Astăzi 3 Iunie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:54
Abonamente

Economie 4 August 2014, ora 07:40

Moldova postsovietică (V)(HAOS) Două ruine din Costești au fost privatizate și lăsate în voia naturii

Marime Font

În timp ce unele construcții sovietice s-au dărâmat fără să activeze măcar o zi, altele au ajuns mormane de pietre, chiar dacă au lucrat fără probleme mult timp. O situație de acest fel întâlnim în localitatea Costești, raionul Ialoveni. 

Aici, chiar în centrul comunei, se întrezărește o construcție surpată, despre care localnicii spun că a fost cândva Teatru de vară. Mai mult, la ieșirea din sat găsim o altă ruină sovietică, care ar fi trebuit să ajungă fabrică de cărămidă, însă lucrările s-au oprit odată cu destrămarea URSS-ului. În prezent, atât fostul Teatru de vară, cât și fabrica de cărămidă au fost privatizate de aceleași persoane, care, din câte se pare, nu doresc să le „resusciteze”, iar autoritățile spun că au mâinile legate.


Fabrica de cărămidă din satul Costești, Ialoveni

Loading...


Satul Costești se află la doar șapte kilometri de orașul Ialoveni și la 17 km de capitală. Conform ultimului recensământ al populației, în localitate locuiesc peste 11 mii de oameni. Chiar dacă satul este foarte mare, majoritatea persoanelor apte de muncă nu au unde lucra și sunt nevoite să plece peste hotare. Cei rămași acasă sunt indignați că nu au un loc de muncă și le pare rău că fabrica de cărămidă nu a fost construită până la capăt. Ei se arată convinși că, dacă aceasta activa, oamenii n-ar fi plecat de acasă.


Carcasa fabricii de cărămidă sau ce-a mai rămas din ea

Cât ține de Teatrul de vară din Costești, oamenii sunt și mai categorici. Cei vârstnici își aduc aminte de anii când mergeau la concerte în aer liber și se distra tot satul. Acum, tuturor le pare rău că nimeni nu încearcă să reconstruiască clădirea și spun că cei care au cumpărat construcția nu au niciun interes s-o refacă.


Fostul Teatru de Vară din centrul satului Costești, acum stă în paragină

Scheletul unei fabrici de cărămidă

Am decis să mergem în Costești, după ce un cititor ne-a scris că i se rupe inima de fiecare dată când trece pe lângă scheletul unei fabrici de cărămidă care a fost lăsată în voia sorții. Acesta ne-a mărturisit că reprezentanții primăriei din localitate „și-au spălat mâinile” și au vândut carcasa fabricii. Când am ajuns acolo, am găsit o construcție la o margine de sat, unde un păstor își păștea turma de oi. Bărbatul ne-a spus că nimeni nu trece pe acolo de mai multe luni și că fabrica n-a activat niciodată. „De când lucrările s-au oprit, aceasta degradează tot mai mult”, spune Dumitru.


Dumitru, paște oile pe teritoriul fabricii de cărămidă

Metalul care stă la baza construcției era plin de rugină. Înăuntrul clădirii, unde ar fi trebuit să se desfășoare lucrările de producere a cărămizilor, acum sunt doar buruieni mai înalte decât omul și niște copaci care au apucat să crească pe acolo.

Reprezentanții de la Primăria din Costești au confirmat că fabrica de cărămidă a fost privatizată în anul 2007, iar proprietari sunt soții Cegolea. „Chiar dacă edificiile și o parte din teren aparțin familiei Cegolea, cea mai mare parte de pământ este a primăriei. Recent, proprietarii imobilelor au scris o cerere ca să le fie oferit și pământul rămas, însă în privința aceasta ar trebui să se expună cei din consiliul local”, a precizat Andrei Diaconu, inginerul cadastral din localitate.


Partea exterioară a fabricii de cărămidă

Potrivit specialistului, teritoriul unde se află fabrica de cărămidă are peste un hectar.

Teatrul de vară s-a transformat în ruină chiar sub ochii autorităților

În timp ce întrebam oamenii din sat despre fabrica de cărămidă, mulți s-au arătat indignați și de fostul Teatru de vară, care, deși se află în centrul satului, s-a transformat într-o dărâmătură. Oamenii își aduceau aminte că până în anii `90 veneau aici să vizioneze filme, făceau adunări și priveau spectacole, dar acum nu mai există așa ceva.


Scena Teatrului de Vară și acoperișul

Ca să vedem în ce stare se află fosta instituție culturală, am intrat pe teritoriu prin crăpătura unei porți. Toată regiunea, unde anterior stăteau scaune, era acoperită cu buruieni. Scena nu mai era, iar acoperișul este găurit practic în totalitate. Pereții înalți și groși păreau spălați de ploi și chinuiți de vânt. Nimic din tot ceea ce-am văzut nu mai aducea aminte că în trecut aici veneau circa 3000 de oameni pentru a-și petrece timpul liber.

Potrivit datelor de la Primăria s. Costești, de Teatrul de vară se ocupa conducerea Casei de cultură, iar angajați erau aceleași persoane la ambele instituții. Inginerul cadastral din sat a confirmat că, din anul 2006, edificiul cultural a fost privatizat de către aceleași persoane care ulterior au cumpărat și fabrica de cărămidă.

