Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente

Actualitate 20 August 2012, ora 13:06    Din editia print

PREMIERĂ(GALERIE FOTO) Fete cu Kalașnikov pentru apărarea Moldovei

Marime Font

Foto: Ramin Mazur
 
 
 

Primele studente ale Academiei Militare „Alexandru cel Bun” din Chișinău au demonstrat că sunt curajoase și pot deprinde practica militară cot la cot cu băieții. 

Acestea au trecut cu brio testele cursului de integrare a tânărului student, care s-a desfășurat la Baza militară de instruire Bulboaca, în perioada 30 iulie - 18 august curent. Fetele au reușit să-l lase fără cuvinte și pe comandantul batalionului, mai ales la proba tragerii de luptă din pistolul-mitralieră AKM, unde au acumulat până la 28 de puncte.

Cursul de integrare a tânărului student este destinat inițierii și familiarizării tinerilor, care au fost admiși la studii în cadrul Academiei, cu specificul artei militare, dar și verificarea stării moral-psihologice a acestora. Timp de trei săptămâni, cei 101 studenți, printre care și nouă fete, au învățat mai multe discipline militare: tactica militară, instrucția tragerii, regulamente militare, instrucția de front, pregătirea de geniu, precum și cea medico-militară și social-statală.După ce-au acumulat cunoștințe teoretice, studenții și-au demonstrat și abilitățile practice, montând și demontând arma și efectuând exerciții de trageri din pistolul-mitralieră AKM, de la distanța de 100 de metri. Vizibil emoționați, dar, totodată, dornici de a demonstra curaj și bărbăție, tinerii au nimerit ținta propusă.

„A fost o experiență foarte interesantă”, ne-a spus Elena din Cahul. „La început mi-a fost teamă, dar acum aș mai trage câteva focuri de armă. Timp de trei săptămâni, am fost pregătiți fizic, am avut ședințe și am învățat să mă trezesc dimineață la ora șase. Am devenit mai puternică”, ne-a spus studenta, menționând că cea mai dificilă parte a fost pregătirea fizică. „Îmi place ceea ce fac și nu-mi pare rău că am ales această profesie”, a afirmat tânăra.

Olesea Orbu spune însă că trezirea de dimineață este de fapt cea mai dificilă parte a pregătirilor. „Rezultatele tragerii sunt mai bune decât m-am așteptat. Am nimerit ținta de două ori chiar din prima încercare. Este dificil, dar merită să mergem înainte. Suntem mândre că am devenit primele studente ale Academiei Militare și simțim o responsabilitate mare pe umerii noștri, pentru că trebuie să dovedim că nu suntem mai prejos decât băieții”, ne-a spus studenta originară din satul Călinești, raionul Fălești.

Comandantul interimar al batalionului, maiorul Andrei Șram, s-a declarat mulțumit de rezultatele discipolilor săi. „Astăzi am efectuat ședința inițială de tragere cu cartușe de luptă. Rezultatele mă bucură, unii au acumulat mai multe puncte, alții mai puține, dar țintele au fost nimicite”, a spus maiorul Andrei Șram. „Este o hotărâre bună a conducerii Ministerului Apărării ca în acest an să fie înmatriculate și fete. Studentele se descurcă foarte bine, nu mai rău decât băieții, fapt ce a fost demonstrat și astăzi. Le-a fost mai greu să treacă bariera psihologică pe care o au. Dar, după prima săptămână, s-au încadrat foarte bine în colectiv. Sper că majoritatea din ei vor deveni ofițeri buni și vor continua serviciul în Armata Națională”, a conchis comandantul batalionului.

Tinerii înmatriculați în acest an vor studia trei specialități: infanterie, artilerie și transmisiuni. La finele studiilor, absolvenților li se oferă gradul militar de locotenent.

Galerie foto

19 August 2012

Punct ochit, punct lovit! Fete cu Kalașnikov la Academia Militară

 • ex1 Primele studente ale Academiei Militare „Alexandru cel Bun” din Chișinău au demonstrat că sunt curajoase și pot deprinde practica militară cot la cot cu băieții
 • ex1 Fetele au trecut cu brio testele cursului de integrare a tânărului student, care s-a desfășurat la Baza militară de instruire Bulboaca, în perioada 30 iulie – 18 august curent.
 • ex1 Fetele au reușit să-l lase fără cuvinte și pe comandantul batalionului, mai ales la proba tragerii de luptă din pistolul-mitralieră AKM, unde au acumulat până la 28 de puncte.
 • ex1 Timp de trei săptămâni, cei 101 studenți, printre care și nouă fete, au învățat mai multe discipline militare
 • ex1 Timp de trei săptămâni, cei 101 studenți, printre care și nouă fete, au învățat mai multe discipline militare
 • ex1 Timp de trei săptămâni, cei 101 studenți, printre care și nouă fete, au învățat mai multe discipline militare
 • ex1 Studenții și-au demonstrat și abilitățile practice, montând și demontând arma și efectuând exerciții de trageri din pistolul-mitralieră AKM, de la distanța de 100 de metri.
 • ex1 Vizibil emoționați, dar, totodată, dornici de a demonstra curaj și bărbăție, tinerii au nimerit ținta propusă.
 • ex1 Vizibil emoționați, dar, totodată, dornici de a demonstra curaj și bărbăție, tinerii au nimerit ținta propusă.
 • ex1
 • ex1
 • ex1
 • ex1
 • ex1
 • ex1
 • ex1 La finele studiilor, absolvenților li se oferă gradul militar „locotenent”.
 • ex1
 • ex1
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md