Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

Interviu 11 August 2013, ora 07:58

(INTERVIU) Am plecat din Chişinău cu un gând clar: există public

Marime Font

 
 

Un interviu cu editorul UN CRISTIAN (Cristian Cosma) realizat de Dumitru Crudu.

De când există Editura „Casa de Pariuri Literare”, ai tot publicat scriitori basarabeni. Ce interes au trezit cărţile acestora în Romania, dar în Republica Moldova? 

- Nu văd o diferenţiere intre cărțile unora şi-ale altora. Chit că lansăm colecţia falanga basarabeană, după o formulă acreditată de Alexandru Muşina. Toți sunt scriitori români, nu sunt de acord cu separarea lor (nici în critică, nici la premii). De altfel, titulatura colecţiei vine cumva să contureze un ax de provenienţă, nu unul de notorietate sau de delimitare. Nu știu dacă există un altfel de interes pentru literatura basarabenilor. Există acelaşi interes. Cum sloganul editurii este Literatura română scrie pe mine, e clar că ar trebui să lăsam zona geografică deoparte şi să ne concentrăm pe difuzarea cărților şi accesul real al acestora la cronici, premii şi lecturi. În fapt, zona vie a literaturii. De asta cred că nu e vorba de un altfel de interes, ci de o formă de interes. Literatura e într-un con de umbră. Trebuie să cauţi public, să faci o carte să circule, mai mult decât s-o limitezi la o regiune.- Sunt diferențe între consumatorii de literatură din România și din Republica Moldova?

- Sunt diferențe între oricare doi consumatori (să-i numim aşa), dar mite între cei din Bucureşti şi Chişinău, să zicem. În primul rând, există un nivel de aşteptare. Eu nu cred că publicul trebuie privit pasiv. Recent, la Festivalul Editurii din Club A, la standurile de autor, am fost atenţionat că programul (altfel generos, 3h) nu prea da posibilitatea unor lecturi mai lungi de 15 minute. Asta, deşi, pe toate afişele scrie clar: Nu vă limitați la programul nostru. Dacă doriţi să interacționaţi cu autorii, sunteţi liber s-o faceţi. Dacă doriţi să beţi o bere cu ei, ăsta e momentul. Prin urmare, publicul trebuie să înţeleagă că nu mai suntem într-o relaţie: scenă-spectator.

- Recent, în incinta sediului central al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a avut loc prezentarea editurii, care s-a bucurat de mare succes la public. Cu ce gânduri ai plecat din Chişinău?

- La Chişinău am fost plăcut surprins să văd interes. De asta, intenţia e să-l câştigi. Ai văzut că, brusc, primind o carte în regim gratuit, intră în joc. Reacţionează.

E foarte bine să participe, să se exprime. Altfel, sigur, publicul e acelaşi. Vrea spectacol. Vrea să fie surprins. Asta vreau şi eu la o lectură. Să plec acasă fără senzaţia că am pierdut vremea sau că oamenii ăia s-au folosit de mine.
E nevoie să schimbăm cumva rolul publicului. Dacă vrem să-l facem să devină un public literar autentic (adică să plătească bilet de intrare la o lectură), trebuie învăţat (şi la Bucureşti, şi la Chişinău) cu spectacolul.

Am plecat din Chişinău cu un gând clar: există public, vreau să-l văd lunar. E un potenţial uriaş, realmente uriaş.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md