Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la 3 Iunie 2020
Abonamente

Istorie 17 Februarie 2014, ora 07:00    Din editia print

(În culisele Istoriei) UN EDITOR CARE A REGIZAT TIMPUL

Marime Font

Pozele au puterea de-a opri timpul în loc.
Fotografii și editorii au puterea de a regiza acest timp conservându-l pentru păstrare veșnică, adică pentru eternitate...

Marele istoric român Nicolae Iorga în anul 1905 a întreprins o lungă călătorie prin Bucovina și Basarabia și impresiile acelei călătorii le-a transpus în paginile unei cărți „Neamul românesc în Basarabia”, care a fost tipărită în 1905. La București în1995, la Editura Fundației Culturale Române, savantul Iordan Datcu scoate de sub tipar o nouă ediție a acelei cărți. Descrierea Basarabiei impresionează și astăzi prin pitorescul ei și prin faptul că istoricul Nicolae Iorga atent la detalii surprinde momente absolut uluitoare, așa ca în acest caz produs la Chișinău:

„Intrăm înapoi într-o papetărie ca să cumpărăm frumoasele vederi din Basarabia pe care le-a editat firma Wolkenberg, un alt papetier evreu, așezat chiar lângă otelul nostru. Vânzătorul era un ovreiaș strâns în umeri. Și el rupe moldovenește și, aflând de unde suntem, pune o sumă de întrebări ca acestea:
- La voi sunt jidani?
- Nu la voi, ci la dumneavoastră.
- La voi, la dumneavoastră sunt jidani?
- Dar unde nu sunt? Crezi că în rai nu sunt!
- Și ce fa ei acolo? Ce drepturi au?
- Multe.
- Măcar dreptul de a trăi, pe care nu-l aveți aici, întregește d. Flondor.
- Așa? Eu vreau să merg undeva, oriunde, în America. Aici nu-i câștig.
Apoi, mai gândindu-se...
- Și voi din Moldova ce ziceți de ce este pe aici?
- Nu voi, dumneavoastră.
- Dumneavoastră etc.
- Noi nu zicem nimica.
- Se poate? eu am auzit că vine Moldova aici cu oaste moldovenească.
- D-ta-i fi auzit; noi nu.

Loading...


E neașteptat să-ți auzi cele mai nebune și nesocotite visuri spuse, de frica măcelurilor ca acel de dăunăzi, prin gura acestui biet băietan cu mintea slabă și neluminată!
Pe stradă se mișcă multă lume, cuprinzând tot trotuarul din dreapta, înaintea dughenelor scânteietoare. Mulți sunt evrei și evreice, foarte gătiți. Câțiva funcționari cu familiile. Studenți în uniforme. Tineri intelectuali cu plete lungi, gulere ridicate, căutături întunecate. Ofițerii stau răzimați de părete, foarte cocheți în uniformele lor perfect ținute”. (pag.80-81)

Observația subtilă a lui Nicolae Iorga vizavi de cărțile poștale ne-a făcut să încercăm să aflăm mai multe date despre acest editor Wolkenberg, care în unele cărți poștale își etalează numele.
Cel mai sigur fapt este că, era editor cu un foarte bun gust și ținea o papetărie unde se vindeau și rame pentru fotografii și tablouri, magazin situat la parterul hotelului Suisse, loc unde fusese cazat și marele istoric.

Autoarea cărții Popas în timp. Catalog de carte poștală ilustrată (Chișinău, 2006), Ana Grițco, după cercetarea fondurilor Arhivei Naționale a descoperit foarte puține date biografice ce ar ilustra destinul acestui editor”: Alexander-Wilheim Wolkenberg, supus turc, era negustor care se pare că locuia permanent în Chișinău (str.Gospitalinaia - azi Toma Ciorbă-Iu.C.). Era de confesie luterană, căsătorit cu Ludmila-Vilghelina Șindelari, de religie romano-catolică. Aveau o fiică - Maria, născută la 21 noiembrie 1891 în Chișinău, având ca nași de botez pe Constantin Harting și Francesca Șindelari (ANRM, F.95, inv.3048, d.84, f.3)”.

Cu toate acestea din cărțile poștale editate de A. Wolkenberg putem deduce multe nuanțe care de fapt îl și caracterizează ca pe un profesionist.
Abordarea tematică la el a fost foarte largă, începând cu Chișinăul, unde a ales subiectele cele mai interesante și terminând cu toată Basarabia. Grație acestor vederi știm cum la începutul sec. XX arătau cetățile noastre: Akkermanul și Hotinul sau gara din Tighina, Nistrul la Tighina, dealul mare al lui Bichir din Soroca, Prutul la Dănuțeni, la moșia contelui Constantin Moruzi, sau gara Ungheni, care la acel moment era ultimul punct de pe harta imperiului rus. În același registru se înscriu pozele cu Podurile cascadă de la Șoldănești, imaginea satului Vărzărești din Nisporeni a satului Chelmențî sau a satului Braga, din județul Hotin ș.a..
O temă aparte o constituie pozele ce reprezintă mănăstirile Basarabiei: Hârbovăț, Hârjauca, Japca, Curchi, Saharna, Țâgănești ș.a.
Clișeele și imaginile lui A. Wolkemberg au fost utilizate de diverși autori care au descris Basarabia, începând cu Pavel Crușevan și mitropolitul Visarion Puiul, până la autorii contemporani care reproduc imaginile fără să știe cine le-a tipărit.
O altă temă foarte bine întocmită este cea prezentată sub genericul Souvenir de Bessarabie în care descoperim peisaje inedite, localități rurale, case țărănești cu arhitectura epocii, dar și subiecte regizate talentat: Joc, La fântână, Curte țărănească ș.a.
Lista pozelor din Chișinău cunoscute nouă impresionează. Ele figurează tot cu genericul Souvenir de Bessarabie. Kișinev sau pur și simplu Kișinev, str. Alexandrovskaia...

Și în felul acesta au fost imortalizate secvențe din viața și realitatea de odinioară a Chișinăului: Primăria nouă, Magazinele de la parterul Primăriei, străzile centrale ale orașului, Clubul Nobilimii, Sala Eparhială, Auditoriul Pușkin, Orfelinatul Balș, monumentul lui Alexandru al II-lea, Casa Șvarțman, Casa Șumski, Catedrala, Biserica Gimnaziului 2 de băieți, Biserica luterană, Biserica catolică, Muzeul Zemstvei, Tribunalul Basarabiei, Gara veche, Banca municipală, Casa administrației financiare, Administrația accizelor, Seminarul Teologic, Gimnaziul nr.1de băieți, Gimnaziul nr.2 de băieți, Gimnaziul nr.1 de fete, Gimnaziul nr.2 de fete, Școala Eparhială, Hotelul Suisse ș.a.

Aceste imagini au servit drept modele pentru cei care au mers pe urmele lui Alexander Wolkenberg și au fotografiat aceleași subiecte. În realitate acestora din urmă le era mult mai ușor, ei aveau deja unul dintre posibilele unghiuri de filmare developate și prezentate.
Un alt aspect original al acestui editor îl constituie locul tiparului. El executa tiparul la Chișinău, cum au făcut-o și alți editori, dar calitatea cea mai bună A. Wolkenberg a obținut-o atunci când a tipărit pozele la Berlin. Nu în zadar calitatea fotografiilor a fost remarcată de N. Iorga, care a și utilizat unele dintre ele pentru a-și ilustra cartea. Tipografii germani și atunci, și acum, sunt celebri prin calitatea pe care o produc.
Trebuie să remarcăm că deși nu se cunoaște precis anul debutului lui editorial și nici anul în care el n-a mai profesat, cu o doză mare de aproximație putem afirma că și-a început activitatea în anii 90 ai sec. XIX și a activat până în anii 20, ai sec. XX.

Casa în care a locuit familia Wolkenberg poate fi văzută și astăzi. E situată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.151, la intersecție cu str. Toma Ciorbă. În acel edificiu activează Camera de Comerț a Republicii Moldova.
Deși renovată și reconstruită, clădirea fostului hotel Suisse, se găsește și astăzi pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 148, deci și spațiul fostei papetării modificat, dar s-a păstrat.

Deși nu dispunem de o poză a editorului A. Wolkenberg, dacă facem o sinteză din opera lui, obținem un portret comun, un portret al unui om care nu pur și simplu a fost un profesionist și și-a onorat profesia, a fost un om care a iubit profund și sincer Basarabia și oamenii ei. Și de aceea poate și noi cu multă plăcere ne-am amintit de el și de opera sa...

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 17:49

România: Doar 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate

România: Doar 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate Foto: București

Alte 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 17:41

PANDEMIE ÎN MOLDOVA! Încă un mort și 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PANDEMIE ÎN MOLDOVA! Încă un mort și 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Sunt confirmate 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 11 în raioanele din est. O persoană a decedat din cauza infectării.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 15:50

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Premierul Ion Chicu a cerut în cadrul deschiderii ședinței Guvernului de astăzi, 3 iunie, elaborarea proiectului de lege privind închiderea Pieței Centrale, deoarece oamenii nu respectă regulile impuse de ANSP cu privire la situația epidemiologică din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:54

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Apel către forțele anti-Dodon din Parlament:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:45

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

O explozie a avut loc în fața Ministerului de Interne. Se pare că a fost una controlată, întrucât geniștii au atenționat momentul.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 3 Iunie 2020, ora: 12:35

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Să deveniți mai bogați cu 118 000 de lei în doar câteva minute e posibil cu Loteria Națională. Pentru aceasta trebuie să vă mobilizați norocul și să înregistrați bilete cu ”Participare la tragere la sorți pentru Jocurile TV”! De acest lucru s-a convins...

( ) Citeşte tot articolul

Criza 3 Iunie 2020, ora: 12:28

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

​Produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv, arată Organizația Mondială a Sănătății. "Industria tutunului și cele asociate acesteia trebuie să găsească în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 12:23

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

 Berbec Careul dintre Soare și Marte te va provoca să pierzi energie într-un mod neproductiv.  Taur Partenerul este foarte melancolic și insistă să îți spună regretele sale. Tu ai nevoie să fii prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 Iunie 2020, ora: 12:17

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

 Gătit în folie de aluminiu, peştele îşi intensifică aroma. Vinul alb şi roşiile cherry, cărnoase şi suculente, înnobilează carnea. O reţetă Jamie Oliver, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:48

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:20, în proximitatea stației de tren din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:43

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

În dimineața zilei de 3 iunie angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost solicitați pentru a interveni în urma unei deflagrații care a avut loc într-o gospodărie din localitatea Pohrebeni, raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 11:40

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină Foto: București

Veste bună pentru românii care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia sau Bulgaria anul acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 09:49

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Sputnik Moldova, finanțată de guvernul rus și devenită un instrument al propagandei mediatice oficiale, ar avea o listă cu persoane „indezirabile” pentru apariția în textele publicate pe site sau în emisiunile difuzate de postul lor de radio, acuză un ziarist...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:54

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Meteorologii anunță pentru astăzi ploi calme doar în regiunea de nord. În centru și sud vremea va fi însorită, cu cer parțial acoperit de nori.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:34

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

 Un nou incendiu pe calea ferată. Trenul Ocniţa-Bălţi a luat foc, ieri, pe sectorul Tîrnova-Dondușeni. Potrivit unui comunicat al CFM, ajutorul mașinistului a observat fum în cabina din spate a trenului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Iunie 2020, ora: 08:28

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

 Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe 3 iunie. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a precizat că pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 08:27

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a anunţat luni că Guvernul de la Paris mizează în prezent pe o contracţie de 11% a Produsului Intern Brut în acest an, faţă de un recul de 8% cât estima anterior.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 08:18

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

 Soarele in Gemeni si Venus retrograd fac o conjunctie de zile mari. Intereseaza-te de ceva nou: poate un nou look, un nou stil, o noua conceptie. Simti nevoia de ceva proaspat. Chiar daca Mercur incepe sa incetineasca si sa se pregatesca de retrogradarea din 18 iunie, Marte vrea mai multa...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Iunie 2020, ora: 07:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 07:25

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 60 persoane s-au infectat, 0 cazuri suspecte, 15 se află în carantină, 113 sunt monitorizate la domiciliu și 39 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)