-i aşa, stimată colega!?), ba şi să mai reproşezi în public tocmai unui specialist în curriculum (cu stagii de formare peste hotare şi numeroase şi îndelungate experienţe de cercetare, coordonare şi elaborare a curriculei şcolare) pentru faptul că a formulat un alt punct de vedere decât al tău.  


Observaţia preşedintelui CŞS m-a făcut însă să-mi amintesc că acum opt ani am dat votul meu pro pentru conferirea titlului de doctor habilitat atât preşedintelui, cât şi membrei CŞS care m-a taxat cu „nu-i frumos” şi că atunci nu mi-a trecut prin cap că astfel am dat câte un pro și fiecărui vânător-profitor de valori din Pădurea Domnească a Ştiinţelor Educaţiei. Astfel votul pe care l-am dat atunci cu bună-credinţă întru binele social și cel individual a fost convertit în energie pentru corupția din științele educației și pentru a fi eu însumi preschimbat din îndrumător de doctoranzi şi autor de idei, concepte şi principii într-un tip căruia i se poate reproşa că nu-i frumos să-ţi susţii principiile ştiinţifice, ba este chiar periculos: pentru mediatizarea opiniei separate despre curriculumul de holocaust am fost exclus din componența consiliului științific al Institutului de Științe ale Educației (IȘE), iar pentru tabletele din rubrica (Im)Posibila educație (ziarul TIMPUL) – concediat de la IȘE. 

Dar lumea este ținută în echilibru atât de Legea conexiunii universale, care unifică spiritul și materia, cât și de Legea consecințelor nedorite, care echilibrează energiile pozitive și negative. 

Teza susţinută la 19.09.13 în CŞS DH 30-13.00.01 din cadrul USM este a Liliei Pogolşa, coborâtă de PCRM cu hârzobul în funcția de director al IȘE acum cinci ani, deși nu publicase nici un articol ştiinţific în pedagogie. Deși nu-i pedagog prin formare științifică, a reușit în acest timp scurt să scrie şi o teză de doctor habilitat în pedagogie – lucru nemaipomenit, căci pentru o astfel de teză experimentul de durată este obligatoriu. Această „performanță” însă n-are la origine vreun mister de ordin divin, ci este consecinţa unei ordinare frici a celor de la IŞE faţă de şefa, care însă nu s-a ruşinat să profite deschis de munca lor.  

În avizul la autoreferatul tezei L. Pogolşa demonstram caracterul neactual al cercetării, o cercetare similară fiind încheiată în 2007 printr-o monografie științifică colectivă de 450 pag., la elaborarea căreia a participat întregul IŞE; lipsa oricărei temelii epistemologice a cercetării și promovarea unor concepte eronate, precum cel de subcompetență; preluarea de la subalterni a unor date, idei, concepte şi chiar a întregului experiment pedagogic, realizat în cadrul proiectului de modernizare a curriculei şcolare în 2009-2010; caracterul eclectic al părții teoretice și avansarea cu pretenții de concepte originale a unor axiome formulate încă de antici. Am menționat şi caracterul reproductiv al tezei, şi lipsa polemicii. L. Pogolșa a evitat să polemizeze cu autorii care indică asupra inexistenței acestui cuvânt în dicționarele limbii române și denunță orice temei epistemic pentru așa-zisa „subcompetență”. 

Deși Regulamentul CNAA cere citirea cu voce a tuturor obiecțiilor făcute la teză și autoreferat, secretarul CȘS a citit doar concluzia avizului meu, nu și cele opt obiecții, din care este alcătuit. N-ar fi o minune dacă avizul meu nici nu va fi adus la cunoștință Comisiei de experți Pedagogie și Psihologie și Comisiei Superioare de Atestare, de vreme ce funcționara de la CNAA, care a asistat la susținere (tot ea cumulardă și membră a SȘP din cadrul IȘE), a afirmat la finele ședinței că susținerea a decurs fără încălcări de procedură. 

Dar să disociem procedura dată în elemente, fără a indica și numele persoanelor implicate, căci pe noi ne interesează fenomenul corupției în științele educației, acțiunea de identificare a celor corupți fiind prerogativa CNAA. 

La IȘE teza L. Pogolșa a fost examinată inițial într-un sector, apoi la Seminarul științific de profil (SȘP), al cărui vicepreședinte este, apoi la SȘP din cadrul USM.  

Consultantul științific al L. Pogolșa este decan la USM, președinte al SȘP din cadrul USM și membru în SȘP din cadrul IȘE.
Vicepreședintele SȘP din cadrul USM este șefa Catedrei Științe ale Educației din cadrul facultății al cărei decan este consultantul științific. În raport cu acesta, vicepreședintele SȘP este: subaltern direct, consăteancă, verișoară și fină. 

