Astăzi 18 Ianuarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:48
Abonamente

Actualitate 12 Noiembrie 2015, ora 07:08    Din editia print

(FOTO) SCANDAL LA JUDECĂTORIA MILITARĂ! Procesul Bârcă: justiție cu magistrați adormiți, agresiune și cu Salvarea la ușă

Marime Font

Deși este recuzat de nenumărate ori în cadrul unui proces, Serghei Ciobanu, președintele Judecătoriei Militare, examinează cauza în continuare, grație colegului său Sergiu Lebediuc. 

În procesul Petru Bârcă, care se află pe rol la Judecătoria Militară, scandalurile sunt la ordinea zilei. Părţile se ameninţă cu moartea, avocaţii ajung prin spitale, judecătorii adorm în şedinţă sau amendează participanții fără să-i anunţe. În această privință au fost depuse plângeri în toate instanțele competente, însă nimeni nu a intervenit pentru a face ordine. Spectacolul ar putea dura încă ani buni, căci în primele opt luni ale procesului judecătorul Serghei Ciobanu, care este și președintele Judecătoriei Militare, a audiat doar trei părţi vătămate. În schimb, a fost recuzat de vreo zece ori…

Dosarul Bârcă a fost intentat în martie 2012 de către ex-procurorul general Andrei Pântea, care anunța că îşi propune să pună punct dezmăţului organizat în penitenciarele Moldovei de către gruparea criminală Makena și unii colaboratori ai Departamentului Instituții Penitenciare (DIP). Petru Bârcă, pe atunci vicedirector al acestei instituții, este învinuit de abuz de serviciu, determinare la depunerea declaraţiilor mincinoase, amestec în înfăptuirea justiţiei, precum şi de încălcare a inviolabilităţii vieţii private. Pe scurt, acestuia i se incriminează că, împreună cu unii colegi de-ai săi, a exercitat presiuni asupra deținuților care au avut de suferit de la hoţul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, pentru ca aceștia să-și schimbe mărturiile în favoarea grupării criminale. Interlopul era învinuit de estorcare de bunuri de la deținuți într-un alt dosar, pe care-l vom numi dosarul Makena. Astfel, trei dintre victimele hoțului în lege, și anume Leonid Pleşca, Andrei Cebotari şi Roman Trahman, în prezent au calitatea de părți vătămate și în dosarul Bârcă și se află sub protecţie de stat.


Petru Bârcă mai este acuzat de faptul că a fost angajat ilegal în funcția de adjunct la DIP, dar și că a adunat materiale compromiţătoare privind viața privată a vicedirectorului care l-a precedat, Vitalie Bocancea.

„Ei au făcut din dosarul Makena un SRL…”

La rândul său, Bârcă pledează nevinovat și susține că este victima unor răfuieli din partea procurorilor şi poliţiştilor care au pornit dosarul Makena. „Ei au făcut din dosarul Makena un SRL, în care decideau banii şi sferele de influenţă. Pentru că le trebuiau ţapi ispăşitori, m-au acuzat pe mine şi pe 17 ofițeri ai DIP în baza unor declaraţii false. Dar, în primul rând, dosarul Makena a fost trimis în judecată până a veni noi la DIP. Iată nonsensul! Noi, chipurile, am ajutat să stricăm un dosar care se afla deja în instanţă. În al doilea rând, în dosarul Makena iniţial erau 93 de învinuiţi, dar la urmă au rămas vreo 13. Cred că vă daţi seama cum au scăpat ceilalţi…”, spune Bârcă.

100 de lei și prima recuzare cerută de procuror

După finisarea urmăririi penale, dosarul Bârcă a fost expediat la Judecătoria Militară. Neregulile au început din start. Deși partea vătămată Vitalie Bocancea nu a fost citat la prima ședință, din 17 februarie 2015, judecătorul Serghei Ciobanu ar fi anunţat că-l va amenda pentru lipsă. Ulterior, magistratul a refuzat să-i prezinte lui Bocancea procesul-verbal al acelei ședințe. După o altă ședință, Bocancea a fost amendat cu 100 de lei doar pentru că a lipsit de la pronunţarea unei încheieri judecătorești, dar nu a primit în termenii prevăzuți de lege vreun act privind aplicarea amenzii...

