Astăzi 18 Octombrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:00
Abonamente

Interviu 22 Octombrie 2013, ora 12:11

(Interviu) Angela Grămadă: R. Moldova rămâne vulnerabilă faţă de Rusia

Marime Font

”Dependenţa economică este suficient de mare încât să genereze şi în continuare ameninţări şi vulnerabilităţi.

Rusia foloseşte instrumentele deja consacrate: Transnistria, gazele naturale şi limitarea accesului la piaţa de desfacere rusă pentru produsele moldoveneşti. Cum ultimul deja a fost utilizat, iar primul este în plină aplicare, mai rămân gazele naturale. Deocamdată suntem salvaţi de temperatura de afară. Nu pentru mult timp, însă”, explică Angela Grămadă, cercetătoare specializată în spaţiul estic la Centrul de Studii Est-Europene şi Asiatice din cadrul SNSPA, într-un amplu interviu acordat Epoch Times. În opinia expertei, summitul de la Vilnius este un moment de evaluare a rezultatelor Parteneriatului Estic care ar trebui să ducă la ”adoptarea acelei strategii post-Parteneriat Estic”.

- Cum a reuşit Republica Moldova să nu cedeze presiunilor economice ale Rusiei, aşa cum a făcut Armenia? Cât de dependentă este ţara economic de Rusia?

- Consider că este prematur să gândim că Republica Moldova ”a reuşit” să nu cedeze presiunilor economice ale Rusiei. Dacă vom urmări atent evenimentele din viaţa politică şi economică de la Chişinău vom putea observa că tensiunea încă mai pluteşte în aer. În plus, până la iarnă mai este foarte puţin. În acest anotimp al anului Republica Moldova devine foarte vulnerabilă nu doar din punct de vedere energetic, cât mai ales politic. Notele de plată de la ruşi vin, de obicei, anume în această perioadă. Dacă mai luăm în calcul şi Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013 care se apropie, atunci trebuie să ne aşteptăm la şi mai multe mişcări pe scena politică de dincolo de Prut, nu doar la revoluţii de catifea eşuate.


În ceea ce priveşte situaţia celor două state, Armenia şi Republica Moldova, înainte de Summit, într-adevăr acum putem să le apreciem ca fiind foarte diferite. Deja nu mai poate fi vorba doar despre progresele înregistrate de cele două state în cadrul proiectului Parteneriatului Estic. Armenia prin intermediul declaraţiei preşedintelui acestui stat, Serj Sarkisian, din 3 septembrie 2013, a constrâns Uniunea Europeană să îşi regândească discursul, să îşi prioritizeze interesele în regiunea Caucazului de Sud, dar şi să calculeze eventuale pierderi.

Nu este cazul să subapreciem chiar atât de mult rezultatele acestei mişcări pentru politica externă a Erevanului, deşi la început tentaţia a fost mult prea mare în acest sens. Această declaraţie a creat confuzie în interiorul ţării. E normal, mai ales în condiţiile în care autorităţile nu comunică eficient cu electoratul. Dar acum toată lumea şi-a îndreptat privirea către acest stat: unii încă mai deplâng situaţia armenilor, iar alţii abia acum au înţeles că trebuie să muncească şi să fie din ce în ce mai prezenţi în regiune, altfel lucrurile ar putea scăpa de sub control.
Revenind la Republica Moldova, menţionez că dependenţa economică este suficient de mare, încât să genereze şi în continuare ameninţări şi vulnerabilităţi. Nu putem să vorbim despre sensibilităţi în acest caz. Trebuie să acceptăm că suntem dependenţi din punct de vedere energetic aproape sută la sută, iar acest lucru face statul Republica Moldova să fie vulnerabil.

- Ce instrumente mai poate să folosească Rusia pentru a împiedica Republica Moldova să semneze acordul de liber schimb cu UE la Vilnius sau la ce represalii ar putea recurge apoi?

- Instrumente clasice, consacrate deja: Transnistria, gazele naturale şi limitarea accesului la piaţa de desfacere rusă pentru produsele moldoveneşti. Cum ultimul deja a fost utilizat, iar primul este în plină aplicare, mai rămân gazele naturale. Deocamdată suntem salvaţi de temperatura de afară. Nu pentru mult timp, însă.

Pe culoarele de la Chişinău părerile sunt împărţite. În opinia experţilor, Moldova ori va parafa, ori nu va parafa la Vilnius Acordul de Asociere. O altă posibilitate nu există. Important este că în tot acest proces să nu uităm că există viaţă şi după acest Summit. Dacă nu va fi parafat acum, atunci poate mai târziu. Desigur, e mai bine acum, cât suntem deţinătorii titlului ”povestea de succes a Parteneriatului Estic”.

- Cât de tare au afectat economia Republicii Moldova măsuri precum interzicerea exportului de vinuri? Dar declaraţiile lui Dimitri Rogozin, care ameninţa indirect cu sistarea gazelor la iarnă?

- Este o întrebare interesantă. Pentru că totul depinde din perspectiva cui se face analiza. Da, aceste măsuri au afectat economia Republicii Moldova. Şi chiar mult. Pe de altă parte, este încă o lovitură care spune nu doar guvernanţilor, cât mai ales producătorilor că trebuie să insiste asupra calităţii. Consumatori pentru vinurile moldoveneşti se vor găsi şi nu puţini, şi chiar pe pieţele statelor membre ale Uniunii Europene, dar trebuie să conştientizăm că acest consumator european este pretenţios şi apreciază calitatea. Nu mai este timp pentru a trişa cu propriul produs. A sosit momentul să se renunţe la dublele standarde şi la ”dublele linii de producţie” cu calitate diferită, pentru pieţe diferite. Producătorii moldoveni trebuie să-şi trateze toţi clienţii în mod egal.

Dacă şi acum ne vom mulţumi doar cu susţinerile discursive şi nu vom acţiona în direcţia transformărilor calitative, s-ar putea nu doar să pierdem o altă fereastră de oportunitate economică. Riscul este mult mai mare şi am putea să asistăm la pierderea totală a încrederii în calitatea produselor şi serviciilor moldoveneşti. Restabilirea suportului este extrem de costisitoare. Vinificatorii moldoveni, autorităţile de la Chişinău şi chiar toată Republica Moldova nu îşi permit acest lucru. Problema are caracter politic, dar instrumentele de presiune sunt economice.

Decizia cu privire la orientarea politicii externe a Republicii Moldova a fost luată. În acest moment trebuie să se acţioneze în direcţia punerii în aplicare a acesteia, adică în direcţia atingerii obiectivelor. Declaraţiile lui Dmitri Rogozin nu trebuie să sperie. Ele trebuie să mobilizeze.

- Cum evaluaţi reacţia UE la şantajul rusesc menit să împiedice semnarea acordurilor de asociere şi liber schimb al Republicii Moldova şi al Ucrainei cu Uniunea?

- La început reacţia a fost una de ezitare. Dar este vorba de o ezitare foarte scurtă. Uniunea Europeană şi-a luat timp şi şi-a evaluat limitele implicării. Corect ar fi să se facă evaluarea începând cu Ucraina. Explic de ce: După cum bine se cunoaşte, Ucraina a fost primul stat membru al Parteneriatului Estic care a fost supus presiunilor economice. Având experienţa crizelor energetice repetate, din anul 2006 până în anul 2009, cu reluare în iarna anului 2012, acest stat s-a mobilizat în vara acestui an din interior spre exterior. Politicienii, reprezentanţii mijloacelor de informare în masă, experţii, societatea civilă din Ucraina au reuşit să stabilească controlul asupra instrumentelor mediatice, care sunt foarte importante. Când vorbesc despre ”control” nu mă refer la sursele de finanţare a acestora, deşi nu este ultimul aspect de care ar trebui să se ţină cont aici. În primul rând mă refer la direcţiile şi obiectivele pe care şi le-au stabilit aceşti actori sociali: apropierea europeană nu doar la nivel de discurs politic, dar şi la nivel de realităţi cotidiene.

