Astăzi 7 Iunie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 6 Iunie 2020
Abonamente

Moldova 29 August 2013, ora 11:33

(INTERVIU) Natalia Gherman - Republica Moldova şi atracţia Europei

Marime Font

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a declarat că autorităţile de la Chişinpu mizează pe puterea de atracţie a UE, pe avantajele care vin din mobilitatea oamenilor şi a bunurilor şi pe beneficiile pe care moldovenii le vor avea în urma Acordului de Asociere cu UE pentru ca populaţia din Transnistria să susţină tot mai mult reîntregirea de facto a ţării.

Într-un interviu pentru Radio România, Natalia Gherman a explicat că Chişinăul se bazează în continuare pe sprijinul României pentru integrarea europeană dar doreşte şi mai multe investiţii româneşti în Republica Moldova.

Carmen Gavrilă: Am auzit dinspre preşedinţia lituaniană a UE, chiar la Reuniunea Diplomaţiei Române, prin vocea ministrului de externe lituanian, îndemnuri la echilibru în ce priveşte aşteptările pe care să le aibă România şi Republica Moldova de la summit-ul de la Vilnius.

Natalia Gherman: În cazul Republicii Moldova ne pregătim pentru parafarea Acordului de asociere, care cuprinde şi Acordul de liber schimb, cuprinzător şi aprofundat, între Republica Moldova şi UE. Nu este posibil să fie semnat acest acord la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, /odată/ ce negocierile au fost finalizate în luna iunie curent şi urmează a fi efectuate în mai multe proceduri de ordin juridic şi chiar tehnic. Ceea ce se va reuşi realmente este parafarea acestui acord însă pentru perioada post-Vilnius ne propunem finalizarea tuturor aspectelor procedurale, astfel încât să putem semna Acordul de asociere cu zona de liber schimb cel târziu în toamna lui 2014. Pentru noi această perioadă va fi una crucială deoarece trebuie să reuşim să implementăm toate obiectivele agendei europene a Republicii Moldova pe perioada mandatului actual a Comisiei Europene şi a Parlamentului European şi pe perioada mandatului Guvernul şi Parlamentului de la Chişinău.

Loading...


Carmen Gavrilă: S-a discutat foarte mult în opinia publică despre eventualitatea ca semnale mai puţin încurajatoare dinspre UE, nu pe măsura aşteptărilor Chişinăului, să încurajeze alte forţe politice care nu sunt la fel de entuziasmate de integrarea europeană a Republicii Moldova, forţe politice interne. În ce măsură guvernul a pregătit un plan de contingenţă pentru un asemenea caz, în care, la Vilnius, de exemplu, Republica Moldova nu ar pri mi atât de mult cât aşteaptă?

Natalia Gherman: Planuri întotdeauna există şi trebuie să fie pregătite din timp, avându-se în vedere şi anumite forţe politice din interiorul ţării care nu sunt tocmai proeuropene. În perioada care a rămas până la summit-ul de la Vilnius urmează să desfăşurăm şi un efort important de comunicare publicului larg, societăţii civile, tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, despre obiectivele agendei proeuropene a guvernului de la Chişinău, despre aşteptările realiste pe care le avem împreună cu partenerii noştri din statele membre ale UE şi Comisia Europeană şi aşteptările noastre sunt transformate într-o listă a etapelor şi a deciziilor foarte concrete care la această etapă sunt obiective şi realiste. M-am referit deja la parafarea Acordului de asociere şi a Acordului privind zona de liber schimb, care este parte componentă a Acordului de asociere. ne aşteptăm de asemenea şi la o apreciere pozitivă, adecvată, în primul rând, a eforturilor întreprinse de autorităţile Republicii Moldova în implementarea condiţionalităţilor reflectate în planul de acţiuni moldo-comunitar pe domeniul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Ne aflăm la ultima etapă de implementare a acestor condiţionalităţi. Vom transmite raportul de implementare către mijlocul lunii septembrie Comisiei Europene, ne aşteptăm la o reacţie şi apreciere pozitivă a acestui for în cadrul summit-ului. Decizia nu va fi luată la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, va fi făcută o evaluare a efortului de implementare a planului de acţiuni. Ceea ce este important de reţinut e perioada post-Vilnius când statele membre ale UE şi Parlamentul European urmează să ia această decizie importantă pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.