Mai târziu, procurorul Ruslan Cașu a solicitat recuzarea judecătorului, invocând lipsa de imparțialitate a acestuia. Din obieiecțiile lui Cașu, reiese că Ciobanu i-a cerut să răspundă la întrebările inculpatului; că acesta stabilește orarul şedinţelor fără a anunţa participanţii la proces; că Ana Ursachi, avocata lui Bârcă, a fost văzută în biroul judecătorului. Cererea procurorului a fost respinsă de judecătorul Sergiu Lebediuc de la aceeași judecătorie, sub motivul că instanţa „nu neagă că încălcările au avut loc”, dar consideră că acestea „nu aduc atingere drepturilor participanţilor la proces”. Potrivit lui Bocancea, în timpul deliberării, Ciobanu a fost văzut în biroul lui Lebediuc...

Procurorul, recuzat în temeiul unei sancțiuni inexistente

În același timp, Petru Bârcă şi avocata sa au cerut recuzarea procurorului Ruslan Caşu. În opinioa celor doi, procurorul a admis un şir de încălcări în cadrul urmăririi penale, pentru care ar fi fost atras la răspundere disciplinară. „După ce procurorul l-a reţinut ilegal pe Petru Bârcă, pe când acesta se afla în spital, noi ne-am adresat mai întâi la procuratură. Comisia lor disciplinară i-a dat o sancțiune”, ne-a spus Ana Ursachi. În consecință, judecătorul Ciobanu l-a recuzat pe procuror, chiar dacă motivul invocat de Bârcă era unul fals. În realitate, procedura disciplinară contra lui Cașu a fost încetată, din lipsă de probe.

După înlăturarea din proces a lui Ruslan Caşu, Procuratura Generală a solicitat Curţii Supreme de Justiţie să permită strămutarea dosarului Bârcă în altă judecătorie. Însă Curtea a respins această cerere. Solicitat de noi, procurorul a refuzat să se dea cu părerea despre acest dosar.

CSJ a refuzat strămutarea dosarului

Până recent, la Judecătoria Militară erau doar doi judecători, de aceea toate cererile de recuzare a lui Ciobanu erau examinate de Sergiu Lebediuc. La fel s-a întâmplat și la începutul lui martie, când deja partea vătămată Leonid Pleşca a solicitat cel puțin de două ori recuzarea lui Ciobanu pentru că avocatul său nu a avut posibilitate să facă cunoştinţă cu dosarul, judecătorul a ameninţat participanţii la proces, iar avocata Ursachi a fost surprinsă deja într-o discuție cu Ciobanu în curtea judecătoriei. Ambele cereri au fost respinse de Lebediuc. În același timp, și din motive similare, unul dintre procurorii care l-au înlocuit pe Ruslan Cașu a solicitat instanţei să o înlăture din proces pe avocata Ursachi, însă Ciobanu nu a dat curs nici acestei cereri.

Întrebată de noi ce a căutat în biroul judecătorului Ciobanu, Ana Ursachi ne-a spus că a fost invitată acolo, împreună cu Ruslan Cașu, pentru a conveni despre data următoarei ședințe, însă procurorul s-a întors în sala de ședințe după agendă, și astfel ea a rămas preț de câteva minute în anticameră. „În altă zi, am vorbit cu dl Ciobanu în curtea exterioară a judecătoriei. Care e problema că am discutat cu un judecător afară, în momentul când plecam din instanță?”, se întreabă avocata.

