Astăzi 17 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:01
Abonamente

Opinii & Editoriale 27 Octombrie 2013, ora 07:07    Din editia print

Marime Font

(EDUCAȚIE) VLAD PÂSLARU: Vânătorii-profitori din ştiinţele educaţiei

Pe când oamenii încă nu se separaseră de natură prin educație, adică prin „avansare din natură în cultură”, ei se împărțeau în culegători și vânători, asigurându-și viața prin preluarea de la natură a fructelor sale. Omul încă nu producea nimic, decât instrumente de cules și arme de vânătoare rudimentare, nivelul său de creativitate fiind aproape nul. Deoarece nu producea și nu crea nimic, nu existau nici titluri științifice. Transformându-se continuu din culegător și vânător în producător și creator, omul n-a renunțat însă și la calitatea de culegător și vânător, aplicând-o nu doar în natură, ci și față de lucrurile create de semenii săi, inclusiv în știință și cercetare, unde creația este obligatorie pentru a fi însemnat cu un titlu științific.  

Provocat de timpul scurt în care a fost elaborată, acum o lună am participat la susţinerea unei teze de doctor habilitat, pe care am apreciat-o altfel decât membrii Consiliului Ştiinţific Specializat (CŞS). În replică, o membră a acestuia a zis că „nu-i frumos”, iar preşedintele că nu-s obiectiv.  

„Nu-i frumos”-ul membrei CŞS îl las autoarei, căci chiar nu-i frumos să accepţi calitatea de expert al unei teze de doctorat în care nu eşti specialist (educaţia în familie şi managementul curriculumului sunt lucruri diferite, nu-i aşa, stimată colega!?), ba şi să mai reproşezi în public tocmai unui specialist în curriculum (cu stagii de formare peste hotare şi numeroase şi îndelungate experienţe de cercetare, coordonare şi elaborare a curriculei şcolare) pentru faptul că a formulat un alt punct de vedere decât al tău.  


Observaţia preşedintelui CŞS m-a făcut însă să-mi amintesc că acum opt ani am dat votul meu pro pentru conferirea titlului de doctor habilitat atât preşedintelui, cât şi membrei CŞS care m-a taxat cu „nu-i frumos” şi că atunci nu mi-a trecut prin cap că astfel am dat câte un pro și fiecărui vânător-profitor de valori din Pădurea Domnească a Ştiinţelor Educaţiei. Astfel votul pe care l-am dat atunci cu bună-credinţă întru binele social și cel individual a fost convertit în energie pentru corupția din științele educației și pentru a fi eu însumi preschimbat din îndrumător de doctoranzi şi autor de idei, concepte şi principii într-un tip căruia i se poate reproşa că nu-i frumos să-ţi susţii principiile ştiinţifice, ba este chiar periculos: pentru mediatizarea opiniei separate despre curriculumul de holocaust am fost exclus din componența consiliului științific al Institutului de Științe ale Educației (IȘE), iar pentru tabletele din rubrica (Im)Posibila educație (ziarul TIMPUL) – concediat de la IȘE. 

Dar lumea este ținută în echilibru atât de Legea conexiunii universale, care unifică spiritul și materia, cât și de Legea consecințelor nedorite, care echilibrează energiile pozitive și negative. 

Teza susţinută la 19.09.13 în CŞS DH 30-13.00.01 din cadrul USM este a Liliei Pogolşa, coborâtă de PCRM cu hârzobul în funcția de director al IȘE acum cinci ani, deși nu publicase nici un articol ştiinţific în pedagogie. Deși nu-i pedagog prin formare științifică, a reușit în acest timp scurt să scrie şi o teză de doctor habilitat în pedagogie – lucru nemaipomenit, căci pentru o astfel de teză experimentul de durată este obligatoriu. Această „performanță” însă n-are la origine vreun mister de ordin divin, ci este consecinţa unei ordinare frici a celor de la IŞE faţă de şefa, care însă nu s-a ruşinat să profite deschis de munca lor.  

În avizul la autoreferatul tezei L. Pogolşa demonstram caracterul neactual al cercetării, o cercetare similară fiind încheiată în 2007 printr-o monografie științifică colectivă de 450 pag., la elaborarea căreia a participat întregul IŞE; lipsa oricărei temelii epistemologice a cercetării și promovarea unor concepte eronate, precum cel de subcompetență; preluarea de la subalterni a unor date, idei, concepte şi chiar a întregului experiment pedagogic, realizat în cadrul proiectului de modernizare a curriculei şcolare în 2009-2010; caracterul eclectic al părții teoretice și avansarea cu pretenții de concepte originale a unor axiome formulate încă de antici. Am menționat şi caracterul reproductiv al tezei, şi lipsa polemicii. L. Pogolșa a evitat să polemizeze cu autorii care indică asupra inexistenței acestui cuvânt în dicționarele limbii române și denunță orice temei epistemic pentru așa-zisa „subcompetență”. 