Carmen Gavrilă: Ce acţiuni aveţi în vedere pe lângă cancelariile europene după Vilnius pentru schimbarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, dat fiind că nu este exclus ca în această perioada în care toată Europa este foarte atentă la chestiuni care ţin de imigraţie, să riscaţi să nu aveţi acordul politic?

Natalia Gherman: Implementarea întocmai a tuturor condţionalităţilor tehnice reflectate în acest plan de acţiuni este de fapt un argument forte al guvernului de la Chişinău. Ne-am asumat acest angajament benevol şi, pe parcursul ultimilor ani de zile, l-am şi implementat cu multă dedicaţie şi angajament. Am avut parte de mai multe misiuni de evaluare care au venit din partea statelor membre ale UE şi ale Comisiei Europene, care au reflectat aceste progrse obţinute de noi în foarte multe domenii în rapoartele lor de progres. Aceste rapoarte sunt examinate minuţios în capitalele occidentale. Deocamdată, nota care nouă ne este pusă este una pozitivă. Aşteptările noastre sunt ca în baza acestor evaluări şi aprecieri foarte concrete făcute de experţi cu competenţă şi profesionalism în domeniu va fi luată şi decizia finală. Decizia...recomandarea se va face de către CE; dacă va fi susţinută de Consilul statelor membre ale UE şi Parlamentul European, atunci decizia poate fi definitivată chiar în prima jumătate a anului 2014, ceea ce este un element de importanţă şi concentrare maximă în perioada post-Vilnius şi pentru noi şi pentru colegii noştri din România, care împărtăşesc pe deplin acest obiectiv, dar şi pentru un şir de state susţinătoare ale demersului european al Republicii Moldova. Ne aşteptăm la această decizie adecvată fără imixtiuni de ordin politic sau geopolitic, deşi înţelegem foarte bine că toate deciziile, mai ales luate de către UE sunt eminamente politice. Ne aşteptăm, de asemenea, la o abordare diferenţiată, or acesta este un element important în cadrul politicii UE de parteneriat estic, din care face parte şi Republica Moldova. Consider că va fi în detrimentul fiecărei ţări membre a parteneriatului estic şi a politicii de parteneriat la general dacă se va lua decizia în baza unei abordări regionale. Deci o asemenea abordare nu ar facilita şi nu ar încuraja promovarea pe mai departe a reformelor în domeniile justiţiei şi afaceri interne şi nu va mobiliza societăţile în statele respective de mai departe. şi aici mă refer în primul rând la Republica Moldova, care este în avangarda implementării condiţiilor pe liberalizarea regimului de viză.

Carmen Gavrilă: Are Chişinăul vreo soluţie în momentul în care să spunem că Republica Moldova primeşte mult dorita facilitare a regimului de vize? Cum va fi aplicat acest lucru pentru cei care locuiesc în Transnistria, dat fiind că în Transnistria există tot felul de personaje dubioase care fac trafic de arme şi aşa mai departe?

Natalia Gherman: Liberalizarea regimului de vize ar trebuie să fie aplicată pentru toţi cetăţenii cu acte în regulă ai Republicii Moldova, ceea ce înseamnă pentru noi şi un argument important în efortul de soluţionare a conflictului transnistrean şi reunificare a Republicii Moldova. De fapt, acest argumemt este atât de convingător şi de concret încât de la momentul lansării procesului de implementare a planului de acţiuni avem deja peste 50% din regiunea transnistreană care a aplicat şi obţinut paşapoartele biometrice ale Republicii Moldova.

Carmen Gavrilă: Credeţi că pe viitor populaţia de acolo ar putea să reprezinte un punct de presiune asupra autorităţilor autointitulate transnistrene?

