Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 13 Ianuarie 2012, ora 05:55    Din editia print

(Im)Posibila educaţie: Cărţile mele

Marime Font
 
 
 

Îmi resistematizez biblioteca. 

Odată cu anii, cărţile mi-au umplut apartamentul şi au devenit locatarul omniprezent al tuturor odăilor. Deşi ocupă cea mai mare parte a spaţiului locativ, nu mă încurcă, ci, dimpotrivă, sunt unicul locatar care nu-mi cer iarna căldură, vara răcoare şi în fiecare zi de mâncare. Cărţile mele îmi oferă mereu ceva şi se oferă prin personalităţile lor atât de diferite.

Unele sunt ca nişte monumente antice, care, cu cât se învechesc, cu atât sunt mai preţioase. Pe acestea le iau în mâini cu pietate şi le reaşez în cele mai vizibile şi mai accesibile locuri pe raft. Ca pe nişte icoane, care te privesc primele când intri într-o casă de creştin. Căci acestea sunt cărţile-zei. Ele produc idei şi stări sufleteşti chiar şi privindu-le doar. De aceea nu le deschid prea des. E o convingere a mea că biserica nu trebuie vizitată prea des. Suntem prea răi, urâţi şi nefericiţi în cotidianul nostru banal ca să ne permitem să intrăm zilnic în templu. Dacă am face-o nepregătiţi pentru purificare, l-am spurca. Iată de ce Dumnezeu ne-a hotărât pentru starea de dumnezeire doar a şaptea zi din săptămână şi câteva zile de sărbătoare.O mulţime de alte cărţi mă ajută zilnic să fiu în profesie, să-mi câştig pâinea şi să-mi apăr sufletul. Acestea sunt cărţile-muncitori şi cărţile-soldaţi. Sunt cele mai ferfeniţite, dar şi cele mai blânde şi mai prietenoase. Acestea nu mă provoacă la discuţii şi polemici, ci mă adapă şi mă hrănesc cu lumea din afara universului meu intim. De aceea ele sunt şi cărţi-lumină, căci îmi deschid uşi nebănuite către spaţiotemporalitatea cosmosului şi universului ce mi se oferă astfel şi mie pentru locuire întru propria desăvârşire.

De fiecare dată când îmi resistematizez biblioteca, descopăr şi un număr de cărţi care nu-mi mai pot oferi nimic ori s-au dovedit a fi mincinoase, infectate de greşeli şi îmbrăcate pretenţios în hainele snobismului sau ale macaronismului, de aceea sunt nevoit să le propun pentru maculatură. Pe acelea însă care au semănat cel mai mult rău printre oameni le păstrez. Ca să le am oricând la îndemână ca exemplu pentru cum nu trebuie să fie omul şi cartea pe care o scrie.

Fireşte, am în biblioteca mea şi cărţi care încă nu-mi aparţin. Acestora încă nu le-am descoperit personalitatea şi nu le cunosc valoarea, de aceea încă nu fac parte din fiinţa mea. Poate că într-o zi mă vor cuceri prin ceea ce au doar ele şi mă vor chema să le iau de pe raft, sau poate, vorba poetului, vor rămâne să fie deschise şi descoperite de către fiii şi nepoţii mei. Căci, se ştie, orice există, are şi o raţiune de a exista.

O categorie specială de cărţi, la care nu pot renunţa precum nu pot renunţa la propria fiinţă, căci oricât de multe păcate şi greşeli voi fi făcut în viaţa mea, acestea nu sunt decât treptele pe care le-am urcat întru desăvârşire, experienţele care mi-au edificat fiinţa. Acestea sunt cărţile mele. Cele scrise, începute sau doar gândite a fi vreodată scrise. Deşi eu sunt părintele lor creator, trebuie să recunosc că şi ele m-au creat în fiinţa mea în măsura în care am fost sincer cu mine. Pentru că eu cred că cel mai mare dar şi măsură a dumnezeirii este puterea de a fi sincer cu tine, deoarece abia atunci ajungi să-i judeci pe alţii mai puţin şi pe tine mai mult când te-ai obişnuit să fii sincer cu tine.
Am încercat exerciţiul sincerităţii, cu mine, cu colegii de breaslă şi cu guvernanţii, şi în cartea (Im)posibila educaţie. Primiţi-o, vă rog! 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul