Satul Lipnic din raionul Ocnița poate fi inclus cu succes în traseele turistice din nordul Moldovei.
Pe 27 septembrie aici a fost inaugurat monumentul istoric „Fântâna Cadânei” renovat datorită inițiativei unui grup de prieteni pasionați de tradiții și trecutul neamului. Rezultatul efortului lor și a celor 130 de concetățeni care au susținut proiectul cu donații este peste așteptări.
Indicator în sat
Dealurile din preajma satului Lipnic au o semnificație aparte. În 1469, Țara Moldovei a fost invadate de hoardele tătărești conduse de hanul Mamac care au declanșat jaful. Ștefan cel Mare nu a pregetat, și-a adunat armata și plecat la luptă. Oștirile moldovene i-au ajuns pe tătari la Lipnic, unde s-a dat lupta cea mare. Pierderile cotropitorilor au fost însemnate. Fiul și fratele lui Mamuc au fost luați prizonieri. Aceasta este singura bătălie atestată istoric a lui Ștefan cel Mare care s-a dat pe teritoriul Republicii Moldova. Pe locul în apropierea căruia a avut loc bătălia se află o fântână numită de localnici „Fântâna Cadânei”, obiectiv inclus în registrul monumentelor Republicii Moldova. Însă la fel ca și majoritatea construcțiilor de importanță istorică din țară, fântâna a ajuns într-o stare deplorabilă. Imaginea ei ar fi rămas la fel de tristă, dacă, întâmplător, un tânăr pe nume Marian Chirtoacă, aflat într-o deplasare de serviciu la Ocnița, nu ar fi aflat de existența ei. După ce a găsit-o, i-a venit ideea să o renoveze. Entuziasmul său i-a molipsit pe prietenii lui, care au reușit să formeze un grup de inițiativă și să organizeze o campanie fără precedent de colectare a fondurilor sub genericul „Zidim împreună o fântână istorică”. Peste 130 de concetățeni din țară și peste hotare au răspuns apelului și au donat bani, ceea ce a permis ca o idee frumoasă să devină realitate.
Actorii teatrului local „Lipnitz”
Elevi ai gimnaziului „Ștefan cel Mare” din Lipnic
Sfințirea fântânii
Ansamblul folcloric „Teiușii”
Grupul de inițiativă participă la inaugurarea „Fântânii Cadânei”
Ceremonia de inaugurare nu a fost doar simplă tăiere a panglicii, ci a inclus un program artistic bine elaborat. Copiii de la colegiul „Ștefan cel Mare” și grădinița „Îngerii mamei” au interpretat cântece populare alături de ansamblul folcloric „Teiușii” din localitate, iar actorii amatori ai teatrului dramatic popular „Lipentz” au înscenat întoarcerea domnitorului Ștefan de la bătălie cu cai adevărați, oșteni și costumație. Evenimentul a demonstrat că sunt atâția oameni talentați ce țin la istorie și tradiție. „S-a făcut un lucru bun pentru sat. Fântâna nu a mai fost reparată de vreo 25 de ani. Ar fi bine ca să ne adunăm măcar o dată în an, de Ziua Crucii, de exemplu, ca s-o mai înnoim. Trebuie să ne îngrijim de ea. Locul are o semnificație specială. Când era secetă, preotul venea de la biserică până aici ca să citească molebnicul de ploaie”, a spus Anatol Ciobanu, unul din lipniceni care a venit la inaugurare.
Înscenarea întoarcerii lui Ștefan cel Mare de la luptă
Renovarea Fântânei Cadânei nu ar fi fost posibilă fără ajutorul societății. Or, în cazul dat, e vorba de primul monument din țară reabilitat din donații particulare. „La început ne doream să renovăm fântâna din economiile proprii, dar ne-am dat seama că acesta e momentul potrivit pentru a-i face pe oameni să se implice și să-i convingem că ei pot schimba lucrurile în țară”, a declarat Iurie Cojocaru, unul din membrii grupului de inițiativă. Eforul grupului a fost susținut de arhitectul Teodor Naval (Old Arhitecture) care a proiectat reconstrucția fântânei, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, primarul satului Lipnic, Valentina Lupulciuc și cei peste 100 de participanți la campania „Zidim împreună o fântână istorică”.
Dar timpurile erau tulburi…Mulți ne treceau hotarul pentru a jefui ce găseau și a lua în robie pe cine nu reușea să se ascundă. Așa, odată, unul din invadatori a văzut-o pe frumoasa fată din Lipnic și s-a gândit s-o ducă la el în harem, pentru a o face cadână. Fata, vrând să scape de robie, s-a aruncat într-o fântână de la marginea satului, care de atunci se cheamă Fântâna Cadânei.
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul