Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:03
Abonamente

Actualitate 13 Ianuarie 2012, ora 05:55    Din editia print

(Im)Posibila educaţie: Cărţile mele

Marime Font

Îmi resistematizez biblioteca. 

Odată cu anii, cărţile mi-au umplut apartamentul şi au devenit locatarul omniprezent al tuturor odăilor. Deşi ocupă cea mai mare parte a spaţiului locativ, nu mă încurcă, ci, dimpotrivă, sunt unicul locatar care nu-mi cer iarna căldură, vara răcoare şi în fiecare zi de mâncare. Cărţile mele îmi oferă mereu ceva şi se oferă prin personalităţile lor atât de diferite.

Unele sunt ca nişte monumente antice, care, cu cât se învechesc, cu atât sunt mai preţioase. Pe acestea le iau în mâini cu pietate şi le reaşez în cele mai vizibile şi mai accesibile locuri pe raft. Ca pe nişte icoane, care te privesc primele când intri într-o casă de creştin. Căci acestea sunt cărţile-zei. Ele produc idei şi stări sufleteşti chiar şi privindu-le doar. De aceea nu le deschid prea des. E o convingere a mea că biserica nu trebuie vizitată prea des. Suntem prea răi, urâţi şi nefericiţi în cotidianul nostru banal ca să ne permitem să intrăm zilnic în templu. Dacă am face-o nepregătiţi pentru purificare, l-am spurca. Iată de ce Dumnezeu ne-a hotărât pentru starea de dumnezeire doar a şaptea zi din săptămână şi câteva zile de sărbătoare.


O mulţime de alte cărţi mă ajută zilnic să fiu în profesie, să-mi câştig pâinea şi să-mi apăr sufletul. Acestea sunt cărţile-muncitori şi cărţile-soldaţi. Sunt cele mai ferfeniţite, dar şi cele mai blânde şi mai prietenoase. Acestea nu mă provoacă la discuţii şi polemici, ci mă adapă şi mă hrănesc cu lumea din afara universului meu intim. De aceea ele sunt şi cărţi-lumină, căci îmi deschid uşi nebănuite către spaţiotemporalitatea cosmosului şi universului ce mi se oferă astfel şi mie pentru locuire întru propria desăvârşire.

De fiecare dată când îmi resistematizez biblioteca, descopăr şi un număr de cărţi care nu-mi mai pot oferi nimic ori s-au dovedit a fi mincinoase, infectate de greşeli şi îmbrăcate pretenţios în hainele snobismului sau ale macaronismului, de aceea sunt nevoit să le propun pentru maculatură. Pe acelea însă care au semănat cel mai mult rău printre oameni le păstrez. Ca să le am oricând la îndemână ca exemplu pentru cum nu trebuie să fie omul şi cartea pe care o scrie.

Fireşte, am în biblioteca mea şi cărţi care încă nu-mi aparţin. Acestora încă nu le-am descoperit personalitatea şi nu le cunosc valoarea, de aceea încă nu fac parte din fiinţa mea. Poate că într-o zi mă vor cuceri prin ceea ce au doar ele şi mă vor chema să le iau de pe raft, sau poate, vorba poetului, vor rămâne să fie deschise şi descoperite de către fiii şi nepoţii mei. Căci, se ştie, orice există, are şi o raţiune de a exista.

O categorie specială de cărţi, la care nu pot renunţa precum nu pot renunţa la propria fiinţă, căci oricât de multe păcate şi greşeli voi fi făcut în viaţa mea, acestea nu sunt decât treptele pe care le-am urcat întru desăvârşire, experienţele care mi-au edificat fiinţa. Acestea sunt cărţile mele. Cele scrise, începute sau doar gândite a fi vreodată scrise. Deşi eu sunt părintele lor creator, trebuie să recunosc că şi ele m-au creat în fiinţa mea în măsura în care am fost sincer cu mine. Pentru că eu cred că cel mai mare dar şi măsură a dumnezeirii este puterea de a fi sincer cu tine, deoarece abia atunci ajungi să-i judeci pe alţii mai puţin şi pe tine mai mult când te-ai obişnuit să fii sincer cu tine.
Am încercat exerciţiul sincerităţii, cu mine, cu colegii de breaslă şi cu guvernanţii, şi în cartea (Im)posibila educaţie. Primiţi-o, vă rog! 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)