Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 10:17
Abonamente

Istorie 6 Noiembrie 2015, ora 07:00    Din editia print

(În culisele Istoriei) Iurie Colesnic: Destinul artistului Petru Țurcanu

Marime Font

Cine l-a cunoscut pe marele pictor Mihai Grecu știe prea bine că el rar dacă lăuda pe cineva, iar dacă o făcea apoi aceasta era o admirație sinceră și meritată. 

Nici chiar cei mai devotați discipoli ai lui nu se învredniceau de aprecieri laudative din partea maestrului, dar mite străinii. Anume acest fapt m-a pus pe gânduri când am citit acest material:

„Graficianul Petru Ţurcan
Petru Ţurcan unul dintre foarte puţinii fii de moldoveni, care au învăţat la şcoala de pictură din Chişinău, înainte de eliberarea Basarabiei. Element sârguincios, a fost apreciat de profesorul de desen Cogan, cât şi de directorul şcolii Plămădeală. Încă elev fiind, participa la câteva expoziţii colective din Chişinău. P. Ţurcan a fost departe de influenţele nefaste ale formalismului. Primele lui lucrări erau sincere şi accesibile.
Frământările artistului continuă un timp îndelungat. După eliberarea Moldovei, Ţurcan începe să studieze gravura şi tehnica ei, foarte grea. Această perioadă a fost pentru el o a doua şcoală şi a doua tinereţe. De acum câţiva ani Petru Ţurcan a ieşit la lumina limanului artei. Astăzi gravurile lui se pot întâlni la toate expoziţiile republicane. La expoziţia din cadrul Decadei vizitatorii au avut prilejul să aprecieze şi gravurile lui Ţurcan.
Graficianul şi-a închinat ultimii cinci ani peisajului orășenesc din Chişinău în care cartiere întregi se dărâmă, pentru ca în locul lor să se înalţe blocuri moderne, mari, frumoase şi confortabile. Seria de gravuri cu această temă au intrat în tezaurul muzeului plastic. Rămăşiţele de căsuţe mici gârbovite par şi mai nenorocite pe fondul construcţiilor actuale.
În curând va apărea un volum „Chişinăul în imagini", în care gravurile lui Petru Ţurcan vor ocupa un loc de cinste. Privindu-le, simţi patosul construcţiei din oraşele noastre, care pe zi ce trece se fac mai frumoase.
Biografia artistică a lui Ţurcan este de abia la începutul său. Suntem convinşi că el are toate calităţile necesare pentru a deveni un grafician cu renume.
Zilele trecute, întorcându-mă dintr-o deplasare, l-am întâlnit pe colegul meu Petru Ţurcan, strângându-și expoziția de dare de seamă de pe pereţii Uniunii artiştilor plastici din Chişinău. Mi-a comunicat, foarte bucuros, că a fost primit ca membru în Uniune. L-am felicitat şi i-am dorit succes şi încredere în forţele sale de creaţie.
M. Grecu, pictor
„Cultura Moldovei" 1960, din 18 decembrie, nr. 99 (586)

Loading...


Mihai Grecu știa ceva ce nu bănuia nimeni, știa dar nu putea spune pe șleau din cauza cenzurii, din cauza autorităților sovietice care erau foarte vigilente la capitolul ideologie și trecut istoric românesc.

Descifrarea acestui mister se va produce mult mai târziu...

În 1967, scriitorul Dumitru Ciobanu, un fin admirator al artelor plastice, consemna în catalogul expoziției aniversare:
„Expoziția de acvaforte - acvatinte a pictorului Petre Țurcanu - o adevărată revelație pentru iubitorii de arte plastice, pare să fie și o afirmare a unui gen plastic mai puțin practicat azi la noi.

Petre Țurcanu este printre puținii maeștrii în Moldova care lucrează asiduu și pe mulți ani în acest gen și, în pofida vitejiei care ar părea că urmărește predilecția lui, a ținut cu tot dinadinsul să ne dezvăluie prin această artă subtilă și incomparabilă prin frumusețea și originalitatea ei.
Elev al vestiților maeștri care au fost A. Plămădeală, Ș. Kogan, A. Baillayre, absolvent în anul 1935 al Școlii de Arte Frumoase din Chișinău, Petre Țurcanu participă, peste doi ani, pentru prima dată, în cadrul unei expoziții organizate de Societatea basarabeană de arte frumoase, dovedindu-se un adept intransigent al realismului în artă, un bun cunoscător al vieții de la țară și al valorilor intrinseci de creație populară. Urmează apoi studiile la Academia de Arte din București și, deși probează un talent veritabil, un timp avea să-și câștige bucățica de pâine prin îndeletniciri de meseriaș, departe de sfera artei.

...Din anul 1954 participă cu o serie de stampe în cadrul tuturor expozițiilor republicane, lucrările lui sunt selecționate în repetate rânduri, pentru a fi apoi prezentate la expoziții unionale și de peste hotare, pretutindeni fiind bine primite de publicul spectator și de specialiști”.
Artistul plastic Grigore Plămădeală mi-a istorisit detalii biografice uimitoare legate de soarta lui Petre Țurcanu. Discipol apreciat mult de Alexandru Plămădeală, care l-a trimis la studii la Roma, unde urma să se aprofundeze în arta monumentală bisericească. Dar, din lipsă de mijloace, a fost nevoit să rămână la Academia de Arte din București, unde a avut parte de profesori excelenți. Cu el împreună N. Tonitza a colindat Basarabia. În 1939, când Alexandru Plămădeală se îmbolnăvește, îl cheamă la el și-i spune:

- N-am încredere în nimeni, afară de tine. Ține ștampila și cheile de la casa cu bani ai Școlii de Arte din Chișinău. Vei fi director până eu m-oi însănătoși.

La 15 iunie 1940 moare A. Plămădeală, iar la 28 iunie în Basarabia a intrat armata roșie și școala a rămas să aștepte un alt director...
În timpul războiului, Petre Țurcanu a pictat bisericile de la Saharna, de la Chilia. Apropo, acolo, la Chilia, avea să-și găsească sfârșitul prematur. Fusese la Galați să procure materiale pentru pictură și în vasul pe care se întorcea la Chilia a nimerit o bombă. Vasul s-a scufundat cu tot cu materiale, iar pictorul s-a salvat în înot. Locuia într-o casă din preajma gării, pe fosta stradă a Olarilor. Aici avea și atelierul unde picta multe icoane pe care le realiza, comerț profitabil în perioada interbelică și aproape defel după război. În ultimii ani o ducea greu, iarna îngheța de frig și se încălzea arzând lucrările și chiar creioanele. Atunci i-a și dăruit lui Grigore Plămădeală „Portretul tatălui”, care se păstrează în atelierul artistului.

În 2007, când editam ghidul enciclopedic „Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală” nu cunoșteam decât momentele semnificative din biografia de creație a artistului și de aceea biografia lui era una lipsită de culoarea pe care o nuanțează de obicei zigzagurile destinului.

„ŢURCANU, Petru (16.I.1907, s. Dâşcova, Orhei – 1.IX.1997, Chişinău), pictor, grafician. Studii: Şcoala de Pictură din Chişinău (1935), elev al lui A. Plămădeală şi A. Baillayre. Academia de Arte din Bucureşti (1938-1939). Pictor la Fondul Plastic al U.A.P. (1945-1967). Creează cu preferinţă stampe în tehnica graficii mixte, abordând peisajul, portretul, compoziţia şi alte genuri. Membru al U.A.P. din RM (1962).
Lucrări: (1938) – Portret, Cap de expresie, Cap de expresie sanguine (ciclu din 2 lucrări), (1939) – Cap; portrete – C. Negruzzi, N. Gribov, Jumati, Băiat, Femeie, Fată în roşu; picturi: Pe iaz, Pilonii liniilor electrice din Moldova, Pichetul lui I. Stebleţov, Fabrica de ciment din Râbniţa, Fântână, Codri, Sat moldovenesc, Iarnă în sat, Stradă veche în Chişinău, ciclul Senej; gravuri în aramă – Casa s. Lazo, Hotelul Moldova, Construcţii noi la Chişinău, Peisaj industrial, Izvorul tinereţii ş.a.

