Astăzi 15 Septembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:01
Abonamente

Economie 4 August 2014, ora 07:40

Moldova postsovietică (V)(HAOS) Două ruine din Costești au fost privatizate și lăsate în voia naturii

Marime Font

În timp ce unele construcții sovietice s-au dărâmat fără să activeze măcar o zi, altele au ajuns mormane de pietre, chiar dacă au lucrat fără probleme mult timp. O situație de acest fel întâlnim în localitatea Costești, raionul Ialoveni. 

Aici, chiar în centrul comunei, se întrezărește o construcție surpată, despre care localnicii spun că a fost cândva Teatru de vară. Mai mult, la ieșirea din sat găsim o altă ruină sovietică, care ar fi trebuit să ajungă fabrică de cărămidă, însă lucrările s-au oprit odată cu destrămarea URSS-ului. În prezent, atât fostul Teatru de vară, cât și fabrica de cărămidă au fost privatizate de aceleași persoane, care, din câte se pare, nu doresc să le „resusciteze”, iar autoritățile spun că au mâinile legate.


Fabrica de cărămidă din satul Costești, Ialoveni


Satul Costești se află la doar șapte kilometri de orașul Ialoveni și la 17 km de capitală. Conform ultimului recensământ al populației, în localitate locuiesc peste 11 mii de oameni. Chiar dacă satul este foarte mare, majoritatea persoanelor apte de muncă nu au unde lucra și sunt nevoite să plece peste hotare. Cei rămași acasă sunt indignați că nu au un loc de muncă și le pare rău că fabrica de cărămidă nu a fost construită până la capăt. Ei se arată convinși că, dacă aceasta activa, oamenii n-ar fi plecat de acasă.


Carcasa fabricii de cărămidă sau ce-a mai rămas din ea

Cât ține de Teatrul de vară din Costești, oamenii sunt și mai categorici. Cei vârstnici își aduc aminte de anii când mergeau la concerte în aer liber și se distra tot satul. Acum, tuturor le pare rău că nimeni nu încearcă să reconstruiască clădirea și spun că cei care au cumpărat construcția nu au niciun interes s-o refacă.


Fostul Teatru de Vară din centrul satului Costești, acum stă în paragină

Scheletul unei fabrici de cărămidă

Am decis să mergem în Costești, după ce un cititor ne-a scris că i se rupe inima de fiecare dată când trece pe lângă scheletul unei fabrici de cărămidă care a fost lăsată în voia sorții. Acesta ne-a mărturisit că reprezentanții primăriei din localitate „și-au spălat mâinile” și au vândut carcasa fabricii. Când am ajuns acolo, am găsit o construcție la o margine de sat, unde un păstor își păștea turma de oi. Bărbatul ne-a spus că nimeni nu trece pe acolo de mai multe luni și că fabrica n-a activat niciodată. „De când lucrările s-au oprit, aceasta degradează tot mai mult”, spune Dumitru.


Dumitru, paște oile pe teritoriul fabricii de cărămidă

Metalul care stă la baza construcției era plin de rugină. Înăuntrul clădirii, unde ar fi trebuit să se desfășoare lucrările de producere a cărămizilor, acum sunt doar buruieni mai înalte decât omul și niște copaci care au apucat să crească pe acolo.

Reprezentanții de la Primăria din Costești au confirmat că fabrica de cărămidă a fost privatizată în anul 2007, iar proprietari sunt soții Cegolea. „Chiar dacă edificiile și o parte din teren aparțin familiei Cegolea, cea mai mare parte de pământ este a primăriei. Recent, proprietarii imobilelor au scris o cerere ca să le fie oferit și pământul rămas, însă în privința aceasta ar trebui să se expună cei din consiliul local”, a precizat Andrei Diaconu, inginerul cadastral din localitate.


Partea exterioară a fabricii de cărămidă

Potrivit specialistului, teritoriul unde se află fabrica de cărămidă are peste un hectar.

Teatrul de vară s-a transformat în ruină chiar sub ochii autorităților

În timp ce întrebam oamenii din sat despre fabrica de cărămidă, mulți s-au arătat indignați și de fostul Teatru de vară, care, deși se află în centrul satului, s-a transformat într-o dărâmătură. Oamenii își aduceau aminte că până în anii `90 veneau aici să vizioneze filme, făceau adunări și priveau spectacole, dar acum nu mai există așa ceva.