Astfel, prin informarea constantă şi insistentă cu privire la eventuale consecinţe negative ale aderării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi cu privire la avantajele semnării Acordului de Asociere, s-a ajuns la obţinerea unei victorii în domeniul informaţional. Mediul online a salvat nu doar vectorul de orientare al politicii externe ucrainene, dar cel mai probabil şi finalul de mandat prezidenţial al lui Victor Ianukovici.

Nu ştiu cât se vor alimenta cu această apropiere europeană ucrainenii. Ei au mai avut şi altădată momente în care au lăsat garda jos. De fapt, cine nu le-a avut?

Faptul că oficialii europeni au limitat în timp acest proces de ”producere” a unei reacţii este de apreciat. Susţinerea deschisă a Ucrainei a contat foarte mult. Ucrainenii au cerut ajutor, exact ca şi data trecută. Doar că de această dată l-au şi primit sub diferite forme. Pe rând, mai multe state europene, dar şi SUA şi-au făcut cunoscute poziţiile faţă de presiunile ruseşti asupra Ucrainei. Cazul Republicii Moldova, care a urmat, a fost inclus în mod natural în toată această dezbatere. Şi aici Chişinăul a avut doar de câştigat. A fost luat de val - unul bun. Cred că dacă Republica Moldova ar fi fost singurul stat supus presiunilor externe, consecinţele ar fi fost diferite pentru toate părţile implicate.

- Şi-a făcut Chişinăul temele pentru Summitul de la Vilnius? În ce măsură R. Moldova a implementat reformele la care s-a angajat faţă de UE?

- Parţial. Probleme nerezolvate încă mai sunt. Dar o să mă repet: este cel puţin la fel de important să ştim ce avem de făcut după Summit-ul de la Vilnius. Acest eveniment nu trebuie să fie transformat într-o limită a Parteneriatului Estic, a Politicii Europene de Vecinătate sau a Uniunii Europene de a acţiona în Estul Europei. Este un Summit de evaluare, care trebuie să arate atât statelor membre, cât şi Uniunii Europene care sunt realizările, care sunt oportunităţile şi opţiunile viitoare, care sunt punctele slabe. Evaluarea corectă, responsabilă a tuturor acestor aspecte trebuie să contribuie într-un final la adoptarea acelei strategii post-Parteneriat Estic despre care experţii vorbesc şi pe care Uniunea Europeană se arată a fi foarte indecisă să şi-o asume.

Temerile UE probabil merg spre zona parteneriatului bilateral cu Federaţia Rusă, a negocierilor pentru Acordul de Parteneriat Strategic. Dar atât Bruxelles-ul, cât şi Moscova greşesc când exclud ca posibilitate găsirea unui compromis onest, care să producă beneficii pentru ambele părţi. În relaţia dintre ele există o interdependenţă, care nu poate fi anulată atât de uşor şi este important că aceasta să fie acceptată şi valorificată. Până la urmă vorbim despre o relaţie de reciprocitate, în care Rusia are nevoie de UE şi invers.

Angela Grămadă este coordonatoare a Programului Politică Externă la Centrul de Studii Est-Europene şi Asiatice din cadrul SNSPA şi lector la Universitatea "Perspectiva-INT" din Chişinău.

ro.stiri.yahoo.com

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:56

Valeriu Munteanu: Țîcu iubește Rusia și Rusia îl iubește pe el!

Valeriu Munteanu: Țîcu iubește Rusia și Rusia îl iubește pe el!

