Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 22:37
Abonamente

Interviu 14 Iulie 2014, ora 07:00    Din editia print

(INTERVIU) Octavian Calmâc, viceministrul Economiei: „Implementarea Acordului de Asociere este tema pentru acasă a R. Moldova pentru statutul de candidat la UE"

Marime Font

La 27 iunie R. Moldova a semnat Acordul de Asociere (AA) cu Uniunea Europeană. Ce se va întâmpla după semnare și în ce măsură viața moldovenilor se va schimba sunt doar câteva dintre întrebările oamenilor, la care Octavian Calmâc, viceministrul Economiei, dar și negociatorul-șef al Acordului de instituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), parte a AA, va încerca să răspundă. 

- Acordul de Asociere a devenit o sperietoare pentru unii moldoveni, care spun că, după semnarea acestuia, vom deveni o colonie economică pentru europeni. Sunt fondate asemenea afirmaţii?
- Comerţul cu UE constituie doar 3 sutimi de procente pentru UE, în timp ce pentru RM constituie peste 50 la sută. Din punct de vedere economic, al schimburilor comerciale, interesul nostru este mult mai mare de a penetra piaţa comunitară decât viceversa. Pe de altă parte, Acordul are mai multe compartimente, printre care compartimentul de bază, și anume, blocul politic de armonizare şi de suport financiar, care va fi acordat RM pentru a se armoniza pe toate dimensiunile - atât economic, cât și social, şi de infrastructură socială, şi de drumuri. De aceea, nu văd relevanța unor asemenea afirmaţii. Tot ceea ce este stipulat în Acordul de Asociere vine întru dezvoltarea şi modernizarea economică a RM.

- În ce măsură deschiderea pieţelor noastre către UE „amenință” sectorul agricol al Moldovei?
- E un mit această „amenințare”, pentru că este vorba de liberalizarea comerţului cu UE doar pe partea de export. Mărfurile noastre, imediat după semnarea acestui acord, vor fi în totalitate exonerate de la plata taxelor vamale la import de pe piaţa comunitară. Doar de la neachitarea taxelor vamale la import, cumulativ, vom avea economii anuale de peste 40 mln. de euro. Există câteva grupe de mărfuri care sunt foarte sensibile pentru piaţa comunitară, pentru care se aplică cote. Aceste cote au fost stabilite reieşind din capacitatea noastră de export, ba chiar multiplicate cu un coeficient. Asemenea cantități nu am exportat în istoria noastră pe piaţa comunitară, inclusiv până la aderarea României şi Bulgariei la UE. Pe măsură ce Moldova va demonstra că are capacităţi mai mari de export decât cele stabilite, cotele se revăd. Există o altă grupă de cote, care se referă doar la câteva poziţii - e vorba de mere, struguri, pere, roşii, usturoi, care pentru UE sunt produse strategice. Pentru acestea sunt stabilite nişte cote mult peste capacitatea noastră actuală de a exporta, în timp ce anterior am avut un export modest la respectivele mărfuri. Așadar, cota la mere este de 40 mii tone anual, struguri – 20 mii, roşii – 10 mii, usturoi – 200 tone. Pentru aceste mărfuri taxele vamale sunt zero. Nicio ţară nu are aşa ceva. Acesta este know-how-ul acordului, care vine să ne dea acces deplin pentru grupele de mărfuri. Nu în zadar acum se fac investiţii în modernizarea procesului de prelucrare, păstrare a fructelor şi legumelor, astfel încât să ne conformăm la cerinţele pieţei comunitare pentru comerţul cu amănuntul.

- Să presupunem că sunt un producător de mere. Ce ar trebui să fac, astfel încât merele mele să ajungă pe piaţa europeană?

- Pe partea de recoltare, plantare, recoltare, noi suntem deja în linie cu toate tendinţele internaționale. Singura cerinţă care a rămas e amplasarea produselor pe raft. Este vorba de asigurarea calibrării şi dimensiunii, ceea ce presupune procedura de spălare şi păstrare, ca să putem asigura calităţile necesare pe întreg parcursul anului. Pentru asta ne trebuie echipamente pentru spălare, calibrare, etichetare şi comercializare.

- Dispunem de asemenea echipamente și, respectiv, laboratoare, care să certifice aceste produse?

- Până anul trecut, asemenea echipamente nu au fost în R. Moldova. Din 2013 până în prezent, au fost importate deja 15 echipamente. Bineînțeles că sunt insuficiente, dar procesul s-a mişcat din loc, pentru că asemenea cerinţe nu sunt doar pe piaţa comunitară, dar şi pe cea estică tradiţională. Ca să facem comerț civilizat trebuie să ne racordăm la toate cerinţele internaţionale. În ceea ce priveşte laboratoarele, le avem, dar nu sunt recunoscute pe plan internaţional. Toată activitatea lor este valabilă şi recunoscută doar pe teritoriul RM. Ceea ce încercăm să facem noi este să obţinem recunoaşterea sistemului de infrastructură a calităţii în RM pe plan european şi asta ne va da dreptul ca orice document de conformitate, eliberat în Moldova, să circule liber în tot spaţiul comunitar şi viceversa. Asta va scoate foarte mult din presiunea costurilor indirecte asupra produselor. Trebuie să continuăm reforma instituţională, să devenim un stat membru la toate structurile europene, ca să ne mişcăm în acelaşi sistem de repere. În condiţiile în care noi realizăm acest proiect, avem perspectiva semnării acordului privind recunoaşterea certificatului de conformitate în 3 ani.
- Li se va interzice oamenilor să facă vin de casă şi să taie porcul în curte?

- Sigur că nu, pentru că nu există nicio normă în acest acord care să dea peste cap tradiţiile noastre naţionale.