Deși Regulamentul CNAA cere citirea cu voce a tuturor obiecțiilor făcute la teză și autoreferat, secretarul CȘS a citit doar concluzia avizului meu, nu și cele opt obiecții, din care este alcătuit. N-ar fi o minune dacă avizul meu nici nu va fi adus la cunoștință Comisiei de experți Pedagogie și Psihologie și Comisiei Superioare de Atestare, de vreme ce funcționara de la CNAA, care a asistat la susținere (tot ea cumulardă și membră a SȘP din cadrul IȘE), a afirmat la finele ședinței că susținerea a decurs fără încălcări de procedură. 

Dar să disociem procedura dată în elemente, fără a indica și numele persoanelor implicate, căci pe noi ne interesează fenomenul corupției în științele educației, acțiunea de identificare a celor corupți fiind prerogativa CNAA. 

La IȘE teza L. Pogolșa a fost examinată inițial într-un sector, apoi la Seminarul științific de profil (SȘP), al cărui vicepreședinte este, apoi la SȘP din cadrul USM.  

Consultantul științific al L. Pogolșa este decan la USM, președinte al SȘP din cadrul USM și membru în SȘP din cadrul IȘE.
Vicepreședintele SȘP din cadrul USM este șefa Catedrei Științe ale Educației din cadrul facultății al cărei decan este consultantul științific. În raport cu acesta, vicepreședintele SȘP este: subaltern direct, consăteancă, verișoară și fină. 

Știind CNAA că consultantul științific are asemenea funcții la USM, de ce n-a aprobat teza L. Pogolșa pentru examinare la SȘP din cadrul Universității Pedagogice I. Creangă – un teritoriu neutru, unde raportul de interese din SȘP față de teza dată este unul vădit mai obiectiv decât cel de la USM? Pentru că în SȘP din cadrul UPSC teza ar fi fost examinată nepărtinitor și fără frică de răzbunare, autoarea trebuind să argumenteze actualitatea cercetării sale și în raport cu cercetarea similară finisată în IȘE în chiar preziua venirii sale aici pe post de director; pentru că aici autoarei i s-ar fi cerut să-și demonstreze paternitatea asupra valorilor științifice prezentate în teză și în publicațiile pe care nu le-a elaborat și să argumenteze prezența „subcompetențelor”, în teză și în curricula școlare modernizate, acțiune pe care a raportat-o ca și componentă a cercetării sale. 

Dar deoarece teza a fost examinată la SȘP din cadrul USM, componența CȘS propusă de acesta este următoarea:
Președintele CȘS este șefa Catedrei de Psihologie din cadrul facultății al cărei decan este consultantul științific.
Secretarul științific al CȘS este șefa Catedrei Științe ale Educației din cadrul facultății al cărei decan este consultantul științific, tot ea și vicepreședinte al SȘP, și consăteanca-verișoara-fina consultantului științific.  

Membrii CȘS DH 30-13.00.01:
• din cei șase membri ai CȘS, incluzând președintele și secretarul științific, doar doi sunt specialiști în managementul educațional și nici unul nu-i specialist în curriculum – obiectele de cercetare ale tezei examinate - Teoria și praxiologia managementului curriculumului școlar;
• doi membri ai CȘS sunt și membri ai Comisiei de experți Pedagogie și Psihologie a CNAA; conform Regulamentului, ei nu mai pot prezenta teza în Comisie, dar, după ce au votat pro în CȘS, firește că vor vota pro și în Comisie; unul din cei doi membri ai CȘS și ai Comisiei de experți este și cumulard la IȘE;
• un membru al CȘS este subalterna L. Pogolșa;
• un membru al CȘS este și membru al SȘP din cadrul IȘE. 

Prin urmare, cinci din cei șase membri ai CȘS au avut motive să fie părtinitori în aprecierea tezei L. Pogolșa: fie ca subalterni ai L. Pogolșa, cumularzi ai IȘE sau membri ai SȘP din IȘE, fie ca subalterni și/sau rude ai consultantului științific.  

Or, componența CȘS 30-13.00.01 a fost gândită nu pe principiul competenței științifice, ci pe acela al profitului: obținerea numărului maxim de voturi pro în CȘS și garantarea a două voturi pro în Comisia de experți, în care cu siguranță se va adăuga votul secretarului științific al Comisiei (subalterna L. Pogolșa) și al unui membru al Comisiei (membru al SȘP din cadrul IȘE). În plus, după cooptarea celor doi membri ai Comisiei ca membri ai CȘS, aceasta nu mai are nici un membru doctor habilitat la specialitatea tezei L. Pogolșa, care s-o expertizeze, deci examinarea tezei va fi (o fi fost deja!) formală și în Comisia de experți. 

Procedura de examinare a tezei L. Pogolșa la CNAA va fi/este în grija și responsabilitatea funcționarului CNAA, care (vezi mai sus) de asemenea are motive să fie părtinitoare. 