Octavian Ticu, candidatul partidului burdușit de oligarhi a lui Anatol Salaru le spune basarabenilor că este unionist, iar presei rusofone (NewsMaker.md) îi declară că „iubește Rusia și se mândrește cu asta”, scrie pe facebook, liderul USB, Valeriu Munteanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:47

Compania care a atras o finanţare de 20 milioane de dolari privind lupta împotriva risipei alimentare

Compania care a atras o finanţare de 20 milioane de dolari privind lupta împotriva risipei alimentare

Winnow, dezvoltatorul soluţiei Winnow Vision, care ajută bucătarii să reducă la jumătate cantitatea de deşeuri alimentare, anunţă finalizarea unei runde de finanţare din seria B în valoare de 12 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al companiei, citat de agenţia de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:42

Vaticanul lansează ''mătăniile inteligente''. Sunt conectate la telefonul mobil/ VIDEO

Vaticanul lansează ''mătăniile inteligente''. Sunt conectate la telefonul mobil/ VIDEO

Vaticanul promovează ”mătăniile inteligente”, conectate la dispozitivele mobile prin intermediul unei aplicaţii de rugăciune lansate la începutul anului de Papa Francisc, anunţă Catholic News Agency. Prezentate ca ”smart rosary”, mătăniile inteligente au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:33

Liviu Dragnea contestă în instanţă condamnarea la trei şi jumătate de închisoare. În ce condiții ar putea fi eliberat

Liviu Dragnea contestă în instanţă condamnarea la trei şi jumătate de închisoare. În ce condiții ar putea fi eliberat

Fostul preşedinte PSD Liviu Dragnea a formulat, vineri, o contestaţie în anulare, o cale de extraordinară de atac, la decizia definitivă de condamnare la 3 ani şi jumătate primită în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:26

Plasticul a murit. Iată cu ce-l poți înlocui

Plasticul a murit. Iată cu ce-l poți înlocui

Deși plasticul îi e prieten umanității de peste jumătate de secol, utilizarea lui excesivă l-a transformat în dușman. Paiele de plastic ajung în ocean, în nasul broaștelor țestoase, pungile de plastic ajung în burțile balenelor, microparticulele de plastic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:22

Un bărbat a găsit o fetiță îngropată de vie în timp ce-și înmormânta propria fiică

Un bărbat a găsit o fetiță îngropată de vie în timp ce-și înmormânta propria fiică

Hitesh Kumar Sirohi, un comerciant din districtul Bareilly din Uttar Pradesh, India, săpa un mormânt pentru fiica lui care a murit la naștere când s-a întâmplat ceva ieșit din comun. În momentul în care a lăsat bebelușul în pământ și se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:00

VIDEO / 18 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

VIDEO / 18 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 18 octombrie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 12:40

Deputatul blocului ACUM, Iurie Reniţă anunţă că îl va sprijini pe Octavian Ţîcu în alegeri

Deputatul blocului ACUM, Iurie Reniţă anunţă că îl va sprijini pe Octavian Ţîcu în alegeri

Deputatul din Blocul ACUM Iurie Reniţă a dat de înţeles că îl va vota pe Octavian Ţîcu în alegerile pentru funcţia de primar de Chişinău, deşi candidatul Blocului ACUM în alegerle din 20 octombrie este liderul PPDA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 12:37

Europarlamentarul Siegfried Mureşan roagă PSRM-ul să nu fie o piedică în calea dezvoltării R. Moldova

Europarlamentarul Siegfried Mureşan roagă PSRM-ul să nu fie o piedică în calea dezvoltării R. Moldova

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu R.Moldova a vorbit, în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova, și despre faptul că Guvernul a fost instituit cu spirjinul PSRM-ului și dacă acest lucru nu trezeşte suspiciuni sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 12:08

De ce ANSA ascunde raportul despre Salmonella depistată la Meat House / VIDEO

De ce ANSA ascunde raportul despre Salmonella depistată la Meat House / VIDEO

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au depistat Salmonella în probele luate de la fabrica de mezeluri Meat House. Afirmația aparține bloggerului Eugen Luchianiuc, care a publicat în cadrul unui filmuleț pe Facebook, documente și rapoarte ale Agenției cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 12:04

Guvernul a decis să piardă bani și să ofere prețuri sub cele practicate pe piață pentru instituțiile care închiriază spații în Casa Presei

Guvernul a decis să piardă bani și să ofere prețuri sub cele practicate pe piață pentru instituțiile care închiriază spații în Casa Presei

De la 1 octombrie curent, sursele mass-media care activează în incinta clădirilor administrate de Guvern achită taxe mai mici la chirie, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 10:44

Candu e gata să voteze abrogarea „Legii miliardului” – Slusari nu. Cu patru luni în urmă situația era inversă – ambii sunt mincinoși?