- Mulţi au temeri că după aderarea la Zona de Liber Schimb vor apărea probleme cu partenerii comerciali din est – Rusia, Belarus, Kazahstan…
- Vom continua şi cu ei colaborarea economică pe toate dimensiunile. Din punct de vedere economic, aflarea noastră în CSI este avantajoasă, căci o treime din schimburile noastre comerciale merg spre această piaţă. Mai mult ca atât, această piaţă este mult mai cunoscută pentru producătorii noştri decât alte pieţe. Şi în pofida tuturor perturbărilor care există, cerinţele faţă de produsele noastre sunt mai joase pe anumite categorii de mărfuri. Asta în timp ce piața europeană, pe anumite tipuri de mărfuri, mă refer în special la cele de origine animalieră, este destul de restricționată, are cerinţe stricte, cu care noi nu suntem compatibili la acest moment.

„Va apărea un sortiment mult mai bogat de produse”

- Există riscul ca după semnarea Acordului de Asociere să crească prețurile la gazele şi produsele alimentare?
- Acest acord nu reglementează comerţul cu resursele naturale, întrucât livrarea de resurse energetice se efectuează în baza acordurilor bilaterale. Cel puţin nu există perspectiva majorării acestor tarife, din simplul motiv că acordurile sunt bazate pe nişte formule europene. Moldova demult a trecut la prețuri europene, pentru că noi nu avem facilități la preţuri de achiziţie. Acestea au fost anulate încă în 2006. De aceea vom insista pe de o parte să avem contracte de lungă durată sau medie, care ne va da o stabilitate şi treptat să trecem pe contracte durabile şi cu alternative energetice. Lucru care nu este atât de simplu, pentru că necesită investiții în infrastructură.

Ceea ce ţine de preţuri: un element pozitiv al acordului este liberalizarea accesului pe piaţă pentru agenţii economici. Dorim să evităm situaţii de monopol, istorii extrem de bine cunoscute acum 7-10 ani pe diferite categorii de mărfuri. Acordul oferă posibilitatea de a dezvolta schimburi comerciale şi oportunităţi pentru mediul de afaceri. De aceea, aşteptările noastre sunt ca, odată cu venirea investiţiilor în sectorul agrar şi industrial al RM, să apară oferte ale producătorilor noştri în primul rând pe piaţă internă, care, în mod inevitabil, trebuie să aibă preţuri mult mai joase decât cele care sunt în prezent, întrucât costurile indirecte care sunt în prezent sunt extrem de mari. Pe de altă parte, va apărea un sortiment mult mai bogat de produse de import din UE. În plus, liberalizarea acestui acces pe piaţă şi eliminarea tuturor poziţiilor dominante ne va da reduceri de preţ. Cel puţin noi mizăm pe asta.

- În cât timp oamenii vor putea simţi schimbări pozitive în viaţa lor?

- Eu cred că multe dintre acestea se observă deja. Căci dacă vorbim de facilitarea comerţului, lucrurile deja au avansat, și aici mă refer la declaraţia electronică vamală, conceptul de agenţi economici autorizați, introducerea coridoarelor etc. Mai mult, de anul viitor vom pune în discuţie un nou cod vamal, bazat pe cel european, care va fi mult mai simplu de aplicat şi va scoate mult din îngrijorările ce vin din partea sectorului privat. Plus la toate, ME merge cu nomenclatura de mărfuri identică cu cea europeană. Lucrurile au avansat deja. Sigur, dacă vorbim de acordul privind ZSLAC, el are o perioadă îndelungată de implementare. Însă mai există termenul de „aproximare dinamică”, ceea ce înseamnă că pe măsură ce în UE apar legislaţii noi, care reglementează anumite sectoare sau simplifică anumite proceduri, ele vor fi recomandate şi R. Moldova.

- Odată cu semnarea Acordului de Asociere, ar putea fi reînviate ramuri ale industriei, care au existat cândva în Moldova, dar acum nu mai sunt?
- Acest acord nu stabileşte priorităţile pe ramuri. El creează cadrul juridic orizontal pentru dezvoltarea tuturor ramurilor. Există deja industrii noi care au apărut odată cu lansarea negocierilor acestui acord, cum ar fi industria componentelor sau părţilor pentru sectorul automotive. Niciodată nu am crezut că în RM este posibilitatea dezvoltării unei asemenea industrii, care de fapt, în 3 ani, a ajuns în primele trei companii cele mai mari exportatoare din RM, cu sute de milioane de euro export şi o mie de oameni angajați. Noi nu stabilim priorităţi pe sectoare, noi creăm cadrul juridic pentru dezvoltarea tuturor tipurilor de afaceri, atât în domeniul produselor, cât şi în cel al serviciilor. Sunt sigur că multe elemente ale unor industriei noi vor apărea. Inclusiv în domeniul IT, care are perspective extrem de mari de dezvoltare în RM.

- Ce aţi putea scoate în evidenţă, pe scurt, despre Acordul de Asociere?

- Acordul este foaia de parcurs a RM pentru următorii minimum 10 ani de zile. O foaie de parcurs de dezvoltare şi modernizare, atât pe dimensiunea instituţională, cât şi legală, comerţ şi servicii. De aceea, cred că toată lumea este conştientă de sarcinile care sunt puse. Cel puţin pentru 3 ani de zile a fost realizat acest Plan de Acțiuni destul de extins pe toate dimensiunile, unde sunt date sarcini şi subsarcini pentru toate instituţiile. Sperăm că el într-adevăr va fi pus în implementare. De fapt, implementarea Acordului de Asociere şi a ZSLAC este tema pentru acasă pentru statutul de candidat la UE, care nu este un scop în sine, dar este un element în procesul de integrare europeană.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)