Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:49
Abonamente

Internațional 24 Martie 2016, ora 08:18

(HARTĂ) Belgia, epicentrul jihadismului european

Marime Font

Considerată ca loc de formare a numeroşi islamişti radicali, țara a fost lovită dur de atacuri coordonate, cele mai grave comise pe solul său după 1945, revendicate de organizaţia teroristă Statul Islamic.

În întreaga Belgie a fost ţinut un minut de tăcere în omagiul vitimelor atentatelor de marți, 22 martie, care sunt de „peste 40 de naţionalităţi diferite“, potrivit ministrului belgian de Externe, Didier Reynders.

Loading...


Poliţia belgiană a lansat o operaţiune de căutare a unuia din autorii prezumptivi ai atentatelor coordonate, revendicate de organizaţia Stat Islamic şi soldate cu peste 30 de morţi şi peste 270 de răniţi. Autorităţile au difuzat o imagine cu trei presupuşi suspecţi care au comis atacurile asupra aeroportului Bruxelles-Zaventem, captate de o cameră video de supraveghere, în care trei bărbaţi împing cărucioare de bagaje. Procurorul federal belgian Frederic Van Leeuw a confirmat că este vorba despre fraţii Ibrahim şi Khalid El-Bakraoui. Primul s-a detonat în aeroport, al doilea în metrou. Ancheta a stabilit că cei doi El Bakhraoui au avut legătură și cu atentatele din Paris. Ei erau cunoscuţi de poliţie pentru furturi cu violenţă şi jafuri şi au fost menţionaţi de media belgiană ca având legătură cu suspectul-cheie al atacului din noiembrie anul trecut din capitala Franței, Salah Abdeslam, capturat vineri în Molenbeek, după patru luni de urmărire. La 15 martie, o sursă din poliţie citată de L’Obs declara că „fraţii El Bakraoui nu au profilul islamiştilor radicali, ci al persoanelor provenite din marele banditism, gata la orice pentru bani. Dar, dacă cei doi se radicalizează, atunci trebuie să ne temem de orice pentru că sunt foarte periculoşi“. Temerile s-au dovedit îndreptăţite. Într-un testament audio descoperit marți la o percheziţie, Ibrahim explica alegerea atentatului sinucigaş pentru că este vânat şi nu doreşte să meargă într-o celulă de închisoare.

Al treilea bărbat identificat, purtând vestă şi cămaşă albă, ochelari de soare sub o şapcă neagră, pentru care a fost lansat un aviz de arestare, este „activ căutat“. Contrar anunţării în presa belgiană a arestării lui, omul capturat la Anderlecht nu era Najim Laachraou, alias Soufiane Kayal, cel al cărui ADN a fost găsit pe „materialul explozibil care a fost utilizat în atacurile din Bruxelles“. Najim Laachraou are 24 de ani şi închiriase o locuinţă în Namur, care a fost folosită pentru pregătirea atentatelor din Paris. La 9 septembrie, Najim Laachraoui a fost controlat la bordul unei maşini, la frontiera austro-ungară, în compania lui Salah Abdeslam şi a lui Mohamed Belkaid, algerianul de 35 de ani ucis de poliţie în raidul din Forest.

Parchetul federal a precizat ieri că o bombă, produse chimice şi un drapel al SI au fost descoperite în timpul unei percheziţii la Schaerbeek, comună aflată la nord-est de Bruxelles.

„Celula secretă“ a SI

Statul Islamic a revendicat atentatele care au însângerat marţi dimineaţă Bruxelles-ul. Organizaţia teroristă a precizat, într-un comunicat, că „o celulă secretă de soldaţi ai califatului (...) s-a avântat în direcţia Belgiei creştine“, organizaţia jihadistă acuzând această ţară că „nu a încetat să combată Islamul şi musulmanii (...). Un număr de soldaţi ai califatului purtând centuri explozive, bombe şi mitraliere şi vizând locuri alese cu precizie în capitala belgiană Bruxelles, s-au lansat în interiorul aeroportului Zaventem şi într-o staţie de metrou pentru a ucide un mare număr de creştini. Apoi au declanşat centurile lor explozive în mijlocul oamenilor“.