Expoziţii: personale – Chişinău (1965), republicane (1947-1960), unionale (Moscova, 1964).
Achiziţii: în colecţii muzeale din republică”.

Și totuși fără această notă biografică n-am fi ajuns să bănuim că dincolo de ea, totuși există un mister pe care doar timpul ne-a ajutat să-l descifrăm...

P.S. În Muzeul Național de Arte Plastice din Moldova se păstrează mai multe lucrări ale artistului Petre Țurcanu și suntem recunoscători directorului Tudor Zbârnea care ne-a pus la dispoziție câteva reproduceri din colecția muzeală.

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Economie 24 Ianuarie 2020, ora: 10:17

Moldova şi Ţara Românească, mai separate ca oricând, la 161 de ani de la Mica Unire. Nicio autostradă nu leagă cele două provincii, iar discrepanțele economice s-au adâncit după Revoluție

Moldova şi Ţara Românească, mai separate ca oricând, la 161 de ani de la Mica Unire. Nicio autostradă nu leagă cele două provincii, iar discrepanțele economice s-au adâncit după Revoluție

Cele două foste principate, Moldova şi Ţara Românească, sunt mai separate decât oricând din punct de vedere economic la 161 de ani de la momentul la care au ales să se unească, potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă Frames.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 10:09

ULTIMA ORĂ /// Vladimir Putin l-a numit pe Dmitrii Kozak șef adjunct al Administrației Prezidențiale

ULTIMA ORĂ /// Vladimir Putin l-a numit pe Dmitrii Kozak șef adjunct al Administrației Prezidențiale

Vladimir Putin a semnat Decretul „Cu privire la șeful adjunct al administrației președintelui Federației Ruse”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 09:48

7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Hora Unirii

7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Hora Unirii

Hora Unirii este unul dintre simbolurile sărbătorii naționale prin care românii celebrează în fiecare 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române din 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în Moldova şi Muntenia. Celebra compoziție: „Hai să dăm...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 24 Ianuarie 2020, ora: 09:13

opinie CIFRE INCREDIBILE /// 80% din tinerii (18-29 de ani) din Chișinău vor ca R. Moldova să adere la UE / Dodon și PSRM sfidează tineretul din RM și se ține la putere pe nostalgia pensionarilor

CIFRE INCREDIBILE /// 80% din tinerii (18-29 de ani) din Chișinău vor ca R. Moldova să adere la UE / Dodon și PSRM sfidează tineretul din RM și se ține la putere pe nostalgia pensionarilor

Sondajul publicat ieri conține mai multe informații extrem de interesante, una din ele este numărul covărșitor de tineri care vrea ca R. Moldova să intre în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:44

Moscova nu crede în râsete

Moscova nu crede în râsete

 Kremlinul nu știe de șagă. A aflat-o pe pielea sa Sașa Dolgopolov, un comedian rus care a îndrăznit să glumească despre cele sfinte: despre religie și despre Putin. În februarie 2019, de pe scena unui bar din Sankt-Petersburg, Dolgopolov a glumit că pe Iisus ar fi trebuit să-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:23

Mihai Ghimpu: „Niciunul din cei care a făcut alianţă cu socialiştii şi le-a dat puterea nu câştigă de la Dodon”

Mihai Ghimpu: „Niciunul din cei care a făcut alianţă cu socialiştii şi le-a dat puterea nu câştigă de la Dodon”

Preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, consideră că lidera PAS, Maia Sandu, nu trebuie să candideze la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, din cauză că acest fapt îi va garanta victoria actualului preşedinte, Igor Dodon. În opinia sa, dacă Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:07

Repertoriul săptămânal Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

Repertoriul săptămânal Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

28.01.2020 Ora 18:30 Sala Studio „Copiii Foametei. Mărturii ” de Alexei Vakulovski Durata spectacolului - 1h 40m / Pauză: Nu Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani. „Luminiţa Ţâcu împreună cu toată echipa a reuşit să desăvârşească...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:59

Vlad Ţurcanu: După alegerile parlamentare din Hînceşti, se poate discuta despre consolidarea polului unionist (tvrmoldova.md)

