Astăzi 27 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 21:00
Abonamente

Economie 4 August 2014, ora 07:40

Moldova postsovietică (V)(HAOS) Două ruine din Costești au fost privatizate și lăsate în voia naturii

Marime Font

În timp ce unele construcții sovietice s-au dărâmat fără să activeze măcar o zi, altele au ajuns mormane de pietre, chiar dacă au lucrat fără probleme mult timp. O situație de acest fel întâlnim în localitatea Costești, raionul Ialoveni. 

Aici, chiar în centrul comunei, se întrezărește o construcție surpată, despre care localnicii spun că a fost cândva Teatru de vară. Mai mult, la ieșirea din sat găsim o altă ruină sovietică, care ar fi trebuit să ajungă fabrică de cărămidă, însă lucrările s-au oprit odată cu destrămarea URSS-ului. În prezent, atât fostul Teatru de vară, cât și fabrica de cărămidă au fost privatizate de aceleași persoane, care, din câte se pare, nu doresc să le „resusciteze”, iar autoritățile spun că au mâinile legate.


Fabrica de cărămidă din satul Costești, Ialoveni


Satul Costești se află la doar șapte kilometri de orașul Ialoveni și la 17 km de capitală. Conform ultimului recensământ al populației, în localitate locuiesc peste 11 mii de oameni. Chiar dacă satul este foarte mare, majoritatea persoanelor apte de muncă nu au unde lucra și sunt nevoite să plece peste hotare. Cei rămași acasă sunt indignați că nu au un loc de muncă și le pare rău că fabrica de cărămidă nu a fost construită până la capăt. Ei se arată convinși că, dacă aceasta activa, oamenii n-ar fi plecat de acasă.


Carcasa fabricii de cărămidă sau ce-a mai rămas din ea

Cât ține de Teatrul de vară din Costești, oamenii sunt și mai categorici. Cei vârstnici își aduc aminte de anii când mergeau la concerte în aer liber și se distra tot satul. Acum, tuturor le pare rău că nimeni nu încearcă să reconstruiască clădirea și spun că cei care au cumpărat construcția nu au niciun interes s-o refacă.


Fostul Teatru de Vară din centrul satului Costești, acum stă în paragină

Scheletul unei fabrici de cărămidă

Am decis să mergem în Costești, după ce un cititor ne-a scris că i se rupe inima de fiecare dată când trece pe lângă scheletul unei fabrici de cărămidă care a fost lăsată în voia sorții. Acesta ne-a mărturisit că reprezentanții primăriei din localitate „și-au spălat mâinile” și au vândut carcasa fabricii. Când am ajuns acolo, am găsit o construcție la o margine de sat, unde un păstor își păștea turma de oi. Bărbatul ne-a spus că nimeni nu trece pe acolo de mai multe luni și că fabrica n-a activat niciodată. „De când lucrările s-au oprit, aceasta degradează tot mai mult”, spune Dumitru.


Dumitru, paște oile pe teritoriul fabricii de cărămidă

Metalul care stă la baza construcției era plin de rugină. Înăuntrul clădirii, unde ar fi trebuit să se desfășoare lucrările de producere a cărămizilor, acum sunt doar buruieni mai înalte decât omul și niște copaci care au apucat să crească pe acolo.

Reprezentanții de la Primăria din Costești au confirmat că fabrica de cărămidă a fost privatizată în anul 2007, iar proprietari sunt soții Cegolea. „Chiar dacă edificiile și o parte din teren aparțin familiei Cegolea, cea mai mare parte de pământ este a primăriei. Recent, proprietarii imobilelor au scris o cerere ca să le fie oferit și pământul rămas, însă în privința aceasta ar trebui să se expună cei din consiliul local”, a precizat Andrei Diaconu, inginerul cadastral din localitate.


Partea exterioară a fabricii de cărămidă

Potrivit specialistului, teritoriul unde se află fabrica de cărămidă are peste un hectar.

Teatrul de vară s-a transformat în ruină chiar sub ochii autorităților

În timp ce întrebam oamenii din sat despre fabrica de cărămidă, mulți s-au arătat indignați și de fostul Teatru de vară, care, deși se află în centrul satului, s-a transformat într-o dărâmătură. Oamenii își aduceau aminte că până în anii `90 veneau aici să vizioneze filme, făceau adunări și priveau spectacole, dar acum nu mai există așa ceva.


