Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 12:11
Abonamente

Actualitate 5 Noiembrie 2014, ora 12:10

(ÎNCOTRO?) Gorbunțov contraatacă: Usatîi a organizat asasinarea mea

Marime Font

Milionarul rus Gherman Gorbunțov a vorbit despre atentatul la viața sa, săvârșit de către Vitalie Proca, asasinul din Republica Moldova. În seara zilei de 4 noiembrie, chiar de ziua de naștere a controversatul om de afaceri Renato Usatîi, postul tv românesc Antena 1 publică un interviu în care Gorbunțov îl acuză pe acesta că ar fi comandat atentatul la viața sa.

20 martie 2012. Londra. Bancherul rus ajunge în faţa unui bloc, tastează codul de la interfon şi intră în scară. În câteva secunde apare un bărbat înarmat. Vitalie Proca. Deschide uşa, descarcă un încărcător în omul de afaceri şi fuge. Totul a fost surprins pe camerele de supraveghere.
Acum 3 ani, Gorbunţov a fost condamnat pentru delapidare şi şantaj. Imediat s-a cerut extrădarea lui din Londra, însă autoritatile britanice au refuzat. Aşa că Usatii a ieşit public să ceară ca bancherul să fie adus în ţară prin orice mijloace.

Însă Gorbunţov a primit azil politic în Marea Britanie, la fel ca mulţi alţi oameni de afaceri ruşi. Cu toate acestea, se teme pentru viaţa sa. Proca nu îi mai poate face nimic afaceristului. A fost arestat în Moscova, în februarie 2013, şi a ajuns în arest la Bucureşti, la solicitarea Poliţiei Române.


Urmează să fie judecat pentru tentativă de omor calificat. După ce îşi va ispăşi pedeapsa în România, cel mai probabil, va fi extrădat în Marea Britanie. În urma acuzaţiilor făcute de către Gherman Gorbunţov faţă de Renato Usatii, reporterii Observator au trimis solicitări către Ministerele de Justiţie şi Parchetele din Republica Moldova şi Rusia pentru a afla dacă afaceristul moldovean este anchetat pentru tentativă de omor. Instituţiile menţionate nu au răspuns cererilor.

Afaceristul, Renato Usatii, însă, susţine că nu are nicio legătură cu tentativa de asasinat asupra bancherului rus. Ba chiar ar fi colaborat cu poliţia pentru arestarea lui Gorbunțov.

În timp ce în presa moldovenească controversatul om de afaceri, Renato Usatâi, este menționat doar în contextul acțiunilor sale filantropice, în presa rusă, businessmanul este amintit doar în legătură cu ilegalități și crime.

Portalul rus crimerussia.ru îl descrie pe Renato Usatâi ca fiind un „celebru bancher, originar din Moldova, cu „moravuri” de atac raider, un mecenat grijuliu, patriot și pur și simplu un om bun din cadrul unei grupări criminale”. În articolul „O istorie despre fățărnicie: „fratele Solnțsevski” povestește despre ce l-ar motiva „să facă bine”, autorii pun accent pe faptul că din presa moldovenească reiese că „Usatâi strălucește de bunătate și nu se zgârcește să sponsorizeze evenimente culturale sau sociale cu banii lui „binemeritați”. Mai mult, autorii articolului își manifestă regretul față de faptul că, deși populația are acces la informații, ea refuză să creadă că „iubitul lor mecenat este un criminal”.

Renato Usatâi este menționat frecvent în legătură cu întâmplarea lui Ion Druță, cunoscut sub numele de „Vanea Pisateli”, care nu era de găsit din 2009, anul condamnării sale la 20 de ani de închisoare. Ieri, 4 noiembrie 2014, de ziua de naștere a afaceristului Usatii, interlopul Ion Druță a fost reținut în cadrul unui dosar deschis pentru trafic de arme. Reținerea a avut loc în plină stradă, în apropiere de Academia de Studii Economice din Chișinău.