Scena Teatrului de Vară și acoperișul

Ca să vedem în ce stare se află fosta instituție culturală, am intrat pe teritoriu prin crăpătura unei porți. Toată regiunea, unde anterior stăteau scaune, era acoperită cu buruieni. Scena nu mai era, iar acoperișul este găurit practic în totalitate. Pereții înalți și groși păreau spălați de ploi și chinuiți de vânt. Nimic din tot ceea ce-am văzut nu mai aducea aminte că în trecut aici veneau circa 3000 de oameni pentru a-și petrece timpul liber.

Potrivit datelor de la Primăria s. Costești, de Teatrul de vară se ocupa conducerea Casei de cultură, iar angajați erau aceleași persoane la ambele instituții. Inginerul cadastral din sat a confirmat că, din anul 2006, edificiul cultural a fost privatizat de către aceleași persoane care ulterior au cumpărat și fabrica de cărămidă.

După cum povestește Ion Sârghi, actualul director al Casei de cultură, teatrul a fost cumpărat sub pretextul că în locul lui va fi construită o sală de sport, dar, după cum se vede, până în prezent nu s-a construit nimic.


Spatele clădirii Teatrului de Vară, iulie 2014

Sârghi își amintește că prin anii `70, când încă era simplu angajat la instituția pe care acum o conduce, urmărea toate activitățile care aveau loc la Teatrul de vară. În perioada caldă, începând cu sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei, toate manifestațiile erau organizate în aer liber. „Când eram tânăr, mergeam acolo la dansuri. Oamenii veneau să se relaxeze. După ce R. Moldova a obținut independența, nu s-a mai pus accent pe îngrijirea acestor tipuri de edificii culturale și rezultatele acestei ignorări le vedem acum. Noi, cei de la Casa de cultură nu putem schimba nimic, pentru că este proprietate privată. Ar putea face ceva cei de la primărie, dar nu se știe dacă ei își doresc acest lucru”, a mai subliniat directorul Ion Sârghi.


Scena teatrului din alt unghi

Teatrul de vară din satul Costești și-a început activitatea în anii `60 ai secolului trecut.

Teatrul de vară din Costești se întinde pe 22 de ari și nu mai activează de la începutul anilor `90. Clădirea nefinalizată a fabricii de cărămidă din aceeași localitate se întinde pe 1 ha și 33 de ari. Potrivit specialiștilor de la primărie, un ar de pământ pe teritoriul satului costă nu mai puțin de 13 mii de lei.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 09:01

Preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, Andrei Negruța, susține că, statisticile organizaţiilor internaţionale sunt îngrijorătoare – zilnic din Republica Moldova pleacă pentru totdeauna 106 oameni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 08:50

Reprezentanții formațiunii au fost surprinși împărțind materiale electorale la Bălți care nu conțin date despre tiraj și tipografia la care au fost tipărite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Septembrie 2019, ora: 08:46

Horoscopul zilei de 15 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 13:23

Judecătorii cer convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenți și a membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O cerere în acest sens, semnată de 87 de judecători a fost înregistrată la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 10:53

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:57

Un avion al companiei Wizz Air care se plecase din Londra spre Bucureşti a fost redirecţionat către aeroportul din Frankfurt. Decizia a fost luată din cauza a doi pasageri români, care potrivit celorlalţi călători, s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:39

Horoscop 14 septembrie 2019. O mărturisire copleșitoare

Horoscop 14 septembrie 2019. O mărturisire copleșitoare

Berbec Ideea despre dragoste a Berbecilor nu pare a se potrivi deloc cu realitatea. Iar asta pentru că persoana pe o așteaptă nativii din această zodie, perfectă și strălucitoare, nu o să apară prea curând. De obicei, poveștile de iubire se nasc în cele mai neașteptate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 18:23

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

În câteva luni tarifele la roaming cu România vor putea dispărea spune ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Pe lângă eliminarea acestor taxe cu partea română se discută şi posibilitatea de a ne concecta şi la spaţiul UE, la fel fără taxe.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 12:00

12 milioane lei prejudiciu cauzat de o companie cu activitate în jocurile de noroc: procurorii au trimis cauza penală în judecată

Vineri, 13 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță expedierea în instanța de judecată a unei cauze penale privind evaziunea fiscală, comisă de către o persoană juridică specializată în domeniul jocurilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 10:30

Proces penal pe cazul presupusei intoxicații alimentare la liceul Orizont din Ciocana, Chișinău