Atentatele demonstrează că reţelele SI rămân capabile să comită operaţiuni sângeroase în pofida presiunii poliţieneşti la care sunt supuşi. Adesea considerat ca un sanctuar pentru islamiştii radicali, Bruxelles a scăpat până acum de atacuri care au însângerat Madridul în 2004, Londra în 2005 şi Parisul de două ori în 2015. Aceste noi atentate survin patru zile după capturarea spectaculoasă în comuna bruxelleză Molenbeek a francezului Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor dintre membrii comandoului care a comis atentatele din 13 noiembrie din Paris (130 de morţi). Două zile înaintea atentatelor din 11 septembrie 2001, un episod a plasat Belgia în centrul jihadului mondial – comandantul Massoud, principalul inamic al talibanilor în Afghanistan, este asasinat într-un atentat cu bombă. Cei doi asasini sunt tunisieni şi locuiau în Belgia.

Atentatele de marţi nu sunt o surpriză. De câţiva ani, Belgia se află practic în centrul tuturor anchetelor privind reţelele teroriste jihadiste cu baza în Europa. De la Mehdi Nemmouche, principalul suspect al masacrului de la muzeul evreiesc din Bruxelles, în mai 2014, la atacurile care au însângerat capitala belgiană la 22 martie 2016, itinerariile unuia şi altora se întretaie şi revin adesea pe micile străzi din Molenbeek.

Povestea s-a accelerat anul trecut. După atentatele din Paris, poliţia belgiană a lansat operaţiuni în regat vizând în special oraşul Verviers, unde au dezmembrat o celulă teroristă gata de acţiune. La 21 august, Ayoub El-Khazzani, un marocan de 22 ani care a locuit în Molenbeek, a încercat să deschidă focul asupra pasagerilor unui Thalys Amsterdam-Paris. Iar atentatele din 13 noiembrie din Paris au fost pregătite în mare parte în capitala Belgiei. Arestarea lui Salah Abdeslam urma să permită anchetatorilor să obţină noi indicii asupra structurii acestei reţele „cu ştaif“.

Belgia este ţara europeană care, raportat la populaţie, a furnizat cel mai mare contingent de combatanţi Statului Islamic. 400 de persoane au plecat în Siria, din care 117 au revenit. 

sursa: romaialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:59

Voronin: „Nu cred că Dodon are acum tot așa relații bune cu Putin precum le-a avut la început. Văd că întrevederi bilaterale nu mai au loc”

Voronin: „Nu cred că Dodon are acum tot așa relații bune cu Putin precum le-a avut la început. Văd că întrevederi bilaterale nu mai au loc”

„Nu-mi imaginez ca Dodon să mai rămână președinte pentru încă un mandat... Trebuie să facem tot posiblilul ca să nu mai auzim în R.Moldova de președintele cu numele Dodon”, a declarat V. Voronin pentru Publika.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:24

Vladislav Gribincea: „Reducerea bugetului instanțelor judecătorești ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei”

Vladislav Gribincea: „Reducerea bugetului instanțelor judecătorești ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei”

Vladislav Gribincea: „Bugetul justiţiei, în Republica Moldova, la momentul actual e de circa 400 de milioane de lei. Acest buget este compus în mare parte din salarii și alte cheltuieli pentru administrarea instanțelor judecătorești. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:48

Dodon confirmă că l-a întrebat pe Morari de ce nu-l investighează pe Năstase: „A fost o glumă”

Dodon confirmă că l-a întrebat pe Morari de ce nu-l investighează pe Năstase: „A fost o glumă”

Președintele Igor Dodon afirmă că a glumit atunci când l-a întrebat pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de nu a inițiat o investigație pe numele președintelui Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:34

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

Declarațiile liderului organizației teritoriale Florești a PSRM, Sergiu Groza, despre faptul că membrii PDM sunt „hoți” este o dovadă a faptului că reprezentanții acestei formațiuni nu doresc nici în ruptul capului o coaliție cu democrații, care le este însă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:19

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:57

Trigon - În premieră cu program nou

Trigon - În premieră cu program nou

 6 martie, Sala Mare, ora 18:00 Ethno Jazz Group TRIGON  Anatol Ștefăneț /violă/

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:23

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Scriitorul american de ficţiune Dean Koontz a prevazut în anul 1981 apariţia unui virus din China, o armă biologică făcută în laboratoarele militare de lângă Whan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:05