De la bancă la atentate

Se pare că în 2010 bancherul Gorbunțov a părăsit Rusia „din motive de siguranță” și s-a stabilit în Republica Moldova. Aici, acesta a cumpărat 80 la sută din acțiunile băncii moldovenești „Universalbank”. Peste un an, a apărut un nou coacționar, Renato Usatâi, directorul „Mep Group”. „Este un tip tânăr, dar foarte obraznic, în spatele lui stau oameni mari”, a declarat pentru portalul rus rumafia.com un businessman cunoscut cu Usatâi.
„Atunci între ei a apărut un conflict de interese, care a dus la judecăți crunte. Iar Gorbunțov declara de nenumărate ori că Usatâi este raiderul care i-a furat banca”, scrie „Rusia Criminală”. După ce acțiunile care aparțineau lui Gorbunțov au trecut în posesia companiei „MEP Limited” din Panama, în februarie 2012, Banca Națională a Moldovei a lichidat banca pe motiv de falimentare.
Conform portalului rus rumafia.com, Gorbunțov a fost acuzat de autoritățile din Moldova de organizarea atacului asupra lui Renato Usatâi, care este angajat la Căile Ferate Ruse din cauza căreia au apărut majoritatea problemelor bancherului. Investigatorii portalului rus scriu că, deși Gorbunțov a selectat executanți ai atacului asupra afaceristului, în septembrie 2011, el a fost cel care a căzut sub focul armei și a fugit în Anglia. Presa din Moldova mai scrie că cel care ar fi trebuit să-l asasineze pe Usatâi este Ion Stratulat, ofițer de poliție, care a fost omorât, la rândul lui, în toamna anului trecut de Ion Șoltoianu, sportiv de performanță. Dacă ultimul nu ar fi tras în ofițer la 19 septembrie 2011, victima ar fi devenit în scurt timp afaceristul moldovean.

Amintim că ziarul TIMPUL a investigat implicarea lui Usatâi în cazul Gorbunțov și care erau relațiile dintre aceștia. O discuție dintre ei, înregistrată pe Skype, care a avut loc înainte de atentatul la viaţa lui Gorbunţov, scoate la lumină faptul că Renato Usatâi, reprezentantul acţionarilor „Universalbank” de după aşa-zisul atac raider din 2011, se afla în relaţii destul de amicale cu ex-preşedintele băncii, Gherman Gorbunţov, anunţat în căutare internaţională.


În 2013 magnatul rus Gherman Gorbunţov a fost anunţat în urmărire generală de către autorităţile din Republica Moldova. Fostul şef al UniversalBank este căutat pentru organizarea tentativei de omor al bancherului Renat Usatâi. Cei doi au luptat pentru controlul băncii „Universalbank”, în valoare de 5 milioane de euro. Într-un comentariu pentru publicația „The Daily Mail”, Renat Usatâi a declarat că s-a certat cu Gherman Gorbunţov după ce a cumpărat o cotă parte din „Universalbank” pentru suma de 1.2 milioane de lire sterline. În acel timp, Gorbunțov se confrunta cu datorii.

Totodată, Usatâi a anunțat că a aflat despre faptul că oponentul său i-a pregătit asasinarea: „Fiindu-mi frică de ceea ce se poate întâmpla, mi-am întărit securitatea și mi-am adus mașina blindată de la Moscova la Chișinău, după care am apelat la poliție.”


“Gorbunțov să publice întreaga conversație, deoarece e mult mai interesant. El a fost cel care m-a sunat. A aflat adresa mea de skype. Mi-a dat un sms că vrea să discute cu mine. Atenționez că în momentul în care acesta a încercat să discute cu mine, era deja căutat de Interpol. Am anunțat MAI-ul că a apărut Gorbunțov. Autoritățile mi-au spus că port o discuție amicală, să vorbesc despre orice, astfel încât să poate obține detalii cu privire la locul aflării acestuia”, a spus în 2012 Usatii în cadrul unui interviu pentru Timpul.

sursa: timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:59

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

 SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:54

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

 Administraţia Trump a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:37

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Primul extras din film a fost făcut public azi de Simona Halep și arată câteva secvențe din antrenamentele sale pentru primul grand slam al anului – Australian Open, alături de antrenorul său, australianul Darren Cahill.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:28

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta, reacție după acord: Sunt în mod special mândră de Meghan Ducii de Sussex, prințul Harry și Meghan Markle, își vor pierde titlurile regale și nu vor primi fonduri publice pentru îndatoririle regale, relatează BBC. De asemenea, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:21

„BLUE MONDAY” - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

„BLUE MONDAY”  - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2020, corespunde datei de 20 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă, la această concluzie ajungând un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente dintr-un an. Pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:11

Caz șocant, la Orhei! Un minor de 14 ani și-a ucis prietenul

Caz șocant, la Orhei! Un minor de 14 ani și-a ucis prietenul

Trupul neînsuflețit al unui copil a fost descoperit în această dimineață, în jurul orei 09:00, într-o construcție nefinisată din municipiul Orhei. Polițiștii din Orhei îl suspectează de crimă pe un alt copil în vârstă de 14 ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:06

Bărbat MORT, într-un accident rutier, la Glodeni

Bărbat MORT, într-un accident rutier, la Glodeni

Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil. Tragedia a avut loc ieri-seara, în jurul orei 17:56, în localitatea Tomeștii Noi, din raionul Glodeni.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)