Astăzi 31 Martie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 30 Martie 2020
Abonamente

Istorie 6 Noiembrie 2015, ora 07:00    Din editia print

(În culisele Istoriei) Iurie Colesnic: Destinul artistului Petru Țurcanu

Marime Font

Cine l-a cunoscut pe marele pictor Mihai Grecu știe prea bine că el rar dacă lăuda pe cineva, iar dacă o făcea apoi aceasta era o admirație sinceră și meritată. 

Nici chiar cei mai devotați discipoli ai lui nu se învredniceau de aprecieri laudative din partea maestrului, dar mite străinii. Anume acest fapt m-a pus pe gânduri când am citit acest material:

„Graficianul Petru Ţurcan
Petru Ţurcan unul dintre foarte puţinii fii de moldoveni, care au învăţat la şcoala de pictură din Chişinău, înainte de eliberarea Basarabiei. Element sârguincios, a fost apreciat de profesorul de desen Cogan, cât şi de directorul şcolii Plămădeală. Încă elev fiind, participa la câteva expoziţii colective din Chişinău. P. Ţurcan a fost departe de influenţele nefaste ale formalismului. Primele lui lucrări erau sincere şi accesibile.
Frământările artistului continuă un timp îndelungat. După eliberarea Moldovei, Ţurcan începe să studieze gravura şi tehnica ei, foarte grea. Această perioadă a fost pentru el o a doua şcoală şi a doua tinereţe. De acum câţiva ani Petru Ţurcan a ieşit la lumina limanului artei. Astăzi gravurile lui se pot întâlni la toate expoziţiile republicane. La expoziţia din cadrul Decadei vizitatorii au avut prilejul să aprecieze şi gravurile lui Ţurcan.
Graficianul şi-a închinat ultimii cinci ani peisajului orășenesc din Chişinău în care cartiere întregi se dărâmă, pentru ca în locul lor să se înalţe blocuri moderne, mari, frumoase şi confortabile. Seria de gravuri cu această temă au intrat în tezaurul muzeului plastic. Rămăşiţele de căsuţe mici gârbovite par şi mai nenorocite pe fondul construcţiilor actuale.
În curând va apărea un volum „Chişinăul în imagini", în care gravurile lui Petru Ţurcan vor ocupa un loc de cinste. Privindu-le, simţi patosul construcţiei din oraşele noastre, care pe zi ce trece se fac mai frumoase.
Biografia artistică a lui Ţurcan este de abia la începutul său. Suntem convinşi că el are toate calităţile necesare pentru a deveni un grafician cu renume.
Zilele trecute, întorcându-mă dintr-o deplasare, l-am întâlnit pe colegul meu Petru Ţurcan, strângându-și expoziția de dare de seamă de pe pereţii Uniunii artiştilor plastici din Chişinău. Mi-a comunicat, foarte bucuros, că a fost primit ca membru în Uniune. L-am felicitat şi i-am dorit succes şi încredere în forţele sale de creaţie.
M. Grecu, pictor
„Cultura Moldovei" 1960, din 18 decembrie, nr. 99 (586)

Loading...


Mihai Grecu știa ceva ce nu bănuia nimeni, știa dar nu putea spune pe șleau din cauza cenzurii, din cauza autorităților sovietice care erau foarte vigilente la capitolul ideologie și trecut istoric românesc.

Descifrarea acestui mister se va produce mult mai târziu...

În 1967, scriitorul Dumitru Ciobanu, un fin admirator al artelor plastice, consemna în catalogul expoziției aniversare:
„Expoziția de acvaforte - acvatinte a pictorului Petre Țurcanu - o adevărată revelație pentru iubitorii de arte plastice, pare să fie și o afirmare a unui gen plastic mai puțin practicat azi la noi.

