Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Istorie 16 Decembrie 2015, ora 09:52

(HISTORIA.RO) Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Marime Font

Citind un astfel de titlu, gândul ne fuge imediat la teroarea vieţii cotidiene din Uniunea Sovietică, dar noi nu vom vorbi despre aşa ceva. Nu vom discuta despre frica de OGPU sau CEKA, nici despre teroarea marcă înregistrată a NKVD-ului stalinist şi nici despre urmaşul lor, KGB-ul.

Nu o vom face din simplul motiv că evenimentele şocante ale anului 1979 din oraşul Kolpașevo nu au nimic în comun cu marile instrumente de teroare, ci cu “noul om” sovietic şi cu trăsăturile sale înfricoşătoare, produsul a şase decenii de dictatură proletară combinată cu o întreagă istorie de teroare absolută.


Incidentul Kolpașevo


Ne aflăm în micuţul oraş Kolpașevo, de numai 20.000 de locuitori, din regiunea Tomsk. Oraşul este străbătut de râul Obi, care în fiecare an smulge câţiva metri dintr-un deal de nisip. Ziua de 30 aprilie a anului 1979 este una obişnuită, mândrii proletari merg la fabricile din regiune, unde îşi depăşesc norma, femeile din clasa muncitoare sunt neobosite şi se uită cu ranchiună la ceasul care bate prea repede, iar copii învaţă despre măreţele realizări ale tovarăşilor Lenin şi Stalin şi despre ororile monstruosului imperialism occidental. Totuşi, în această zi absolut normală, are loc un eveniment total opus, anume că apele râului Obi au mai smuls o bucată de nisip şi au ieşit la iveală câteva braţe, picioare şi cranii umane. Unele cranii s-au rostogolit, copii le-au luat şi le-au pus în beţe şi au început să sperie trecătorii cu ele. Unii trecători au ras, alţii au rămas indiferenţi, fiind prinşi în gândurile lor muncitoreşti, însă unii mai eretici s-au speriat şi s-au îndreptat către locul cu pricina. În câteva zeci de minute, sute de oameni s-au adunat pe malul râului. Unii dintre ei făceau glume, însă alţii chiar credeau că recunosc hainele sau unele persoane. Miliţia a ridicat în câteva ore un gard, iar mulţimea a fost îndepărtată.

În ciuda explicaţiilor date de membrii de partid cum că acei oameni au fost prizonieri executaţi în timpul războiului, datorită dezertării şi trădării lor, bucata nouă surpată de râu a dovedit că groapa comună era imensă, astfel că teza susţinută de autorităţi nu avea justificare. Nu puteau fi atât de mulţi dezertori într-un oraş atât de mic. Bătrânii şi-au amintit că în acel loc exista pe vremea răposatului Stalin o închisoare, sau mai bine zis, o fabrică a morţii, dar această a fost dezafectată.

Decizia autorităţilor de a scapă de cadavrele acelea nu a întârziat să apară, iar cum folosirea unor utilaje grele în apropierea unui mal nisipos era periculoasă, iar excavarea manuală ar fi luat ceva timp bravilor proletari, soluţia s-a materializat prin aducerea a două nave puternice care au fost ancorate în dreptul gropii comune. Motoarele au fost turate, curentul şi-a făcut treaba, iar cadavrele au început să cadă în apă, unde erau tocate de elicele navelor. Unele cadavre au scăpat de sfârtecatul ce le era destinat, aşa că a fost ancorat un şir de bărci, iar oamenii din acestea aveau misiunea de a prinde leșurile norocoase şi de a lega de ele metale grele care urmau să le scufunde.

Alte echipe alcătuite din voluntari locali mergeau de-a lungul malurilor râului în aval şi strângeau rămăşiţele scăpate de elice sau de şirul de bărci. Unele din aceste rămăşiţe au fost îngropate în morminte nemarcate, însă cele mai multe au fost pur şi simplu scufundate în râu. Operaţiunea de curăţire a malurilor râului a durat întreaga vara.

