Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente
 
 
 

Carte 22 Februarie 2015, ora 09:51

(Gramatică) Ordinea cuvintelor şi ordonarea ideilor

Marime Font

Ordinea cuvintelor, numită în gramatică şi topică, nu este şi nici nu poate fi întâmplătoare, căci de locul fiecărei părţi de propoziţie depinde sensul şi logica enunţului.  

În unele limbi topica este mai liberă, în altele mai puţin liberă, în special pentru anumite părţi de propoziţie. În limba română ordinea cea mai obişnuită este subiect-predicat-complement, de exemplu, „Copilul mănâncă un măr”, iar toate celelalte caracteristici vor sta în postpoziţie, adică după părţile de propoziţie, de exemplu, „Copilul grăbit mănâncă repede un măr roşu”. Atributele ce însoţesc substantivele stau, de regulă, după acestea, astfel că în mod curent se spune „carte interesantă”, „trandafiri roşii”, „fratele meu”, „soţul său” etc. În comunicarea curentă inversia în asemenea cazuri nu este posibilă, pentru că în limba română nu se spune „al meu soţ mi-a adus un buchet de roşii trandafiri”. Schimbarea de topică poate fi făcută doar cu anumite intenţii stilistice şi poate apărea în poezii, în diverse texte artistice.

Or, sub influenţa limbii ruse, unde în enunţurile de acest tip ordinea cuvintelor este exact inversă (rus.красные розы-rom.trandafiri roşii), cei care scriu etalează uneori o topică incorectă, artificială. Un text scris (sau probabil tradus) în limba română cu o topică rusească arată astfel: „Tot mai des femeile deştepte se confruntă cu o mare problemă şi anume: sunt nemulţumite de ai săi bărbaţi, iubiţi sau, în general, de partea masculină. În schimb, femeile înţelepte gândesc deopotrivă: că femeia care se plânge de al său bărbat n-o face decât din motivul că nu este cu nimic mai bună ca el” (UNIMEDIA). În mod normal, în română se spune „sunt nemulţumite de bărbaţii lor” (nu săi!, pentru că acordul se face cu „femeile”, la plural), „femeia care se plânge de bărbatul său”. În plus, deopotrivă a fost confundat cu dimpotrivă, iar „partea masculină” este o găselniţă autohtonă din seria „parte bărbătească şi parte femeiască”, ce nu se încadrează în normele limbii literare.Şi mai grave sunt urmările în cazul când propoziţia atributivă dintr-o frază este plasată incorect faţă de substantivul la care se referă. Spicuim din aceeaşi sursă: „Preşedintele rus, Vladimir Putin, care a efectuat, luni, o vizită în Egipt, i-a oferit omologului său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, o armă Kalaşnikov, cu care a mers la Opera din Cairo”. Din ceea ce s-a scris, ar trebui să înţelegem că oficialul egiptean a mers cu această armă Kalaşnikov la operă, lucru de-a dreptul incredibil. De fapt, sursa de referinţă utilizează o altă topică: „Preşedintele rus, Vladimir Putin, care efectuează o vizită în Egipt, i-a oferit o armă Kalaşnikov omologului său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, cu care a mers la Opera din Cairo” – aici subordonata este plasată lângă numele oficialului, ceea ce înlătură echivocul.

O altă mostră: „Dorin Chirtoacă, anunțase că renunță la mandat pentru funcția de primar al capitalei, candidând și pentru al treilea mandat”. Ne putem doar întreba ce face în realitate cel care renunţă la mandat, candidând pentru mandat? Poate ştiu cei ce administrează portalul.

Irina Condrea, 
conf. univ., 
doctor în filologie, USM

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md