Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Afaceri 16 Iunie 2015, ora 09:08    Din editia print

(FOTO) Istoria cireșelor europene, crescute în Moldova și mâncate de ruși

Marime Font

Deși în iulie 2014, Federaţia Rusă a decis să interzică importul de fructe şi legume din Republica Moldova, acestea oricum reușesc să ajungă pe piața rusească.  

Asta fiindcă piața rusească are totuși nevoie de produse de înaltă calitate. Unul dintre oamenii de afaceri din Moldova ne-a povestit despre afacerea sa cu cireși, pe care-i crește pe o suprafață de 70 ha, și cum fructele ajung pe piața rusească.
 
Deși de profesie este constructor, bazându-se pe faptul că suntem o țară agrară, Gheorghe Şoiliţă a investit tot venitul care îl avea în agricultură. „Am investit în agricultură de zeci de ani, sper că vom câștiga. Acest succes vine doar ținând cont de munca asiduă și investiții”, a menționat antreprenorul.


Gheorghe Şoiliţă deține 70 ha de cireși, pe care crește 30 de soiuri de fructe dulci. În livada sa a plantat două tipuri de cireși, de proveniență autohtonă, dar o mare parte sunt de soiuri europene. Aproape 12 ani în urmă a plantat o livadă cu soiuri moldovenești pe portaltoaie tradiționale. Totuși, la acestea productivitatea este mai mică și este complicată colectarea roadei, recunoaște întreprinzătorul.

În urma deplasărilor sale prin Europa, acesta a studiat și a văzut mai multe culturi pe diferite portaltoaie. În urma seminarelor și discuțiilor cu colegii din spațiul european s-a convins că soiurile europene merită investiția pentru a le aduce în țară. A procurat portaltoaie din Europa pentru copaci pitici, apoi a altoit și a plantat 70 ha de cireșe. „În câțiva ani am văzut rezultatele primei roade de la pomii mici cu cireșe mășcate și frumoase. Peste hotare, prețul unui copăcel este în jur de zece euro, iar să plantezi pe un hectar 1000 de pomi este foarte costisitor”, spune bărbatul.

În urma investițiilor enorme a soiurilor europene de cireși, care au copacul pitic și fructele mari, cu aplicarea tehnologiilor din vest, antreprenorul este sigur că va avea succes mai mare și producția sa va putea fi realizată nu doar în Rusia, dar chiar și în Europa.

Experiența europeană

„Plec la seminare, fiindcă sunt proprietar și simt succesul sau pierderile pe care le suportă compania. Cunoscând mai bine lucrurile, evident, îi pot consulta și pe alții ca întreprinderea să se poată dezvolta mai departe”, a spus Șoiliță.

Cât despre implicarea și susținerea agriculturii de către stat, cireșarul a spus că a beneficiat de subvenții la etapa de plantare a pomilor - 30 mii de lei pentru un hectar. Agricultorul recunoaște că această sumă nu este mare, dar oricum a fost un ajutor considerabil.

Pentru livada sa de cireșe, bărbatul a optat pentru un sistem de irigare prin „microaspersie” - un sistem cu picături fine, gândit pentru a fi eficient și economic în livezi. „Sunt diferite măsuri pe care ca să le poți îndeplini este nevoie să ai finanțe. Cireșele sunt culturi care iubesc apa, iar fructul propriu zis este format din lichid, este nevoie de a investi într-un sistem de irigare potrivit. Chiar dacă este un procedeu costisitor, fără acesta nu puteți obține o roadă bună”, ne asigură cireșarul.

„Cireașa e un fruct ca o doamnă, cum o îngrijești, așa o ai”

Procesul de culegere a cireșelor începe la mijlocul lunii mai și durează până la sfârșitul lunii iulie. Pe parcelele sale, gospodarul crește 30 de soiuri de cireșe printre care cel mai devreme este Rita, apoi Sweet Early, Burlat, Georgia, Silvia, Sumit, Samba, Canada Dry și altele.

Așadar, cireșarul a plantat mai multe soiuri europene, decât locale. Anul acesta, el a făcut chiar și experimente – nu a curățit anumiți copaci pentru a vedea care este reacția naturii, iar experimentul s-a soldat cu o roadă mai mare.

Chiar dacă procesul de culegere se încheie la mijlocul verii, pomii continuă să fie îngrijiți. Copacii sunt curățați atât la sfârșit de vară, cât și în primăvară. „În august, după ce strângem fructul, pomul începe să se pregătească pentru anul viitor, iar noi înlăturăm ceea ce este în plus, pentru a scoate de pe el greutatea. Cireașa e un fruct ca o doamnă, cum o îngrijești așa o ai”, a spus bărbatul. Întreprinderea sa are parte de specialiști care sunt periodic instruiți și aceștia au grijă de copaci ținând cont de experiențele din vest.