„Când i-am cerut recuzarea, m-a alungat din sală”

Pe 17 aprilie, Vitalie Bocancea a solicitat instanței să i se prezinte copia Încheierii, prin care Ciobanu a respins cererea de înlăturare din proces a Anei Ursachi și copia procesului-verbal al ședinței preliminare. El cerea și suspendarea din funcție a lui Petru Bârcă care, în opinia sa, influenţa victimele aflate în detenţie. „Am solicitat suspendarea din funcție a lui Bârcă, după ce am observat un comportament straniu al părţilor vătămate Trahman şi Cebotari. Cred că această stare de lucruri nu e întâmplătoare, în condiţiile în care aceştia sunt deţinuţi, iar instituţiile penitenciare se află în subordinea nemijlocită a inculpatului. Cu atât mai mult, cu cât învinuirea adusă lui Bârcă este legată de pretinsele abuzuri comise de acesta pe când activa în sistemul penitenciar”, spune Bocancea.

Serghei Ciobanu a ignorat toate solicitările lui Bocancea și acesta a cerut iarăși recuzarea judecătorului. „Am înţeles că şedinţele la care particip nu sunt altceva decât un circ înscenat cu scopul de a mă descuraja atât pe mine, cât şi pe ceilalţi participanţi la proces. Când a auzit despre noua mea cerere de recuzare, Ciobanu m-a alungat din sala de ședințe”, susține Bocancea.

El afirmă că, în aceeași zi, a depus cele trei cereri la secretariatul Judecătoriei Militare, care a refuzat să le înregistreze fără acceptul lui Ciobanu. Atunci Bocancea a depus o plângere la Procuratura Anticorupţie şi a solicitat încă o dată recuzarea lui Ciobanu. După vechiul obicei, și această cerere a fost respinsă de Lebediuc.

„Dumnealui a adormit în plină ședință”

În presă au apărut imagini de la ședința din 29 mai 2015 din dosarul Bârcă, în care judecătorul Serghei Ciobanu ar fi adormit, în timp ce era audiat Vitalie Bocancea. „Am rămas fără grai, își amintește acesta. Dumnealui a adormit în primă ședință. Adică, eu vorbeam în van…”. Pornind de la acest incident, pe 12 iunie, Leonid Pleşca a mai cerut o dată recuzarea lui Ciobanu. De fapt, Pleșca menționa în cererea sa și că a fost ameninţat de către Trahman, Cebotari şi Bârcă, fără ca judecătorul să intervină în sprijinul său.

Această cerere a fost respinsă de Lebediuc pe 12 iunie, când, în cadrul procesului, s-au întâmplat evenimente dramatice. În timpul ședinței, Roman Trahman l-a ameninţat cu răfuiala fizică pe Vitalie Ţaulean, avocatul lui Bocancea. „S-a ridicat și era pe punctul de a sări la bătaie. Chiar dacă Trahman nu era încătușat, judecătorul Lebediuc nu a intervenit. Când i-am cerut suportul, el mi-a replicat că eu l-aș fi provocat pe Trahman”, susţine Ţaulean.

Medicii: „Era în stare gravă”. Lebediuc: „N-o mai nimerit el în spital”

Când Lebediuc a intrat în deliberare, Ţaulean se simțea prost și, în scurt timp, i-a fost chemată Salvarea. Chiar dacă avocatul suferea de stenocardie şi necesita internarea urgentă în spital, judecătorul Ciobanu l-a invitat pe medicul Victor Mucovozov la o discuţie în biroul său, unde a invitat și câțiva medici de la policlinica militară. „Dacă nu luam măsuri urgente, stenocardia se putea transforma în infarct, după care putea să urmeze şi decesul persoanei. Le-am arătat celor de la policlinică cardiograma. Judecătorului i-am spus că starea pacientului e gravă, dar el mă întreba dacă e chiar așa”, ne-a spus medicul. Țaulean a fost dus cu Salvarea la Institutul de Cardiologie, iar în privința lui Serghei Ciobanu a fost înaintată o nouă cerere de recuzare, care a fost respinsă de Lebediuc.