Astfel, vânătoarea din Pădurea Domnească a Științelor Educației s-a terminat cu obținerea trofeului năzuit: titlul de doctor habilitat în pedagogie. Victimele sunt elevii din ultimii trei ani și profesorii lor, educați/formați pe „subcompetențe”, adică ca subproduse educaționale. Odată cu conferirea L. Pogolșa a titlului științific aspirat, în mod automat se va considera că este acreditată științific și așa-zisa „subcompetență”, subprodusele umane ale școlii urmând să crească în progresie geometrică. „Creativitatea” L. Pogolșa și a consultantului său în „elaborarea” tezei și organizarea susținerii acesteia va da și mai multe trofee vânătorilor-profitori, deci titlul științific al L. Pogolșa demolează din interior însăși instituția de experți a CNAA, care n-a fost capabilă/n-a dorit să identifice și să respingă un furt intelectual și un fals științific. Iar funcția de director al unicei instituții de cercetare pedagogică din țară (obținută pentru al doilea termen prin falsificarea Statutului IȘE), pe care o deține L. Pogolșa, va instala stabil corupția în cercetarea pedagogică pentru o perioadă nedeterminată.

Un articol de: Vlad Pâslaru
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 08:01

Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem SIS-ului să scoată interdicția aplicată lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:55

Decizia de demitere a lui Victor Micu din funcția de Președinte a CSM trezește suspiciuni

Decizia de demitere a lui Victor Micu din funcția de Președinte a CSM trezește suspiciuni

Demiterea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, inclusă ad-hoc în ședința de marți a instituției a fost una neîntemeiată și ar putea avea legătură cu situația politică din Republica Moldova, a opinat ex-președintele CSM în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:52

axa dus-întors OPINIE / Despre următoarea dictatură

OPINIE / Despre următoarea dictatură

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:44

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger, în sala de fitness: "Eu fac munca, ea culege laudele" (Video)

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger, în sala de fitness: "Eu fac munca, ea culege laudele" (Video)

Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger apar împreună într-un scurt video amuzant, filmat într-o sală de fitness din California. "Eu fac munca, ea culege laudele", spune, în glumă, actorul american.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IULIE 2019. LUNĂ PLINĂ ȘI ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ ÎN ZODIA CAPRICORN

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IULIE 2019. LUNĂ PLINĂ ȘI ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ ÎN ZODIA CAPRICORN

Horoscopul zilei de 17 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 07:18

Premieră pentru Moldova! Caisele și cireșele autohtone au fost exportate în Germania

Premieră pentru Moldova! Caisele și cireșele autohtone au fost exportate în Germania

Primul lot de probă, livrat de către Companiile Fani SRL și Farm Prod SRL, a ajuns, la data de 15 iulie curent, în Germania. Fructele au fost importate de către Cooperativa OGA / OGV NORDBADEN EG –BRUCHSAL, organizație specializată în achiziția, procesarea,...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 17 Iulie 2019, ora: 00:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii, chiar dacă în RM combustibilul este mai ieftin

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii, chiar dacă în RM combustibilul este mai ieftin

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:29

Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 00:28

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Dorel Musteață, „împrejur cu nemurele”. Președintele interimar CSM are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 19:00

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iulie 2019, ora: 15:38

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

Locuitorii municipiului Chişinău şi nu numai, care au trecut astăzi pe la Piaţa Centrală au avut parte de un spectacol extraordinar susţinut de interpretul Vali Boghean.  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 14:44 de George Mârzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:39

Un traficant de droguri din Columbia a fost prins pe aeroportul Barcelona cu jumătate de kilogram de cocaină sub perucă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:33

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Legea actuală cu privire la Procuratură nu este „o vacă sfântă” și poate/ trebuie să fie modificată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:00

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

În ședința de astăzi, 16 iulie, a Parlamentului, au fost desemnați și confirmați în funcție trei membri noi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC): Maxim Lebedinschi, unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase și candidat la parlamnetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:40

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:25

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Victor Micu a fost revocat astăzi din funcție de membrii CSM. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:43

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Președintele Igor Dodon ar putea numi un procuror general interimar care se va afla în fruntea instituției până la alegerea, în bază de concurs, a unui nou șef la Procuratura Generală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:33

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

În mod cinic, BMA și MAI spun că nu pot întreprinde nimic și că doar instanța de judecată poate rezolva problema. Fals!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:22

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Interpreta Sofia Rotaru va susține un concert la Comrat, după ceremonia de inaugurare a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Interpreta va fi adusă de președintele Igor Dodon, a comunicat Irina Vlah pentru presa din Găgăuzia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:16

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

După ce zilele trecute fostul ideolog al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk, a declarat că ar putea reveni pe arena politică din Chișinău, iată că și fostul său coleg din cadrul PCRM, Iurie Muntean, anunță că s-ar putea implica din nou în activitățile politice.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 11:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 10:01

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Ruslan Flocea, se numără printre cei zece pretendenți la funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Sursele din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au declarat pentru deschide.md că Flocea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)