Vlad Ţurcanu: După alegerile parlamentare din Hînceşti, se poate discuta despre consolidarea polului unionist (tvrmoldova.md)

Într-o intervenţie telefonică la emisiunea Punctul pe AZi, Vlad Ţurcanu, vicepreşedinte PU,, a declarat că, după alegerile din 15 martie din circumscripţia 38, Hînceşti, se poate discuta despre o consolidare a polului unionist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:49

BELGIA: 23 de migranţi descoperţi într-un camion frigorific la Zeebrugge

BELGIA: 23 de migranţi descoperţi într-un camion frigorific la Zeebrugge

 Douăzeci şi trei de migranţi, care spun că sunt originari din Eritreea şi că încercau să ajungă în Marea Britanie, au fost descoperiţi joi dimineaţă într-un camion frigorific în apropiere de portul Zeebrugge, în Belgia, a anunţat parchetul din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:40

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE. Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE. Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 24 ianuarie, cer variabil pe tot teritoriul țării, maxime termice de până la +6 grade și minime de până la -5 grade noaptea. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vântul va sufla din sud-vest, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:33

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Iaşi, în prezenţa preşedintelui şi a premierului

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Iaşi, în prezenţa preşedintelui şi a premierului

 Unirea Principatelor Române va fi celebrată vineri, la Iaşi, printr-o serie de manifestări la care sunt aşteptaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată”

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată” Din editia print

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, afirmă că declaraţia lui Volodimir Zelenski, anume că România ar fi ocupat Bucovina de Nord, a fost tradusă greşit din ucraineană în engleză pe pagina oficială a Preşedinţiei din ţara vecină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:25

HOROSCOP, 24 IANUARIE 2020. Astrologii vin cu vești bune pentru nativii zodiacului

HOROSCOP, 24 IANUARIE 2020. Astrologii vin cu vești bune pentru nativii zodiacului

 Astrologii au prezentat horoscopul pentru vineri, 24 ianuarie, iar potrivit acestora unii dintre nativii zodiacului vor avea parte de vești bune. De asemenea, se anunță o zi în care creativitatea nativilor va ajunge la cote maxime, ceea va da naștere unor idei inedite. Iată care...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 24 Ianuarie 2020, ora: 07:20

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Fostul lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu este e părere că fosta șefă a Cabinetului de miniștri, Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Mai mult,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:16

7 orașe din CHINA, în carantină, 25 de MORȚI, peste 800 de bolnavi. Ce este virusul „cu coroană” și cum se transmite

7 orașe din CHINA, în carantină, 25 de MORȚI, peste 800 de bolnavi. Ce este virusul „cu coroană” și cum se transmite

Ce sunt coronavirusurile Noul virus din China se extinde cu repeziciune în lume. Cinci persoane care ar putea fi infectate sunt sub monitorizare în Scoția și o alta, în Irlanda de Nord. În China, 25 de oameni au murit și peste 800 s-au îmbolnăvit. 13 cazuri au...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Ianuarie 2020, ora: 07:00

(ANALIZĂ) Unirea Principatelor Române: diplomaţie și propagandă europeană (1848-1859)

(ANALIZĂ) Unirea Principatelor Române: diplomaţie și propagandă europeană (1848-1859)

Aflată în exil încă din anul 1848, pleiada de tineri intelectuali şi oameni politici cunoscută sub denumirea de „generaţia paşoptistă“ îşi fixa pentru anii ce aveau să urmeze câteva obiective clar conturate ce urmau a fi aduse la cunoştinţa marilor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Ianuarie 2020, ora: 04:57

„Mica Unire”, primul PAS spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

„Mica Unire”, primul PAS spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Ianuarie 2020, ora: 19:38 de Mihaela Culcinschi

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

În timp ce președintele Igor Dodon, fiind deputat în perioada 2009-2016, a scos din buzunar zeci de mii de euro pentru cele mai luxoase vacanțe, alături de familie, în Maldive, Dubai sau Seychelles, foștii săi colegi de Parlament nu și-au permis să cheltuiască pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)