Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Social 25 Februarie 2013, ora 07:40    Din editia print

reportaj(Fabrica de prunci) Cât te costă să aduci pe lume un copil

Marime Font

Venirea pe lume a unui copil nu implică numai responsabilități, dar și cheltuieli. În timp ce unii viitori părinți nu-și permit nici strictul necesar pentru nou-născut, alții optează pentru clinici private și sunt dispuși să plătească zeci de mii de lei numai ca să se asigure că vor avea parte de cele mai bune condiții la naștere.

Un lucru important este atât alegerea maternității, cât și a medicului care va supraveghea viitoarea mămică pe tot parcursul sarcinii.
Tatiana Gutium a venit la cârma Maternității Municipale nr. 2 în anul 2008 și de atunci, împreună cu ceilalți colegi, au decis să facă unele schimbări, îmbunătățind astfel condițiile din spital, pentru că, după spusele directoarei, lucrul cel mai important este ca femeia să se simtă confortabil.

Câte trei copii pe zi

„De la începutul anului, în maternitatea noastră s-au născut 141 de copii, puțin mai mulți în comparație cu anii precedenți. Maternitatea dispune de 70 de paturi, din care 40 pentru gravide și 30 de paturi pentru nașterea propriu-zisă”, susține directoarea Maternității Municipale nr. 2, în timp ce ne conduce spre sălile de naștere. Acestea sunt dotate cu aparataj medical modern. În ciuda acestui fapt, directoarea spune că multe viitoare mămici, din neștiință, aleg clinicile private unde o naștere ajunge să coste și de zece ori mai scump decât în cele obișnuite. „Multe dintre ele nici nu știu că aproape gratuit pot găsi aproximativ aceleași condiții și la noi”, informează Tatiana Gutium.

Nașterile sunt asigurate

În instituțiile de stat, o naștere costă până la 2000 de lei. Această sumă este acoperită în totalitate de către CNAM. „Suntem o instituție acreditată de către Consiliul Național de Acreditare în Medicină. Avem contract cu CNAM, de aceea femeile însărcinate sunt asigurate. Cu toate acestea, în cazurile când apare necesitatea unor controale și analize suplimentare, atunci, desigur, ele achită din propriul buzunar”, spune directoarea.

„Cezariana a devenit o modă”

Tatiana Gutium subliniază că, de regulă, dacă naște prin metoda naturală și totul decurge normal, femeia poate pleca acasă după 48 de ore de la naștere, pe când, după operațiile cezariene, femeile își revin mai greu, astfel reabilitarea lor durează vreo cinci zile.

„În general, operațiile cezariene au devenit o modă, cu toate că este considerată o intervenție de rezervă și desigur medicii obstetricieni-ginecologi sunt cei care decid dacă este nevoie de ea ori nu. Multe femei nu știu că o astfel de intervenție nu este chiar atât de simplă și chiar poate avea complicații grave. Întotdeauna încerc să le explic, dar atunci când femeile se încăpățânează, ce poți să le faci? Însă după operație, multe zic că, dacă ar fi știut, nu ar fi acceptat cezariana”, spune femeia.

Loading...


„Moașele sunt obișnuite cu agresivitatea femeilor”

Svetlana Fonari activează la Maternitatea Municipală nr. 2, în calitate de moașă în sala de naștere, de mai bine de 21 de ani. Femeia spune că din 1992 a trăit experiențe de tot felul. „Deseori femeile vin speriate și pentru fiecare trebuie să găsim o modalitate de a ne apropia. Ne străduim să le facem o ambianță care să semene cât de cât cu cea de acasă. M-am obișnuit deja și cu agresivitatea, și cu nervozitatea lor. Le înțeleg foarte bine”, spune moașa zâmbind.

Experimentata moașă ne povestește că nici nu-și închipuie viața fără acest serviciu, iar atunci când pleacă în concediu așteaptă cu nerăbdare să revină.

Maternitatea - sentiment divin

În una din sălile maternității, doar cu câteva ore în urmă Aliona Bostan a devenit mămică pentru prima dată. O găsim cu Bogdan în brațe, legănându-l și dădăcindu-l. Chiar dacă pare obosită, femeia este numai zâmbet și ne destăinuie că aceasta este cea mai mare fericire pe care o poate simți o femeie.

„Nu pot să redau emoțiile pe care le trăiesc, cred că sunt unice și divine. Am 26 de ani și în ultimii doi ani ideea de a avea un copilaș s-a amplificat. Atunci când îți ții copilul în brațe, uiți de toate greutățile prin care ai trecut în timpul sarcinii”, povestește tânăra mamă, legănându-și copilașul în brațe.

Femeia zice că, în ciuda faptului că își iubește munca, a decis să se dedice în următorii ani doar copilului, chiar dacă în ziua de azi puține femei își pot permite luxul de a sta acasă cu copilul.

„Unele femei trebuie să muncească, pentru că să crești un copil, nu este chiar atât de ușor, întrucât copiii au nevoie de multe lucruri care costă destul de mult”, spune femeia.

Cât costă un copil în R. Moldova?

Irina Punga a devenit mama unei fetițe cu opt luni în urmă. Tânăra povestește că la început a stat la evidență la Policlinica nr. 10 din sectorul Ciocana și, chiar dacă pe parcursul a câtorva luni nu a achitat absolut nimic, pentru că totul acoperea polița de asigurare obligatorie de asistență medicală, Irina a decis să nască la o clinică privată.

„La policlinică aparatele sunt vechi și trebuia să stau în rând mult timp, iar asta îmi crea disconfort, mai ales la ultrasonografie. Din acest motiv, am hotărât să merg la un spital privat. Am încheiat cu ei un contract în care erau stipulate serviciile ce urma să le primesc înainte și după naștere și am achitat suma de 15.652 lei”, își aduce aminte femeia.

A achitat o sumă enormă, însă acolo s-a simțit în siguranță, iar personalul a fost foarte atent și amabil cu ea, nemaivorbind de condițiile foarte bune.

Încă zece mii pentru strictul necesar

„În afară de aceasta, din primele zile am procurat cărucior, hăinuțe și pamperși pentru care am cheltuit încă vreo zece mii de lei. Cred că întreținerea unui copil în R. Moldova costă destul de mult”, spune Irina Punga.

Tânăra mamă menționează că R. Moldova este țara în care ai posibilitatea de a alege unde și în ce condiții să naști, deși prețul va varia în funcție de alegerea făcută.

„Știu femei care au cheltuit pentru naștere între două și cinci sute de euro. Pentru unii nu contează condițiile în care urmează să aducă pe lume un copil, dar pentru mine au contat foarte mult. Nu regret că am cheltuit atâția bani, până la urmă, cea mai importantă e sănătatea copilului”, încheie Irina.

Anul trecut, la Maternitatea Municipală nr. 2 au venit pe lume 1500 de copii, 243 dintre ei s-au născut prin cezariană.  

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)