Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:11
Abonamente

Muzică 9 Octombrie 2012, ora 06:16    Din editia print

(ENCICLOPEDIC) John Lennon - un visător în lumea rock-ului

Marime Font

 
 

John Lennon, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 72 de ani, este una dintre cele mai emblematice figuri ale istoriei muzicii rock a secolului XX, dar și unul dintre cei mai activi lideri ai mișcării pacifiste. 

Născut la Liverpool, în timpul bombardamentelor germane asupra Marii Britanii, John Winston Lennon a fost botezat cu prenumele bunicului său, dar și cu cel al premierului britanic de la acea vreme, Winston Churchill. Fiu al unui marinar negustor, Alfred Lennon și al soției sale Julia, John a avut o copilărie zbuciumată din cauza divorțului părinților săi, fiind crescut în casa unei mătuși, dar continuând să își viziteze regulat mama, în casa căreia a ascultat prima dată cântecele lui Elvis Presley, cele care i-au declanșat dragostea pentru rock and roll.

Mama sa i-a cumpărat prima chitară în 1956, un ieftin Gallotone acustic, pentru care ea i-a „împrumutat” fiului ei cinci lire și zece șilingi, cu condiția ca acea chitară să fie trimisă acasă la ea, și nu la sora ei, care avea grijă de băiat, știind bine că aceasta nu suportă ideea aspirațiilor muzicale ale fiului ei. În 15 iulie 1958, pe când Lennon avea 17 ani, mama lui, mergând acasă după ce a vizitat familia Smith, a fost lovită de o mașină și ucisă.În 1956 a format și prima sa trupă, The Quarrymen, din care a făcut parte și celălalt membru legendar al viitoarei formații Beatles, Paul Mc Cartney. Cea mai glorioasă perioadă a vieții lui John Lennon este legată de acest grup rock, cel care a declanșat fenomenul cunoscut sub numele de „beatlemania”. Timp de aproximativ un deceniu, John și cei trei colegi ai săi, Paul, George și Ringo, au uimit lumea cu stilul lor muzical fermecător și textele, în mare majoritate de dragoste, creând cea mai frumoasă pagină a muzicii rock din istorie.

După destrămarea grupului, în 1969, Lennon își continuă cariera pe cont propriu, alături de noua sa parteneră de viață, Yoko Ono, o femeie controversată de fanii trupei Beatles, care o consideră principala vinovată de desființarea formației. Cel mai mare succes îl înregistrează cu cântecele lor pentru pace: „Give peace a chance” și „Happy XMas”, acestea fiind încununate de „Imagine”, piesa care, până în ziua de astăzi reprezintă un manifest al celor care cred într-o lume din care nedreptățile sociale, politice și religioase vor dispărea, fapt care i-a adus represaliile autorităților americane, John fiind la un pas de expulzare din SUA.

Pe 8 decembrie 1980, Lennon și Ono se întorceau acasă, la apartamentul lor din New York, când un tânăr, Mark David Chapman, l-a împușcat, fără niciun motiv, pe Lennon în spate de patru ori la intrarea în clădire. Artistul a decedat câteva minute mai târziu. Mai devreme în acea seară, Lennon îi dăduse un autograf celui care l-a ucis.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md