Natalia Gherman: Aceasta este, bineînţeles, una din aşteptările noastre majore, deoarece argumentele pe care le punem la dispoziţie din contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova sunt pe înţelesul cetăţeanului simplu. Vorbim şi despre mobilitatea sporită datorită liberalizării regimului de vize care este relevant pentru toate familiile, pentru fiecare cetăţean. Vorbim despre un grad de securitate sporită pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi aici mă refer la întrebarea dvs precedentă. Atunci când există un sistem de verificare şi documentare a populaţiei cu inclusiv avându-se în vedere cerinţele documentelor biometrice, putem să ne asigurăm că tot felul de elemente criminale care uneori nici nu sunt autohtone, deci sunt veniţi de peste hotare, nu vor avea acces la aceste beneficii de care se bucură cetăţenii UE şi de care se vor bucura, eventual, cetăţenii Republicii Moldova în procesul de apropiere la UE. Ne referim aici şi la acordul de comerţ liber între Moldova şi UE care, în perspectivă, va aduce foarte multe beneficii, conform studiilor de impact realizate atât de experţii din Republica Moldova, cât şi de cei străini. În calitatea mea anterioară de negociator şef din partea guvernului pentru conducerea Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb cu UE, am întreprins un efort conştient de invitare a reprezentanţilor administraţiei de la Tiraspol la toate rundele pe care le-am avut la Chişinău şi la Bruxelles, de negociere a acordului de liber schimb. Nu poţi nega faptul şi adevărul precum că Acordul de liber schimb va moderniza economia Republicii Moldova, inclusiv a regiunii sale transnistrene, va aduce în raporturile comercial-economice acea doză importantă de transparenţă, predictibilitate şi va spori competitivitatea intreprinderilor, agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului, ceea ce va duce la posibilităţi sporite de efectuare a exporturilor şi de atragere a investiţiilor, a importantelor investiţii europene în economia ţării. Nu e de uitat faptul, în contextul actual, că agenţii economici din regiunea transnistreană deja efectuează comerţ cu UE în proporţie de aproape 40%. Deja se conştientizează faptul că raporturile economice cu UE sunt mult mai sigure, mult mai stabile şi avantajoase, dar aici stabilitatea aş vrea să o evidenţiez în primul rând, în comparaţie cu relaţiile economice cu partenerii din est.

Carmen Gavrilă: Care este în acest moment stadiul negocierilor în formatul 5+2 şi care este acel statut special pe care Chişinăul este pregătit să-l ofere regiunii transnistrene?

Natalia Gherman: Din păcate, negocierile în formatul 5+2 trec printr-o perioadă mai dificilă, eu aş spune de stagnare, din cauza comportamentului intransigent al regimului de la Tiraspol şi lipsei unei agende unice din partea mediatorilor. O abordare coordonată, uniformă referitor la perspectivele acestui proces din partea mediatorilor ar fi de natură să impulsioneze şi să dinamizeze procesul de negocieri. şi ceea ce este foarte important este necesitatea redeschiderii aşa-numitului "coş numărul 3" despre care se vorbeşte în cadrul negocierilor, ceea ce ţine de aspectele viitorului statut. Din păcate, mediatorii Federaţiei Ruse, în primul rând, nu consideră că a venit timpul pentru abordarea aspectelor viitorului statut al regiunii transnistrene. Noi considerăm că în momentul a sosit de mult, deoarece fără conturarea unui model al soluţionării definitive a conflictului este foarte greu să rezolvi probleme foarte concrete, de natură tehnică, de natură comercială, economică şi alte elemente de cooperare sectorială, deoarece nu putem permite divizarea nici a spaţiului financiar, economic unic, pe care va trebui să-l construim drept element al statutului. Ceea ce este important de reţinut e faptul că orice soluţionare va trebui să fie bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi oferirea regiunii transnistrene un statut de autonomie în cadrul unui stat suveran şi teritorial integru.

Sursa: Curierul National

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)