Solicitați de TIMPUL, cei doi judecători au refuzat să ne răspundă la întrebări. „Eu nu pot să vă comentez acest dosar, deoarece încă nu este pronunţată hotărârea”, ne-a spus Serghei Ciobanu. „Nu pot face comentarii. Este hotărâre şi acolo totul e scris”, a afirmat Lebediuc. L-am rugat să ne explice de ce își motivează respingerea cererilor de recuzare prin faptul că acțiunile lui Ciobanu „nu au condus la consecinţe negative pentru participanţii la proces”, dacă avem cazul Ţaulean. Lebediuc ne-a răspuns: „N-o mai nimerit Ţaulean în spital. Dacă sincer, nici nu mă interesează. Eu nu-l cred pe Ţaulean. Acolo erau alţi medici, care au constatat cu totul altceva. Posibil este o înscenare”, a adăugat judecătorul.

De ce și-au schimbat depozițiile Trahman și Cebotari?

Am prezentat mai sus doar câteva din cererile de recuzare a judecătorului Ciobanu în procesul Bârcă. Curios e alt fapt: că victimele Bocancea şi Pleşca, iar uneori şi procurorii, susțin aceste cereri, pe când inculpatul şi avocata sa se pronunţă doar împotrivă. Celelalte două părţi vătămate, Trahman şi Cebotari, fie se abţin, fie susţin poziţia inculpatului. „E foarte specifică această cauză penală. Și într-adevăr se observă o lipsă de imparțialitate din partea instanței”, susține și procurorul Artur Sârcu.

Acestea ar fi condițiile în care își ispășește pedeapsa deținutul Roman Trahman:

Potrivit procurorului, Trahman și Cebotari au dat în instanță declarații diferite de cele din cadrul urmăririi penale și riscă să fie trași la răspundere pentru depoziții false. Bocancea și Pleșca consideră că cei doi ar fi fost influenţaţi de Bârcă, care le-ar fi oferit în schimb condiții mai bune în detenție. Surse din sistemul penitenciar ne-au prezentat şi unele imagini cu celula în care ar locui Trahman și care mai mult seamănă cu o odaie de hotel (vezi foto).

Petru Bârcă infirmă orice legătură a sa cu cei doi. El presupune că declaraţiile acestora din cadrul urmăririi penale nici nu le aparțin lor. „Declaraţiile lui Trahman sunt scrise în română, fără traducător, deși el nu cunoaște deloc limba română. Vă asigur că nu i-am influenţat şi nu i-am ajutat cu nimic”, susține Bârcă. El mai spune că deţinuţii au dreptul să-şi facă reparaţie în celule, dar li se interzice să aibă telefoane, televizoare cu ecran mai mare de 37 cm, paturi duble.

„Dacă moare omul, trebuie de documentat”

„Când am văzut că cererile de recuzare a lui Ciobanu sunt scrise în van, spune Bocancea, iar el adoptă o poziție completamente discriminatorie față de unele părți vătămate și-i ține isonul inculpatului, m-am adresat la Inspecția Judiciară de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”. El a scris cinci sesizări, din care patru i-au fost respinse și deja le-a contestat, iar la una nu a primit răspuns. Inspectorul-judecător principal al Inspecției Judiciare a CSM, Nicolae Clima, susţine că toate contestaţiile sunt în curs de examinare, însă Colegiul de admisibilitate are un program de lucru foarte încărcat.

Judecătorii care au respins aceste sesizări susţin că acţiunile lui Serghei Ciobanu nu se încadrează în prevederile art. 4. al Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Valeriu Catan, care a examinat cererea lui Bocancea privind incidentul cu avocatul Țaulean, se arată categoric: „Dl Ciobanu nu a înjosit pe nimeni. Starea sănătăţii unei persoane o apreciază medicii, iar Ciobanu a discutat cu ei, căci avea nevoie de o confirmare de ce amână şedinţa de judecată”. Când i-am spus că Ţaulean ar fi putut să moară, magistratul ne-a răspuns: „Dacă moare omul, trebuie şi asta de documentat. În procesul-verbal să fie reflectat actul de deces”.