Trebuie să menţionăm faptul că cei care s-au ocupat de întreaga operaţiune au fost localnicii care s-au oferit voluntari în misiunea de a infumuseta oraşul. Niciun oraş socialist nu poate permite ca pe teritoriul său să zacă mii de cadavre, astfel că nimeni nu a fost nemulţumit, nimeni nu a protestat, toţi urmărind operaţiunea cu atenţie sporită. Desigur, în orice pădure există şi uscături, astfel că vreo 4-5 bezmetici au propus îngroparea morţilor, nu tocarea lor.

Anatoly Potyekin, unul dintre aceşti indivizi inadaptaţi la condiţia omului nou, chiar a protestat vehement şi i-a numit pe oficialii kgb-işti drept oameni fără scrupule, însă a executat ordinele în cele din urmă. O altă persoană care nu se pretează pe modelul omului care îşi înfrânge emoţiile şi trăirile în detrimentul spiritului muncitoresc este Galina Nikiforova, o profesoară pensionată care şi-a recunoscut tatăl printre cadavre. Aceasta nu a protestat, însă entuziasmul ei a lipsit cu desăvârșire, ba chiar a şi criticat acţiunea în următoarele zile.

Concluziile acestei mici povestioare sunt şocante. Gradul dezumanizării atins în Uniunea Sovietică este incredibil, iar faptul că ruşii de astăzi regretă fostul imperiu sovietic este cu atât mai dramatic. Ritualul funerar este o caracteristică umana inca din cele mai vechi timpuri, oamenii comunei primitive onorându-și morții, iar lipsa acestuia denota abrutizarea aproape totală a noii specii umane.

Care era scopul sovieticilor?

Dacă aruncăm un ochi la “Manifestul Partidului Comunist” a lui Marx şi Engels, citim că mult râvnitul comunism este ultima etapă a viitoarei societăţi ideale, însă nu aceste trepte fac obiectul studiului nostru, ci modul în care se caută desăvârşirea ideii celor doi filosofi germani. Ei spun că după ce capitalismul va atinge paroxismul, proletarii vor pune mâna pe putere şi vor instaura socialismul, etapă premergătoare comunismului. În socialism, de la naţionalizare şi colectivizare până la cultul personalităţii şi lichidarea oponenţilor de orice fel, toate reprezintă termenii unei sume care va fi egală cu apariţia noului om, iar acesta va duce la îndeplinirea scopului, anume instaurarea societăţii comuniste.

Cine este noul om?

O ideologie atât de inovatoarea precum cea marxistă îşi propune reformarea totală a sistemului, iar în mijlocul acestuia se află omul. Rezultatul este nul, dacă reforma constă doar în schimbarea legilor şi în lărgirea aparatului represiv, iar acestea nu reuşesc să modifice radical conştiinţa umană. Cum bine puncta George Orwell în cartea sa “1984”, cea mai mare crimă pe care un locuitor al spaţiului sovietizat o putea face era cu gândul. Dualitatea ideilor este respinsă radical, iar punctul de vedere al statului trebuie să fie şi al cetăţeanului, însă nu doar la nivel declarativ. Scopul îndoctrinării este acela ca omul să elimine din gândirea sa filtrul raţiunii şi să adopte spiritul propagat de politic. Extrapolând, putem să comparăm sistemul sovietic cu cel din cartea mai sus menţionată, unde SOCENG (Partidul Sovietic Englez) nu te lăsa să mori până nu erai reeducat. Nimeni nu păşea în ţinutul morţilor dacă ideile sale erau considerate periculoase.

