Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Chișinău 18 Februarie 2014, ora 16:35

(FOTO) Fosta clădire a zemstvei Basarabiei de pe strada Kogălniceanu va fi restaurată

Marime Font

Noul sediu al agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, de pe str. Kogălniceanu 63, Chișinău, o clădire istorică, va fi restaurat. 

Consultantul reprezentanţei Băncii Mondiale la Chişinău, Ion Răilean, arhitectul Vitalie Adomnița și designerul Valentina Conica au anunțat că vor păstra aspectul istoric al clădirii. Conform proiectului, spațiile de muncă ale colaboratorilor ANSA vor îmbina stilul clasic și cel contemporan, birourile vor fi înzestrate în stil contemporan, cu echipament și mobilier modern.

În cadrul lucrărilor de restaurare a noului sediu ANSA urmează să fie finisată o suprafață interioară de până la două mii de metri pătrați. Pe lângă locurile individuale de muncă, angajații vor dispune de coridoare luminoase, holuri și săli comune spațioase, unde se vor putea regăsi în condiții bune și vizitatorii instituției.Directorul ANSA a dat dispoziții, ca în timpul apropiat, în problema noului sediu ANSA, să fie organizată o ședință comună a responsabililor Agenției și restauratorilor cu factorii respectivi de la Ministerul Culturii și Primăria Chișinău.

Blocul nr. 63 de pe str. Kogălniceanu din Chişinău, monument de arhitectură şi clădire istorică, cu o suprafață de circa două mii metri pătrați interiori și spațiu de curte, a fost înălţat în anul 1904, iniţial având rolul de zemstvă (reşedinţă) a guberniei Basarabia din componenţa Imperiului Rus. În ultimele decenii, pe această adresă au activat câteva instituţii ştiinţifice şi de cercetare din domeniul agricol. În anul 2011, edificiul a fost transmis la balanţa fostei Agenţii Sanitar-Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Odată cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, la începutul anului 2013, clădirea nr. 63 de pe str. Kogălniceanu din Chişinău a trecut la balanţa acestei instituţii publice centrale, pentru reşedinţa ei. În cadrul ANSA activează peste 1500 de angajaţi, funcţionari publici. Agenţia dispune de o serie de laboratoare, însă continuă să ducă lipsă de spaţii pentru alte instituţii de testare moderne (laboratoare etc.), în corespundere cu standardele europene.

Clădirea se află într-o stare avansată de avariere. ANSA a demarat procesul de consolidare şi reconstrucţie, cu restabilirea aspectului ei original. Până la momentul actual, investiţia în acest scop este de circa un milion de lei. Se preconizează ca lucrărire de restaurare să dureze şi pe parcursul anului curent, încheindu-se în al patrulea trimestru. Odată cu finisarea reconstrucţiei, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor îşi va muta sediul în această clădire, luând-o în gestiune totală.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul