Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:54
Abonamente

CSI / Rusia 10 Noiembrie 2015, ora 08:35

(Foreign Policy) Pentru prima oară după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Pentagonul pregătește un conflict armat cu Rusia

Marime Font

Potrivit Foreign Policy, pentru prima oară după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Departamentul american al Apărării examinează şi pregăteşte planuri de urgenţă pentru un posibil conflict armat cu Rusia.

Pentagonul generează planuri de urgenţă încontinuu, planifică toate scenariile posibile, apoi planurile sunt clasate şi se lucrează în funcţie de priorităţi. După 1991, militarii prevăd cum să facă faţă unei agresiuni ruse şi potrivit unor responsabili actuali şi mai vechi din serviciul statului şi al Apărării, Pentagonul a scos din sertare aceste planuri şi le reevaluează, le aduc la zi pentru a reflecta noua perioadă post-anexării Crimeii, realitate politică în care Rusia nu mai este un partener potenţial, ci o ameninţare posibilă. „Luând în consideraţie mediul de securitate, ţinând seama de acţiunile Rusiei, a devenit evident că va trebui să aducem la zi planurile pe care le avem ca răspuns la orice eventuală agresiune contra aliaţilor -NATO”, arată un înalt responsabil din Departamentul Apărării, familiar cu aducerea la zi a planurilor. „Invazia Rusiei în estul Ucrainei a determinat SUA să scuture praful de pe planurile sale de urgenţă”, precizează Michele Flournoy, subsecretar al unui fost angajat în Apărare şi co-fondator al Centrului pentru o nouă securitate americană.

Noile planuri au două piste. Una se concentrează pe ceea ce ar putea face SUA în cadrul NATO în cazul în care Rusia atacă unul din statele membre, cealaltă variantă se referă la o acţiune americană în afara Alianţei. Ambele versiuni ale planurilor de urgenţă se concentrează pe incursiunile ruse în statele baltice, un scenariu considerat cel mai probabil pentru noua politică agresivă rusă. De asemenea, nu se mai pune accentul pe un război tradiţional, ci pe tacticile hibride utilizate de Rusia în Crimeea şi în estul Ucrainei – „omuleţii verzi”, proteste provocate şi război cibernetic.

Loading...


Parteneriatul, un vis spulberat

După implozia URSS, Rusia, principalul ei moştenitor, a devenit mai integrată în NATO şi în 1994, Moscova a semnat cu Alianţa nord-atlantică un parteneriat pentru pace. Trei ani mai târziu, cele două părţi au semnat un acord mai detaliat asupra cooperării reciproce. De atunci, cum NATO absorbea din ce în ce mai multe state foste membre ale pactului de la Varşovia a întărit şi cooperarea cu Rusia – exerciţii militare, consultări şi chiar deschiderea unui punct de tranzit al NATO la Ulianovsk, în Rusia, pentru materiale cu direcţia Afganistan. Şi, chiar dacă Kremlinul era din ce în ce mai iritat de expansiunea Alianţei, aparent lucrurile în Vest păreau roz.

După 2008, anul războiului Rusiei cu Georgia vecină, -NATO a modificat uşor planurile faţă de Rusia, dar Pentagonul nu. La Washington, idea era că Mihail Şaakaşvili, atunci preşedinte al Georgiei, provocase ruşii şi că riposta Moscovei era un one-off şi, potrivit unui înalt responsabil din Departamentul de Stat, „ipoteza era că nu exista nici o ameninţare în Europa”. Apoi a intervenit remiterea la zero a Administraţiei Obama în relaţiile cu Rusia, şi odată cu ea o cooperare crescută cu Moscova asupra tuturor domeniilor, de la zboruri spaţiale la dezarmare nucleară. În ansamblu, Rusia nu era nici un pericol, nici o prioritate iar experţii şi planificatorii de forţe, ca Ochmanek, nu aveau în atenţie perspectiva unei agresiuni ruse. În 1989 considerau că Washingtonul trebuia să se concentreze pe ameninţarea Irakului şi invazia acestuia în Kuweit. În următorii 30 de ani, Ochmanek a pus accentul pe planificarea forţelor Pentagonului.