Petre Țurcanu este printre puținii maeștrii în Moldova care lucrează asiduu și pe mulți ani în acest gen și, în pofida vitejiei care ar părea că urmărește predilecția lui, a ținut cu tot dinadinsul să ne dezvăluie prin această artă subtilă și incomparabilă prin frumusețea și originalitatea ei.
Elev al vestiților maeștri care au fost A. Plămădeală, Ș. Kogan, A. Baillayre, absolvent în anul 1935 al Școlii de Arte Frumoase din Chișinău, Petre Țurcanu participă, peste doi ani, pentru prima dată, în cadrul unei expoziții organizate de Societatea basarabeană de arte frumoase, dovedindu-se un adept intransigent al realismului în artă, un bun cunoscător al vieții de la țară și al valorilor intrinseci de creație populară. Urmează apoi studiile la Academia de Arte din București și, deși probează un talent veritabil, un timp avea să-și câștige bucățica de pâine prin îndeletniciri de meseriaș, departe de sfera artei.

...Din anul 1954 participă cu o serie de stampe în cadrul tuturor expozițiilor republicane, lucrările lui sunt selecționate în repetate rânduri, pentru a fi apoi prezentate la expoziții unionale și de peste hotare, pretutindeni fiind bine primite de publicul spectator și de specialiști”.
Artistul plastic Grigore Plămădeală mi-a istorisit detalii biografice uimitoare legate de soarta lui Petre Țurcanu. Discipol apreciat mult de Alexandru Plămădeală, care l-a trimis la studii la Roma, unde urma să se aprofundeze în arta monumentală bisericească. Dar, din lipsă de mijloace, a fost nevoit să rămână la Academia de Arte din București, unde a avut parte de profesori excelenți. Cu el împreună N. Tonitza a colindat Basarabia. În 1939, când Alexandru Plămădeală se îmbolnăvește, îl cheamă la el și-i spune:

- N-am încredere în nimeni, afară de tine. Ține ștampila și cheile de la casa cu bani ai Școlii de Arte din Chișinău. Vei fi director până eu m-oi însănătoși.

La 15 iunie 1940 moare A. Plămădeală, iar la 28 iunie în Basarabia a intrat armata roșie și școala a rămas să aștepte un alt director...
În timpul războiului, Petre Țurcanu a pictat bisericile de la Saharna, de la Chilia. Apropo, acolo, la Chilia, avea să-și găsească sfârșitul prematur. Fusese la Galați să procure materiale pentru pictură și în vasul pe care se întorcea la Chilia a nimerit o bombă. Vasul s-a scufundat cu tot cu materiale, iar pictorul s-a salvat în înot. Locuia într-o casă din preajma gării, pe fosta stradă a Olarilor. Aici avea și atelierul unde picta multe icoane pe care le realiza, comerț profitabil în perioada interbelică și aproape defel după război. În ultimii ani o ducea greu, iarna îngheța de frig și se încălzea arzând lucrările și chiar creioanele. Atunci i-a și dăruit lui Grigore Plămădeală „Portretul tatălui”, care se păstrează în atelierul artistului.

În 2007, când editam ghidul enciclopedic „Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală” nu cunoșteam decât momentele semnificative din biografia de creație a artistului și de aceea biografia lui era una lipsită de culoarea pe care o nuanțează de obicei zigzagurile destinului.

„ŢURCANU, Petru (16.I.1907, s. Dâşcova, Orhei – 1.IX.1997, Chişinău), pictor, grafician. Studii: Şcoala de Pictură din Chişinău (1935), elev al lui A. Plămădeală şi A. Baillayre. Academia de Arte din Bucureşti (1938-1939). Pictor la Fondul Plastic al U.A.P. (1945-1967). Creează cu preferinţă stampe în tehnica graficii mixte, abordând peisajul, portretul, compoziţia şi alte genuri. Membru al U.A.P. din RM (1962).
Lucrări: (1938) – Portret, Cap de expresie, Cap de expresie sanguine (ciclu din 2 lucrări), (1939) – Cap; portrete – C. Negruzzi, N. Gribov, Jumati, Băiat, Femeie, Fată în roşu; picturi: Pe iaz, Pilonii liniilor electrice din Moldova, Pichetul lui I. Stebleţov, Fabrica de ciment din Râbniţa, Fântână, Codri, Sat moldovenesc, Iarnă în sat, Stradă veche în Chişinău, ciclul Senej; gravuri în aramă – Casa s. Lazo, Hotelul Moldova, Construcţii noi la Chişinău, Peisaj industrial, Izvorul tinereţii ş.a.

Expoziţii: personale – Chişinău (1965), republicane (1947-1960), unionale (Moscova, 1964).
Achiziţii: în colecţii muzeale din republică”.

Și totuși fără această notă biografică n-am fi ajuns să bănuim că dincolo de ea, totuși există un mister pe care doar timpul ne-a ajutat să-l descifrăm...

P.S. În Muzeul Național de Arte Plastice din Moldova se păstrează mai multe lucrări ale artistului Petre Țurcanu și suntem recunoscători directorului Tudor Zbârnea care ne-a pus la dispoziție câteva reproduceri din colecția muzeală.

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 21:36

China refuză să mai testeze pacienții cu simptome de coronavirus din Wuhan pentru a nu strica propaganda care spune că starea de urgență s-a încheiat

China refuză să mai testeze pacienții cu simptome de coronavirus din Wuhan pentru a nu strica propaganda care spune că starea de urgență s-a încheiat

 Spitalele din Wuhan îi resping și refuză să le facă teste pacienților locali cu simptome de coronavirus, transmite publicația RTHK din Hong Kong, citată de La Stampa. E vorba despre o decizie politică a autorităților, care vor să arate că epidemia a fost ținută sub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:52

COD GALBEN DE ÎNGHEŢ. Cât de frig va fi şi ce localităţi vor fi afectate

COD GALBEN DE ÎNGHEŢ. Cât de frig va fi şi ce localităţi vor fi afectate

Meteorologii prognozează îngheţuri în următoarele trei nopţi. Aceştia au emis un cod galben în acest sens, valabil pe întreg teritoriul ţării. Avertizarea intră în vigoare de marţi şi va fi valabilă până în data de 2 aprilie. Temperaturile vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:27

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devenit VIRAL

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devenit VIRAL

 Un nou mesaj video la un cetățean de-al nostru a deveni viral pe facebook. Clipul are peste 12 mii de distribuiri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:05

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul a oferit un interviu despre noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:03

ULTIMA ORĂ /// 13 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 13 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 11 persoane sunt infectate, 0 sunt suspecte, 16 se află în carantină și 105 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:00

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

Acțiunile guvernării în contextul combaterii răspândirii coronavirusului îi alertează pe medici. Unul dintre cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican infectați cu COVID-19 a lansat o petiție pe internet în care cere autorităților să-și rectifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:35

OFICIAL: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă TESTUL la un laborator privat (DOC)

OFICIAL: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă TESTUL la un laborator privat (DOC)

Fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat. Aceasta rezultă din referința juristului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Andrei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:15

S-a vindecat de coronavirus FĂRĂ TRATAMENT! O femeie a reușit asta în 2 săptămâni

S-a vindecat de coronavirus FĂRĂ TRATAMENT! O femeie a reușit asta în 2 săptămâni

O femeie de 47 de ani din Wuhan, care a ajuns în Australia, unde a fost diagnosticată cu COVID-19 s-a vindecat în totalitate fără să îi fie administrată medicație. Pe perioadă internării aceasta nu a primit antibiotice sau alte preparate antivirusale și cu toate acestea s-a vindecat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:12

Moscova se pregătește să declare mâine STAREA DE URGENȚĂ din cauza răspândirii coronavirusului

Moscova se pregătește să declare mâine STAREA DE URGENȚĂ din cauza răspândirii coronavirusului

Rusia a suspendat de azi toate zborurile internaționale, iar la Moscova intră în vigoare măsurile de carantină, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. După săptămâni în care părea ocolită de epidemie, Rusia înregistrează zilnic creșteri record,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:00

De ce este foarte puțin probabil să te infectezi cu COVID-19 de la pachetele primite prin curier sau de pe ambalajele produselor din magazine

De ce este foarte puțin probabil să te infectezi cu COVID-19 de la pachetele primite prin curier sau de pe ambalajele produselor din magazine