Homo sovieticus

Bărbatul sovietic trebuia să fie altruist, erudit, sănătos, puternic şi entuziasmat în răspândirea revoluţiei socialiste. Aderarea la marxism-leninism şi comportamentul individual adaptat la prescripţiile filosofiei socialiste erau printre crucialele trăsături ce erau aşteptate de la acesta. Intelectualismul şi disciplina sunt alte trăsături distinctive ale noului om. Acesta nu este condus de impulsurile crude ale naturii, ci de o stăpânire de sine conştientă, o credinţă care necesită negarea personalităţii înnăscute şi celei inconştiente. El dispreţuieşte misticismul şi idealismul. Noul om sovietic trebuie să piardă orice urmă de naţionalism, iar Dumnezeul său să fie propria persoană alături de P.C.U.S. Umanitatea, milă şi dragostea faţă de aproape sunt eliminate din conceptul noului om, el reuşind să şi le estomeze, iar în final să le eradicheze. Referindu-ne la muncă, aceasta nu era un chin sau o acţiune necesară asigurării existenţei, ci însuşi centrul existenţei umane. De asemenea, noul om este sincer, raţional, modest, îşi subordonează propriile interese celor ale statului, iar sacrifiul suprem dedicat cauzei socialiste l-ar face cel mai fericit dintre pământeni.

Viziunea lui Troţki era că „omul de rând se va ridică la înălţimea unui Aristotel, a unui Goethe, sau a unui Marx, iar „corpul îi va deveni mai armonios, mişcările mai bine ritmate, vocea mai melodioasă” şi, căpătând valenţe de supra-om, „va reuşi să-şi stăpânească procesele semi-conştiente şi inconştiente ale propriului organism: respiraţia, circulaţia sângelui, digestia, reproducerea”

În acest scenariu optimist, importalitatea era un obiectiv perfect tangibil, moartea fiind văzută doar că o boală care se poate trata, singurul obstacol fiind reprezentat de propagandă capitalistă care nu permitea omului să se elibereze de blestemul naturii animale şi astfel să devină nemuritor.

Nouă femeie sovietică

Femeia sovietică se bucura de drepturi egale, cel puţin pe hârtie, cu bărbatul, ea având dreptul să voteze, să muncească alături de bărbaţi pe salarii egale, să divorţeze şi să avorteze. Rolurile ei erau vaste şi diferite de ale bărbatului; ea era împovărată cu o identitate complexă care se schimbă odată cu fluctuaţiile ideologiei. Nouă femeie sovietică era o superfemeie care balansa responsabilităţile concurente şi lua povara mai multor roluri: luptător pentru cauza comunistă, muncitor full-time, soţie şi mama.

Literatura şi arta propagandistă o înfăţişează pe nouă femeie sovietică drept o muncitoare puternică, cu braţe de oţel şi doborând normă după normă, ori chiar eroina a Armatei Roşii.

A avut succes experimentul rusesc?

Faptul că oamenii nu au atins toate aceste puncte este evident, dar este poate doar vina timpului insuficient. Poate că două secole pline de ideologia socialistă ar fi fost de ajuns că poporul sovietic să renunţe complet la condiţia umană şi să se transforme în nişte maşini fără sentimente şi fără raţiune. În condiţiile reale, dresajul nu a atins punctul culminant, dar el a putut fi oprit doar de căderea complet neaşteptată a blocului comunist, însă el a existat şi continuă să existe şi astăzi.

Răspunsul la întrebarea noastră este da. Experimentul sovietic de creare a noului om a avut succes, iar incidentul din micuţul oraş siberian este doar un exemplu. Omul sovietic şi-a uitat prietenii şi familia, a aruncat la gunoi amintirile trecutului, a trecut nepăsător peste vestea că ai săi copii au fost împuşcaţi de autorităţi, nu a băgat de seama că soţia i-a fost arestată, dar s-a bucurat cu lacrimi în ochi când a fost promovat la locul de muncă, iar mândria din sufletul să,.u în momentul în care i-a fost confiscată toată averea şi trimis pe front să lupte împotriva imperialiştilor criminali a fost de nedescris.

Dacă sovieticii au greşit ceva, aceea a fost denumirea. Noul om sovietic nu este om.

sursa: historia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)