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

Trei mari autostrăzi sunt în prezent planificate conform MasterPlanului către Moldova, iar o a patra - Autostrada Nordului - care nu apare în strategia convenită cu Comisia Europeană, a apărut din nou în discursul politicienilor. Toate cele patru proiecte sunt în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:55

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

 Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social. Rămâne o provocare pentru clasa politică Președintele Klaus Iohannis spune că incluziunea minorității rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:44

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Agenția Națională Transport Auto s-a autosesizat pe marginea reportajului difuzat în presă, cu referire la tânăra care s-a plâns pe rețelele de socializare de atitudinea conducătorului auto de pe ruta municipală nr.120 din Chișinău, care a oprit microbuzul și a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:41

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

Până în 2023 vitezele 5G vor fi de 13 ori mai mari decât conexiunea mobilă medie, 66% din populaţia globală (5,3 miliarde de oameni) va avea acces la internet şi vor exista aproape 30 de miliarde de dispozitive/conexiuni, dintre care 45% mobile, arată raportul privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:28

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) îi cheamă pe toți cei cărora le mai pasă de destinul poporului român, de identitatea și patrimoniul său cultural, să protesteze față de iminenta închidere a Muzeului Satului de la Bran.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:22

Postul de televiziune 10TV face angajări

Postul de televiziune 10TV face angajări

10TV vrea să-și extindă echipa de știri și este în căutarea de jurnaliști activi, bine informați și creativi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:45

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

 Regretatul Kirk Douglas, care a murit la 103 ani, era penultima legendă vie a splendorii de odinioară a Hollywoodului: îi mai supravieţuieşte doar Olivia de Havilland ca reprezentantă a unei epoci de aur care a dispărut de mulţi ani, relatează EFE. Şi deşi Olivia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:40

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

 Ministerul de Externe de la Ankara a anunţat joi eliminarea vizelor pentru cetăţenii mai multor state din Uniunea Europeană - Austria, Belgia, Olanda, Spania şi Polonia - şi pentru britanici, transmite Reuters. Măsura se aplică din 2 martie celor care doresc să viziteze Turcia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:12

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud a anunţat miercuri primul deces din această ţară al unei persoane infectate cu noul coronavirus şi 22 de cazuri noi, numărul total al persoanelor infectate ajungând la 104, informează joi Reuters. Cauza exactă a decesului este în curs de investigare, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:40 de Mihaela Culcinschi

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Circa 20 dintre cei 72 de angajați ai Stației de Irigare Briceni și-au primit doar parțial salariile pentru anul 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:31

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Bugetul Chișinăului a fost prejudiciat cu 4,2 milioane de lei urmare a abuzurilor consilierului socialist Vasilii Chirtoca. Declarația a fost făcută de Valeri Klimenko, consilier din partea Partidului „ȘOR”, la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Acesta a atras atenția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:08

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

Oamenii au fost evacuați din Veranda Mall, din zona Obor, după o alertă cu bombă. Poliția și echipa pirotehnică a SRI se află la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:49

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri importate din Italia au fost descoperite abandonate în două depozite candestine din Vadu Crişului şi Ineu de Criş. Potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, este vorba despre "deşeuri nepericuloase de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:41

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Deși nu este o afecțiune periculoasă, poate fi una foarte iritantă. În cele mai multe cazuri, mâinile uscate sunt cauzate de condițiile de mediu. Vremea, de exemplu, poate usca mâinile. Spălarea frecventă a mâinilor, expunerea la substanțe chimice și anumite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:36

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Considerat unul dintre cele mai puternice alimente sănătoase cu acțiune detoxifiantă, usturoiul este un adevărat aliat al sănătății tale. Cu usturoi poți face o supă care îți susține imunitatea și reglează tranzitul intestinal.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2020, ora: 12:00 de Iurie Colesnic

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI Din editia print

Părintele naţionalismului din Basarabia e considerat Ion Pelivan.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Peste șase mii de persoane au protestat în această dimineață împotriva guvernării socialiste criticând atitudinea acesteia în contextul ajustării pensiilor, pe care oamenii le califică drept antisociale. Acțiunile de protest, desfășurate în toate orașele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:44

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Un tânăr a ajuns pe mâna poliției, după ce și-a ucis colegul de pahar. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 22:00, în orașul Ocnița. Potrivit poliției locale, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost ucis...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)