NU ar trebui să fim panicați și să credem că ne putem infecta cu noul coronavirus doar de la un pachet adus de curier sau de la ambalajul unui produs cumpărat din supermarket, spun specialiști din SUA, unde problema a fost pe larg dezbătută. Un risc există, dar este extrem de mic și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:57

Toți cei care vor muri din cauza COVID-19, vor fi înormântați în cimitirul “Doina” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități

Toți cei care vor muri din cauza COVID-19, vor fi înormântați în cimitirul “Doina” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități

Persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19 vor fi înmormântate într-un cartier special amenajat în cimitirul “Sântul Lazăr” din Capitală, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:48

SFIDARE / Regimul marionetă de la Tiraspol își întărește hotarul cu R. Moldova și blochează accesul cetățenilor

SFIDARE / Regimul marionetă de la Tiraspol își întărește hotarul cu R. Moldova și blochează accesul cetățenilor

Regiunea transnistreană permite accesul liber în stânga Nistrului doar pentru persoanele cu „acte transnistrene”, iar celor cu acte de identitate emise de autorităţile de la Chișinău li se impune regula de a sta 14 zile în carantină, dacă vor să treacă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:17

Bloomberg: Rusia va fi PRIMA care se va ”ÎNCECA” în propriul petrol

Bloomberg: Rusia va fi PRIMA care se va ”ÎNCECA” în propriul petrol

Lumea este pe punctul de a se ”îneca” de prea mult țiței, scenariu posibil în doar trei luni, potrivit experților din industrie, citați de Bloomberg. Printre jucătorii importanți, Rusia va fi prima care își va umple până la refuz rezervoarele de țiței.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:17

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

Ziarul de Gardă a constatat că dezinfectanți fabricați de „Chemix Grupp” sunt utilizați în majoritatea instituțiilor medicale de la noi, la fel ca și în ultimii ani. Acestea au ajuns în spitale fiind propuse de câțiva agenți economici locali, alții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:08

„AM BĂUT MULTĂ APĂ”. Cum a reușit o profesoară cu diabet și o boală la plămâni să învingă coronavirusul

„AM BĂUT MULTĂ APĂ”. Cum a reușit o profesoară cu diabet și o boală la plămâni să învingă coronavirusul

O profesoară de liceu din Marea Britanie mărturisește prin ce chinuri a trecut și cum a reușit să învingă coronavirusul, deși suferă de diabet și are și o afecțiune pulmonară, denumită A1AT. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:05

UN MEDIC din patru din Marea Britanie este infectat cu coronavirus sau se află în izolare

UN MEDIC din patru din Marea Britanie este infectat cu coronavirus sau se află în izolare

Aproximativ un medic din patru din Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) al Marii Britanii se află în autoizolare sau este bolnav, a declarat luni preşedintele Colegiului Regal al Medicilor (RCP), profesorul Andrew Goddard.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 17:59

INFOGRAFIC /// Republica Moldova „CONDUCE” topul țărilor CU CELE MAI MULTE cazuri GRAVE de coronavirus

INFOGRAFIC /// Republica Moldova „CONDUCE” topul țărilor CU CELE MAI MULTE cazuri GRAVE de coronavirus Foto: agora.md

Republica Moldova înregistrează o rată ridicată de cazuri grave înregistrate în rândul pacienților infectați cu COVID-19. AGORA a comparat informațiile anunțate în țara noastră cu datele din cele mai afectate țări de coronavirus. Mai exact, am analizat numărul cazurilor grave...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 17:02

UE a decis să ofere 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în R. Moldova și în celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina)

UE a decis să ofere 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în R. Moldova și în celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina)

Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova și vicepreședintele Partidului Popular European:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 16:26

România se află în plină pandemie de coronavirus, dar lucrările de infrastructură continuă. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat demararea lucrărilor la Autostrada Sibiu-Pitești. Este vorba despre lotul 1.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 16:10

Pandemie de COVID-19 /// Care sunt cele mai afectate sectoare din Chișinău

Pandemie de COVID-19 /// Care sunt cele mai afectate sectoare din Chișinău

În total, în Chișinău, sunt înregistrate 103 cazuri de Covid-19, iar 10.741 persoane se află sub supraveghere medicală la domiciliu. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)