Candu e gata să voteze abrogarea „Legii miliardului” – Slusari nu. Cu patru luni în urmă situația era inversă – ambii sunt mincinoși?

Deputatul PDM Andrian Candu, ex-președinte al Parlamentului, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că ar vota abrogarea legii care pune pe spatele cetățenilor RM banii furați din sistemul bancar. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 10:22

Deputatul Țîcu vs premierul Sandu – cine e veriga slabă?

Deputatul Țîcu vs premierul Sandu – cine e veriga slabă?

Premierul Maia Sandu l-a etichetat pe deputatul Octavian Țîcu, fost membru al blocului ACUM, drept o verigă slabă. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni TV, în cadrul căreia Maia Sandu a dat de înțeles că susține candidatura lui Andrei Năstase pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 10:17

Traian Băsescu șterge pe jos cu Dan Barna! Ce caută omul ăsta la Cotroceni? OLAF trebuie să verifice

Traian Băsescu șterge pe jos cu Dan Barna! Ce caută omul ăsta la Cotroceni? OLAF trebuie să verifice

Traian Băsescu a comentat eventuala implicare a liderului USR, Dan Barna, în fraude europene. Conform dezvăluirilor apărute recent, Dan Barna ar fi implicat în fraude și conflicte de interese cu fonduri UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 10:07

Trump către Erdogan: „Nu fi un tip dur. Nu fi un prost! "

Trump către Erdogan: „Nu fi un tip dur. Nu fi un prost! "

  Donald Trump l-a avertizat, într-o scrisoare datată cu 9 octombrie, ziua în care Turcia a lansat ofensiva din nord-estul Siriei, pe omologul său Recep Tayyip Erdogan să ”nu fie prost”, pentru că va fi văzut în istorie ca pe un diavol ”dacă nu se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:57

Reacții după acordul de încetare a focului în Siria. Turcia nu renunţă la invazie

Reacții după acordul de încetare a focului în Siria. Turcia nu renunţă la invazie

SUA și Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria, a anunţat, joi, Mike Pence, reacțiile neîntârziind să apară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:53

O sperietoare electorală: candidatul „fără şanse”!

O sperietoare electorală: candidatul „fără şanse”!

O mare sperietoare electorală e aici, ani de zile, aceasta: Nu vota candidatul fără şanse deoarece votul tău se duce pe apa sîmbetei!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:52

Cele 27 de state membre UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit. Urmează două validări: la Londra și la Strasbourg

Cele 27 de state membre UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit. Urmează două validări: la Londra și la Strasbourg

Liderii celor 27 de state UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit agreat de către Uniunea Europeană cu Marea Britanie, a informat joi un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European Donald Tusk, potrivit Mediafax. Anterior, acordul a fost anunțat pe Twitter de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:48

Un mercedes, în care se aflau trei copii, s-a răsturnat într-un șanț la Hâncești

Un mercedes, în care se aflau trei copii, s-a răsturnat într-un șanț la Hâncești

Clipe de groază pentru patru persoane, dintre care trei minori, după ce un Mercedes a părăsit carosabilul și s-a răsturnat într-un șanț. Accidentul a avut loc astăzi, în jurul orei 12:20, pe traseul M-1 în raionul Hîncești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:48

Novac despre Chirtoacă și Năstase: Valorile voastre europene se măsoară în milioane de euro

Novac despre Chirtoacă și Năstase: Valorile voastre europene se măsoară în milioane de euro

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este suspectat de faptul că ar acoperi schemele fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Deputatul socialist Grigore Novac a ajuns la această concluzie, după ce a constatat că unii funcționari din anturajul fostului fruntaș democrat fac parte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)