„Omuleţii verzi”, surpriza lui Putin

În februarie 2014, preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a luat prin surprindere pe Ochmanek şi pe toţi liderii occidentali prin trimiterea „omuleţilor verzi” în Crimeea şi estul Ucrainei. Crimeea a fost „o surpriză” pentru că „nu am prevăzut că Rusia va schimba frontierele în Europa”. În iunie 2014, o lună după ce părăsise munca de planificare a forţelor Pentagonului, Air Army i-a cerut lui Ochmanek consiliere înaintea vizitei preşedintelui Obama la Tallin, în Estonia. În acelaşi timp, armata i-a cerut lui Ochmanek şi altui asociat să lanseze un exerciţiu de gândire numit „Platoul”, un soi de joc de război între două echipe: echipa roşie (Rusia) şi echipa albastră „NATO”. Scenariul era asemănător celui jucat în Crimeea şi Ucraina de Est – creşterea presiunii politice ruse în Estonia şi Letonia (state membre NATO care împart frontiere cu Rusia şi au minorităţi rusofone considerabile), urmate de apariţia provocatorilor, demonstraţiilor şi ocuparea clădirilor guvernamentale. „Întrebarea noastră era dacă NATO va fi în măsură să apere aceste ţări”, precizează Ochmanek. Rezultatele au fost descurajante. După recente reduceri bugetare şi reculul american în regiune, Ochmanek a declarat că echipa albastră a fost în inferioritate numerică de 2/1 în termeni de militari, chiar dacă toate trupele americane şi ale NATO staţionate în Europa au fost deplasate spre ţările baltice. Apoi, Rusia dispune de cele mai bune rachete sol-aer din lume şi nu se teme să folosească artileria grea. După opt ore de joc după toate scenariile, echipa albaştră a revenit deprimată. „Concluzia este că nu suntem capabili să apărăm ţările baltice”.

Ochmanek a decis să lanseze jocul a doua zi, echipele l-au jucat din nou, lucrând pe ipoteza că SUA/NATO începuseră deja să facă schimbări pozitive în ce priveşte poziţia lor de forţă în Europa. Concluzia a fost mai optimistă, dar nu cu mult. Departamentul Apărării a ţinut cont de rezultatele exerciţiului în planificările sale „pentru a înţelege mai bine o situaţie la care prea puţini dintre noi se gândiseră în detaliu în ultimii ani”, a declarat pentru Foreign Policy un responsabil din acest minister.

Repoziţionare în estul Europei

Pentagonul nu prevăzuse un scenariu în care Rusia ar ocupa o parte din teritoriul ţărilor baltice, cu prioritate, dar acum obiectivul său este de descurajare şi în vară, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, anunţa trimiterea de zeci de tancuri, vehicule blindate, obuziere în cele trei state baltice şi în estul Europei. Pentagonul studiază şi diverse scenarii de război hibrid şi chiar unul nuclear. Responsabilul din Ministerul Apărării precizează că atunci când priveşti doctrina rusă făcută publică, realizezi că ruşii gândesc utilizarea armei nucleare tactice într-un mod care nu a mai fost gândit de numeroşi ani. Doctrina se referă clar la acest subiect şi ar fi dovadă de iresponsabilitate de a nu citi măcar doctrina şi a înţelege ceea ce înseamnă. Sunt mulţi la Pentagon care sunt nemulţumiţi de această confruntare cu Rusia după aceşti ani buni, chiar decenii, în relaţiile Americii cu Rusia. Există şi cei care estimează că Rusia este o distragere de la ameninţarea reală – China, şi alţii care cred că a lucra cu Rusia asupra controlului armelor este mult mai important pentru protejarea suveranităţii Ucrainei.

Până în prezent, planurile Pentagonului sunt doar planuri. Dar sunt şi semnale, către Rusia că SUA nu stau cu mâinile în sân, către Congres că priorităţile politicii externe a Americii s-au schimbat radical de la ultima revizuire a doctrinei de Apărare. Şi un semnal că Pentagonul estimează că problema sechestrează capacitatea sa de a trata noul peisaj al ameninţărilor.

sursa: romanialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 12:19

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Noi, cercetători ai Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 11:09

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

Românii care pleacă în vacanţă în Grecia sau în Bulgaria trebuie să stea în izolare 14 zile, la revenirea în ţară. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)