Scena Teatrului de Vară și acoperișul

Ca să vedem în ce stare se află fosta instituție culturală, am intrat pe teritoriu prin crăpătura unei porți. Toată regiunea, unde anterior stăteau scaune, era acoperită cu buruieni. Scena nu mai era, iar acoperișul este găurit practic în totalitate. Pereții înalți și groși păreau spălați de ploi și chinuiți de vânt. Nimic din tot ceea ce-am văzut nu mai aducea aminte că în trecut aici veneau circa 3000 de oameni pentru a-și petrece timpul liber.

Potrivit datelor de la Primăria s. Costești, de Teatrul de vară se ocupa conducerea Casei de cultură, iar angajați erau aceleași persoane la ambele instituții. Inginerul cadastral din sat a confirmat că, din anul 2006, edificiul cultural a fost privatizat de către aceleași persoane care ulterior au cumpărat și fabrica de cărămidă.

După cum povestește Ion Sârghi, actualul director al Casei de cultură, teatrul a fost cumpărat sub pretextul că în locul lui va fi construită o sală de sport, dar, după cum se vede, până în prezent nu s-a construit nimic.


Spatele clădirii Teatrului de Vară, iulie 2014

Sârghi își amintește că prin anii `70, când încă era simplu angajat la instituția pe care acum o conduce, urmărea toate activitățile care aveau loc la Teatrul de vară. În perioada caldă, începând cu sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei, toate manifestațiile erau organizate în aer liber. „Când eram tânăr, mergeam acolo la dansuri. Oamenii veneau să se relaxeze. După ce R. Moldova a obținut independența, nu s-a mai pus accent pe îngrijirea acestor tipuri de edificii culturale și rezultatele acestei ignorări le vedem acum. Noi, cei de la Casa de cultură nu putem schimba nimic, pentru că este proprietate privată. Ar putea face ceva cei de la primărie, dar nu se știe dacă ei își doresc acest lucru”, a mai subliniat directorul Ion Sârghi.


Scena teatrului din alt unghi

Teatrul de vară din satul Costești și-a început activitatea în anii `60 ai secolului trecut.

Teatrul de vară din Costești se întinde pe 22 de ari și nu mai activează de la începutul anilor `90. Clădirea nefinalizată a fabricii de cărămidă din aceeași localitate se întinde pe 1 ha și 33 de ari. Potrivit specialiștilor de la primărie, un ar de pământ pe teritoriul satului costă nu mai puțin de 13 mii de lei.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 08:13

Astăzi, pe întreg teritoriul ţării, cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca termometrele vor indica 24 de grade Celsius, la Bălţi se vor înregistra 25 de grade, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol vor fi 27, iar la Leova se aşteaptă cu 28 de grade. La Comrat şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:33

Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană și-au ales, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituţii ale UE în cursul acestui an. Verzii europeni au înregistrat un succesc istoric la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:25

Alegerile europarlamentare au adus rezultate dezamăgitoare partidelor aflate la guvernare în Franţa şi Germania, considerate cele două motoare ale Europei, spre deosebire de premierul spaniol Pedro Sanchez, a cărui victorie clară a asigurat socialiştilor spanioli un rol important in...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:23

Oamenii de ştiinţă au descoperit 18 noi exoplanete de mărimea Terrei, analizând datele NASA cu ajutorul unor metode mai eficiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:22

O descoperire din peşterile râului Klasies din Africa de Sud sugerează că oamenii foloseau focul pentru a prepara hrana începând cu 120.000 de ani în urmă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:21

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade s-a înregistrat, duminică seară, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 190 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:18

Apoximativ 38 de mii de români din Republica Moldova și-au exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare, desfășurate duminică, 26 mai. Așa arată datele datele Biroului Electoral Central al României, la ora 21.00, după închiderea secțiilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2019, ora: 07:15

Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Exit-poll vs datele BEC / ora 7:00 Rezultate provizorii după procesarea a 96,53% din voturi

Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Exit-poll vs datele BEC / ora 7:00 Rezultate provizorii după procesarea a 96,53%  din voturi

România a votat azi în cadrul alegerilor europarlamentare din 2019 și a referendumului pentru justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis. A fost o zi lungă, în care românii s-au mobilizat exemplar și s-au prezentat la urne în număr record. În...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Mai 2019, ora: 07:06

Horoscopul zilei de 27 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 27 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 27 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Iurie Leancă: „Riscăm să devenim o țară fără niciun fel de viitor”

Iurie Leancă: „Riscăm să devenim o țară fără niciun fel de viitor” Din editia print

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Flota rusă a efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)