Știind CNAA că consultantul științific are asemenea funcții la USM, de ce n-a aprobat teza L. Pogolșa pentru examinare la SȘP din cadrul Universității Pedagogice I. Creangă – un teritoriu neutru, unde raportul de interese din SȘP față de teza dată este unul vădit mai obiectiv decât cel de la USM? Pentru că în SȘP din cadrul UPSC teza ar fi fost examinată nepărtinitor și fără frică de răzbunare, autoarea trebuind să argumenteze actualitatea cercetării sale și în raport cu cercetarea similară finisată în IȘE în chiar preziua venirii sale aici pe post de director; pentru că aici autoarei i s-ar fi cerut să-și demonstreze paternitatea asupra valorilor științifice prezentate în teză și în publicațiile pe care nu le-a elaborat și să argumenteze prezența „subcompetențelor”, în teză și în curricula școlare modernizate, acțiune pe care a raportat-o ca și componentă a cercetării sale. 

Dar deoarece teza a fost examinată la SȘP din cadrul USM, componența CȘS propusă de acesta este următoarea:
Președintele CȘS este șefa Catedrei de Psihologie din cadrul facultății al cărei decan este consultantul științific.
Secretarul științific al CȘS este șefa Catedrei Științe ale Educației din cadrul facultății al cărei decan este consultantul științific, tot ea și vicepreședinte al SȘP, și consăteanca-verișoara-fina consultantului științific.  

Membrii CȘS DH 30-13.00.01:
• din cei șase membri ai CȘS, incluzând președintele și secretarul științific, doar doi sunt specialiști în managementul educațional și nici unul nu-i specialist în curriculum – obiectele de cercetare ale tezei examinate - Teoria și praxiologia managementului curriculumului școlar;
• doi membri ai CȘS sunt și membri ai Comisiei de experți Pedagogie și Psihologie a CNAA; conform Regulamentului, ei nu mai pot prezenta teza în Comisie, dar, după ce au votat pro în CȘS, firește că vor vota pro și în Comisie; unul din cei doi membri ai CȘS și ai Comisiei de experți este și cumulard la IȘE;
• un membru al CȘS este subalterna L. Pogolșa;
• un membru al CȘS este și membru al SȘP din cadrul IȘE. 

Prin urmare, cinci din cei șase membri ai CȘS au avut motive să fie părtinitori în aprecierea tezei L. Pogolșa: fie ca subalterni ai L. Pogolșa, cumularzi ai IȘE sau membri ai SȘP din IȘE, fie ca subalterni și/sau rude ai consultantului științific.  

Or, componența CȘS 30-13.00.01 a fost gândită nu pe principiul competenței științifice, ci pe acela al profitului: obținerea numărului maxim de voturi pro în CȘS și garantarea a două voturi pro în Comisia de experți, în care cu siguranță se va adăuga votul secretarului științific al Comisiei (subalterna L. Pogolșa) și al unui membru al Comisiei (membru al SȘP din cadrul IȘE). În plus, după cooptarea celor doi membri ai Comisiei ca membri ai CȘS, aceasta nu mai are nici un membru doctor habilitat la specialitatea tezei L. Pogolșa, care s-o expertizeze, deci examinarea tezei va fi (o fi fost deja!) formală și în Comisia de experți. 

Procedura de examinare a tezei L. Pogolșa la CNAA va fi/este în grija și responsabilitatea funcționarului CNAA, care (vezi mai sus) de asemenea are motive să fie părtinitoare. 

Astfel, vânătoarea din Pădurea Domnească a Științelor Educației s-a terminat cu obținerea trofeului năzuit: titlul de doctor habilitat în pedagogie. Victimele sunt elevii din ultimii trei ani și profesorii lor, educați/formați pe „subcompetențe”, adică ca subproduse educaționale. Odată cu conferirea L. Pogolșa a titlului științific aspirat, în mod automat se va considera că este acreditată științific și așa-zisa „subcompetență”, subprodusele umane ale școlii urmând să crească în progresie geometrică. „Creativitatea” L. Pogolșa și a consultantului său în „elaborarea” tezei și organizarea susținerii acesteia va da și mai multe trofee vânătorilor-profitori, deci titlul științific al L. Pogolșa demolează din interior însăși instituția de experți a CNAA, care n-a fost capabilă/n-a dorit să identifice și să respingă un furt intelectual și un fals științific. Iar funcția de director al unicei instituții de cercetare pedagogică din țară (obținută pentru al doilea termen prin falsificarea Statutului IȘE), pe care o deține L. Pogolșa, va instala stabil corupția în cercetarea pedagogică pentru o perioadă nedeterminată.

Un articol de: Vlad Pâslaru
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)