Un alt judecător care a dat aviz negativ aceleiași sesizări este Valentin Verejan, fostul preşedinte al Judecătoriei Militare, care este mai rezervat în declaraţii: „Nu pot să vă spun nimic. Eu am luat decizia şi cu asta am pus punct”.

În schimb, Nicolae Clima consideră că somnul unui judecător în timpul ședinței se încadrează în art. 4. La fel ca și reacţia lui Ciobanu la internarea în spital al lui Ţaulean: „În articolul 4 există litera p): „alte manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, comise în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în afara acestora”. Un judecător nu-i expert în medicină şi nu-i corect nici din punctul de vedere al eticii, nici al executării obligaţiilor funcţionale să pună piedici internării în spital a unei persoane. Este opinia mea subiectivă, reieşind din situaţiile pe care le descrieţi”, a punctat Clima.

„Eu v-aș ruga să nu mă citați”

După ce Serghei Ciobanu i-a ignorant cererea de a-l suspenda din funcţie pe Bârcă, Vitalie Bocancea s-a adresat și la Ministerul Justiției, în subordinea căruia se află DIP. Viceministrul Sergiu Gurduza, care în prezent este membru al Colegiului CNA, i-a răspuns că ministerul nu poate interveni, deoarece n-a cunoscut despre expedierea dosarului Bârcă în judecată. Gurduza făcea trimitere la art. 76, lit. g) al Codului Muncii care, dacă cităm din scrisoarea ministerului, prevede că inculpatul putea fi suspendat din funcție „doar concomitent cu trimiterea dosarului în judecată”.

În realitate, însă, litera g) din articolul menţionat nu conţine cuvântul „concomitent”, ci stipulează doar că persoana poate fi suspendată din funcţie după ce dosarul penal care o vizează ajunge în judecată. L-am rugat pe fostul viceministru să ne explice această interpretare eronată a legii. „Răspunsul meu a fost corect, ne-a spus el. Trebuia să vină o hârtie de la procuratură, că Bârcă are acest dosar deschis”. La sfârşitul discuţiei, Gurduza ne-a spus: „Eu v-aş ruga să nu mă citaţi. Eu am semnat un răspuns la o petiţie, dar habar nu am despre dosar. Eu am pretenţia să mă consider om integru şi nu vreau să mă murdăresc pur şi simplu”.

„General de brigadă”

Serghei Ciobanu și Sergiu Lebediuc, cei doi magistrați de la Judecătoria Militară, se susţin şi cu alte ocazii. De exemplu, acum doi ani, Lebediuc l-a propus pe Ciobanu la gradul de „general de brigadă de justiţie”. El s-a adresat în această privință la CSM. Printr-o hotărâre din 4 iunie 2013, Consiliul a înaintat această propunere Ministerului Apărării și şefului statului. Deşi în hotărârea CSM se arată că propunerea a venit de la Lebediuc, judecătorul şi-a negat orice atribuție în acest caz: „Nu eu l-am propus, eu nu am așa drepturi. Eu doar am semnat procesul-verbal al şedinţei colectivului”.

De fapt, un asemenea grad nici nu există. Potrivit ministrului Apărării Anatol Şalaru, gradul de „general de brigadă” este unul militar şi poate fi acordat doar militarilor. De aceea, a adăugat Şalaru, ministerul a dat aviz negativ hotărârii CSM.

Recent, Roman Trahman l-a ameninţat cu moartea pe Vitalie Bocancea. Acesta a depus o nouă cerere de recuzare a judecătorului Ciobanu și a solicitat Procuraturii Generale să-l tragă la răspundere pe agresor… 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)