Cheia succesului

Pentru a avea rezultate scontate, la început, e nevoie de investiții mari, cel puțin pe baza acestui principiu își construiește afacerea eroul nostru. Din experiența sa, Gheorghe Șoiliță a înțeles că succesul depinde de următoarele: tehnologii noi, calitate, cantitate și, într-o oarecare măsură, de economie. „Pentru ca să ai o afacere cu profit, trebuie să beneficiezi de tehnologii noi, să plantezi pomi mici, fiindcă aceștia sunt mai economi la strânsul roadei, iar productivitatea este mai mare. Iar pentru ca fructul să fie de o calitate înaltă este nevoie de tehnologii de irigare și antiîngheț”, povestește gospodarul.

În timpul de față, cireșii din livezile din Negrești sunt îngrijite natural ca să poată rezista în fața calamităților. „Câteodată, totuși, nu suntem capabili să controlăm totul. Nu te poți lupta cu mama natură. Noi ne rugăm la Dumnezeu să ne ocolească de ploi mari și secetă îndelungată”, a spus bărbatul de 47 de ani.

Agricultorul zice că roada din acest an este foarte bună, iar el este mulțumit chiar dacă primăvara au fost friguri. „Înainte de perioada în care copacii înfloresc, noi am luat măsurile necesare ca să reziste, iar înghețurile nu au fost dure peste tot și nu ne-au afectat”, a spus acesta.
În ziua când am vizitat livada de cireșe de la Negrești, aici lucrau 120 de oameni, iar proprietarul spunea că tot sunt puțini. „Brațe de muncă de-or fi, că de lucru avem”, a spus bărbatul. Acesta spune că a apelat de mai multe ori la bursa muncii în căutarea muncitorilor, însă oamenii nu vor să lucreze. „Eu am nevoie de zeci de specialități și sute de oameni, dar vin doar câțiva. Noi aducem oameni din alte sate și tocmai de la Nisporeni”, a spus Gheorghe Şoiliţă. Muncitorii sunt instruiți ca să culeagă cireșele cu codițe, fiindcă anume ele permit ca sucul să nu se scurgă și cireșele să nu se strice.

Cireșele merg pe calea exportului

Din moment ce piața locală nu îi oferă un preț bun pentru cireșe, omul de afaceri este nevoit să caute alte piețe de desfacere. Acum doi ani, piața cea mai mare era cea rusească, dar după impunerea embargourilor, Gheorghe s-a văzut nevoit să caute alte piețe. „Cu regret, în timpul de față, nu avem dreptul să exportăm în Rusia”, ne spune cireșarul din Strășeni. În prezent, cireșele colectate sunt vândute în cantități mari în Belarus și Țările Baltice, iar de acolo oricum ajung în magazinele din Rusia. Antreprenorul ne-a spus că astăzi la Moscova un kg de cireșe moldovenești costă cinci dolari. Mai mult ca atât, din cauza conflictului din Ucraina, piața de desfacere din est s-a diminuat și mai mult. Ucraina la fel era o piață considerabil de importantă pentru cireșele moldovenești, însă acum și ea e închisă.

„Cireșele noastre sunt de calitate, dar să avem și un ambalaj pe măsură – vom putea să ținem piept pieței europene”, spune ferm Gheorghe.
Pentru a exporta fructele în Uniunea Europeană trebuie obținute certificările necesare, efectuate analize de laborator etc. - ceea ce, în prezent, în țara noastră, nu este realizabil. „Este nevoie de o investiție foarte mare pentru ca fructele să fie ambalate. Aceasta este unica modalitate prin care putem intra pe piața europeană”, a spus bărbatul.

În regiune ar fi nevoie și de frigidere cu linii de sortare, calibrare și ambalare ca fructele noastre să corespundă condițiilor europene. Iar toate acestea se pot întâmpla când producătorii locali sunt organizați, la care se adaugă și susținerea statului.

În timpul de față, cireșarul are o idee care îl macină de mult timp. Săptămâna trecută a fost la un seminar în Turcia, la care au participat 17 întreprinderi internaționale. Acolo a cunoscut experiența turcilor de a crește cireșe în toate etapele: de la îngrijirea pomilor, până la ambalarea fructelor și dezvoltarea piețelor de desfacere. Atunci și-a dat seama că acest lucru ar fi o nouă posibilitate de promovare a fructelor moldovenești pe piețele din vest.

„Vorbeam cu colegii că trebuie să cooperăm. Fiecare în gospodăria lui acționează cum dorește, dar dacă vom colabora, lucrurile ar fi mai simple și am reuși să construim un frigider cu o linie modernă de sortare, calibrare și pre-răcire a fructelor noastre”, a spus antreprenorul. O linie modernă potrivită pentru fructe costă în jur de 1,5 milioane de euro, bani pe care omul de afaceri nu îi deține, iar unica șansă pentru ca aceasta să fie construită este ca mai mulți agricultori să creeze o asociație. „Sperăm că încetul cu încetul lumea va înțelege și ne vom uni forțele”, spune cireșarul. Acest frigider ar crea peste 100 de locuri de muncă.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)