După cum povestește Ion Sârghi, actualul director al Casei de cultură, teatrul a fost cumpărat sub pretextul că în locul lui va fi construită o sală de sport, dar, după cum se vede, până în prezent nu s-a construit nimic.


Spatele clădirii Teatrului de Vară, iulie 2014

Sârghi își amintește că prin anii `70, când încă era simplu angajat la instituția pe care acum o conduce, urmărea toate activitățile care aveau loc la Teatrul de vară. În perioada caldă, începând cu sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei, toate manifestațiile erau organizate în aer liber. „Când eram tânăr, mergeam acolo la dansuri. Oamenii veneau să se relaxeze. După ce R. Moldova a obținut independența, nu s-a mai pus accent pe îngrijirea acestor tipuri de edificii culturale și rezultatele acestei ignorări le vedem acum. Noi, cei de la Casa de cultură nu putem schimba nimic, pentru că este proprietate privată. Ar putea face ceva cei de la primărie, dar nu se știe dacă ei își doresc acest lucru”, a mai subliniat directorul Ion Sârghi.


Scena teatrului din alt unghi

Teatrul de vară din satul Costești și-a început activitatea în anii `60 ai secolului trecut.

Teatrul de vară din Costești se întinde pe 22 de ari și nu mai activează de la începutul anilor `90. Clădirea nefinalizată a fabricii de cărămidă din aceeași localitate se întinde pe 1 ha și 33 de ari. Potrivit specialiștilor de la primărie, un ar de pământ pe teritoriul satului costă nu mai puțin de 13 mii de lei.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:54

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Apel către forțele anti-Dodon din Parlament:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:45

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

O explozie a avut loc în fața Ministerului de Interne. Se pare că a fost una controlată, întrucât geniștii au atenționat momentul.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 3 Iunie 2020, ora: 12:35

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Să deveniți mai bogați cu 118 000 de lei în doar câteva minute e posibil cu Loteria Națională. Pentru aceasta trebuie să vă mobilizați norocul și să înregistrați bilete cu ”Participare la tragere la sorți pentru Jocurile TV”! De acest lucru s-a convins...

( ) Citeşte tot articolul

Criza 3 Iunie 2020, ora: 12:28

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

​Produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv, arată Organizația Mondială a Sănătății. "Industria tutunului și cele asociate acesteia trebuie să găsească în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 12:23

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

 Berbec Careul dintre Soare și Marte te va provoca să pierzi energie într-un mod neproductiv.  Taur Partenerul este foarte melancolic și insistă să îți spună regretele sale. Tu ai nevoie să fii prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 Iunie 2020, ora: 12:17

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

 Gătit în folie de aluminiu, peştele îşi intensifică aroma. Vinul alb şi roşiile cherry, cărnoase şi suculente, înnobilează carnea. O reţetă Jamie Oliver, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:48

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:20, în proximitatea stației de tren din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:43

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

În dimineața zilei de 3 iunie angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost solicitați pentru a interveni în urma unei deflagrații care a avut loc într-o gospodărie din localitatea Pohrebeni, raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 11:40

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină Foto: București

Veste bună pentru românii care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia sau Bulgaria anul acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 09:49

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Sputnik Moldova, finanțată de guvernul rus și devenită un instrument al propagandei mediatice oficiale, ar avea o listă cu persoane „indezirabile” pentru apariția în textele publicate pe site sau în emisiunile difuzate de postul lor de radio, acuză un ziarist...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:54

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Meteorologii anunță pentru astăzi ploi calme doar în regiunea de nord. În centru și sud vremea va fi însorită, cu cer parțial acoperit de nori.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:34

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

 Un nou incendiu pe calea ferată. Trenul Ocniţa-Bălţi a luat foc, ieri, pe sectorul Tîrnova-Dondușeni. Potrivit unui comunicat al CFM, ajutorul mașinistului a observat fum în cabina din spate a trenului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Iunie 2020, ora: 08:28

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

 Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe 3 iunie. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a precizat că pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 08:27

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a anunţat luni că Guvernul de la Paris mizează în prezent pe o contracţie de 11% a Produsului Intern Brut în acest an, faţă de un recul de 8% cât estima anterior.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 08:18

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

 Soarele in Gemeni si Venus retrograd fac o conjunctie de zile mari. Intereseaza-te de ceva nou: poate un nou look, un nou stil, o noua conceptie. Simti nevoia de ceva proaspat. Chiar daca Mercur incepe sa incetineasca si sa se pregatesca de retrogradarea din 18 iunie, Marte vrea mai multa...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Iunie 2020, ora: 07:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 07:25

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 60 persoane s-au infectat, 0 cazuri suspecte, 15 se află în carantină, 113 sunt monitorizate la domiciliu și 39 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 3 Iunie 2020, ora: 01:13

Vatra Dornei - comoara turistică a Bucovinei

Vatra Dornei - comoara turistică a Bucovinei

Statiunea Vatra Dornei se afla la 89 de kilometri de Bistrita Nasaud si 112 kilometri de Suceava, si este recunoscuta si apreciata in intreaga lume pentru frumusetea ei. Numita si Perla Bucovinei, Vatra Dornei nu inceteaza sa impresioneze turistii de peste tot prin clima placuta, peisaje...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 3 Iunie 2020, ora: 00:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)