Proces penal pe cazul presupusei intoxicații alimentare la liceul Orizont din Ciocana, Chișinău

Începând din data de 12 septembrie 2019, în baza autosesizării, procurorii documentează, de comun cu ofițerii de poliție, cazul presupusei intoxicații alimentare produse zilele trecute la liceul teoretic Orizont, filiala Ciocana din capitală, dată fiind rezonanța cazului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:40

RAPORTUL UNIUNII EUROPENE - Republica Moldova a avansat cu reforme cheie

RAPORTUL UNIUNII EUROPENE -  Republica Moldova a avansat cu reforme cheie

În urma schimbării guvernului din iunie 2019, Republica Moldova a luat pași hotărâți în implementarea unor reforme cheie pentru a răspunde deteriorării standardelor democratice și a statului de drept, permițând cetățenilor să beneficieze pe deplin de Acordul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:38

13 septembrie, ora 12:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi / VIDEO

13 septembrie, ora 12:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi / VIDEO

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 13 septembrie, începând cu ora 12.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:25

IMAGINI IMPRESIONANTE de pe șantierul gazoductului Ungheni - Chișinău

IMAGINI IMPRESIONANTE de pe șantierul gazoductului Ungheni - Chișinău

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a publicat mai multe imagini de pe șantierul gazoductului Ungheni-Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:18

Andrei Năstase, despre faptul că un consilier de-a lui Dodon a ajuns șef la CNA: „Nu văd o problemă”

Andrei Năstase, despre faptul că un consilier de-a lui Dodon a ajuns șef la CNA: „Nu văd o problemă” Din editia print

Andrei Nastase spune ca nu vede o problema faptul ca consilierul lui Igor Dodon a ajuns sef la CNA. "Cel care a fost numit acolo face fata lucrurilor”, spune Ministrul Afacerilor Interne in cadrul emisiunii InPROfunzime.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Septembrie 2019, ora: 09:12

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE 2019. GEMENII SUNT STRESAȚI LA MUNCĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE 2019. GEMENII SUNT STRESAȚI LA MUNCĂ

Horoscopul zilei de 13 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 08:45

Liderul Partidului Liberal (PL), ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă, consideră că „sunt periculoase” declarațiile vicepremierului Andrei Năstase, care „nu vede o problemă” că unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Ruslan Flocea, a fost numit director al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 07:00

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

Un cunoscut om de știință din Ijevsk, directorul Institutului Omului al Universității de Stat din Udmurtia, Albert Razin, s-a auto-incendiat pe treptele Consiliului de Stat al Republicii, protestând împotriva desființării învățământului secundar obligatoriu...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Septembrie 2019, ora: 06:43

Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

La creșterea ratei inflației a contribuit cel mai mult majorarea prețurilor pentru produsele alimentare cu 8,3% în luna august curent față de septembrie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 00:45

Valeriu Lazăr dezminte informațiile vehiculate de Comisia de anchetă parlamentară în cazul Aeroportului Chișinău

Valeriu Lazăr dezminte informațiile vehiculate de Comisia de anchetă parlamentară în cazul Aeroportului Chișinău

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a calificat drept populistă și neprofesionistă abordarea guvernanților actuali în cazul așa-numitului dosar al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 13 Septembrie 2019, ora: 00:35

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva Din editia print

Careva este un pronume nehotărât, sinonim cu cineva, vreunul, oricare. De regulă, se foloseşte în raport cu o persoană necunoscută, pe care vorbitorul nu o identifică numind-o concret, de ex.: Ştie careva (= cineva, vreunul) la ce oră vine şeful? În comunicare apar mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 14:09

De ce a fost demis Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan?

De ce a fost demis Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan?

Directorul companiei „Air Moldova”, Iulian Scorpan, a fost demis acum câteva zile din funcție. Proprietarii companiei, privatizată în toamna anului trecut, nu și-au motivat decizia de a schimba administratorul.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 12:57

Maia Sandu a DISCUTAT cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova despre neutralizarea munițiilor de la Cobasna

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova, Claus Neukirch.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 12:54

Panică în Cipru! Val de explozii într-o importantă zonă turistică

Panică în Cipru! Val de explozii într-o importantă zonă turistică

O serie de explozii urmate de un incendiu au avut loc joi în zori la un depozit de muniţii al armatei Turciei în nordul Ciprului, fără ca incidentul să se soldeze cu victime, au indicat responsabili ciprioţi-turci, informează Agenția „France Presse”, preluată de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)